Weg met de GBA-poort: handig of onverstandig?

Wat ik altijd zo fijn heb gevonden aan de recente generaties handhelds van Nintendo was de complete backwards compatabiliteit met de voorafgaande generatie. Maar nu verschijnt de DSi ten tonele en wat blijkt: geen GBA-poort en dus geen GBA-games meer. Er zijn echter nog meer games die weg zullen vallen…

eft

Nintendo DS 1.5

Dat er een nieuwe DS aan zat te komen was eigenlijk allang bekend en er werd dan ook druk gespeculeerd over de nieuwe specs: twee touch screens, mobiele telefonie, grotere schermen en ga zo maar door. Uiteindelijk kregen we te horen dat de DSi twee ingebouwde camera’s zal bevatten, grotere schermen zal hebben en de mogelijkheid heeft om er een SD-kaart in te stoppen. Daarnaast is het apparaatje ook nog eens een stuk dunner en lichter en daarvoor moest uiteraard wat opgeofferd worden. Vreemd genoeg heeft Nintendo er voor gekozen de GBA-poort te schrappen, wat flink wat gemor teweeg bracht bij gamers.

Het gemor van de gamers is best goed te begrijpen, want Nintendo komt eigenlijk met een soort DS 1.5: het is geen compleet nieuwe handheld, maar het heeft wel een aantal nieuwe functies en er zullen ook games zijn die alleen op de DSi speelbaar zijn. En dan heb ik het niet alleen over de games die je online zult kunnen downloaden op je DSi. Er zullen namelijk ook games komen die bijvoorbeeld gebruik maken van de ingebouwde camera, waardoor je deze games dus niet kunt spelen op de ‘oude’ DS. Hoewel het voor de hand ligt dat het hier vooral gaat om casual games, zou het heel goed kunnen dat een developper een wat meer hardcore game ontwikkelt waarin ook gebruik wordt gemaakt van de camera’s of de SD-kaart. Veel mensen die nu al een DS hebben zullen wellicht de neiging hebben om hun oude DS te verkopen om zo de DSi te kunnen betalen, aangezien het niet om een geheel nieuwe handheld gaat. Die oude GBA-games kun je altijd nog op de ouwe GBA die je bij je broertje gedumpt hebt spelen. Op het eerste oog moet je dus de keuze maken tussen je oude GBA-games en de nieuwe DSi-games. Als je iets langer nadenkt blijkt echter dat je voor een heel andere keuze staat: je GBA-games én een gedeelte van je DS-games versus de nieuwe DSi-games.

Add-ons

Er is namelijk een categorie games die add-ons gebruiken die je in de GBA-poort moet stoppen van je DS. De bekendste hiervan is Guitar Hero: On Tour en uiteraard ook zijn opvolger Guitar Hero: On Tour Decades. Minder bekend zijn My Weight Loss Coach, waarbij een stappenteller zit die je aan het einde van de dag in de GBA-poort van je DS moet stoppen, en de Japanse versie van Arkanoid, waarbij je een speciale controller in de GBA-poort kon doen om zo het arcadegevoel te simuleren. Nou zullen deze laatste twee games de meeste bezoekers van deze website waarschijnlijk nauwelijks boeien, maar games als Guitar Hero: On Tour hebben een veel grotere doelgroep. Kies je er voor om je DS weg te doen om je DSi te financieren, dan worden deze games dus onspeelbaar.

Momenteel zijn er niet erg veel games die iets doen met de GBA-poort, maar daar komt verandering in. Naast Guitar Hero: On Tour Decades staat namelijk ook Tony Hawk’s Motion op het programma. Ook deze game zal gebruik gaan maken van de GBA-poort. Er zit een gadget bij die je in de GBA-poort van je DS stopt, waardoor je de DS zelf moet bewegen om je skateboarder te besturen. Eigenlijk is het best sneu voor de ontwikkelaar: probeer je iets nieuws en leuks te doen, krijg je dit weer. Grote kans namelijk dat door het ontbreken van de GBA-poort mensen het spel niet zullen kopen omdat ze een DSi gaan kopen en het spel dan niet meer speelbaar zou zijn. Mensen die nog geen DS hebben en toch maar even wachten zodat ze een DSi kunnen kopen, zullen het spel nog geen blik waardig keuren. Daar gaan je verkoopcijfers…

Guitar Hero: On Tour Decades en Tony Hawk’s Motion zijn waarschijnlijk de games die hier het meeste last van zullen hebben. Tony Hawk’s Motion is pas begin september aangekondigd en ik durf er om te wedden dat meer ontwikkelaars bezig zijn met een spel waarbij de GBA-poort benut zou worden. En zoals ik hiervoor ook al heb aangegeven: als deze ontwikkelaars hun games uitbrengen zal de opbrengst veel lager zijn dan verwacht. Een mogelijkheid is dan natuurlijk om de bijbehorende accessoire zo om te bouwen dat hij op zowel de DS als de DSi past. Naar mijn mening is dat een onbegonnen taak. De enige mogelijk geschikte openingen die de DSi tot nu toe lijkt te hebben zijn de opening voor de DS-games en die voor de SD-kaart. Stel je nu eens een SD-kaart of DS-game voor met daaraan de Guitar Grip van Guitar Hero: On Tour. Juist. Veel te kwetsbaar, grote kans dat het kapot gaat als je er een keer naar kijkt. Dit is momenteel dus eigenlijk geen optie, net zoals een omzetstukje dat er om diezelfde reden momenteel ook nog niet is.

eft

Flashback?

Laten we we eens een paar jaar terug gaan in de tijd, toen de Nintendo DS naast de GBA werd geïntroduceerd. Volgens Nintendo zou de DS de GBA niet vervangen en zouden er voor de GBA nog gewoon games blijven verschijnen. Nintendo had een strategie bedacht die rustte op drie pilaren: de GameCube voor binnenshuis, de Gameboy Advance voor de hardcore gamers en de Nintendo DS voor de casual gamers. Of Nintendo het nou verwachtte of niet: zowel de consumenten als de ontwikkelaars verkozen de DS boven de GBA omdat de DS gewoon meer te bieden had en je er bovendien ook gewoon GBA-games op kon spelen. Nintendo deed nog wel een poging om de Gameboy weer wat nieuw leven in te blazen met de Gameboy Micro, maar zoals we allemaal wel weten was dat geen bijster succes.

En zo verdween de Gameboy, de handheld van Nintendo voor hardcore gamers, langzaam van het handheldtoneel…

Aangezien de DS en de DSi bijna dezelfde naam en veel dezelfde functies hebben, zal het ‘merk’ DS absoluut niet verdwijnen zoals dat bij de Gameboy het geval was. Toch lijken de twee situaties erg op elkaar. Het is namelijk heel waarschijnlijk dat ook hier zowel de consumenten als de ontwikkelaars de DSi zullen verkiezen boven de normale DS. De ontwikkelaars zullen dit vooral doen vanwege de nieuwe technologische mogelijkheden die de DSi biedt, zoals bijvoorbeeld de ingebouwde camera, de SD-kaart en de online DSi-shop (downloadable content en demo’s, anyone?). De consumenten zullen hierdoor al snel volgen, met name als er grote titels uitkomen die DSi-exclusief zijn. En dan vergaat het de oude DS net zoals de GBA: steeds minder grote titels, überhaupt steeds minder titels… totdat de DS uiteindelijk van het toneel wordt geschopt door z’n grote broer, de DSi.

Conclusie

Of het laten vervallen van de GBA-poort nou zo’n verstandige zet was van Nintendo betwijfel ik ten zeerste. Tuurlijk, de DSi verkoopt heus wel en hoewel sommige gamers het jammer zullen vinden dat ze Guitar Hero: On Tour niet zullen kunnen spelen vergeten ze dit al snel en gaan ze op zoek naar een andere leuke game. Voor de ontwikkelaars pakt dit waarschijnlijk een stuk minder goed uit en ik kan me voorstellen dat hierdoor een heel stel games, waarvan sommigen waarschijnlijk nog niet eens officieel aangekondigd zijn, gecancelled moeten worden vanuit winstoogmerk. In dit geval is vooruitgang dus ook enigszins een achteruitgang…

 1.   
  Mattmerize's avatar

  Mooie column, en ik ben het volledig met je eens, ik vind het erg jammer, want er zijn ontiegelijk veel games voor de GBA die 1000x beter zijn dan de onzin die ze nu voor de DS hebben (uiteraard is er voor alles een uitzondering), maar het verkoopt inderdaad goed, dus verandering in de nieuwe stroming DS spellen zal er niet komen. Het is dat er nog een tijd “normale’ DS’s” zullen zijn, want anders zou je/andere al die coole GBA games waar we allemaal zo’n plezier mee hebben gehad niet meer kunnen spelen.

  Hoogstwaarschijnlijk zullen over een tijdje alleen nog DS-spellen komen die alleen op de DSi kunnen, maar of die als vervanging van de GBA spellen zullen dienen betwijfel ik. Ik durf te wedden dat er over een tijdje “Dr. Kawashima Reactievermogen Training” komt of iets dergelijks :x, met DSi-ondersteuning uiteraard.

 2.   
  Leon 2.0's avatar

  Ik hou het op m’n DS lite, aangezien is Guitar Hero een van de vettere games vind en omdat ik geen zin heb om weer een nieuwe handheld te kopen.
  Die nieuwe camera’s zullen denk ook niet zo veel toe voegen, waarschijnlijk wordt het net zoiets als bij de wii: de vette games (zoals super smash brawl, mario kart, zelda) gebruiken bijna niet de bewegingsmogelijkheden, terwijl een hoop slechte games deze juist benutten. Over 2 touchscreens heb ik ook m’n twijfels, aangezien de kwaliteit bij de DS lite van het touchscreen duidelijk slechter is dan die van het andere scherm en door de stylus komen er ook krassen in je scherm.

  Zoals je al kan lezen, ik had al twijfels over de DSi en deze column versterken die twijfels nog meer.

 3.   
  templer's avatar

  Ik baal er nog steeds van dat er geen games meer verschijnen voor de gba, wat een prachtige handheld was dat. Spellen als golden sun, fire emblem en superstar saga hebben mij geweldige tijden bezorgt. Zulke kwaliteit zie je op de ds bijna niet.

 4.   
  )GN(-Erik's avatar

  Iedere console heeft zijn eigen opslagmedium voor games dus ik weet eigenlijk niet wat ze lopen te zeuren 🙄

  PC/xbox/playstation/Wii = DVD

  Gameboy = Gameboy kaartje

  Nintendo DS = GBA / nintendo DS kaartje

  Playstation Portable = Universal Media Disc

  en de Nintendo DSi dus SD kaartjes 😉

 5.   
  Nejen's avatar

  templer schreef, "Ik baal er nog steeds van dat er geen games meer verschijnen voor de gba, wat een prachtige handheld was dat. Spellen als golden sun, fire emblem en superstar saga hebben mij geweldige tijden bezorgt. Zulke kwaliteit zie je op de ds bijna niet."

  Beter kon ik het niet zeggen 😉 Vooral bij Fire Emblem zat ik egt te huilen en te lachen (in story). Maar zulke games die heb je niet meer voor de DS. Want wie wil nou Pokémon en Mario alleen maar spelen. En al niet meer te spreken over hondjes verzorgen 😳

 6.   
  Uchiha linkz's avatar

  Golden Sun was Epic.

 7.   
  Darkknight's avatar

  Mayo van Diejen schreef, "

  ”templer” schreef, "Ik baal er nog steeds van dat er geen games meer verschijnen voor de gba, wat een prachtige handheld was dat. Spellen als golden sun, fire emblem en superstar saga hebben mij geweldige tijden bezorgt. Zulke kwaliteit zie je op de ds bijna niet."

  Goddank, ik ben dus niet de enige die zit te wachten op een Golden Sun 3?

  Ik heb het idee dat doordat Nintendo de GBA heeft laten vallen ze eigenlijk ook de groep met hardcore gamers hebben laten vallen, voor een gedeelte dan."

  golden sun wat een heerlijke game was dat. er waren wel vage vermoedens over golden sun3 maar die waren al snel weer weg gevaagd en de moed op gs3 is al lang weggezonken

 8.   
  Menno Schellekens's avatar

  Matthijsjuh schreef, "Mooie column, en ik ben het volledig met je eens, ik vind het een van de domste zetten van Nintendo ooit. Er zijn ontiegelijk veel games voor de GBA die 1000x beter zijn dan de onzin die ze nu voor de DS hebben. En als je die wilt spelen en dat nog niet hebt gedaan, kan dat binnenkort dus niet meer 1ehands, dan moet je een DS of GBA op marktplaats halen oid.

  Dus nee, echt een ‘epic fail’.
  "

  Epic fail? Of die games nou 1000x beter zijn of niet, die “onzin” die we nu voor de DS hebben verkoopt mooi wel 1000x beter 😉

  Nintendo is niet meer Game noch Boy. Het is een toonbeeld van lifestyle geworden. De GameBoy Advance was iets wat je kleine neefje voor zijn verjaardag kreeg; de DSi moet iets zijn waarmee jouw grote zus rond wil lopen. Het past gewoon niet meer bij Nintendo’s huidige koers. Het is dus zeker een verstandige zet geweest van Nintendo, al ben ik er persoonlijk ook niet blij mee.

  Verder moet je je geen zorgen maken over die drie games die nu niet meer uitkomen omdat de GBA-poort verdwijnt want er zijn nog altijd tientallen miljoenen DS’en mét GBA-poort. Die spellen komen nog gewoon uit. Daarnaast krijgen we daar spellen voor terug die gebruik maken van de camera. Eyetoy in de bus? Wie weet!

  Mooie column verder. 🙂

 9.   
  Dy-88's avatar

  mooie en goeie collumn, ben er wel mee eens, ik wou eerst een DS lite kopen maar nu twijfel ik toch, want heb geen
  geld meer 😛
  en Nintendo is vind ik niet zxo erg veranderd het is wat je zou noemen ”veranderd” in het ene beeld is het indd verandering maar in mij beeld niet, meestal is op nintendo geen grove hardcore spellen, ze maken meer spellen voor de kinderen of familie, de echte hardcore spellen kun je alleen op de PS3 of Xbox360 of Pc krijgen maar niet bij nintendo ookal zijn er uitzonderingen…

 10.   
  GutZilla's avatar

  Ik vind het zowiezo onzinnig om een nintendo dsi te kopen als ik al een lite heb…

 11.   
  Rickass93's avatar

  Wie weet wat er van gaat komen. Hopelijk voor Nintendo pakt het goed uit.

 12.   
  atzekil's avatar

  hoeveel mega pixel camera zit er op hoop 2 dan koop ik hem

 13.   
  Tharz.'s avatar

  Als ik hem koop dan houd met DS lite alsnog 🙂

 14.   
  koentje's avatar

  ik heb sinds kort ook de dsi maar het is helemaal niet erg dat de gba poort weg is. gba spellen heb ik al 100 keer uitgespeeld. in de dsi zit een sd slot dat maakt het dus goed. en al de extra dingen die op de dsi zitten zou ik echt geen gba spellen doen 😆