Overlord II

De eerste Overlord heeft vele mensen op de grond laten rollen van het lachen. De game kreeg van ons een dikke 8.5, maar had zeker een aantal minpuntjes. Weet Overlord II ons te overtuigen, of gaat deze game terug naar de duisternis? Lees het in deze review.

Overlord bracht een heerlijke nieuwe mogelijkheid naar onze huiskamers, waarin we een keer een echte slechterik konden spelen. In plaats van als de held de “schoone deerne” redden, kon je eindelijk een keer de held afmaken en de “schoone deerne” als slavin in je toren houden. De eerste game had een aantal minpuntjes, waarvan de grootste toch wel de camera was. Deze kon niet gedraaid worden en dit maakte alles zeer onoverzichtelijk. Overlord II beloofde dit op te lossen en ik kan vast zeggen dat het aardig gelukt is.

For Da Mastahh!

Het verhaal van Overlord II is eigenlijk zeer simpel. Jij, als slechte heerser van de onderwereld, zal een ondergaand rijk weer moeten opbouwen en dit doe je door missies uit te voeren samen met een aantal minions. De minions kennen vier soorten, namelijk bruin, groen, rood en blauw. Elke type (kleur) Minion heeft zo zijn eigen sterktes en zwaktes, maar ze zijn allen even gewillig om voor je ten strijde te trekken. Dit laatste kan natuurlijk tot hun dood leiden, maar ook dat lijken ze niet erg te vinden.

In Overlord II begin je je queeste naar kwaadaardigheid in het kleine, noordelijke dorpje Nordberg, waar jij als kleine “witchboy” gepest wordt door je leeftijdsgenoten. Door middel van een zeer leuke tutorial leer je gaandeweg je Overlord te besturen. Onverhoopt bevriest de kleine heksenjongen, om jaren later door een paar minions ontdooid te worden. Nu begint je overheersing pas echt.

Roteren

In zijn kwaadaardige voorganger kwam er een groot irritatiepunt naar boven, namelijk het eerder genoemde probleem dat de camera altijd achter de Overlord gefixeerd was. Dit kwam omdat de rechter analoogstick bedoeld was voor de besturing van de minions. Gelukkig is het deze keer anders en heeft Codemasters ervoor gezorgd dat de camera draaibaar is. Het is misschien even wennen, omdat dezelfde stick nog steeds de minions bestuurd, maar zodra je het doorhebt zul je blij zijn dat het eindelijk kan.

Wat betreft de besturing is de game vrijwel hetzelfde als zijn voorganger. Dit is zeer fijn voor fans van de serie, die er dus gewoon direct in kunnen stappen. Daarbij is de besturing ook nog eens erg simpel, zodat ook de nieuwe fan makkelijk in de slechtheid kan stappen. Ondanks dat ik hier vrij positief over ben, moet er natuurlijk kritisch gekeken worden naar het geheel. Ook al is de besturing vrij makkelijk, het komt toch nog wel eens voor dat je misschien door een onhandigheid vast komt te staan met of je Overlord. Dit kan bijvoorbeeld bij wat rotsen voorkomen. Gelukkig gebeuren deze clipping-problemen niet al te vaak en is het meestal snel opgelost.

Oooh Fluffy!

In Overlord II gaat het natuurlijk om de Overlord! Waarom zou je nu zelf gaan vechten als je een groot aantal prettig gestoorde minions achter je hebt staan, die alles voor je doen! De minions die je onder je hebt, zullen op je wenken dood en verderf zaaien. Van het doodknuppelen van een ongekend aantal zeehondjes tot het tegenhouden van mensen. Dit laatste is vooral handig als je deze mensen tot slaaf wil dwingen. Overlord II geeft je namelijk een keuze om zeer kwaadaardig te zijn, of ietsje minder kwaadaardig. Zo kun je het stadje Nordberg tot je domein vol met slaven maken, die goud voor je opgraven en wapens voor je minions. Als je dit niets vindt kun je natuurlijk ook gewoon iedereen doden en het stadje in een begraafplaats veranderen. Het besturen van je Minions is makkelijk en het duurt dan ook zeker niet lang voor je alles kapot aan het maken bent.

Mensen die dit allemaal te luguber en donker vinden, kunnen gelukkig hun hart ophalen. De game komt namelijk met een enorme dosis humor, waardoor je ook in dit tweede deel echt van je stoel rolt van het lachen. Zo is het bijvoorbeeld erg grappig om te horen: “Ooooh Fluffy”, terwijl één van je minions net een zeehondje op z’n kop slaat. Dit maakt de game enorm vermakelijk en vergeet je snel dat je af en toe een beetje vast kan zitten. Het is zeer leuk om te zien hoe je Minions zich met zijn allen op één vijand storten en dan allemaal spulletjes naar je toe komen brengen. Het digitale geweld is mooi weergegeven en de graphics zijn zeker niet slecht. Er moet daarentegen wel gezegd worden dat de graphics op gelijke hoogte staan als bij zijn voorganger.

Samen slecht zijn is leuk

Hoe leuk de singleplayer mode ook is, het wordt nog leuker wanneer je samen met een vriend de boel goed gaat verzieken. Zo kun je zowel online als offline multiplayer matches doen, waarin het de bedoeling is zoveel mogelijk life force te krijgen. Dit doe je door zoveel mogelijk zeehondjes, spinnen of wat er ook in je buurt komt dood te maken. Het doel van de multiplayer is natuurlijk om het beste uit de verf te komen en het meeste life force te krijgen.

Helaas is de online mode soms wat sloom en zijn er soms helemaal geen mensen om samen mee te spelen. Daarom kun je ook offline aan de slag gaan in split-screen mode. Hoewel je beeld in tweeën wordt gespleten, is het erg leuk om zo samen onschuldige beestjes de dood in te drijven. Hoe luguber het ook klinkt, het blijft erg vermakelijk.

Conclusie

Overlord II is een waardige opvolger van zijn voorganger. De game heeft het grootste irritatiepunt opgelost, namelijk de camera-rotatie. Dit is nu opgelost, waardoor je veel meer zicht hebt over de gehele situatie. De besturing is over het algemeen zeer makkelijk, zodat de game erg toegankelijk is voor vele soorten gamers. De humor die in de game verwerkt is laat je tot het einde lachen en laat je zelfs de kleine minpuntjes gauw weer vergeten. Het is dan ook fijn om te zeggen dat Overlord II een ontzettend leuke game is en terecht een 8,3 scoort.

 1.   
  Rise Against's avatar

  For the overlord! Heb me erg vermaakt met deel 1. Deze game moet zeker een keer in mijn collectie komen 🙂

 2.   
  craz's avatar

  Kan je de story ook local co-op spelen?

 3.   
  nurie's avatar

  de nederlanders flikken t m maar weer n__n

 4.   
  LouisvanGaal's avatar

  zier er wer hard uit=o

 5.   
  Timmeh's avatar

  Hij is vet, zeker 8)

 6.   
  basie22's avatar

  lijkt me wel goed 🙂 🙂

 7.   
  Kpyne's avatar

  lijkt me vet, ik heb overlord: Dark Legend, en als je het aan mij vraagt, is het bepaald niet slecht zijn… je doet juist goede dingen voor bevolking en het is ook behoorlijk eentonig… Ik hoop dat ik Overlord II nog een keer in m’n handen krijg…

 8.   
  Maaikeh's avatar

  Als je overlord op je computer speelt, met muis, dan heb je van de camera geen last, iig, ik heb er geen last van.. In het begin is het even wennen, maar als je gewent ben eraan, is het makkelijk!

 9.   
  timothy250's avatar

  de screens zien er kleurrijk uit,dat maakt het fantasy achtig…….DUS GEWELDIG

 10.   
  NLkevvNL's avatar

  zkr een goede game

 11.   
  poke weter's avatar

  echt fantastischge game waar je een ding goed ziet die mensen van het empire zijn zeer volgevreten xD. Echt een aanrader omdat ik die ook heb en niet alleen daarom maar wat ze ook allemaal zeggen. Want je hebt namelijk een nieuwe toren met een eigen zone voor de minions die zeggen als je eraan komt. Da Overlord Da over lord is back enz.

 12.   
  poke weter's avatar

  geweldig

 13.   
  killerking's avatar

  geweldige game 1 was al top maar 2 zo egt cool. zkr die vette armor en wapens (en lkkr zeehondjes eer meppen 😆 nu ook mount’s ook cool. lekker evil zijn niks goed zijn. als je goed wil zijn ga je maar een ander spel kopen ofzo.