FlatOut: Head On

Op het gebied van racegames heeft de PlayStation Portable al een aardige geschiedenis. Met games als Ridge Racer en Burnout Legends beschikt Sony’s handheld over twee echte klassiekers. Nu maakt ook de FlatOut-serie haar opwachting op de PSP met FlatOut: Head On. Hebben we te maken met serieuze concurrentie op de weg, of is de game slechts een simpele bijrijder?

De basis

FlatOut: Head On is, net zoals de vorig jaar voor de PC en Xbox 360 verschenen game FlatOut: Ultimate Carnage, een nieuwe uitvoering van FlatOut 2. Deze keer heeft ontwikkelaar Bugbear Entertainment, samen met de mensen van Six by Nine, de game dus aangepast voor de PlayStation Portable.

Een concreet en tevens vervelend gevolg hiervan is dat mensen die bekend zijn met FlatOut: Ultimate Carnage ook niets nieuws hoeven te verwachten. De basis is echter nog steeds gelijk, waarbij het vooral draait om de spelmodi FlatOut en Carnage. FlatOut is het bekende rijden van toernooien om zodoende een destructieve carrière te beleven, terwijl Carnage draait om het strijden voor een bronzen, zilveren of gouden medaille. Daarnaast ontbreken de diverse typerende minigames ook niet, welke ook in een lokale multiplayer zijn te spelen. Dit kan zeker leuke momenten opleveren, al is het ontbreken van een degelijke online modus toch wel een gemis op dit vlak.

Een achterstand

Hoe je het ook bekijkt, het racen in een echte FlatOut-game ontkomt natuurlijk niet aan een grote vernielzucht. Alles moet kapot, tegenstanders die je zoveel mogelijk proberen dwars te liggen en lastige hindernissen op de baan. Hierbij maken de computergestuurde tegenstanders het je zeker niet makkelijk, want je zal er in veel gevallen behoorlijk wat tijd aan kwijt kunnen zijn voordat je echt goede resultaten weet te behalen. Helaas is de besturing verre van optimaal te noemen en wil je auto regelmatig onverwachte bewegingen te maken, zeker als er physics bij komen kijken.

Zoals bij meer games het geval lijkt te zijn, kent ook de AI in FlatOut: Head On een soort plakkende werking. Een voorsprong is nooit heel groot te krijgen, maar een achterstand is zo opgelopen. Daar komt nog eens bij dat de algehele moeilijkheidsgraad ook behoorlijk hoog ligt, mede dankzij vreemde technische situaties. Zo is er de driehoek-knop om te gebruiken, waarmee je een nieuwe rollende start krijgt. Echter op het ene moment kan je in no-time weer opnieuw op de weg worden gezet, terwijl je een andere keer veel tijd verliest voordat je weer weg mag rijden. Dit werkt toch behoorlijk frustrerend als je hierdoor herhaaldelijk net naast die gehoopte highscore grijpt.

Puur vermaak

Zoals gezegd valt de game behoorlijk in herhaling door als handheldversie van FlatOut: Ultimate Carnage op te treden. Daar komt nog eens overheen dat er noodgedwongen aanpassingen zijn gedaan om alles soepel op de PSP te krijgen. Zo zijn er minder wagens op de baan, minder fysieke objecten en uiteraard is ook het visuele plaatje aangepast. Vooral dit laatste is iets dat behoorlijk opvalt, waarbij de beperkte textures er het zwaarst inhakken. Toch valt dit ook wel weer te begrijpen, aangezien FlatOut: Head On nog steeds met zeer uitgebreide physics overweg moet kunnen.

In dit licht moet je het ook zeker zien, want het snelle racen met enorme ravages is toch wel het kenmerk van FlatOut. Dat je dan met een aangepaste PSP-versie speelt heeft zo z’n consequenties, maar dat hoeft natuurlijk niet op te wegen tegen het pure vermaak dat de game je nog steeds kan bieden.

Conclusie

FlatOut: Head On is helaas niet geworden wat het had kunnen zijn. De game herhaalt netjes wat vorig jaar in Ultimate Carnage al aan bod kwam, maar dan in een aangepast, beperkter jasje voor de PSP. De moeilijkheidsgraad ligt vrij hoog en soms kan je wat vraagtekens zetten bij de techniek, maar toch neemt het niet weg dat de basis van een leuke, destructieve racegame aardig blijft staan.

 1.   
  kasper1221's avatar

  ik vind het een van de betere spellen voor de psp 🙂

 2.   
  19Gamer92NL's avatar

  Ik heb de demo gespeelt en ik kan niet zeggen dat de game er verkeerd uitziet. Ik vind het net 1 van de betere racegames. Vooral in Flatout staat de snelheid garant en dat zie ik ook terug in de demo. Voor mij zijn de graphics ook zeer goed voor een PSP game. Ik vind de review een beetje te zwaar, had beter punten verwacht!

  Als je de game eens wilt testen download hem dan op de officiele Playstation Store. ( Nederlandse)

 3.   
  svenrauws's avatar

  vind het maar een spel dat zo gewoontjes is zoals alle psp spellen geef mij de ps3 😀

 4.   
  jack.'s avatar

  FlatOut: Head On vind ik best wel goed alles kan bijna kapot
  en ik heb de 1 eerste serie gespeelt van flatout
  was ook niet zo slecht

 5.   
  wa@'s avatar

  Die flatout die uit kwam op de ps2 waren egt vet dit vind ik mwa vrij matig .

 6.   
  Xtremie's avatar

  Jammer dat ie niet zo heel goed is.
  ik vermaakte me vroeger altijd veel met Flatout 2 op de PC 🙁

 7.   
  atzekil's avatar

  het is een vete game ook leuk voor de psp 😀