PSP Go

Van de PlayStation Portable zijn al verschillende verbeterde versies op de markt. De PSP Go is echter geen kleine verandering, want de handheld heeft een totale make-over gekregen. Tijdens een busreis naar de Gamescom 2009 heb ik de PSP Go alvast mogen uitproberen en mijn bevindingen lees je in deze column…

De eerste PlayStation Portable lag in 2005 voor het eerst in de winkels en twee jaar later kwam Sony al met een dunnere en verbeterde versie van de handheld aanzetten. Nog een jaar later bracht Sony de PSP Slim (PSP-3000) op de markt , maar zoals we inmiddels wel weten blijft het hier niet bij. In oktober ligt namelijk de PSP Go in de winkels. Sony wil met deze nieuwe versie de PlayStation Portable weer een nieuw leven in blazen en als ik eerlijk ben kan de handheld ook wel een reanimatiepoging gebruiken. De line-up van games is in ieder geval in vergelijking met vorig jaar al stukken beter en de nieuwe PSP Go pakt de hardware ook nog eens grondig aan.

Het uiterlijk

Als je de PSP Go voor het eerst ziet zul je denken dat het de PlayStation Portable 2 is, maar dit is natuurlijk niet het geval. Het uiterlijk van de handheld is wel drastisch veranderd, maar in het apparaat zit nog steeds dezelfde hardware. Wat als eerste opvalt is dat de handheld een stuk kleiner is dan zijn voorgangers. De PSP Go is volgens Sony dan ook 43% lichter en 56% kleiner dan de eerste PlayStation Portable. Als je de nieuwe handheld in je handen hebt merk je dit ook meteen, want het apparaat voelt niet meer zo log aan en is figuurlijk zo licht als een veertje.

Een andere grote verandering is de toevoeging van een schuifsysteem. Je kunt hiermee de knoppen onder het scherm wegschuiven en hierdoor wordt de handheld meteen een stuk kleiner. Zo past de PSP Go bijvoorbeeld makkelijker in je zak. Het schuifsysteem voelt erg solide aan en ondanks het kleine beetje speling die er in de open geschoven stand is, lijkt me dat dit systeem niet snel kapot zal gaan. Natuurlijk moet dit in de praktijk nog maar blijken, want een dergelijk systeem is nou eenmaal gevoelig voor vuil en valpartijen.

Ook het scherm van de PlayStation Portable is onder handen genomen. Een opvallende keuze hierbij is dat het scherm van de PSP Go kleiner is dan de schermen van de vorige modellen. Het verschil is één inch en het scherm geeft gelukkig wel evenveel pixels weer. Tijdens het gamen merk je dus ook weinig van deze verandering. De kwaliteit van het nieuwe scherm is zeer goed te noemen, want het beeld is helder en geeft alle kleuren mooi weer. Helaas is het probleem dat de beelden in de zon niet goed te zien zijn nog steeds aanwezig. Bij de vorige versies van de PlayStation Portable was dit probleem groter, maar ook bij de PSP Go is het probleem nog gedeeltelijk aanwezig.

De controls

Naast een mooi uiterlijk heeft de PSP Go natuurlijk ook een stel knoppen nodig en als je een oude PlayStation Portable gewend bent is het even zoeken naar de nieuwe plaatsing van alle knoppen. Deze zitten namelijk niet meer naast het scherm, maar bij het openschuiven komen de knoppen onder het beeld vandaan. Het D-pad en de actieknoppen zijn verder weinig veranderd. Ze zijn iets aan de dunne kant, maar na vijf minuten spelen ben je hier al aan gewend. De knoppen om de helderheid, het volume en de equalizer te bedienen zijn nu aan de bovenkant van de handheld te vinden. Als de PSP opengeklapt is zijn deze knoppen niet heel makkelijk te bedienen, maar gelukkig zijn dit ook opties die de meeste mensen niet heel vaak gebruiken.

De thumbstick is daarentegen wel een vitaal onderdeel van de controls en de plaatsing van dit besturingselement is drastisch veranderd. Deze is nu tussen het D-pad en de actieknoppen te vinden. De plaatsing voelt tijdens het gamen niet lekker aan en zorgt zelfs voor een pijnlijke duim. Ik heb geprobeerd Gran Turismo, Motorstorm en LittleBigPlanet met de nieuwe thumbstick te spelen, maar het rijden en lopen werkt helaas niet zoals vanouds. Dit komt vooral door de positie waar je jouw duim in moet houden. Het is jammer dat Sony deze ontwikkeling heeft laten gebeuren, want ik en waarschijnlijk vele andere gamers spelen spelletjes graag met de thumbstick.

Ten slotte zijn er nog drie knoppen over. Zo is de home-knop nu naast het scherm te vinden en zitten de L en R knoppen natuurlijk nog steeds bovenop de handheld. De L en R knoppen zijn in de dichtgeschoven stand nog steeds bruikbaar en dit brengt handige features met zich mee. Zo kun je bijvoorbeeld in de dichtgeschoven stand door je muziek heen bladeren. Ook games kunnen in deze stand gebruikmaken van de L en R knoppen, maar tot nu is er nog geen enkele game die volledig met deze twee buttons gespeeld kan worden. LocoRoco is een voorbeeld van een game die al wel grotendeels op deze manier te spelen is, maar de feature is juist voor toekomstige games erg interessant.

Geen UMD

Ik heb het nu al over verschillende verandering gehad, maar de grootste verandering van de PSP Go is nog niet aan de beurt geweest. Het apparaat kan namelijk geen UMD-schijfjes meer lezen. Dit komt simpelweg doordat de UMD-drive niet meer in het apparaat aanwezig is. Dit brengt natuurlijk wel een complicatie met zich mee, want alle games zullen vanaf nu via het PlayStation Network gekocht en gedownload moeten worden. Voor de nieuwe PSP-gebruikers hoeft dit geen probleem te zijn, maar als je al enkele UMD-schijfjes in je bezit hebt is de PSP Go ineens een stuk minder aantrekkelijk. Natuurlijk kan Sony hier een oplossing voor verzinnen. Zo kun je aan speciale download coupons of een omruilactie denken, maar men heeft hier nog niets over los gelaten.

Ik heb helaas nog niet kunnen zien hoe het PlayStation Network er op de PSP uitziet en ik heb dus ook niet kunnen zien hoe het aanschaffen van games in zijn werk gaat. We hoeven in ieder geval niet bang te zijn dat er een creditcard nodig is om een game aan te schaffen, want Sony heeft aangekondigd dat er speciale PlayStation Network kaarten in de winkel komen. Het feit is natuurlijk wel dat het betalen via een creditcard een stuk makkelijker is, al is dit niet voor iedereen mogelijk.

Nog meer snufjes

De PSP Go heeft nog meer nieuwe functies. Zo ondersteunt het apparaat Bluetooth en bevat de handheld ook nog eens 16 GB aan intern geheugen. Met de Bluetooth-functie kan de PSP Go onder andere met de PlayStation 3 communiceren, maar is het ook mogelijk om met een draadloze controller PSP-games te spelen. Het gebruik van een Bluetooth-headset op de PlayStation Portable is ook een nieuwe mogelijkheid en met games zoals Socom en de aankomende Metal Gear Solid: Peace Walker kan dit een zeer handig extraatje zijn.

Het interne geheugen is natuurlijk bedoeld om de gedownloade games op te zetten, maar ook is er genoeg ruimte voor video´s en muziek. Het geheugen kan door het plaatsen van een M2 geheugenkaart zelfs tot 32 GB worden uitgebreid en voor een groot deel van de gamers moet dit meer dan genoeg zijn. Helaas lijdt de batterijduur wel onder het geweld van al deze features. Tijdens de busreis hield de batterij er namelijk al na 4 à 5 uur mee op. Sony heeft nog geen officiële cijfers over de batterijduur bekendgemaakt, maar waarschijnlijk zal het erop uitdraaien dat je de oplader vaak nodig zult hebben.

Conclusie

In de tijd dat ik de PSP Go in mijn handen heb gehad heb ik gezien dat het apparaat klein, licht, mooi en solide is. Met het uiterlijk en de degelijkheid van deze nieuwe handheld zit het dan ook helemaal goed. Sommige keuzes van Sony zijn helaas niet al te goed te noemen. Zo is de thumbstick erg onhandig geplaatst en is het scherm kleiner dan die van zijn voorgangers. Met deze minpunten valt gelukkig goed te leven en het ziet er naar uit dat de PSP Go voor nieuwe PSP-gebruikers dan ook een goede aankoop zal zijn. Natuurlijk moet je dan wel €249 voor het apparaat over hebben en in vergelijking met de oude PlayStation Portable (€169) is dit een duur grapje.

Voor spelers die al een PSP in huis hebben ziet het er naar uit dat het niet nodig is om naar de PSP Go over te stappen, want de voordelen wegen gewoon weg niet tegen de prijs van de nieuwe handheld op. De PSP Go is een degelijke en mooie gadget. Zo mag je zeker met dit apparaat op straat gezien worden en werkt de handheld helemaal naar behoren, maar uiteindelijk is de PSP Go prijzig en heeft het geen doorslaggevend grote voordelen ten opzichte van de vorige versies.

  1.   
    Spam-Fischer's avatar

    deze gaat lkkr de mee de concurrentie in

    maar als ik met zo,n ding op straat loopt komen een paar buitelanders aan en die pikken hem:lol:

  2.   
    GENERAL_DS's avatar

    Spam-Fischer schreef, "deze gaat lkkr de mee de concurrentie in

    maar als ik met zo,n ding op straat loopt komen een paar buitelanders aan en die pikken hem:lol:"

    vooroordeel 🙄 🙄

  3.   
    Mv-Highway's avatar

    Goede beschrijving.

    Voor een nieuwe versie van de PSP is hij nog best goed te noemen. De titel PSP 2 is dit ding ook nooit waard..

  4.   
    game_expert's avatar

    Spam-Fischer schreef, "deze gaat lkkr de mee de concurrentie in

    maar als ik met zo,n ding op straat loopt komen een paar buitelanders aan en die pikken hem:lol:"

    Hahahaha jaa indd

  5.   
    Leon 2.0's avatar

    Ik vind het toch wel erg duur, voor hetzelfde geld koop je binnenkort een 360 elite. Neemt niet weg dat het op zich een mooi apparaatje is.

  6.   
    DutchFreeze's avatar

    Het enige wat fijn is aan de komst van de pspgo is dat er ook PSN cards te koop zullen zijn (ik neem aan dat die ook voor de ps3 werken :P) Want zoals in de column beschreven word beschikt niet iedereen over een creditcard , people like me.

  7.   
    AspireKill_'s avatar

    ik ga hem aleszins niet kopen, ik ben blij met mijn PSP-3004 x)

    Zeer mooie en duidelijke Column Btw 😳

  8.   
    Joey_MW's avatar

    ik denk wel dat ik hem ga hale 🙄 ziet er echt goed uit :$ en ik ben gewoon een gadgetfreak 😳

  9.   
    X-doos's avatar

    Ik heb al een PSP en ik vind het geen 249,99 euro waard als je al een gewone PSP hebt. Ik kocht mijn PS3 voor 200 op Marktplaats, en is in goede staat, dus geen Go! voor mij

  10.   
    N1N0's avatar

    16GB intern geheugen is super helemaal als je voor de Minis gaat, kun je wel flink wat games op kwijt voordat je moet uitbreiden en je hebt altijd alles bij je

  11.   
    -Freedom-'s avatar

    geen umd, alleen downloaden? dus mensen zonder draadloos internet moeten er al geen kopen…

  12.   
    THE-DUTCH-GUY's avatar

    [quote=”Sir Kenneloth”]Zie ik daar toch een paar dode pixels? 😉

    En wat betreft feit dat een buitenlander hem zal jatten ach ja…. die stelen die toch gewoon bij de Bart Smit? (of zie ik dat verkeerd.

    nee maar ik denk toch we dat ze eml bij intertoys pikken:oops:
    daar staat een dier uit eigen land op de deur(olifant) 😆

  13.   
    THE-DUTCH-GUY's avatar

    DutchFreeze schreef, "Het enige wat fijn is aan de komst van de pspgo is dat er ook PSN cards te koop zullen zijn (ik neem aan dat die ook voor de ps3 werken :P) Want zoals in de column beschreven word beschikt niet iedereen over een creditcard , people like me."

    ik denk niet dat de psp go over blurai beschikt en ik denk ook niet dat als de pspgo al klijner is dat de schijfjes daar meer omvang van hebben dus (aangezien dat het bij de vorige ook niet ging wegens de omvang en het een misser van de bovensten plank is)nee ze gaan niet op ps3. maar over de cards valt nog te twijfellen 🙂

  14.   
    Lau-14's avatar

    Klein beeld misschien?

  15.   
    Disnoxxio's avatar

    Miss. kan ik hem wel eens gaan kopen het is een mooi dingetje en ik heb de oude psp nog 😛

  16.   
    holyscope's avatar

    de winkels boycotten hem, omdat de winkels geen games meer verkopen omdat je deze nu moet dwnloaden. dus of het zon sucses gaat worden weet ik niet.

  17.   
    airwolf's avatar

    leuke column maar ik hooor er negatieve en positieve reacties over (over psp go) 😮

  18.   
    airwolf's avatar

    weet iemand twouwens waar je de psp go het goedkooptst kan krijgen? 🙁