Professor Layton en de Doos van Pandora

Na het avontuur in een mysterieus dorpje in de eerste Professor Layton-game, gaan we met deel twee op een geheel nieuw avontuur, inclusief een moord, een luxe trein, een geheimzinnige doos en heel veel puzzels. Succes verzekerd!

De doos van Pandora

In Professor Layton en de Doos van Pandora staan professor Hershel Layton en zijn trouwe leerling Luke wederom voor een groot avontuur en speelt het oplossen van creatieve puzzels een centrale rol. In dit nieuwe avontuur draait het om de Elysische doos, die ook wel bekend staat als de doos van Pandora. Deze doos bevat een ongekende kracht en volgens de overlevering wordt iedereen die de doos openmaakt gedood.

De professor en Luke ontvangen een brief van Dr. Schrader, een goede vriend en tevens mentor van professor Layton. Blijkbaar voert Dr. Schrader onderzoek uit naar de doos van Pandora, maar hij vreest ook voor zijn eigen leven. Layton en Luke vertrouwen het niet en besluiten Dr. Schrader snel op te zoeken. Als ze bij zijn appartement aankomen, blijkt het al te laat te zijn. In het appartement ligt het levenloze lichaam van Dr. Schrader en een treinkaartje voor de luxe, maar tevens zeer mysterieuze Molentary Expres. Bestemming: onbekend. Een spannend avontuur en volop puzzels: present!

Diverse varianten

Professor Layton en de Doos van Pandora is een feest van herkenning voor iedereen die de vorige game heeft gespeeld. Uiteraard is alles verpakt in een geheel nieuw en interessant verhaal, maar de basis van de game is onveranderd. En dat is maar goed ook, want de The Curious Village was al een heerlijk spel en oogste zeer terecht veel lovende kritieken. Om verder te komen met het verhaal dien je weer locaties te onderzoeken en daarbij word je zeer regelmatig geconfronteerd met een puzzel. Deze keer zijn er meer dan 150 puzzels om op te lossen, al hoef je ze niet allemaal te doen om de game uit te spelen. De echte fanatiekeling zal zich natuurlijk wel zoveel mogelijk willen testen en gelukkig is ook het puzzelhuisje van Oma Riddleton weer van de partij om alle overgeslagen of gemiste puzzels alsnog te kraken.

De puzzels bestaan weer uit diverse varianten, van schuifpuzzels tot zoekplaatjes en echte breikbrekers, er zijn weer Picarats te verdienen met elke puzzel en je kunt hintmuntjes zoeken om hints te kopen bij het oplossen van puzzels. Helaas komen sommige puzzels wel heel erg bekend voor, want regelmatig kom je een puzzel tegen die gewoon is overgenomen uit de vorige game en nu van een minimale aanpassing is voorzien. Dit is opzich niet heel erg, want met zoveel puzzels is er nog altijd sprake van veel afwisseling, maar echt origineel zijn veel puzzels niet meer te noemen. Dit neemt natuurlijk niet weg dat het nog altijd leuk blijft om puzzels op te lossen, ook al zijn ze niet altijd meer ‘nieuw’ te noemen.

De koffer van professor Layton is ook weer te gebruiken en ook hier zijn wat nieuwe elementen toegevoegd. In plaats van het schilderij en de robot uit de vorige game, mag je nu aan de slag met het in elkaar zetten van een camera, het aftrainen van een moddervette hamster en zelfs het brouwen van diverse smaakjes thee. Hoewel het, net als met bepaalde puzzels, een simpel alternatief lijkt voor de minigames uit de vorige game, is het gewoon een leuk extraatje naast de verhaallijn. Daarnaast levert het wederom een zeer handige bonus op, mocht je de minigame uitspelen.

Voor de verandering

Een ding waar we niet omheen kunnen, en wat ook echt een hele grote verandering is, is natuurlijk het feit dat de game geheel in het Nederlands is. Puzzels zijn volledig vertaald, alle personages hebben een Nederlandse stem en werkelijk elk onderdeel heeft een Nederlandse variant gekregen. Ik moet zeggen dat dit zeer goed uit de verf komt. Professor Layton en Luke klinken prima en het is, zeker voor een wat jongere doelgroep, nu veel interessanter om het spel te spelen. Jammer genoeg is het niet mogelijk om te kiezen tussen de Nederlandse en de Engelse versie, want persoonlijk speel ik het spel liever met de originele Engelse stemmen, maar dankzij een sterke vertaling en goede stemacteurs is het voor de verandering eens geen enkel probleem om de Nederlandse versie te spelen.

Verder heeft men ook nog bij het oplossen van de puzzels een klein handigheidje toevoegd, namelijk een transparant memo-blaadje. Het komt wel eens voor dat je iets wilt opschrijven om te onthouden tijdens het oplossen van een puzzel, maar dit was in de vorige game niet mogelijk. Dankzij de memo-optie kan je nu bij elke puzzel gemakkelijk aantekeningen maken. Een zeer praktische toevoeging dus.

Conclusie

Professor Layton en de Doos van Pandora heeft me weer helemaal verslaafd gemaakt aan het oplossen van puzzels. Niet alle puzzels zijn even origineel te noemen en ook wat andere stukken van de gameplay lijken bijzonder veel op de vorige game, maar dat neemt niet weg dat het nieuwe avontuur van Layton en Luke een geweldige ervaring is.

Er zijn heel veel puzzels om je hersenen eens goed te kraken, je kunt zelfs nieuwe puzzels downloaden, er is een spannend avontuur te beleven, er zijn volop bekende gezichten aanwezig als je de vorige game hebt gespeeld en de Nederlandse vertaling van het spel pakt goed uit. Kritisch denken is de sleutel tot succes, dus zorg maar dat je er aan denkt om deze game snel in huis te halen!

  1.   
    LouisvanGaal's avatar

    lijkt me een leuk spel

  2.   
    Mv-Highway's avatar

    Ik heb hem thuis, en ik kan hem zeker aanraden.

    Ik heb het eerste deel niet gespeeld, dus voor mij waren de puzzels wel origineel.
    Volgens mij is het grootste minpunt van deze versie dus weg, en daarom vind ik dit ook een topper
    😉

  3.   
    delta62's avatar

    Lijkt mij leuk!

  4.   
    Ika Q's avatar

    Professor Layton 0wnt :D. Toch één van de weinigste puzzel games waar ik me echt mee vermaak. 😆

  5.   
    C_Justine's avatar

    Ik mag van mijn ouders 1 gameboyspel kiezen en ik zat te twijfelen over dit spel,
    maar na deze review te hebben gelezen vraag ik deze zeker en vast! 🙂