Educatie en Games

Geschiedenis blijft iets moois. Nederland is in het verleden een groot land geweest. En hoewel niets zaligmakend is en ook de Nederlandse geschiedenis een donker randje heeft als het gaat om slavernij en het roven van landen, ben ik toch altijd trots als ik de verhalen lees uit de tijd van de V.O.C.

Wees Trots

In 1609 ontdekt Henry Hudson het gebied rondom New York. Hij deed dit in opdracht van de V.O.C. in Amsterdam. In 1621 werd de West-Indische Compagnie opgericht en zij zouden zich bezighouden met de oostkust van de huidige V.S. Mohawk Indianen bleken in die jaren goede handelspartners. De toen mateloos populaire beverhuiden werden in grote hoeveelheden verhandeld. In 1624 komen de eerste 30 families aan in het gebied. Vanaf dat moment werd het gebied omgedoopt tot Nieuw Nederland, met als hoofdstad Nieuw Amsterdam. Waar toen de oranje- wit- blauwe vlag wapperde zou later het New York van nu ontstaan.

Het is nooit duidelijk geworden waarom het oranje in de vlag van toen uiteindelijk is gewijzigd naar het huidige rood. De oude versie van de Nederlandse vlag is nog steeds te vinden op een aantal plekken in New York. Trots word ik als ik de verschillende verwijzingen hoor van straten, die hun oorsprong hebben in Nieuw Amsterdam (Broadway – Bredeweg). Als ik in New York kom, gaat mijn patriottistische hart kloppen bij verschillende gebieden als Harlem (Nieuw Haarlem), Staten Island (Staten Generaal), en zelfs de hoofdstad van de staat New York Albany (Beverwijk). Deze trots is een fijn gevoel en ervaar ik eigenlijk alleen in boeken.

Empire

Totdat ik Empire Total War onlangs weer eens ging spelen, maar dan met de Nederlandse campagne. Vanaf dat moment voelde ik mijn Nederlandse trots eindelijk in een videogame. Zoals iedereen weet is het leuke van een game dat je zelf invloed hebt op het verloop van het verhaal. Mijn eigen Nederlandsche campagne blijft heerlijk om te spelen. Het mooie aan het spel is dat het historisch extreem accuraat is. Tot en met de oranje- wit- blauwe vlaggen aan toe. Steden kloppen, van Rotterdam als havenstad tot Kralendijk op de Antillen (hoofdstad Bonaire). Klein foutje is Utrecht als universiteitenstad, aangezien in die tijd de universiteit van Leiden vergelijkbaar was met het Harvard van nu.

Het is heerlijk om de Hollandse campagne te spelen in Empire. Vooral ook omdat hij redelijk pittig is. Met als bondgenoot Engeland en de staatsvijanden Frankrijk en Spanje is er weinig land vrij om te veroveren. Binnen de kortste keren staan er grote legers voor je deur. Het is dan ook noodzakelijk om tactisch te handelen en het vooral van je handelsgeest te hebben. Natuurlijk zul je uiteindelijk landen gaan veroveren, maar wees in het begin vooral zuinig op je geld. We zijn immers Hollanders. Het geld moet primair geïnvesteerd worden in de groei van de economie en pas secundair in de militaire uitbreiding.

Subsidiëren die hap

Dit realisme laat niet alleen de trots op Nederland (geen politiek statement!) floreren, het is ook nog leerzaam op een heerlijke manier. Hoe gaaf was het om Nederlanders te zien en horen praten in de HBO-serie Band of Brothers! Nadat ik die serie had gezien wist ik meer over de slag rond Eindhoven. Volgens mij is entertainment dan ook de toekomst van het onderwijs. Maar hoe krijg je hoogwaardige games als goed lesmateriaal? Nederland is immers een klein land en lokaliseren van lesgames voor de Nederlandstalige markt is duur. Ik zeg: Subsidiëren die hap!

We hebben in Nederland een aantal hoogwaardige studio’s en er zijn genoeg jonge talenten die werk zoeken in de game industrie. Geef Guerilla, Ronimo en Triumph Studio’s een miljoen euro en geef ze de opdracht om gave games te maken met Nederlanders in de hoofdrol. Laat ze die games vervolgens verkopen aan scholen voor 10 euro per leerling en je maakt gegarandeerd winst. Het is goedkoper dan een lesboek en als het goed is nog leuker ook!

Ronimo Studio’s, gevormd door de Utrechtse studenten die The Blob bedachten, mag aan de slag met een Aardrijkskundige game. Zij zijn inventief genoeg om iets origineels te verzinnen en zij hebben bewezen dat zij steden kunnen namaken. Triumph Studio’s, de mannen van Overlord, mogen aan de slag met een Geschiedenisgame. Vooral dictatoriale regimes kunnen zij goed uitbeelden, aangezien zij al bewezen hebben dat het heerlijk is om onderdanen de dood in te sturen.

En dan hebben wij Guerilla nog. Met de fotorealistische graphics van Killzone 2 is er eigenlijk maar één vak dat zij onder hun hoede kunnen nemen.

Ik kan niet wachten op hun virtuele, interactieve versie van Seksuele Voorlichting. Als dat gebeurt, ga ik direct weer terug naar de middelbare school. Zin in!

 1.   
  Fox's avatar

  nvm , niks gezegt ><

 2.   
  M@tthijs's avatar

  Ik vond het vooral irri bij de Nederlandse Campagne dat je een verschrikkelijk gebied moest onderhouden in Nederlands-Indië en het Caribisch gebied. Ik werk liever vanuit één basis en verover zo langzaam aan de gehele wereld. 8)

 3.   
  Fox's avatar

  Ik kan niet wachten op hun virtuele, interactieve versie van Seksuele Voorlichting. Als dat gebeurt, ga ik direct weer terug naar de middelbare school. Zin in!

  peter ben je een beetje vies 😆 ?

 4.   
  brend5's avatar

  foxforgames schreef, "

  Ik kan niet wachten op hun virtuele, interactieve versie van Seksuele Voorlichting. Als dat gebeurt, ga ik direct weer terug naar de middelbare school. Zin in! "

  peter ben je een beetje vies 😆 ?

  Hij is wel heel vies bezig 😛

 5.   
  Wouter's avatar

  Blijft een geniale game, Empire: Total War.

  Napoleon: Total War schijnt nog beter te zijn. 😮

 6.   
  MaTriX's avatar

  Leuk geschreven.

 7.   
  JonsoN's avatar

  Leuke column!, Zoiets zou inderdaad erg vet zijn! én games komen daardoor ook in een beter daglicht staan.

 8.   
  Cirdan's avatar

  Het zou leuk zijn, maar dan zit je wel hele uren achter een game van Geschiedenis, dus dan moet je ook nog AK, NL, EN, BIO etc.. leren 😛

  Owja, ik heb Engels geleerd van RuneScape xD Dus games zijn goeie lesmateriaal, mits het leuk is.

 9.   
  Dotz's avatar

  Opzich is het wel een goed idee, maar de Nederlanders die daarover gaan hebben wel het beste met ons voor (tenminste daar ga ik vanuit) maar zien videogames als vermaak.. niet dat je er iets van kan leren.. Ze durven maar mondjesmaat toe te geven dat je van GTA niet gewelddadig word en dat Tetris je hand-oogcoördinatie verbeterd.. ik zie het niet gebeuren. Tenzij: je zelf in de politiek gaat, mijn stem heb je alvast binnen! 😉

  Cirdan schreef, "Het zou leuk zijn, maar dan zit je wel hele uren achter een game van Geschiedenis, dus dan moet je ook nog AK, NL, EN, BIO etc.. leren 😛

  Owja, ik heb Engels geleerd van RuneScape xD Dus games zijn goeie lesmateriaal, mits het leuk is. "

  Maar RS is niet leuk? 😛

  Edit: Je Column kwam echt als geroepen, ik verveelde me dood!

 10.   
  Petor's avatar

  Dotz schreef, "Opzich is het wel een goed idee, maar de Nederlanders die daarover gaan hebben wel het beste met ons voor (tenminste daar ga ik vanuit) maar zien videogames als vermaak.. niet dat je er iets van kan leren.. Ze durven maar mondjesmaat toe te geven dat je van GTA niet gewelddadig word en dat Tetris je hand-oogcoördinatie verbeterd.. ik zie het niet gebeuren. Tenzij: je zelf in de politiek gaat, mijn stem heb je alvast binnen! 😉

  ”Cirdan” schreef, "Het zou leuk zijn, maar dan zit je wel hele uren achter een game van Geschiedenis, dus dan moet je ook nog AK, NL, EN, BIO etc.. leren 😛

  Owja, ik heb Engels geleerd van RuneScape xD Dus games zijn goeie lesmateriaal, mits het leuk is. "

  Maar RS is niet leuk? 😛

  Edit: Je Column kwam echt als geroepen, ik verveelde me dood! "

  Ik zie mezelf nog wel eens in de politiek. Fijn dat ik dan in ieder geval 1 stem heb 🙂

 11.   
  soulzx3's avatar

  veel games zijn educatief, ik heb meer engels van games geleerd, dan van mijn engels leraren… en van call of duty 1&2 leer ik veel over geschiedenis….

 12.   
  gebruiker50081's avatar

  ”soulzx3″ schreef, "veel games zijn educatief, ik heb meer engels van games geleerd, dan van mijn engels leraren… en van call of duty 1&2 leer ik veel over geschiedenis…."

  Inderdaad! Van geschiedenis weet ik het alleen niet zo maar ik heb mijn interesse met geschiedenis wel gekregen via games als Age of Empires En Call of Duty.

 13.   
  JonsoN's avatar

  Petor schreef, "

  ”Dotz” schreef, "Opzich is het wel een goed idee, maar de Nederlanders die daarover gaan hebben wel het beste met ons voor (tenminste daar ga ik vanuit) maar zien videogames als vermaak.. niet dat je er iets van kan leren.. Ze durven maar mondjesmaat toe te geven dat je van GTA niet gewelddadig word en dat Tetris je hand-oogcoördinatie verbeterd.. ik zie het niet gebeuren. Tenzij: je zelf in de politiek gaat, mijn stem heb je alvast binnen! 😉

  [quote=”Cirdan”].."

  Maar RS is niet leuk? 😛

  Edit: Je Column kwam echt als geroepen, ik verveelde me dood! "

  Ik zie mezelf nog wel eens in de politiek. Fijn dat ik dan in ieder geval 1 stem heb 🙂
  [/quote]

  Mijn stem krijg je zeker ook 😉 8)

 14.   
  Czone's avatar

  Als eerste wil ik zeggen dat het op zich een goede column is, maar ik heb wel een paar punten van kritiek:

 15. De Total War games geven de indruk, maar ze zijn niet historisch accuraat. Sommige dingen wel, maar de meeste dingen niet. Beste voorbeeld is de kracht van de cavalerie in Rome Total War.
 16. Je moet als UP in ETW vooral zorgen dat je Zuid-Amerika veroverd, als Spanje weg is ben je zo goed als klaar met je campagne, dan wordt het vooral opruimen.
 17. Ik denk niet dat het nut heeft om die educatieve games te maken, als een kind van games die worden gemaakt op de huidige manier niks oppikken dan zullen ze van die games ook niks oppikken.

  Oh en nog wat sitekritiekpuntjes, regeleindes zijn slecht en bbcodes werken niet naar behoren.

Reageer
 •   
  STRAIGHT FLUSH's avatar

  ”soulzx3″ schreef, "veel games zijn educatief, ik heb meer engels van games geleerd, dan van mijn engels leraren… en van call of duty 1&2 leer ik veel over geschiedenis…."

  ja Dwight. dat engels dat wij krijgen is bagger. paar hoofdstukken terug kregen we het woord Ghost. kom op zeg dat woord kende ik al toen ik vijf was door pokemon. 😛

 •   
  Petor's avatar

  Czone schreef, "Als eerste wil ik zeggen dat het op zich een goede column is, maar ik heb wel een paar punten van kritiek:

 • De Total War games geven de indruk, maar ze zijn niet historisch accuraat. Sommige dingen wel, maar de meeste dingen niet. Beste voorbeeld is de kracht van de cavalerie in Rome Total War.
 • Je moet als UP in ETW vooral zorgen dat je Zuid-Amerika veroverd, als Spanje weg is ben je zo goed als klaar met je campagne, dan wordt het vooral opruimen.
 • Ik denk niet dat het nut heeft om die educatieve games te maken, als een kind van games die worden gemaakt op de huidige manier niks oppikken dan zullen ze van die games ook niks oppikken.

  Oh en nog wat sitekritiekpuntjes, regeleindes zijn slecht en bbcodes werken niet naar behoren."

 • Zoals in de column te lezen is gaat het om de extreme accuraatheid van de Nederlandse Campagne in Empire. Niet over de hele franchise, niet om de gameplay, maar om de historie en DAT was de koppeling naar de educatie. Kritiek waardeer ik enorm (hoor GNR), maar zo kan iedereen kritiek zoeken door andere dingen erbij te betrekken waar ik het niet over heb gehad. 😀

 •   
  jessin9731's avatar

  ik ben de beste van de klas in engels
  en ik heb bijna alles geleerd van games en films maar vooral van games! 😛

 •   
  Czone's avatar

  Petor schreef, "
  Zoals in de column te lezen is gaat het om de extreme accuraatheid van de Nederlandse Campagne in Empire. Niet over de hele franchise, niet om de gameplay, maar om de historie en DAT was de koppeling naar de educatie. Kritiek waardeer ik enorm (hoor GNR), maar zo kan iedereen kritiek zoeken door andere dingen erbij te betrekken waar ik het niet over heb gehad. 😀 "

  Ook de Nederlandse campagne is niet heel accuraat. Zie alhier hoe slecht de Nederlandse uniformen eigenlijk zijn.

 •   
  nickykolkie's avatar

  Cabooter schreef, "Blijft een geniale game, Empire: Total War.

  Napoleon: Total War schijnt nog beter te zijn. 😮 "

  Dat vind in van wel 😛

 •   
  Sarge's avatar

  Mooie column.. Is inderdaad leuk als er wat realistische, historische elementen voorkomen in een spel of film verwant met de geschiedenis van je land.

  Zo heb ik bijvoorbeeld genoten van de afleveringen van Band of Brothers in Bastogne, (België) 😛

 •   
  brambo69's avatar

  waarom stond er niks in van playloc dat is toch ook nederlands

 •   
  Houserz's avatar

  Ik zou willen dat ik jonger was dan had ik zelf op school kunnen gamen 🙂

 •   
  GraveDevil's avatar

  aangezien zij al bewezen hebben dat het heerlijk is om onderdanen de dood in te sturen.

  Ja… Krijg je dan juist niet het omgekeerde effect van wat je eigenlijk wil bereiken? Vermakelijke column, dat zeker. Zolang het maar geschiedenis is boeit het me. Ik merk alleen heel sterk dat tijdens de computerlessen die ik op mijn school van nu heb, en de school van vorig jaar had, er gewoon geen fuck gebeurde. Waarom gebeurde er geen fuck? Omdat de leraar totaal geen overzicht heeft.

  Je kan je ook afvragen waarom de universiteit van Leiden niet meer te vergelijken is met Harvard. Nederland had tot de 20e eeuw het beste onderwijs, nu zal het me niks verbazen als het het slechtste is. Games verbeteren dat niet, juist niet. Dan is er voor de leraar nog minder overzicht, heeft ie nog minder controle en leer je dus nog minder, terwijl het nu al niet veel is.

  Voer gewoon die lijfstraffen weer in, ik denk dat een middagje op de pijnbank je cijfers als paddestoelen uit de grond laat schieten 😛

 •   
  midnightcraig's avatar

  ik leer altijd meer van een (historisch) game dan een boek
  omdat ik games gewoon leuk vind en dan onthoud je altijd bijna alles 😀

 •   
  FRENZY 14's avatar

  midnightcraig schreef, "ik leer altijd meer van een (historisch) game dan een boek
  omdat ik games gewoon leuk vind en dan onthoud je altijd bijna alles 😀 "

  😛 😛 😛 …dat noemen ze dus spelenderwijs leren…. 😛 😛

 •   
  Dude…'s avatar

  zowiezo waar
  ik heb meer geleerd over de renessaince van ac2 dan mijn geschiedenis boek

 •   
  Pievee's avatar

  Sarge.Wolverine schreef, "Mooie column.. Is inderdaad leuk als er wat realistische, historische elementen voorkomen in een spel of film verwant met de geschiedenis van je land.

  Zo heb ik bijvoorbeeld genoten van de afleveringen van Band of Brothers in Bastogne, (België) 😛 "

  Band of Brothers is dan ook gewoon een geniale serie… Die kijk ik om de paar maanden wel eens terug opnieuw!