Tetris Party Deluxe

In 2008 bracht ontwikkelaar Hudson ons Tetris Party, een WiiWare-game binnen de bekende Tetris-franchise die het eens anders deed. De game was zowel offline dankzij vele modi als online dankzij een spannende multiplayer sterk te genieten. Deze WiiWare-game ligt vanaf nu echter ook in de winkel als retailversie, samen met een opgepoetste DS-versie van de game. Tijd om eens te kijken naar beide varianten van dit blokkenspel en of ze ook in fysieke vorm weten te boeien…

Wii of DS?

Tetris Party Deluxe is dankzij de toevoeging van zes nieuwe modi een iets uitgebreidere versie van het origineel. De game beschikt logischerwijs over een traditionele modus, maar het zijn de vele variaties hierop die ervoor zorgen dat de game erg fris aanvoelt. Zo dien je bijvoorbeeld een klimmertje via door jou geplaatste blokken naar boven te leiden of denk aan een modus waarin je bepaalde blokken langs obstakels moet leiden richting de finishlijn. Het oogt allemaal erg simpel op het eerste gezicht, maar het zal je verbazen hoe leuk en vooral hoe verslavend diverse modi kunnen uitpakken.

Onderhand zal de volgende vraag op je lippen branden: welke versie van Tetris Party Deluxe is het beste? In dit geval komt de DS-versie als winnaar uit de bus, want deze versie biedt (afgezonderd van wat systeemafhankelijke verschillen) alles wat de Wii-versie in huis heeft. Daarnaast zijn beide versies online te spelen tegen vrienden of andere spelers, waardoor je met de DS-versie tijdens het reizen aardig zoet gehouden kunt worden. Dit wil echter niet zeggen dat de Wii-versie geen aanrader is, integendeel, het hangt simpelweg van je voorkeur af. Ben je echter al in bezit van de WiiWare-versie van Tetris Party, dan raad ik de Wii-versie in elk geval af en kun je eventueel gaan voor de DS-versie.

Diverse modi en variatie

Toch is het voor te stellen dat je als lezer niet direct overtuigd bent om euforisch naar de winkel te rennen en Tetris Party Deluxe te halen. Logisch, want wat heeft deze Tetris-game nu daadwerkelijk te bieden? In het kort: beide versies kennen acht singleplayer-modi, waarbij je onder andere puzzels moet voltooien, het kunt opnemen tegen de computer en zelfs met het klassieke Bombliss aan de slag kunt. Bombliss is tevens één van de zes nieuwe modi in de game en vergt van de speler om met behulp van bommen het volledige level leeg te krijgen. Stiekem beschouw ik deze modus ook als de meest verslavende, al zul je met elke modus veel plezier beleven.

De ware kracht van Tetris Party Deluxe schuilt in de multiplayer, want beide versies zijn zowel online als offline te spelen met meerdere personen. Kenners herkennen de opzet van deze component al gauw: probeer minimaal twee rijen weg te krijgen, zodat er bij de tegenstander blokken verschijnen. Hoe meer rijen je per keer weg krijgt (maximaal vier), des te meer blokken verkrijgt je tegenstander (maximaal vier). Tel hier ook nog eens flink wat bruikbare voorwerpen bij op, die te verkrijgen zijn door bepaalde blokken weg te krijgen, waarmee je het leven van je tegenstander flink zuur kunt maken. Simpel, doch zeer effectief mag de multiplayer dus zeker zijn, want binnen een mum van tijd heb je tegenstanders gevonden en kun je aan de slag.

Verfrissend, maar wel duur

Audiovisueel gezien is het geheel aantrekkelijk te noemen en ontwikkelaar Hudson heeft flink wat aan te passen functies verwerkt. De game wordt vergezeld door remixen van oude nummers en natuurlijk de nodige hoeveelheid nieuwe nummers. Het bedrijf heeft de game, en daarmee ook de franchise, een frisse wind meegegeven en dat is te merken aan de afwerking.

Een pijnlijke kwestie is enkel dat beide versies voor zo’n 30 á 35 euro in de winkel liggen, wat zo’n 20 euro meer is dan de WiiWare-versie. Hierdoor raadde ik eerder al af om de retailversie te halen, mocht je in het bezit zijn van de WiiWare-versie. Hoe je het ook wendt of keert, plezier zul je absoluut halen uit Tetris Party Deluxe en dat is tevens belangrijk.

Conclusie

Tetris Party Deluxe doet wat een game binnen een stokoude franchise hoort te doen: het geheel fris houden. Ontwikkelaar Hudson slaagde daar in 2008 al in en de retailversies die nu te verkrijgen zijn, doen dat minstens even goed. Mocht je al in het bezit zijn van de WiiWare-versie, dan is de retailversie het halen niet waard, voor ‘slechts’ zes extra modi en een kleine oppoetsbeurt. Mocht je nou op zoek zijn naar een leuke puzzelgame voor onderweg, dan is de DS-versie de grootste aanrader en daarmee ook de beste versie van de twee. De DS-variant mag dan ook gerust een halve punt erbij opgeteld krijgen.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Veel content in huis
  • Verslavende en uitdagende multiplayer
  • Verfrissend
  • DS-versie het beste

Wat is NOT

  • Retailversies stuk duurder dan WiiWare-versie
  • Meer modi waren welkom geweest

7

Meer Tetris Party Deluxe

14/9/2010Machete 0
  1.   
    RoHoutje's avatar

    DS versie het beste? Even downloaden dan… 😛

  2.   
    a88's avatar

    Lijkt me saai.

  3.   
    Overload14's avatar

    ”a88″ schreef, "Lijkt me saai."

    Tetris is nooit saai

  4.   
    lassieman's avatar

    ”Overload14″ schreef, "[quote=”a88″]Lijkt me saai."

    Tetris is nooit saai[/quote]
    idd 😛

  5.   
    robmen6's avatar

    ”Overload14″ schreef, "[quote=”a88″]Lijkt me saai."

    Tetris is nooit saai[/quote]
    tetris is altijd saai!!!

  6.   
    veronja's avatar

    ”robmen6″ schreef, "[quote=”Overload14″][quote=”a88″].."

    Tetris is nooit saai[/quote]
    tetris is altijd saai!!![/quote]
    Hangt ervan af wat je saai noemt, het is net zoiets als patience… Niet het beste spel ooit maar o zo verslavend. 8)