Operation Flashpoint 2: Dragon Rising

Operation Flashpoint: Dragon Rising is niet voor iedereen weggelegd. De serieuze focus van de game maakt de drempel hoger dan andere shooters zoals Modern Warfare, Rainbow Six en Ghost Recon. De game moet het niet hebben van overdreven Hollywood-actie, maar weet qua spanning en realisme dubbel zoveel te bieden!

Realisme

We tellen het jaar 2011 en het tekort aan fossiele brandstoffen is een groot probleem. De kredietcrisis heeft zijn sporen achtergelaten en als gevolg daarvan ontstaat er een grote werkloosheid in China, waarop het land besluit om militair in te grijpen in het noorden van het land. Rusland grenst echter aan dat gebied en zij besluiten ook militairen te sturen. Ondertussen ligt er voor de kust van China een eiland van 225 vierkante kilometer. Dit Russische eiland is een bron van olie en omdat China in een oliecrisis zit, besluiten ze het eiland over te nemen van de Russen. Als reactie daarop vraagt Rusland de hulp van Amerika en dan kom je als speler in beeld. Met een eenheid van het Amerikaanse leger mag je aan de slag om het eiland te bevrijden van de Chinezen.

Tot zover het overigens zeer boeiende verhaal, maar het draait natuurlijk allemaal om die monstervette, realistische gameplay waar Operation Flashpoint allemaal om draait. Mensen die deze vorm van gameplay niet gewend zijn krijgen ook moeilijke tijden, want het realisme is inderdaad volledig doorgevoerd, zonder daarbij bijzondere concessies te maken voor de consoles. Overigens is dit ook helemaal niet nodig geweest, want de game is vanaf het begin voor de consoles gemaakt.

Zeer groot

Het eerste waar veel mensen aan zullen moeten wennen zijn de immense afstanden die je zult moeten afleggen op het eiland Skira. De 225 vierkante kilometer is volledig te belopen en als je dit zou doen ben je letterlijk vele uren aan de wandel. De game geeft echter wel aan waar je ongeveer moet zijn en op de makkelijkste moeilijkheidsgraad word je zelfs volledig aan het handje genomen. In de verschillende opdrachten, die variëren van het vernietigen van doelen tot het verdedigen van objecten, zul je het ook met deze hulpmiddelen moeilijk genoeg krijgen, want een schot overleef je meestal niet. Als je geraakt wordt en je bent gelukkig genoeg om het te overleven, zul je de wond moeten verbinden zonder dat het daadwerkelijk volledig geneest. Het bloeden zal stoppen maar bij een beenwond zul je last blijven houden met lopen tot het einde van een missie.

De gevechten in Operation Flashpoint: Dragon Rising zullen zich afspelen op de middelgrote afstand. En het blijkt dat wij gamers dat helemaal niet zo gewend zijn als je zou denken. Het is soms moeilijk zien waar de tegenstanders zijn en hoewel bewapening uitgerust kan worden met nachtkijkers, blijft het een verrassing waar de tegenstanders zich bevinden. Als je eenmaal een vijand tegenkomt is het uitschakelen een stuk simpeler, want ook voor hen geldt: een schot is meestal het einde.

Geweldige A.I.

Waar de game in uitblinkt is de A.I . Tegenstanders reageren extreem realistisch en hoewel geen enkele A.I. foutloos is, zijn de vijanden hier erg slim. Als je op een nietsvermoedende tegenstander schiet en je mist, zal hij meteen dekking zoeken achter een nabij gelegen obstakel en met zijn teamgenoten posities innemen om te flanken. Het loont dus niet om een goede positie uit te zoeken en minutenlang te snipen, want vroeger of later zul je geflankt worden.

Gelukkig hoef je het niet alleen te doen in Dragon Rising, want je hebt natuurlijk ook een groepje medesoldaten bij je. Drie stuks om precies te zijn en waar de A.I. in de game het positieve aspect is, is het aansturen van je squad een stuk minder geslaagd. De game is vanaf het begin gebouwd voor de consoles en dat neem ik direct van de makers aan, echter, het aansturen van je squad is een vervelend proces. Aansturen werkt via een rad waarin je verschillende richtingen kunt kiezen, die elk een andere opdracht is. Doordat de game zeer uitgebreid is, zul je vaak tot wel vier verschillende pagina’s moeten doorspitten om het goede commando te vinden. Daarbij is het ook nog eens bloedirritant als je per ongeluk een verkeerde richting op het rad kiest, dan moet namelijk alles overnieuw. Ik snap het oorspronkelijke probleem met de productie voor de consoles, maar deze oplossing maken de aansturende acties traag en vervelend. Grafisch is Operation Flashpoint: Dragon Rising er geweldig uit. Het realisme is ook hier doorgevoerd en vooral de missies in de vroege ochtend zijn prachtig om te zien. Veel realisme is ook te vinden in de wapens die qua herladen, geluid en uiterlijk net echt zijn. Soms kan het 15 seconden duren om een geweer te herladen en dat is zeer irritant maar oogstrelend om te zien.

Met zijn allen

Tot slot is er natuurlijk nog de multiplayer. Dragon Rising is namelijk coöperatief te spelen en dat voegt vooral in een tactische shooter heel veel toe. Zolang mensen een beetje naar elkaar luisteren althans. Ook is het mogelijk om het vier tegen vier tegen elkaar op te nemen in de modi Annihilation en Infiltration. Bij Annihilation krijgen twee teams een zeer groot arsenaal aan wapens om elkaar af te maken en bij infiltration is het de bedoeling voor het ene team om een basis te verdedigen en het andere team moet het uitschakelen. De modi bieden genoeg voor de fans, maar de aangekondigde uitbreiding(en) via DLC is vooral qua multiplayer zeer welkom.

Conclusie

Operation Flashpoint: Dragon Rising is een fantastische game voor mensen die van het genre houden. Grafisch is het geweldig, de setting is gaaf, de vele voertuigen zijn vet, de A.I. is fantastisch en de realistische sfeer proef je op de gehele 225 vierkante kilometer van het eiland. Het aansturen van je squad is op de console een te langzaam proces en dat is een gemiste kans, hoewel het natuurlijk wel went. Waar de game inlevert op keiharde actie, is de spanning twee keer zo groot. Het sluipen in de nacht, bang om op elk moment gezien te worden en de gevechten van afstand, alles draagt bij aan de heerlijke sfeer die de game uitstraalt. Operation Flashpoint: Dragon Rising is een game die elke fan van realistische shooters moet hebben.

 1.   
  Justdoit's avatar

  VRIJDAGVRIJDAGVRIJDAG :D:D:D

  Dit wordt echt een week ziek melden en doorgamen, hahaha.

  VET 😀

 2.   
  LouisvanGaal's avatar

  als ik zo naar de screens kijk lijkt het het battlefield 2 Modren combat 😮 maar deze ziet der wel iets harder uit echt gruwlijk 😆

 3.   
  Alfa Warrior's avatar

  Mooie review, en ik verwacht ook veel van het spel.

 4.   
  Ika Q's avatar

  Ga ik zeker halen !

 5.   
  JVB93's avatar

  Ik vind het ietwat TE uitgebreid, vooral met die commando’s.
  Dit kan lastig zijn.
  Maar anders, zeer mooi gedaan 🙂

 6.   
  Tollos's avatar

  ik neem hem voor de computer dus dan zullen de comando’s wel wat makkelijker zijn gelukkig.
  volgens mij blijft dit naarmate je het goed kan, wel een hardcore shooter zoals het vorige deel.

  mijn verwachtingen:

 7.   
  Carlzz's avatar

  8)

 8.   
  nickykolkie's avatar

  kan niet wachten :p

 9.   
  delta62's avatar

  Lijkt mij leuk!

 10.   
  Codename_black's avatar

  Ik heb ArmA II en kan niet wachten tot ik dit deel ook in mijn handen heb, vooral de setting spreekt mij aan. Vechten tegen de chinezen is weer wat anders dan Rusland! 8)

 11.   
  cyberman12's avatar

  D8 met Arma II dat ik hem makkelijk soepel kon spelen met twee 4850’s en genoeg geheugen en
  processorkracht. Maar dat viel wel tegen. Zal misschien aan de game liggen want xfire werkte niet echt.
  Hoop dat OFP 2 meer kan met sli of xfire. 🙂
  PS: Is dit één van de eerste OFP 2 reviews ter wereld?

 12.   
  Boxer's avatar

  ”cyberman12″ schreef, "D8 met Arma II dat ik hem makkelijk soepel kon spelen met twee 4850’s en genoeg geheugen en
  processorkracht. Maar dat viel wel tegen. Zal misschien aan de game liggen want xfire werkte niet echt.
  Hoop dat OFP 2 meer kan met sli of xfire. 🙂
  PS: Is dit één van de eerste OFP 2 reviews ter wereld?"

  volgens mij wel (ik weet aleen dat PU er ook al een heeft (eerste van de wereld))

 13.   
  Boxer's avatar

  want de game is vanaf het begin voor de consoles gemaakt

  Is OFP2 niet oorspronkelijk voor de PC gemaakt?

 14.   
  Petor's avatar

  boxer schreef, "

  want de game is vanaf het begin voor de consoles gemaakt"

  Is OFP2 niet oorspronkelijk voor de PC gemaakt?

  Nee, OFDR is vanaf het begin af voor consoles en pc gemaakt. Tijdens onze perstrip voor de game heeft producer Sion Lenton mij dat op het hart gedrukt 😉 . De multiplayer kan inderdaad aangevult worden met drie A.I. soldaten.

 15.   
  Fox's avatar

  lijkt me een leuk spel voor online =]

 16.   
  Jarek's avatar

  Wel een grappig spel.

  Multiplayer vind ik minder , degene met de beste pc krijgt de snipers.
  Zo zijn er maar 2 plekjes vrij om een sniper te nemen , dat vind ik minder…

 17.   
  Ken2BE's avatar

  Waarom geven sommige mensen punten op een game als je hem nog nooit gespeelt hebt??? 😕
  Geef punten als je hem gespeelt hebt,want ik denk dat die veel beter is dan de punten die hij nu krijgt.

 18.   
  INinotendo's avatar

  Hey mensen ik heb het spel al 🙂 bij ons in de stad was hij zo te zien al uit 😀
  Maar eh op de xbox 360 zie ik maar geen online multiplayer staan… alleen zie ik staan cooperative maar me vraag is:
  Is dat nou de online van het spel?
  plz reageer want campaign heb ik al bijna uitgespeeld;)

 19.   
  INinotendo's avatar

  Ken2BE schreef, "

  ”INinotendo” schreef, "Hey mensen ik heb het spel al 🙂 bij ons in de stad was hij zo te zien al uit 😀
  Maar eh op de xbox 360 zie ik maar geen online multiplayer staan… alleen zie ik staan cooperative maar me vraag is:
  Is dat nou de online van het spel?
  plz reageer want campaign heb ik al bijna uitgespeeld;)"

  Er is zeker een online multiplayer.Hoe vind je hem eigenlijk want ik wel hem ook wel voor de xbox 360."

  Ja em. Ik kon hem gewoon kopen bij gamemania voor de xbox 360
  Als er een game mania in de buurt is bij jouw zal ik daar even gaan kijken want daar hebben ze hem vast en zeker

 20.   
  Sarge's avatar

  225 km² 😮 wow, in far cry 2 is dat 50km² (dacht ik) en dat vond ik al zeer ver om te voet af te leggen !! 😀

 21.   
  Overload14's avatar

  ik heb em bij een vriend van me gespeeld en ik vond het niet echt zon leuke game. het beeld en geluid + de AI zijn indrukwekkend maar ik hou toch niet zo van die veel te realistische games.

 22.   
  rogier1976's avatar

  Hier hebben we lang op moeten wachten en eindelijk is het dan zo ver. Grafisch had ik er meer van verwacht zeker na de eerste filmpjes gezien te hebben. Maar met 225km2 open terrein kunnen ze waarschijnlijk niet beter. Ik vind dit deel een stuk eenvoudiger dan het eerste originele deel. Nu heb je als je coop speelt met vrienden per save point meerdere respawns. En als je gewond raakt kun je nadat je de het bloeden gestopt hebt een medic roepen die je weer oplapt. Alleen zul je vaak genoeg direct dood geschoten worden, rambo acties zijn hier dan ook echt nutteloos.

  Een groot minpunt op dit moment (speel PC versie) is het multiplayer gedeelte. Ik moest zelf poorten toevoegen aan firewall op het werkend te krijgen. Daarvoor was het een en al connection problems en connection lost problems. Ik hoop dat er snel een patch uitkomt die dat fixt. Rook effecten, geluid vind ik erg goed uitgewerkt in deze sim (game).

  Een aanrader als je eens wat anders wilt dan COD, Gears of war of resistance.

 23.   
  PSPfreaky's avatar

  Ik heb de game voor de PC gekocht. Het is een mooie game. Je kunt zowat lopen waar je wilt. Strategieen verzinnen is dan ook belangrijk. Als je alleen maar loopt en schiet, ben je zo dood.

  Multiplayer valt ERG tegen. De servers waren gisteren down, het is moeilijk om een account te maken. Toen ben ik maar LAN gaan spelen. Bij 1 mode wordt je gewoon 800 meter weggezet van de actie. Duurt zeker 2-5 minuten dat je daar bent en dan word je neergeschoten en dan kan je weer gaan lopen. Bij sommige modi word je gewoon in het strijdveld gezet.

  Wacht tot de winkelprijs is gedaald! (tot zo’n 30-35)

 24.   
  Cirdan's avatar

  Ongelooflijk goeie game! Alleen zo fucking moelijk, vooral als je bedenkt dat ik alleen CoD, BF en alle andere shooters heb gespeeld zonder enig realisme. Ik blijf maar vast zitten bij missie 2… 😛 ben er al 3 uur mee bezig om het te halen.

 25.   
  Ken2BE's avatar

  GEweldige game.

 26.   
  THE-DUTCH-GUY's avatar

  demo was leuk maar meer ook niet

 27.   
  Mr. Hendriko's avatar

  Ziet er grafisch erg mooi uit! 🙂

 28.   
  Fatal1ty's avatar

  Blijft meesterlijk. 😛