Machete

Een Jedi heeft zijn lichtzwaard, Spider-Man zijn webschieters en Machete heeft zijn… ehm machete. Wat ooit als neptrailer diende in het helaas geflopte Grindhouse-project van Quentin Tarantino en Robert Rodriguez, groeide uit tot een zeer populair stukje film op websites als YouTube. Wat begon als geintje groeide uit tot een heuse speelfilm die momenteel de bioscoopzalen onveilig maakt. Een geslaagd geintje met een leuke clou op het einde.

They just fucked with the wrong Mexican!

In Machete speelt Danny Trejo, die we eerder dit jaar al zagen in Predators de titelrol. Een “Mexican Federale” die altijd zijn werk is blijven doen zonder drugsgeld aan te nemen om even de andere kant op te kijken. Al snel zien we dat dit hem zuur komt te staan en hij moet vluchten voor zijn leven. Hij stapt over de grens met Amerika en zoekt werk als dagarbeider om zijn leven te kunnen leven. Wanneer hij een klus aanneemt om voor een flinke koffer gevuld met vele dollars de corrupte senator McLaughlin (Robert De Niro) om te brengen, blijkt al snel dat de val voor de messenzwaaiende man is gelegd. Wat volgt is een explosie aan geweld. De goede vorm van geweld.

Aangezien de titel van de film de naam van het hoofdpersonage draagt, verwacht je dat de film zich compleet rondom dit personage afspeelt. Dit is niet het geval. Regiseur Rodriguez weet vele bij-figuren te introduceren die allemaal uiteindelijk even interessant zijn en toch hun eigen bijdrage aan het verhaal weten te geven. Denk bijvoorbeeld aan de mooie Jessica Alba die als Sartana de illegale mensen in Amerika bij moet houden. Of Luz, gespeeld door Michelle Rodriguez, die een grotere rol heeft in het verhaal van Machete dan je aanvankelijk zou denken. Zelfs de rol van Lindsey Lohan is interessant. En niet alleen omdat ze in de film haar eigen 18+ video maakt met Machete…

Machete is zo’n typische film waarin het bloed en de ledematen je om de oren vliegen. Alles in een gestileerde manier waardoor het nooit ranzig wordt. Echter lijkt Rodriguez tegen het einde van de film de draad kwijt te zijn tijdens de actie scènes. Geloof me, de actie scènes stellen niet teleur, maar van een karakter dat de naam Machete gebruikt is het jammer dat hij het daadwerkelijke wapen amper hanteert in de film. Al snel wordt gekozen voor de traditionele schietwapens en verliest de film hierdoor ook gelijk het bloederige randje. Natuurlijk, de scènes zijn enorm over de top, maar het bloedvergieten en ledenmaten choppen zoals in de openingsscène zien we nergens meer terug. En dat is jammer.

Nep wordt echt

Wanneer je nu de Grindhouse trailer van Machete terugziet, zie je dat zowat alle shots uit die trailer terug te vinden zijn in de film. Sommige acteurs zijn veranderd, maar qua opzet, camerahoeken en actie is veel hetzelfde gebleven. Dit in combinatie met een topless Lindsay Lohan, Jessica Alba die laat zien dat ze mooi is terwijl ze onder de douche staat en de vele andere halfnaakte vrouwen zorgt ervoor dat de film zich die typische B-film sfeer op mag eisen. Een gekozen en bewuste B-film sfeer, want de film zelf is het verder niet.

Conclusie

Machete is een grove, af en toe best harde actiefilm geworden zoals we die graag zien uit de handen van Robert Rodriguez. Het verhaal mag niet bijster origineel zijn of enorm diepgaand, maar dat hoeft in een film als deze niet. Dit soort films kijk je voor de scènes vol actie scenes en die zijn er genoeg. Daardoor is Machete echt zo’n film geworden voor een gezellig avondje uit met wat vrienden. Aanradertje!

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Vette actie
  • Perfecte cast

Wat is NOT

  • Weinig echte machete-actie
  • Verhaal heeft niet veel om het lijf

8

Meer Tetris Party Deluxe

16/9/2010Tetris Party Deluxe 6
Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren