The Misadventures of P.B. Winterbottom PC

The Misadventures of P.B. Winterbottom is een Indie-game die zich, net zoals de topper Braid, richt op tijdmanipulatie. Er is hier echter wel sprake van een totaal andere game, want we krijgen taarten, klonen en een hongerig mannetje genaamd P.B. Winterbottom voorgeschoteld. Dit pittoreske kereltje, geschapen met een uitzonderlijke lange neus en reukvermogen, heeft een stevige liefde voor taarten en nuttigt alle taarten die hij maar in handen kan krijgen, wat dan ook het doel mag zijn van elke puzzel. Dit zorgt voor flink wat gedonder, met name wanneer er een taart opduikt die Winterbottom te slim af is…

Uniek alom

Net zoals Braid maakt The Misadventures of P.B. Winterbottom dus gebruik van tijdmanipulatie, om pittige puzzels voor te schotelen. Er wordt in dit geval echter wel een unieke twist gegeven aan dit thema, want om in elk level te kunnen kontschoppen, moet je gebruik maken van klonen. Alle genetica op een stokje, want hoe steekt een dergelijke concept in elkaar? Geheel simpel eigenlijk, want het is mogelijk om opnames van jezelf te maken, terwijl je bijvoorbeeld al rennend, springend of slaand aan de slag bent. Nadat deze opname is voltooid, ontstaat er een kloon die deze opname oneindig blijft herhalen. Zo kun je een kloon maken die bijvoorbeeld met een regelmaat slaat, zodat je als speler richting een hoger gelegen plek geslagen wordt.

Beginnend in de game is dit nog tamelijk simpel en kunnen er tot wel zes verschillende klonen tegelijk actief zijn. Langzaamaan wordt dit aantal teruggebracht naar slechts één kloon, waardoor sommige puzzels belachelijk moeilijk kunnen zijn. Dit is het grootste kritiekpunt dat The Misadventures of P.B. Winterbottom valt aan te merken, want dit is het type game waarbij je al gauw genoeg de oplossing tot een puzzel vindt, maar het uitvoeren daarvan erg lastig blijkt, met name doordat je sprongen en bepaalde acties zeer goed moet timen of de taarten binnen elk level in een bepaalde volgorde moet verzamelen. Krijg je het uiteindelijk voor elkaar om een puzzel van dergelijk niveau op te lossen, dan geeft dit wel een enorm belonend gevoel en dat is de kracht van deze game.

In totaal bestaat The Misadventures of P.B. Winterbottom uit vijf werelden, waarbij elke wereld weer andere uitdagingen biedt. Het ene moment zweef je met je paraplu rond, terwijl je het volgende moment weer moet rennen om net die perfecte sprong te maken. Het geheel steekt erg nauw in elkaar, wat zorgt voor een nagenoeg perfecte ervaring. Het enige klaagpunt, zoals eerder genoemd, mag de leercurve zijn, want aan het begin van elke wereld ontbreekt elke vorm van een uitdaging. Naarmate je dichterbij de latere levels komt, schiet het niveau acuut door, wat toch tenenkrommend frustrerend kan zijn. Dit is de ondeugende Winterbottom echter wel met gemak te vergeven, want hoe je het ook wendt of keert, een uitzonderlijke ervaring blijft het geheel wel.

Een flinke honger, zeker te stillen

Zoals het een ware Indie-game betaamt, is de audiovisuele presentatie van The Misadventures of P.B. Winterbottom werkelijk uitzonderlijk. Het geheel doet direct denken aan een stille film, waarbij dit natuurlijk gepaard gaat met de nodige slapstickhumor. Dit uit zich niet alleen in de puzzels, maar ook in de korte ‘filmpjes’ die je te zien krijgt alvorens je een puzzel begint. In perfecte rijm wordt telkens een stukje verhaal verteld, wat verrassend genoeg een extra motivatie vormt om door te blijven spelen. Na zo’n drie tot vier uur ben je door dit verhaal heen en kun je aan de slag met diverse bonuslevels.

Deze levels worden automatisch vrijgespeeld na het voltooien van elke wereld en vormen dé replay-waarde van de game, doordat deze verbonden zijn met online leaderboards. Hierdoor ben je snel geneigd om toch nog even je tijd te verbeteren of minder klonen te gebruiken om een puzzel op te lossen, want laten we wel wezen, de puzzels die geboden worden in het verhaal bieden een tweede maal geen uitdaging meer.

Conclusie

The Misadventures of P.B. Winterbottom biedt een uitzonderlijke ervaring, met name dankzij het humoristische tintje dat altijd aanwezig is. De puzzels zijn uitdagend, hoewel soms iets té moeilijk, maar dit moet je er niet van weerhouden om deze titel op te pikken. Er wordt ontzettend veel content geboden voor de lage prijs, welgeteld vier euro op Steam, waardoor je met een stevige glimlach de game uit zult spelen.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Ontzettend belonend
 • Audiovisueel meesterwerk
 • Verfrissend thema

Wat is NOT

 • Soms belachelijk moeilijk
 • Slechte leercurve

9

 1.   
  -050- Critical's avatar

  zoiets zou ik voor mn ds willen, iemand een goede titel?

 2.   
  Defensie's avatar

  ziet er wel grapig uit maar niet iets voor mij

 3.   
  soulzx3's avatar

  dit is zon lolgame ^^ best grappig