The Misadventures of P.B. Winterbottom

Uit de ontwikkelstudio van The Odd Gentlemen komt een net zo afwijkende Xbox LIVE Arcade-game als de naam doet vermoeden. The Misadventures of P.B. Winterbottom is echter geen titel om zomaar links te laten liggen, want voor de echte fans van stijl en breinbrekers valt hier nog best een pareltje te ontdekken…

Taart en klonen

The Misadventures of P.B. Winterbottom valt aan de oppervlakte wel te vergelijken met een grote Xbox LIVE Arcade-hit als Braid. In beide games is het namelijk de bedoeling om in een stijlvolle setting puzzels op te lossen door gebruik te maken van een combinatie van platformen en het manipuleren van de tijd. Deze keer zitten we echter niet letterlijk met de tijd te spelen, maar kan je gebruik maken van klonen van jezelf. Weer eens wat anders dan de gemiddelde puzzelgame en net zoals Braid pakt het ook deze keer verrassend goed uit.

Maar laten we even bij het begin beginnen. In The Misadventures of P.B. Winterbottom draait het om de vreemde snuiter P.B. Winterbottom, een cartoonesk ventje met een opvallend grote neus. Er is echter nog iets opvallends aan hem: een enorme drang naar taart. Als hij taarten ziet wil hij ze hebben, wat er ook voor nodig is. Als een echte heer gaat hij netjes in pak en voorzien van een statige paraplu op pad, tot hij op een dag een soort van ultieme taart tegenkomt: de Chronoberry Pie. Je besluit de taart te achtervolgen en door een speling van het lot, en vooral een speling van de tijd, krijg je ineens nieuwe krachten tot je beschikking. Het blijkt namelijk dat je jezelf kunt klonen, wat een ideale manier is om nog meer taarten te kunnen pakken.

Compacte levels, een pittige klus

En zo begint het avontuur van The Misadventures of P.B. Winterbottom, dat in feite bestaat uit een groot aantal compacte levels, waarin je op verschillende manieren taarten moet zien te pakken. Je begint heel simpel, als een echte platformer, waarbij je een beetje springt, met je paraplu een stukje zweeft en vervolgens de taart in het level te pakken krijgt. Al snel laat de game je weten dat er meer mogelijk is, namelijk het klonen van jezelf. Door de rechter trigger ingedrukt te houden kun je acties van jezelf opnemen en zodra je de trigger weer loslaat, verschijnt er een kloon die vervolgens de actie oneindig lang herhaalt. Of in elk geval oneindig lang, totdat je besluit om in te grijpen.

Zo kun je klonen stapelen, knoppen laten activeren, taarten laten pakken, op een springplank laten springen… de mogelijkheden zijn eigenlijk eindeloos. Er geldt alleen in elk level een beperking wat betreft het aantal klonen dat je tegelijkertijd mag maken. De ene keer moet je het met slechts één kloon proberen, de andere keer mag je zes klonen tegelijk actief hebben. En soms krijg je een extra stukje uitdaging, doordat taarten bijvoorbeeld in een specifieke volgorde gepakt moeten worden of dat alleen klonen taarten kunnen pakken.

Het is echter niet zo dat we hier met een oppervlakkige of zelfs simpele game te maken hebben, want het oplossen van puzzels met behulp van de klonen kan een behoorlijk pittige klus zijn. Soms misschien iets te pittig, want af en toe kwam ik een level tegen dat wel een heel vergezochte oplossing nodig had, terwijl andere puzzels juist weer kinderlijk eenvoudig zijn op te lossen. Op dit vlak had de ontwikkelaar best iets meer balans mogen brengen, want er zit niet echt een logische stijgende lijn in de moeilijkheidsgraad van de game. De extreme puzzels zul je vervloeken, ook al is het wel erg tof als je ze uiteindelijk weet op te lossen.

Sneller en efficiënter

En ben je een puzzel helemaal beu, dan is er nog altijd het stijlvolle karakter van de game om even op terug te vallen. De filmische, zwart-witte stijl, de achtergrondmuziek die al snel in je hoofd blijft zitten, de toegankelijke manier van het introduceren van nieuwe mogelijkheden. De game is simpelweg ‘charming’, om het even op een Engelse manier te verwoorden.

Overigens heeft de game ook rekening gehouden met herspeelbaarheid. Dergelijke puzzelgames zijn immers niet echt uitdagend meer als je eenmaal weet hoe je iets moet oplossen. Gelukkig kun je naast de gewone levels ook nog bonus levels vrijspelen. In deze levels wordt een echte score bijgehouden door te kijken hoe snel je het level hebt voltooid en het aantal klonen dat je nodig had voor de oplossing. Met het oog op de online leaderboards is het zeker een uitdaging om sneller en efficiënter een level op te lossen.

Conclusie

Met The Misadventures of P.B. Winterbottom is er weer heerlijk puzzelvermaak op Xbox LIVE Arcade verschenen. De stijlvolle graphics, muziek en setting maken van deze game een bijzondere aanwinst en zeker voor mensen die van breinbrekers houden is dit echt een aanrader. Kleine kanttekening is wel dat er niet echt een duidelijke lijn in de moeilijkheidsgraad van de levels zit en dat je soms zeer pittige en haast frustrerende levels tegenkomt.

Laat je hierdoor echter niet te snel afschrikken, want voor een klein bedrag (800 Microsoft Points) haal je heel veel uren puzzelplezier in huis, zeker als je extra je best gaat doen om in de bonus levels een zo goed mogelijke score neer te zetten. Misschien is The Misadventures of P.B. Winterbottom niet een uitgesproken topper zoals Braid dat destijds was, maar met een 8,5 als eindcijfer mag het koopadvies duidelijk zijn.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Pittige puzzels
 • Uitdaging in bonus levels
 • Heel stijlvol

Wat is NOT

 • Soms extreem pittige puzzels

8.5

 1.   
  Ken2BE's avatar

  Blijven doen gamersnet,zo reviews maken van arcad games; 😉

 2.   
  Oldsk00ll's avatar

  Lijkt me wel een grappig spel 😛