Warhammer 40.000: Dawn of War II

De eerste versie van Dawn of War werd in de pers erg goed ontvangen. De meeste reviews stonden dan ook vol met lovende zinnen zoals ‘Dit is de RTS-game van het jaar’ en ‘Een game om niet te vergeten’. Met Warhammer 40.000: Dawn of War II wil ontwikkelaar Relic natuurlijk hetzelfde bereiken.

Met de multiplayer demo in mijn handen ga ik eens kijken wat de game ons te bieden heeft. Helaas staat de demo ons alleen toe om de multiplayer te spelen, maar we zullen het ook even kort over de singleplayer gaan hebben.

De volken

rightIn de multiplayer kun je met vier verschillende soorten volken spelen de Space Marines, Orks, Eldar en de Tyranids. De Space Marines zijn een leger van mensen met grote harnassen aan. Dit leger heeft speciale krachten, zoals tijdelijke onkwetsbaarheid en het inschakelen van versterking. De Orks zijn bij iedereen wel bekend. Deze brute groene wezens kunnen bijvoorbeeld een meteorenregen oproepen of hun troepen tijdelijk sterker maken. De Eldar is een erg mysterieus volk, maar dit betekent niet dat ze ook vredelievend zijn. Met speciale krachten als teleporteren en weersbeïnvloedingen kan het volk veel schade aanrichten. Ook zijn er nog de Tyranids, dit zijn aliens die er niet echt heel lief uit zien. Met krachten zoals super snel versterking kunnen oproepen en vliegende mijnen zijn ze dit ook zeker niet. Ieder volk heeft verschillende troepen en daar bovenop kan je de troepen ook nog eens verbeteren. Je kunt ze bijvoorbeeld sterken of sneller maken, maar ook kun je de troepen nieuwe of verbeterde wapens geven. De diversiteit in troepen is dus groot en dit maakt de keuzevrijheid dan ook erg divers.

Hoe win je

Naast de keuze uit een leger kun je ook nog een commander kiezen. Commanders zijn extra sterk en zul je ook nooit verliezen, want als een commander dood gaat kun je deze voor een bepaalde prijs weer tot leven wekken. De multiplayer kun je op twee verschillende manier spelen, namelijk met de Skirmish modus of de Control Point Victory modus. In de Skirmish modus zal je de vijand helemaal tot en met de basis moeten vernietigen. Als je voor de Point Victory modus kiest zal dit heel anders zijn. Hier gaat het namelijk niet over het vernietigen maar over het verslaan van de vijand. Op het level zijn een aantal strategische gebouwen die je kunt veroveren. Elk gebouw zorgt ervoor dat de vijand om de zoveel seconden zogenaamde Victory Points verliest. Ieder team start met 500 van deze Victory Points en wie als eerst op nul staat verliest. Wie het langst de meeste gebouwen onder zijn hoeden heeft zal winnen.

eft

Hoge drempel

In het spel is tijd heel erg belangrijk, even pauze nemen zit er dus niet in. Naar mijn gevoel ging het spel ook iets te snel, maar dit kan ook heel goed aan mij liggen. Ook is tactiek erg belangrijk, zonder dit zul je het spel niet winnen. Een voorbeeld hiervan zijn de troepen die je kiest. Het aantal troepen maakt eigenlijk niet zoveel uit, juist het kiezen van de goede troepen is belangrijk. Zo had ik een aardig groot leger gemaakt en de vijand kwam met een veel kleiner leger op mij af. Toch won de vijand met overmacht, omdat deze sterkere troepen had, daarbij waren mijn troepen nog eens extra zwak tegen sommige troepen van de vijand. Je moet dus goed weten wat je doet en hier ligt bij mij het probleem. Op de website van het spel staat dat de game een lage instapdrempel heeft, maar hier ben ik het niet mee eens. Als je niet goed weet wat je doet zal je heel snel in de pan gehakt worden. Natuurlijk zal dit de eerste paar keer sowieso wel gebeuren, maar de drempel ligt wel hoger dan een paar keer verliezen. Voordat de multiplayer leuk wordt zul je toch even goed moeten oefenen.

Problemen

Ook kampt het spel hier een daar met wat problemen. Zo heb ik bij veel multiplayer matches problemen gehad van lag die andere spelers hadden. Zelf had ik helemaal geen lag, maar als een andere speler veel last van lag heeft staat soms het hele spel stil. Na een halve minuut krijg je dan de kans om de spelers met lag te kicken, maar naar mijn grote verbazing kiezen veel mensen ervoor om dit niet te doen. Dit gebeurt vooral in de matches waar je met teams samenwerkt. De teamleden kiezen er dan voor om niet te kicken, want daar wordt zijn team zwakker van. Ook zijn de laadtijden best lang, maar hier is wel overheen te komen. Verder kom je hier een daar wel eens een bugje tegen, maar welk spel heeft hier nou geen last van?

ight

De singleplayer

Naast de multiplayer zal het spel ook een singleplayer bevatten. Deze was helaas niet speelbaar in de demo die ik voorhanden kreeg. Gelukkig is er wel al wat informatie over de singleplayer bekend en daarom schenken we hier kort even aandacht aan. Niet elk volk zal zijn eigen reeks met missies krijgen, maar je zal de missies alleen met de Space Marines kunnen spelen. Wat ontwikkelaar Relic wil bereiken is dat de speler mee gaat leven met het leger. Naarmate je langer speelt zal je ook steeds meer over de troepen te weten komen. Vooral de commander zal hier een grote rol bij spelen, want dit is degene die je bij elke missie bij je zal hebben. In de singleplayer zal je niet zoals in de multiplayer een basis hebben, daarentegen begin je elke missie met het selecteren van de troepen die je mee wilt nemen. Met deze troepen zal je het dan verder de hele missie uit moeten houden. De missies die je doet kun je zelf kiezen, maar je zal wel een beperkte keuze hebben, want de missies zullen maar voor een bepaalde tijd open staan. Je zult dus niet alle missies kunnen spelen en dit levert dan ook een grote replay waarde op.

Voorlopige Conclusie

In deze preview heb ik het nog niet over de graphics en het geluid gehad. Ik heb dit simpel weg gedaan, omdat ik denk dat de game op beide vlakken gewoon goed gaat scoren. De singleplayer zal anders zijn dan we in het RTS genre gewend zijn. De gemaakte veranderingen kunnen natuurlijk goed of slecht gaan uitvallen, maar zelf denk ik dat de singleplayer zeker een goed aspect van de game zal worden. Een ander en erg belangrijk deel van het spel is de multiplayer. Deze zal zeker goed worden, maar helaas zal deze niet zo veel vernieuwing als de eerste versie van Dawn of War met zich mee brengen. Dit betekent niet dat de multiplayer slecht zal worden, daarentegen denk ik dat vele spelers hier lang van gaan genieten. Zelf zal ik het spel niet gaan kopen, omdat de gameplay niet voor mij weggelegd is. Ik ben wel een fan van RTS games, maar dan meer van games zoals Red Alert. Deze gameplay kan Warhammer 40.000: Dawn of War II helaas niet leveren, maar heb je hier geen last van dan zal de game zeker een topper zijn.

Warhammer 40.000: Dawn of War II zal 20 februari exclusief voor de PC verschijnen.

  1.   
    mrxthereal's avatar

    Ik zou nooit een preview voor een site kunnen schrijven. Beschouw deze puntjes dus als opbouwende kritiek: Af en toe zeg je nog wel eens wat dingen dubbel zoals: ”Met de multiplayer demo in mijn handen ga ik eens kijken wat de game ons te bieden heeft. Helaas staat de demo ons alleen toe om de multiplayer te spelen”
    Of iets raars zoals:”Deze zal zeker goed worden, maar helaas zal deze niet zo veel vernieuwing als de eerste versie van Dawn of War met zich mee brengen. Dit betekent niet dat de multiplayer slecht zal worden, daarentegen denk ik dat vele spelers hier lang van gaan genieten.”, eerst zeg je dat hij goed wordt, en daarna dat het niet betekent dat hij slecht wordt, maar vooral het woord ”daarentegen” vind ik raar en ik denk dat het niet het juiste.

    Bovendien ben ik het op sommige punten niet met je eens:
    Ik neem aan dat je de multiplayer beta hebt gespeeld, waar ik momenteel ook in zit, en hoewel je zegt dat het acceptabel is dat er wat bugjes inzitten, hebben we het hier wel over een BETA, met het doel die eruit te halen, en ik vind niet dat je het er dus over mag hebben tot de officiele versie uit is (hierbij ga ik er dus van uit dat je de BETA hebt gespeeld, mijn excuses als dat niet zo is), ook zullen ze misschien nog iets aan de lag verbeteren (?)
    De instapdrempel vind ik helemaal niet zo hoog leren, ikzelf heb weinig strategie games gespeeld en nog nooit een echt online, en toch vond ik dat ik na een klein aantal potjes (stuk of 7/8 ) al aardig mijn mannetje kon staan online.
    Ten slotte vond ik de laadtijden echt totaal niet lang, alleen de tijd die het duurde om een team te vinden kon soms nog wel eens lang zijn, maar dat komt natuurlijk omdat er heel weinig spelers in de nu nog closed beta zitten.

    Anyway keep up the good work en beschouw het als opbouwende kritiek 😉

  2.   
    Dy-88's avatar

    mrxthereal schreef, "Ik zou nooit een preview voor een site kunnen schrijven. Beschouw deze puntjes dus als opbouwende kritiek: Af en toe zeg je nog wel eens wat dingen dubbel zoals: ”Met de multiplayer demo in mijn handen ga ik eens kijken wat de game ons te bieden heeft. Helaas staat de demo ons alleen toe om de multiplayer te spelen”
    Of iets raars zoals:”Deze zal zeker goed worden, maar helaas zal deze niet zo veel vernieuwing als de eerste versie van Dawn of War met zich mee brengen. Dit betekent niet dat de multiplayer slecht zal worden, daarentegen denk ik dat vele spelers hier lang van gaan genieten.”, eerst zeg je dat hij goed wordt, en daarna dat het niet betekent dat hij slecht wordt, maar vooral het woord ”daarentegen” vind ik raar en ik denk dat het niet het juiste.

    Bovendien ben ik het op sommige punten niet met je eens:
    Ik neem aan dat je de multiplayer beta hebt gespeeld, waar ik momenteel ook in zit, en hoewel je zegt dat het acceptabel is dat er wat bugjes inzitten, hebben we het hier wel over een BETA, met het doel die eruit te halen, en ik vind niet dat je het er dus over mag hebben tot de officiele versie uit is (hierbij ga ik er dus van uit dat je de BETA hebt gespeeld, mijn excuses als dat niet zo is), ook zullen ze misschien nog iets aan de lag verbeteren (?)
    De instapdrempel vind ik helemaal niet zo hoog leren, ikzelf heb weinig strategie games gespeeld en nog nooit een echt online, en toch vond ik dat ik na een klein aantal potjes (stuk of 7/8 ) al aardig mijn mannetje kon staan online.
    Ten slotte vond ik de laadtijden echt totaal niet lang, alleen de tijd die het duurde om een team te vinden kon soms nog wel eens lang zijn, maar dat komt natuurlijk omdat er heel weinig spelers in de nu nog closed beta zitten.

    Anyway keep up the good work en beschouw het als opbouwende kritiek 😉 "

    poeh, dat is nog eens een lange tekste 😉
    maar even over ”de RTS game van het jaar”
    Empire Total War wordt écht véééél beter.
    dat is pas de beste RTS van 09.
    en even hier 🙄 op reageren, iedereen heet zo zijn mening en weet wat hij vindt over zijn eigen game.

  3.   
    mrxthereal's avatar

    R1chard schreef, "

    ”Dy-88″ schreef, "maar even over ”de RTS game van het jaar”
    Empire Total War wordt écht véééél beter.
    dat is pas de beste RTS van 09.
    en even hier 🙄 op reageren, iedereen heet zo zijn mening en weet wat hij vindt over zijn eigen game."

    Als je goed leest zie je ook dat ik nieot zeg dat DIT de RTS game van het jaar is, maar dat dat gezegd wordt over de vorige game. Even goed lezen hé. 😳

    En mrxthereal, dat je het niet eens bent met dingen die ik zeg so be it. Dat zul je altijd houden, dit is mijn mening dat is jouw mening. Waar ik het niet mee eens ben is dat jij zegt dat ik dubbele dingen zeg. Nee, het is anders om jij leest de dingen verkeerd. Als ik zeg dat multiplayer goed wordt, maar niet zo veel vernieuwing met zich mee brengt als de vorige game. Dan bedoel ik nog steeds dat de multiplayer goed wordt. Ben wel met je eens dat daarentegen wel een beetje verwarrend klinkt."

    Dat sommige dingen subjectief zijn klopt, maar je gaat me toch niet vertellen dat jij 10 seconden laden lang vind? Ik ten minste niet. Met het dubbelop doelde ik vooral op ”Met de Multiplayer demo in mijn handen…. helaas staat de demo mij alleen toe om de multiplayer te spelen. Sorry maar dat is toch echt wel een beetje dubbelop. Ik zei bovendien niet dat ”Deze zal zeker goed worden, maar helaas zal deze niet zo veel vernieuwing als de eerste versie van Dawn of War met zich mee brengen. Dit betekent niet dat de multiplayer slecht zal worden, daarentegen denk ik dat vele spelers hier lang van gaan genieten. ” dubbelop was, maar gewoon dat ik het niet helemaal lekker vond klinken, een beetje raar vond.

  4.   
    Slowmo's avatar

    Ziet er een beetje Uit als Command?? 😆
    Of niet soms?? 😛