Condemned 2: Bloodshot

Condemned was in 2005 een behoorlijk sterke launchtitel van de Xbox 360 en een jaar later herhaalde ontwikkelaar Monolith het kunstje nog eens op de PC. De ijzingwekkende spanning en stevige actie sloegen aan en gamers schreeuwden al snel om meer. Schreeuw niet langer… Condemned 2: Bloodshot komt eraan!

Deze keer verschijnt Condemned 2 voor zowel de Xbox 360 als de PlayStation 3, al is het natuurlijk goed mogelijk dat we enkele maanden na de launch (14 maart) ook nog een PC-versie kunnen verwelkomen. Toen de previewcode onlangs bij ons in de bus lag, namen we deze vol spanning mee het testhok in om te zien wat ons deze keer te wachten staat.

Trauma en drank

Condemned 2: Bloodshot speelt zich enkele jaren na het eerste deel af. Wederom speel je de rol van Ethan Thomas, medewerker bij de Serial Crimes Unit (SCU). De ervaringen van je eerste avontuur hebben er dusdanig ingehakt dat je thuis zit, voorzien van een flink trauma en stevig aan de drank. Vrij onverwacht krijg je het nieuws te horen dat je voormalige partner vermist is en zodoende kom je weer in actie. Een nieuw Condemned-verhaal is geboren…

Naast alle spanning en actie, waarover later meer, zal je ook op onderzoek uit moeten gaan. Je hebt namelijk een uitgebreide set met forensische spullen tot je beschikking, waarmee je zelf moorden mag gaan oplossen. Via je PDA word je door de SCU van de nodige informatie voorzien, waarbij je door wat kleine interactie meer informatie over moordzaken te weten kunt komen. Vrees overigens niet voor een enorme lading aan CSI-gameplay waarbij jij even de Grissom of Horatio moet uithangen, maar zie het vooral als leuke tussendoortjes waarbij je wat meer bij het verhaal betrokken wordt en even een moment van rust hebt na al het brute geweld.

Dodelijk

Dat het met de spanning in Condemned 2 wel goed zal zitten, is zeker geen verrassing. De mensen bij Monolith maakten eerder natuurlijk ook al F.E.A.R. voor de PC. Condemned 2 bevat ook weer die heerlijke, beklemmende angst. Vijanden die ineens opduiken, een voorwerp dat ineens ergens valt, vreemde geluiden in de verte, enzovoorts. Samen met een haast filmische stijl waarmee je de missies doorloopt, voelt het geheel ook aan als één groot spannend avontuur.

De actie is deze keer ook weer riant aanwezig, want naast het gebruikelijke schietwerk zal ook melee combat, vechten met je vuisten of voorwerpen, een zeer prominente rol spelen in Condemned 2. Met de schouderknoppen kan je rake klappen uitdelen aan agressieve zwervers, hongerige waakhonden en al het andere geïnfecteerde gespuis dat je tegen zult komen. Een belangrijk onderdeel hierbij is het maken van combo’s om uiteindelijk een chain-attack uit te kunnen voeren. Door goed op een vijand in te slaan en combo’s te maken, zal je chain-meter gevuld worden. Als de meter vol is kan je op het juiste moment toeslaan met een zeer dodelijke chain-attack, waarmee je zeker de nodige botten zult breken. Er zijn zowel offensieve als defensieve chains, elk met drie verschillende niveau’s. Je hoeft dus zeker niet bang te zijn dat na één chain-attack alles weer in herhaling valt.

Naast je chain-attack heb je overigens meer mogelijkheden om een tegenstander te lijf te gaan, want er zijn in de omgeving genoeg voorwerpen te vinden die als gelegenheidswapen kunnen dienen. Variërend van bakstenen en loden pijpen tot vleeshaken en zelfs wc-brillen; je kunt ze allemaal gebruiken om je vijand tegen de grond te rammen. En heb je je tegenstander eenmaal flink wat klappen gegeven, dan kan je hem vastpakken door de twee schouderknoppen in te drukken. Vervolgens kan je kijken of er in je omgeving ergens een icoontje van een doodshoofd verschijnt, want op die plekken kan je een behoorlijke brute kill maken. Gemak dient uiteraard nog steeds de mens, want heb je daar allemaal geen zin in, dan is één druk op R1 genoeg om de stevigheid van iemand z’n nekwervels te testen. Kraaaak…..

Overleven

Ook de multiplayer wordt zeker niet overgeslagen in deze game en in vier verschillende modi kan je genoeg online-actie gaan beleven. Met maximaal acht spelers kan je een gewone free-for-all deathmatch of een team deathmatch aangaan, waarbij SCU-spelers tegenover geïnfecteerde zwervers en ander tuig komen te staan. Daarnaast zijn er ook nog de modi Bum Rush en Crime Scene. In Bum Rush zijn twee spelers SCU-lid en nemen ze het op tegen maximaal zes geïnfecteerden. De kansen lijken niet erg in het voordeel van de SCU-spelers, maar die beschikken juist over veel meer health en zijn de enige spelers in de map met vuurwapens. De geïnfecteerden zullen het dus uitsluitend van vuisten en voorwerpen moeten hebben. Dit levert een razendsnel duel op, waarbij het uiteindelijk de bedoeling is dat de SCU-spelers drie minuten weten te overleven. In werkelijkheid zal meer dan één minuut al een behoorlijke klus zijn.

Crime Scene is bij de mensen die de multiplayer al mochten spelen zeker favoriet te noemen. In deze spelmodus dienen SCU-spelers twee cruciale stukken bewijs op te sporen en te identificeren. Het bewijs? Twee afgehakte hoofden in koelboxen. De geïnfecteerde spelers dienen de koelboxen te beschermen en vooral ook verborgen te houden voor de SCU-spelers. Ze kunnen de koelboxen verplaatsen als ze willen, maar dit zal niet heel snel gaan en je bent ook erg kwetsbaar tijdens het verplaatsen. De SCU-spelers beschikken overigens over spectrometers waarmee ze de koele kisten kunnen opsporen en de geïnfecteerden kunnen op hun beurt weer kiezen om in plaats van een wapen een stoorzender te nemen, waardoor spectrometers in de buurt van zo’n stoorzender slecht functioneren.

Voorlopige conclusie

Condemned 2: Bloodshot lijkt nu al een behoorlijk veelzijdige game te worden waar de spanning vanaf druipt. De interactie met je omgeving, uitgebreide melee combat en volop schrikmomenten zorgen voor een zeer vermakelijke combinatie. Tel daar nog eens bij op dat Monolith hard werkt aan diverse uitdagende spelmodi voor de online multiplayer, dan ziet het er naar uit dat een ijzersterke thriller in aantocht is.

 1.   
  )GN(-Erik's avatar

  Het lijkt wel een beetje op de Doom 3 engine 😕 Dus daardoor kan het wel een leuke enge game worden.

 2.   
  PaNNa's avatar

  Hij is veel beter dan Doom 8)!

 3.   
  NL Godfather's avatar

  NL Very Lazy schreef, "lijkt me saai:P"

 4.   
  gappower's avatar

  niets voor mij” 😳

 5.   
  Capp's avatar

  Gruwelijk dat bloed.. 8) … Maar nah.. niet mijn style van gamen 😕

 6.   
  Ranzaap's avatar

  En we gaan er dit deel weer een teringzooi van maken 😛

 7.   
  laki's avatar

  lijkt me wel een leuk spel

 8.   
  PS3Killer's avatar

  Bloed op de 1ste screenshot is mooi, vind de andere screenshots er donker.

 9.   
  rocksteen's avatar

  deze spel is gruwelijk vet !!!!!!!!