New Super Mario Bros. Wii

New Super Mario Bros. Wii is de allereerste 2D Mario-game voor de Wii, die tevens zijn inspiratie haalt uit alle oude Mario-games. Staat dit dan ook garant voor een fantastische nostalgietrip of behaalt Bowser dit keer de overwinning? Dat lees je in deze review…

Pure nostalgie

In mijn prille jeugdjaren heb ik het geluk gehad om talloze uren te mogen stoppen in het welbekende Super Mario Allstars. Deze verzameling van remakes stelde me toch in staat om te genieten van de allereerste Super Mario Bros.-games. Als veteraan van de serie, en uiteraard alle andere Mario-games, sloeg m’n hart meerdere slagen over toen Nintendo dan eindelijk een nieuwe 2D Mario-game aankondigde. Bij het zien van de eerste beelden sloeg m’n hart wederom over, maar dan om een andere reden. Wat zag ik namelijk tot mijn schrik? Vier spelers die tegelijk op het scherm door die magische wereld heen renden! Het was als een ontzettend natte droom die uitkwam. Nintendo brengt ons met New Super Mario Bros. Wii namelijk een game die met vier man tegelijk gespeeld kan worden. Voorbij is de tijd waarin je een zweterige, half afgeknepen controller moest delen…

No skool like oldskool

Zoals het een ware Super Mario Bros.-game betaamt, is het doel van de opgewonden loodgieters wederom om prinses Peach uit de handen van Bowser te redden. Hierbij moet ik wel opmerken dat Nintendo dit keer uitstekend de draak weet te steken met haar eigen concept, door dan ook maar weinig verhaal te besteden aan dit gebeuren. De handlangers van Bowser komen namelijk ontzettend subtiel binnenvallen op de verjaardag van Peach, waarbij ze al snel ontvoerd wordt in een uit de kluiten gewassen taart. De nodige verwijzingen naar Fat Princess mogen hier zeker getrokken worden, al kan ik je verzekeren dat je uiteindelijk zeker geen tonnetjesronde prinses zult redden.

Hoe simpel dit concept ook mag zijn, het is wel effectief, aangezien het ons in staat stelt om acht werelden lang te genieten van een heerlijke nostalgietrip. Betekent dit dat New Super Mario Bros. Wii uit niks meer bestaat dan oude, verbruikte concepten? Integendeel, al kan ik je wel stiekem verklappen dat er zeker wat meer variatie in het geheel had mogen zitten. De gehele game bestaat echter nog steeds uit sprankelend nieuwe levels, waarvan het leveldesign stuk voor stuk ijzersterk en vertrouwd is. Een leuk aspect hiervan is het feit dat Nintendo van werkelijk alle oudere Mario-games kleine elementen heeft ‘geleend’ en opnieuw toegepast, om zo het uiterlijk van deze game te creëren.

Hierdoor word je constant begroet door subtiele geluidjes en kleine details, die je keer op keer terugbrengen naar die goede, oude tijd. Een voorbeeld hiervan is de terugkeer van Yoshi, die zich net zoals in Yoshi’s Island prachtig laat besturen. Helaas treedt dit groene monster in de game erg weinig naar voren, waardoor je al gauw smacht naar meer. Dit is tevens een voorbeeld van gebrek aan variatie. De momenten van nostalgie kunnen erg vluchtig zijn en tevens weinig aan bod komen. De werelden bestaan uit gemiddeld zeven tot acht levels, apart van themalevels en uiteraard kastelen. Vooral deze themalevels zijn met plezier uit te spelen, al had ik dolgraag meer verschillende soorten themalevels willen zien. Desalniettemin is het huidige aanbod wat betreft de kwaliteit in ieder geval uitstekend, wat uitzonderlijk veel goed maakt.

Vernieuwend?

Zoals ik eerder al aangaf, bestaat New Super Mario Bros. Wii onder andere uit oude ideeën, verpakt in een verfrissende uitvoering, en daarnaast kent de game uiteraard vele andere nieuwe elementen. Leuke voorbeelden hiervan zijn toch de nieuwe pakjes. Naast de bekende paddenstoel en vuurbloem, kun je nu ook gebruik maken helikopter- en pinguïnpakjes. Verder zijn er ook verkleinende paddenstoelen, die zeer handig zijn voor geheimen. Jazeker, óók New Super Mario Bros. Wii kent zijn deel aan geheimen. De fanatieke spelers onder ons kunnen dan ook weer genieten van uitdagende puzzels, die je rijkelijk belonen. Het laat zien dat Nintendo wel terdege in staat is om nog een vertrouwde 2D Mario-game te maken.

Écht compleet zou ik New Super Mario Bros. Wii niet durven noemen. Diverse voorwerpen zoals het veertje of de fluit maken niet hun terugkeer. Nu kun je dit het beste verwijten aan de duur van de game. Deze Wii-versie is namelijk relatief korter dan oudere Super Mario Bros.-games. Binnen een uur of tien is Bowser, samen met zijn leger aan wederkerende Koopa’s Kids uit Super Mario World, uitgewoond. Nu maakt dit de game natuurlijk ook een stuk makkelijker om op te pikken, al heb ik hierdoor juist het idee dat Nintendo de game opzettelijk té makkelijk heeft gemaakt. Als veteraan was ik uiteindelijk een tikje teleurgesteld door de algehele moeilijkheidsgraad die is verwerkt in de game. Hiermee wil ik ook opmerken dat ik nooit gebruik heb hoeven maken van Super Guide, waarbij je na het verliezen van acht levens de computer het spel kan laten overnemen.

Nu zorgt dit er daarentegen niet voor dat je met beide handen op je rug gebonden door de werelden heen kan denderen. Vooral in de latere levels begint het ouderwets pittig te worden, wat een welkome traktatie is voor nostalgische spelers. Iets dat dezelfde spelers tevens vertrouwd tegemoet komt, is de terugkeer van bonuslevels. Je kunt door diverse mini-games of het voltooien van opdrachten nieuwe voorwerpen verdienen, om deze vervolgens te gebruiken in de rest van de game. Het is niet alleen in de levensgrote huizen van Toads dat je deze mini-games kunt ondergaan. Je kunt in-game ook diverse vijanden tegenkomen die je per keer drie paddenstoelen kunnen opleveren bij het verslaan. Je zult deze voorwerpen keihard nodig hebben om uiteindelijk de allerlaatste levels aan te pakken.

Met z’n allen!

Wellicht dat het je is opgevallen dat de review dusver ‘slechts’ het singleplayergedeelte van de game beslaat. Dit komt doordat New Super Mario Bros. Wii ‘voor het gevoel’ het beste te ervaren is in je eentje. Alle ironie op een stokje, zou je kunnen zeggen. Was de game namelijk niet juist bedoeld als een fervente multiplayergame? Dat is helemaal correct, maar dat betekent simpelweg niet dat deze Wii-versie slechts geschikt is voor dat doeleinde. De multiplayer is simpelweg bedoeld voor de leukste en meest verslavende ervaring, waardoor je vaak een avond plezier van een ongekend niveau tegemoet gaat. Elkaar letterlijk de afgrond in helpen is werkelijk hilarisch, waarbij het lachen, gieren en brullen je vergaat.

Het is wel belangrijk om spelers te zoeken die in ieder geval in de buurt komen van elkaars niveau, want anders zul je al snel merken dat je elkaar wellicht teveel ophoudt. Heb je de juiste partners gevonden, dan heb je absoluut een game waarmee je het hele jaar 2010 zoet kan zijn. De relatief korte duur van de game verhoogt de replaywaarde, wat in dit geval zeker een voordeel is. Over de balans in de game hoef je je verder zeker geen zorgen te maken, aangezien het leveldesign is afgestemd voor zowel een singleplayer als multiplayer ervaring. De overige drie spelers kunnen de controle nemen over Luigi en twee verschillende Toads, om vervolgens elkaar het leven zuur te maken.

Iets dat de juiste uitoefening van de multiplayer jammer genoeg kan verhinderen, is het feit dat New Super Mario Bros. Wii alleen Wii-afstandsbedieningen ondersteunt en géén Gamecube of Classic Controllers. Dit komt door de ondersteuning van motion controls. Mocht je dus in het bezit zijn van ‘slechts’ één of twee Wii-afstandsbedieningen, dan moet je verzekerd zijn van een paar vrienden die tevens een Wii hebben. Anders rijzen de kosten om New Super Mario Bros. Wii optimaal te spelen door het dak heen. Het is echter geen vorm van een spelbreker, aangezien men in Nederland genoeg Wii’s heeft staan om een levensgrote replicatie te verzorgen van alle Mario-games bij elkaar…

Conclusie

New Super Mario Bros. Wii is een uitstekende game die slechts veteranen een tikkeltje kan teleurstellen. Ondanks dat heeft Nintendo wederom uitstekend kunnen bewijzen in staat te zijn om een 2D Mario-games als vanouds neer te zetten, mede door een geweldige audiovisuele presentatie. Daarnaast is de game niet alleen in je eentje leuk, maar kan het ook met z’n vieren tegelijk een briljante ervaring zijn. Zowel liefhebbers als nieuwkomers kan ik dus van harte aanraden om New Super Mario Bros. Wii op te pikken en in ieder geval tot het einde van 2010 zoet te zijn. Daarna kunnen we eindelijk aan de slag met alweer een andere Mario-game, maar dan in de vorm van Super Mario Galaxy 2.

  1.   
    Tha Destiny's avatar

    Echt een heerlijke game _O_

  2.   
    Steelpartyhat's avatar

    wat ik van new super mario bros vind:
    co-op en geheel nieuwe spel is vet
    maar ze hebben de basen tesimpel gemaakt
    ik heb heel veel mensen gezien die in super mario world hacks veel betere basen maken veel creatiever
    en in smw hacks hebben wij nu ook co-op 😛
    misschien denk ik er nu zo over omdat ik veel smw hacks speel
    maarja voor de rest is hij zeker vet

  3.   
    ckerigon's avatar

    Tha Destiny schreef, "Echt een heerlijke game _O_ "

    Helemaal met je eens 😛
    K heb hem gevraagd voor kerst!

  4.   
    b00m666's avatar

    kitt.h.3″][quote=”Tha Destiny schreef, "Echt een heerlijke game _O_ "

    Helemaal met je eens 😛
    K heb hem gevraagd voor kerst![/quote]

    vind em niks aan sorry

    waarom?: op de wii draaien zulke games zo irritant

    ik hou het maar bij wii sport xD

  5.   
    GameAC's avatar

    Zelfde game als op de DS + Multiplayer. En de multiplayer is verschrikkelijk irritant.

  6.   
    Spam-Fischer's avatar

    ik heb hem met tegenzin gespeelt

    geen bal aan snap niet waarom mensen dit zo leuk vinden

    tis wat te kinderachtig voor mij

  7.   
    makiejh's avatar

    ik heb hem, maar nog niet gespeeld, lijkt me vet spel. 😀

  8.   
    zENDA's avatar

    Spam-Fischer schreef, "ik heb hem met tegenzin gespeelt

    geen bal aan snap niet waarom mensen dit zo leuk vinden

    tis wat te kinderachtig voor mij"

    mario is vet voor alle leeftijden . 8)

  9.   
    Steelpartyhat's avatar

    ik geef originaliteit een 6 omdat ik gewoon niet eens ben met de basen
    er zit geen variatie in de bazen
    en bowser steld ook niet egt veel voor 👿

  10.   
    infected henk's avatar

    lol basen … bazen…!?!?

  11.   
    Selective93's avatar

    Love it <3.

    Altijd al fan geweest van Mario en ik voeg deze er graag bij toe :). Echt een goed spel. Een aanrader voor de menige Wii-eigenaars.
    Iedereen kan het in 10 minuten leren te spelen.
    Je moet er natuurlijk wel van houden :).

  12.   
    Larsson21's avatar

    Supercoole game, vooral multiplayer. Als je een wii hebt, moet je hem kopen.

  13.   
    Dotz's avatar

    Aargh! Even twijfelde ik of ik deze game zou kopen samen met een Wii, maar na deze screens gezien te hebben. Het is 2D omdat je maar in 2 dimensies speelt, maar daar is dan ook alles mee gezegd! Waar zijn die heerlijke 2D screens van de SNES? Ik blijf voorlopig nog steeds bij mijn SNES! Die staat hier naast me, na weet-ik-hoeveel-jaar trouwe dienst!
    Ik heb het bij een vriend van mij gespeeld, voor mensen die van de mario-sfeer uit de ’90 hielden is het niets, maar voor nieuwkomers zeker de moeite waard! Of voor mensen die het niet uitmaakt wat voor sfeer er in een game hangt.

  14.   
    makiejh's avatar

    ”wendy134″ schreef, "VERSLAVEND…
    en samen spelen is nu helemaal geweldig 😀 "

    ja daar heb je gelijk in, met z’n 2,3 of 4en het spel doen vind ik een stuk gaver dan in je eentje, wil niet zeggen dat het in je 1tje niks aan is, want dan is het ook heel vet 😀

  15.   
    terrordog1990's avatar

    mario dat zegt al genoeg daarom heb ik een wii 😀

  16.   
    brucedelama's avatar

    Zoon goed spel!
    Ben nu al aardig ver het landt in…
    Sommige levens gaan wel tever!!! 👿

  17.   
    GN{Wanttobearealgamer}GN's avatar

    originaliteit 4 omdat tie veel te veel op gewoon super mario Bros lijkt..
    Hij viel me echt tegen :S 😕

  18.   
    GN{Wanttobearealgamer}GN's avatar

    Dotz schreef, "Aargh! Even twijfelde ik of ik deze game zou kopen samen met een Wii, maar na deze screens gezien te hebben. Het is 2D omdat je maar in 2 dimensies speelt, maar daar is dan ook alles mee gezegd! Waar zijn die heerlijke 2D screens van de SNES? Ik blijf voorlopig nog steeds bij mijn SNES! Die staat hier naast me, na weet-ik-hoeveel-jaar trouwe dienst!
    Ik heb het bij een vriend van mij gespeeld, voor mensen die van de mario-sfeer uit de ’90 hielden is het niets, maar voor nieuwkomers zeker de moeite waard! Of voor mensen die het niet uitmaakt wat voor sfeer er in een game hangt.

    "

    helemaal mee eens 😉

  19.   
    jeryboy's avatar

    Echt een te gekke game!

  20.   
    Miss Mozes's avatar

    Deze moet ik nog steeds echt een keer kopen. Lijkt me een geweldig spel voor op de Nintendo Wii!

  21.   
    I Juggy I's avatar

    cool maar wel een beetje hetzelfde elk level