2007: GamersNet-Crew Game Top 5

Net zoals voorgaande jaren blikt GamersNet aan het eind van het jaar weer terug op wat er de afgelopen twaalf maanden de revue is gepasseerd. Qua games uiteraard, maar er gebeurde zoveel meer het afgelopen jaar in het nooit saaie gameswereldje waar altijd wel wat gebeurt. GamersNet maakt de balans op en geeft haar mening over wat 2007 ons allemaal bracht.

2007…

Wat is het eerste wat er in je opkomt als je terugdenkt aan het afgelopen jaar? Is dat je verkering die er na drie maanden geen zin meer in had omdat jij slechts oog had voor je toetsenbord en muis of de gameconsole die onder de televisie staat? Of ben je van het meer serieuze type en denk je onmiddellijk aan de oorlog in het Midden-Oosten waarbij ook dit jaar weer veel (Nederlandse) militairen en burgers omkwamen… Gelukkig is dit eindejaarsartikel van GamersNet niet de plaats om heel erg serieus te zijn want ik denk dat het antwoord van de meeste gamers op de vraag wat nou de belangrijkste gebeurtenis van 2007, de launch van de PlayStation 3 zal zijn. De PlayStation 3 die wel goed verkrijgbaar was in tegenstelling tot de Wii die pas in de loop van dit jaar in dikke rijen in de winkels lag. Niet dat we allemaal zo dol op de PlayStation 3 (moeten) zijn, maar omdat het next-gen trio waar we de afgelopen jaren naar toe werkten eind maart van dit jaar eindelijk compleet was. En dus maken we aan het eind van het jaar de balans op.

In 2007 hadden we dus eindelijk wat te kiezen. Of je er nou voor koos om een extra krantenwijkje te lopen om je PC, volgens velen nog altijd HET gameplatform, op te pimpen, of dat je met je spaarvarken rechtstreeks naar de winkel liep om een met een complete console onder je armen naar buiten te wandelen, je deed het in 2007 eigenlijk altijd goed. We bevonden ons nog nooit in zo’n gameshemel als tegenwoordig en dat was niet in de laatste plaats door de games zelf. Gameshoogtepunten waren er natuurlijk meer dan genoeg. Helaas waren er ook dieptepunten en die hadden meer dan eens te maken met de hoogtepunten waarop wij hoopten… Meer dan eens zweepte de gamesindustrie, uiteraard geholpen door de media, de arme gameskopende meute op en creëerde zo een verwachtingspatroon van hun games waaraan haast niet voldaan kon worden. Ik noem slechts Halo 3 en Assassin’s Creed en de meesten van jullie weten genoeg… Niet dat deze games slecht zijn, integendeel, maar het valt op dat er op de vraag wat ‘Game of the Year’ moet worden, al heel snel een van deze twee titels uit de monden van de kenners komt rollen. En natuurlijk is het genieten geblazen met deze games, maar vergeten we ook de rest niet van dit superjaar? Call of Duty 4, Super Mario Galaxy, BioShock, Forza Motorsport 2, The Witcher, Mass Effect, The Orange Box, The Darkness en ga zo maar door… Een opvallende gebeurtenis was de games line-up van diezelfde PlayStation 3. Bedroevend, zeker als je kijkt wat er de laatste maanden uitkomt op deze killermachine. Bioshock bewees daarnaast dat een game ook zonder de eeuwige multiplayer kan uitgroeien tot een topper.

Wat GamersNet zelf betreft stond 2007 in het teken van een flinke upgrade van onze site. En niet alleen onze site werd uitgebreider en beter, ook jullie wisten ons nog meer te vinden en daar zijn wij uiteraard erg blij mee. Dit stimuleert ons nog meer om de komende tijd onze site nog aantrekkelijker te maken, nog meer vette pre- en reviews te plaatsen en onze webstek te voorzien van nog meer features.

En zo gaan we maar door. Gelukkig is dat ook de charme van de gameswereld die nooit saai en altijd in beweging is. Daarom vermoeien we jullie nog een keer met de mening van onze crew over de games van het afgelopen jaar, onze verwachtingen en teleurstellingen. Hoe dan ook, 2008 zal ons ook weer heel veel moois brengen en daar doen we het toch voor. Fijne feestdagen en vooral heel veel gameplezier in 2008!

Peter Stout
Hoofdredacteur GamersNet

p.s… zeer binnenkort kun je ook nog de GamersNet Games Top 50 verwachten. Hou ons dus in de gaten!

De crewmembers

Teun van den Heuvel

Beste games:
1. Super Mario Galaxy
Het platformgenre opnieuw uitgevonden, met ongekend goed ontworpen levels. Mario 64 all over again baby! En dat is dus een goed iets.

2. Okami
Een oosters ogend kunstwerkje dat als underdog over alles wat next-gen is heenwalst. Wie heeft die PS3 nou nodig? Geef mij de PS2 maar, mét Okami! En vooruit, ook…

3. … God of War II
In sneltreinvaart je godenkrachten op alles wat kapot kan loslaten. Vooral méér van alles wat het eerste deel al te bieden had. Tja, why change a winning concept…?

4. Metroid Prime 3: Corruption
De eerste en vooralsnog enige game die het shootergenre op de Wii speelbaar maakte. Wat zeg ik, de enige game die het shootergenre op de Wii definiéérde!

5. Call of Duty 4: Modern Warfare
Die graphics, die sfeer, die multiplayer… vet, ik kan niets anders zeggen!

Slechtste game:
Boogie… ik bedoel, kom op. Die game speel je absoluut niet voor je lol.

Hoogtepunt 2007:
Tja, eigenlijk GamersNET in zijn geheel. De nieuwe versie, die je nu voor je ziet, de vele gezellige perstrips, Leipzig, Parijs, het grafiekje met bezoekersaantallen dat maar blijft stijgen… teveel om op te noemen eigenlijk!

Grootste teleurstelling 2007:
Wing Island voor de Wii. Het ooit zo leuke Pilot Wings zou een perfecte Wii game kunnen gaan worden, maar werd verbasterd tot een kinderlijk vliegtuigjesspelletje met mussen op speed. Maar kinderlijk eenvoudig, ho maar. Hier had meer in gezeten!

Verwachtingen voor 2008:
Ik speel Super Smash Bros al vanaf de Nintendo 64 en het is tot op heden zo ongeveer mijn favoriete game. Super Smash Bros Brawl belooft dé ultieme game te gaan worden op de Wii, in ieder geval qua multiplayer. Online of offline, hier d’r mee. Mijn Game of the Year staat stiekem al vast. Verder verwacht ik veel van Medal of Honor: Heroes 2 op de Wii. Ik denk sowieso dat de Wii komend jaar pas écht gaat knallen. Al die negatieve kritieken op het witte apparaatje… de start van de Xbox 360 was vergelijkbaar en kijk waar die console nu staat. Nee, de Wii doet het niet zo slecht en dat gaat in 2008 alleen maar beter worden. Ook zal de PS3 terrein gaan winnen. En uiteraard GamersNet zelf ook, we gaan gewoon lekker door op de huidige toer. Maar dan méér, groter en beter!

Sony/Microsoft/Nintendo: Wat gaat de toekomst ons brengen?
Microsoft is al ontzettend goed bezig op het moment. Op veel fronten toppers, met zeker ook in 2008 zoveel goeie titels dat het pijn gaat doen in de portemonnee van mening 360-bezitter. Ik denk dat de PS3 daarbij een hele goeie aansluiting gaat maken, want vergeet niet dat ook dit een multiplatformconsole is met topexclusives. God of War op de PS3 al in 2008 wellicht, Metal Gear Solid 4, Gran Turismo 5… meer dan genoeg om naar uit te kijken. De Wii zal meer erkenning gaan krijgen de komende jaren, erkenning die Nintendo in mijn ogen wel verdient. Want laten we eerlijk zijn, als we die mainstreamrommel even vergeten houden we nog steeds briljantjes over als Zelda, Metroid, Mario, Smash Bros, Fire Emblem etcetera, etcetera…

Goede voornemens:
Ehm… in ieder geval méér bier. En méér geld. En dus ook méér games. En wie weet, ik snak nog steeds naar een PS3…

Peter Stout

Beste games:
1. Call of Duty 4: Modern Warfare
Tweede Wereldoorlog-schieten is helemaal niets voor mij, maar deze game met een zeer actueel thema heeft op mij de meeste indruk gemaakt het afgelopen jaar. Vanaf het begin tot het eind zit je met open mond en met verhoogde hartslag naar alles te kijken tot dat de credits veel te vroeg naar je zin voorbijrollen. Scripted… te kort… deel vier… whatever!!! Deze game is met afstand game van het jaar voor mij!

2. Bioshock
Bioshock bewees dat een uitmuntende game helemaal geen multiplayercampaign nodig heeft maar Bioshock deed daar nog een flinke schep bovenop met overweldigende graphics, top verhaal en heerlijke controls. ‘Welcome to the Circus of Vaalueee!!’

3. Super Mario Galaxy
Wat mij betreft is dit de eerste Mario-game die vanaf het begin tot het eind lekker aanvoelt en mij gedurende de hele game kan boeien. Overigens is het ook een van de weinige Wii-games die ik helemaal uitgespeeld heb dus je kunt gerust stellen dat Super Mario Galaxy zeer welkom was in mijn gamescollectie.

4. Assassin’s Creed
Hoewel ik er nog niet klaar mee ben weet ik zeker dat we ons deze game over tien jaar nog steeds herinneren. Dat komt voornamelijk door de fantastische graphics en originele gameplay maar ook door de *kuch hype *kuch.

5. Vooruit, een gedeelde vijfde plaats: Halo 3 en The Darkness
Als singleplayerliefhebber gooi ik deze games er beiden in, niet alleen omdat ik ze alletwee uitspeelde maar vooral omdat ik ze daarna, na die heerlijke trip, nooit meer aangeraakt heb. En dat is ook een compliment waard.

Slechtste game:
Het is misschien vloeken in de kerk maar MotorStorm heeft mij nooit geboeid. Saai, inspiratieloos, gehyped omdat er niets beters te koop was. Zelfs de demo heb ik niet voltooid en is sinds kort dan ook gedelete van mijn PlayStation 3. Need I say more…

Hoogtepunt 2007:
Wat mij betreft het hele jaar 2007. Met de boys naar Leipzig, een nieuwe site en een shitload aan vette games.

Grootste teleurstelling 2007:
De PlayStation 3-controller en het lef om dan toch maar met rumble aan te komen. Verder bevalt de snelle prijsdaling van de PlayStation 3 mij niet en verschijnt er ook nog eens niet lang na de launch een pakket met twee games en extra controller. Ik voel me genaaid Sony! En oh ja… mijn dochter van zeven die werkelijk alles te kiezen heeft in huis wat games betreft en die doodleuk op de bank gaat zitten met die oude grijze GameBoy (je weet wel, die grijze met dat geel/groene schermpje)… zucht…

Verwachtingen voor 2008:
Veel games en leuke perstrips… (E3, here we come?)

Sony/Microsoft/Nintendo: Wat gaat de toekomst ons brengen?
Ondanks dat ik van heel veel Wii-bezitters hoor dat hun console stof staat te happen, vermoed ik dat er voorlopig nog geen einde komt aan het succes van Nintendo. Het witte apparaatje staat natuurlijk wel heel kek in de huiskamer maar echt goede games waaruit we kunnen kiezen zijn nog steeds op een hand te tellen. De Xbox 360 blijft volgens mij op dezelfde manier doorgaan, maar zal uiteindelijk toch het onderspit moeten delven voor het zwarte gevaar van Sony. Onlangs bekroop mij daarom toch het gevoel dat de Xbox 360 haar beste tijd heeft gehad… vreemd, maar het is misschien wel zo…

Goede voornemens:
Meer games uitspelen en minder gamen waar mijn huisgenoten bij zijn. Ik kan mij toch wel voorstellen dat dat ongelofelijk irritant is…

Danny Dam Wichers

Beste games:
1. Portal
The Orange Box is voor mij geen game maar een bundel en Portal is uitstekend plezier en perfectie van begin tot eind in alle onderdelen.

2. BioShock
De basis van deze game is goed, maar de echte pluspunten zijn in de afwerking te vinden. Graphics, stijl, voice-overs muziek, alles is dik in orde in deze game.

3. Crysis
‘Slechts’ de derde plek, omdat ik Crysis meer als evolutie dan als revolutie beschouw. Daarom is het wel de game waarop velen zaten te wachten.

4. S.T.A.L.K.E.R.
Niet de game die iedereen verwachtte, maar nog altijd genoeg sfeer, gameplay en replaywaarde voor een top 5-positie.

5. F.E.A.R: Perseus Mandate
Hier heb ik gewoon plezier aan beleefd en is dat eigenlijk niet alles wat een game hoeft te doen?

Slechtste game:
Loki. Ik moet nog steeds bij Remco gaan kijken welke versie hij gespeeld heeft voor de preview. Ik had namelijk de dodelijk saai herhalende editie, met extra geen vernieuwing.

Hoogtepunt 2007:
November. Het hele jaar moest je sparen om alles wat in deze maand uitkwam én goed was te kunnen betalen.

Grootste teleurstelling 2007:
Games for Windows Live. Dat programma(onderdeel) heeft een hekel aan mij en ik haat het terug! Rotdashboard zonder handleiding dat iedere keer moet updaten en je spel onderbreekt en er je telkens aan herinnert dat je zonder inloggen geen achievements (Live Resp3ct hadden ze het beter kunnen noemen) krijgt. Jarenlang hebben PC-gamers het zonder gered. De goede oude tijd.

Verwachtingen voor 2008:
Ik koester nog immer de stille hoop dat Duke Nukem Forever gaat verschijnen. Tot die tijd stil ik mijn verdriet dat het niet zo is met Far Cry 2, Operation Flashpoint 2 en Armed Assault 2.

Sony/Microsoft/Nintendo: Wat gaat de toekomst ons brengen?
Ondanks mijn Wii blijf ik PC-gamer in hart en nieren, dus vraag ik: who cares?

Goede voornemens:
Tegendraads als ik ben doe ik niet aan goede voornemens. Als ze al uitkomen, moet je er elk jaar ook nog eens nieuwe bij verzinnen. Misschien dat ik nog een aantal van mijn columns doe in het komende jaar, als er genoeg animo (publiek dus, ik ben blijkbaar verschrikkelijk ijdel) is.

Lars Goossens

Beste games:
1. Portal
Fantastisch innovatief idee met user-generated content. Deze twee dingen gecombineerd met het subtiele prijskaartje zijn exact wat ik in een game zoek. De Orange Box is zoveel waar voor je geld.

2. BioShock
De diepe oceaan en de jaren ’50/art-deco stijl van Rapture maakt Bioshock tot een game met virtuoos leveldesign.

3. Mass Effect
De rollenspel invloeden en het schietgedeelte vormen samen een uitkomst die meer is dan de som der delen.

4. Overlord
Helemaal onpartijdig ben ik niet, aangezien Overlord in Delft geproduceerd werd en ik daar geboren ben. Triumph Studios heeft het beste exportproduct van ons land dit jaar geproduceerd.

5. Uncharted: Drake’s Fortune
Sony zet een nieuwe game neer, zonder te veel bombarie en daardoor de druk onnodig op te voeren (lees: Motorstorm). Resultaat is dat je relatief onverwacht een knoepert van een avontuur krijgt.

Slechtste game:
Jackass: The Game. Ook niet stiekem kopen omdat je toch met Steve-O in een tijgerstring wilt spelen. Geloof me, dat wil je echt niet.

Hoogtepunt 2007:
Van de jaren dat ik gamejournalist ben, was 2007 het beste jaar tot nu toe. De diversiteit van de games dus.

Grootste teleurstelling 2007:
De line-up voor de PlayStation 3. De console is prima, maar de exclusives die mij zouden moeten overhalen om een PlayStation 3 en geen Xbox 360 te kopen, zijn op een hand te tellen.

Verwachtingen voor 2008:
We gaan weer terug naar de goede sequels. Hoeft niet eens erg te zijn met een nieuwe Splinter Cell, Gran Turismo, Grand Theft Auto, Killzone en Fable…

Sony/Microsoft/Nintendo: Wat gaat de toekomst ons brengen?
De toppers voor de Wii zijn, afgezien van Mario Kart en Super Smash Bros Brawl, geweest en ik verwacht dat de console nu echt alleen voor de mainstream wordt. PlayStation maakt met Gran Turismo 5 en Killzone 2 denk ik heel veel goed. De game voor de Xbox360 wordt Fable 2.

Goede voornemens:
Boter op mijn brood doen.

Remco Molenaar

Beste games:
1. BioShock
Game die de beleving van traditionele shooters op zijn kop zette. Game waarin werkelijk alles klopt en voor mij: Game van het jaar.

2. Super Mario Galaxy
Deze game verdient geen pakkende slagzin, maar een altaar. Dat is een beetje lastig in drie zinnen, dus de wijsheidjes laat ik maar achterwege.

3. Half-Life 2: The Orange Box
Uitdagend, maar toch een tikkeltje goedkoop. De beste shooter aller tijden is drie jaar na dato nog steeds de beste shooter aller tijden.

4. Halo 3
Mijn meest gespeelde game van 2007. En 2008.

5. God of War II
De beste PlayStation-game van dit jaar kwam uit op een zeven jaar oud systeem. Ook wanneer de PS3 dit jaar wél een hele sloot goede games had gehad, was dit waarschijnlijk zo geweest. Gewoon een gruwelijk goed spel.

Slechtste game:
Doe ik niet aan.

Hoogtepunt 2007:
Ik zeg elk jaar wel dat de vele goede games het hoogtepunt waren, maar elk gamejaar is weer een betere dan het voorgaande, waardoor dat ook een beetje loos wordt. De nieuwe website dan maar?

Grootste teleurstelling 2007:
BioShock doet het met 1.2 miljoen verkochte exemplaren natuurlijk niet tergend slecht, maar deze game verdient echt heel veel meer. Houd eens op die portemonnee te trekken voor FIFA, Need for Speed, Spider-Man of welke andere game dan ook, die je eigenlijk al gespeeld hebt. BioShock is een shooter maar eigenlijk toch heel anders.

Verwachtingen voor 2008:
Ik wilde in mijn glazen bol kijken, maar die bleek gebarsten te zijn door alle games die heel binnenkort al uit gaan komen. Super Smash Bros. Brawl, Grand Theft Auto IV, Devil May Cry 4 en Mario Kart Wii zijn er sneller dan je denkt.

Sony/Microsoft/Nintendo: Wat gaat de toekomst ons brengen?
De Wii bereikt zijn hoogtepunt tegen het einde van volgend jaar. Ik verwacht dat Nintendo zijn apparaat nóg meer gaat neerzetten als de ultieme gezins- en partyconsole. Wanneer Grand Theft Auto IV uitkomt, trekt Sony de prijs van de PlayStation 3 gelijk aan die van de Xbox 360 en kondigt tegelijk de 80GB-versie aan voor Europa. Tegen de kerst lopen de consoles gelijk en dan kan de strijd pas echt beginnen. Eind volgend jaar heb je een Xbox 360 vanaf 199 euro en de PlayStation 3 blijft toch dat exclusieve apparaat dat iets spannends in zich heeft. Verkopen gaat hij komend jaar hopelijk wél, want de enige voedingsbodem voor een hoop goede games is een rijke installed base.

Goede voornemens:
Was het met goede voornemens niet zo, dat als je ze vertelde, ze niet meer uitkomen? Of lukken ze sowieso niet?

Michiel Brunsveld

Beste games:
1. Uncharted: Drake’s Fortune
Uncharted kwam bij mij pas laat in beeld, maar de game heeft uiteindelijk een sublieme indruk achter weten te laten. Niet alleen ziet alles in deze game er adembenemend mooi uit, maar het hele filmische karakter, de lekkere combinatie van actie en avontuur, de oorstrelende soundtrack… Hier wil ik meer van!

2. BioShock
Een geweldige game met een heerlijk sfeertje. Rapture als prachtige wereld, plasmids om mee te experimenteren, Big Daddy’s die Little Sisters beschermen en nog vele andere innovatieve elementen. Heerlijk dat een ontwikkelaar laat zien dat er nog genoeg vernieuwing mogelijk is.

3. God of War II
Kratos was weer terug en liet nog maar eens zien dat je met een PlayStation 2 zeker niet verloren bent. De mythologische actie pakte opnieuw goed uit en oogste terecht lovende kritieken. Op naar het derde deel.

4. Portal
Op zich is de hele Orange Box de aankoop meer dan waard, want je krijgt zo verschrikkelijk veel gameplezier voor je geld. Toch is Portal voor mij de game die er echt boven uitsteekt. Wat begon als een klein project van enkele studenten, is uitgegroeid tot een heerlijke puzzelgame. Dankzij user-created content kunnen we hier nog lang van blijven genieten.

5. Call of Duty 4: Modern Warfare
Deze game maakte voor mij het ‘gemis’ van Call of Duty 3 op de PC ruimschoots goed. Het verhaal lag er dik bovenop en zorgde voor een goede sfeer. De missies waren lekker afwisselend en vooral de snipermissie “All Ghillied Up” is wat mij betreft nu al een klassieker.

Slechtste game:
Lair. Ik heb meerdere slechte games langs zien komen dit jaar, maar van alles wat ik zelf gespeeld heb is Lair toch zeker de hekkensluiter. Prachtige graphics en een lekkere sound kunnen echt niet verhullen dat de gameplay gewoon verschrikkelijk slecht uitgewerkt is.

Hoogtepunt 2007:
De lancering van de PlayStation 3 was toch wel leuk om mee te maken, maar daarnaast was het grootste hoogtepunt natuurlijk de onthulling van GamersNet v4. Een frisse uitstraling, een ach wal vatte caroussal en nog steeds het duidelijke overzicht. Hulde voor Joost!

Grootste teleurstelling 2007:
De GamePlay. Deels was het een teleurstelling dat ik er vanwege veel drukte niet bij kon zijn, maar achteraf was de teleurstelling vele malen groter om te moeten concluderen dat het eigenlijk een aanfluiting is. Alleen wat demo-pods met games die al te koop zijn en verder weinig nieuws te bespeuren. Je kunt beter wat geld opzij zetten om eind augustus een paar dagen naar Leipzig te reizen.

Verwachtingen voor 2008:
Er staat ons natuurlijk nog genoeg te wachten voor het nieuwe jaar. We dachten nu al een ongekende periode te hebben gehad, maar reken maar dat de games in 2008 er dik overheen zullen gaan!

Sony/Microsoft/Nintendo: Wat gaat de toekomst ons brengen?
Als Nintendo de logistiek op orde krijgt zal de Wii gewoon lekker doorgaan, Microsoft heeft al een stabiele basis liggen en bouwt rustig verder en voor Sony breekt een echt belangrijk jaar aan. De PlayStation 3 is dan overal een jaar op de markt en nu moet de console toch echt gaan knallen. Of het gaat lukken, dat weet ik nog niet zeker, maar het zal vast en zeker een leuke strijd opleveren.

Goede voornemens:
Ik ben in elk geval van plan om volgend jaar een pak melk te kopen, dan weet ik tenminste zeker dat ik eindelijk eens mijn goede voornemen na zal komen.

Jens Olsthoorn

Beste games*:
1. Crysis
Een geweldige shooter die niet alleen de grafische lat met zevenmijlslaarzen verlegd, maar ook inhoudelijk een geweldig intense spelervaring oplevert die ik sinds Half-Life 2 niet meer beleefd heb.

2. The Orange Box
Vijf topgames uit de stal van Valve, en dit allemaal voor de prijs van één: moet ik nog meer zeggen?

3. Call of Duty 4: Modern Warfare
Een moderne metamorfose die bijzonder goed gelukt is. Een uiterst vermakelijk knalfestijn voor zowel off- als online.

4. World in Conflict
Voor mij de RTS-game van het jaar. De intensiteit is fantastisch, de controle uitmuntend, de graphics oogverblindend en het spelconcept vernieuwend – deze game is waar RTS-fanaten op zaten te wachten.

5. Enemy Territory: Quake Wars
Een vlot class-based multiplayer spektakel waarvoor een flinke dosis teamwork vereist is. De ontwikkelaar van Wolfenstein laat wederom zien hoe ze gemaakt moeten worden.

Slechtste game:
You Are Empty. Dit laatste woord omschrijft eigenlijk al precies hoe je de verpakking van deze game wilt aantreffen.

Hoogtepunt 2007:
Ongetwijfeld het najaar. Een overstroming aan toppers waarbij je geld, tijd en energydrinks tekort kwam.

Grootste teleurstelling 2007:
Op gamesgebied waren dat met uitstek toch wel Hellgate: London, Kane & Lynch: Dead Man en Need for Speed: ProStreet. Hier werd veel meer van gehoopt en dat komt doordat de ontwikkelaars aan de lopende band beloftes maakten die ze helemaal niet waar hebben gemaakt in het eindproduct. Bovendien waren de kantjes ongepolijst waardoor de gameplay bij alle games wat krampachtig aanvoelde. Voor de release werden ze als potentiële toppers gepresenteerd, maar helaas kunnen ze uiteindelijk niet bij het elite najaarassortiment gerekend worden.

Verwachtingen voor 2008:
Het in het rood lopen van mijn bankrekening door de snelheid waarmee computerhardware verouderd…

Sony/Microsoft/Nintendo: Wat gaat de toekomst ons brengen?
Naast het feit dat ik geen glazen bol bij de hand heb om hier het juiste antwoord op te geven, zou ik liever willen zien hoe de PC zich gaat evolueren, het platform die meer onvoorspelbaarheid ziet dan een leger aan corrupte futurologen bij elkaar. Op console-gebied zal het me een worst wezen, al mag Microsoft natuurlijk nog altijd een goed functionerend DirectX 10 besturingsysteem op de markt brengen.

Goede voornemens:
Mijn aankoopdriften in bedwang houden… Een prijsdaling van de 8800GT? Waar!?

*Let op!: Deze redacteur is een fervent PC-gamer en is niet aansprakelijk voor het gemis aan exclusieve games van blikdozen die zichzelf de ‘next-gen consoles’ noemen. Boze lezers die hem met online toegestuurde Jamba-ringtonen proberen te traumatiseren worden dan ook onvoorwaardelijk door zijn personal security opgespoord en met dezelfde traumaroutine naar de ziekenbedden doorverwezen. Wees gewaarschuwd!

Paul Tanja

Beste games:
1. Call of Duty 4: Modern Warfare
Ik kan niet zeggen dat de game nou zo vernieuwend of origineel is, maar oh wat heb ik genoten en geniet ik nog steeds van deze knaller, zowel offline als online.

2. Overlord
In tegenstelling tot mijn nummer één doet deze game het totaal anders. Ik heb Overlord van begin tot eind met een glimlach gespeeld.

3. World in Conflict
Een moddervette RTS, die naar mijn mening beter is geworden dan Command & Conquer: Tiberium Wars. En winnen van de serie die de basis legde voor Real Time Strategy games is knap.

4. Assassin’s Creed
Toen ik de game voor het eerst zag, was ik verkocht. Nu heb ik er genoeg speelsessies bij vrienden opzitten om volmondig te kunnen beamen dat het een topgame is. Keerzijde is dat ik door al het gehype toch wel iets meer verwacht had.

5. The Orange Box
Een vijftal prima games, voor de prijs van één! Rennen naar die winkel zou ik zeggen.

Slechtste game:
WWE SmackDown vs. Raw 2008. Niet mijn stijl, niet mijn smaak, niet mijn game.

Hoogtepunt 2007:
GamersNet v4! Het was even geduld hebben, maar het resultaat mag er zijn. En oh wat heb ik gelachen om jullie reacties op de kleine spoilerplaatjes.

Grootste teleurstelling 2007:
Lastig, maar ik denk dat ik de GamePlay deze titel ga toewijzen. Ik heb me prima vermaakt op dit jaarlijkse gamesfestijn, maar ik had gewoon meer verwacht. Misschien moet J.J. zich voornemen minder te hypen als er niet veel te hypen valt?

Verwachtingen voor 2008:
Nieuwe computer? Misschien. Of een nieuwe console? Misschien. Een lege portemonnee? Ja.

Sony/Microsoft/Nintendo: Wat gaat de toekomst ons brengen?
De PlayStation 3 krijgt eindelijk een goede game line-up, de Wii blijft uitverkocht want er zijn nog genoeg bejaarden en jonge kids te verzadigen, en de Xbox 360 blijft lekker constant.

Goede voornemens:
Doe ik niet aan. Ik maak ze namelijk nooit waar. Als ik er tóch een moet verzinnen dan kies ik voor gematigd, netjes alcoholgebruik. Want ja, ja, Paultje wordt 16!

Vincent Cieraad

Beste games:
1. Super Mario Galaxy
Eindelijk eens een game die het waardig is om mij mijn Wii weer te voorschijn te laten halen en af te stoffen. Vrolijke levels, perfecte gameplay en Mario, wat wil je nog meer?

2. Mass Effect
Mass Effect is een game waar ik al het hele jaar naar uit zat te kijken en toen hij er eenmaal was mij absoluut niet teleurstelde. Dé perfecte mix tussen een uitgebreide RPG en een goed wegspelende shooter, maar toch is het jammer dat de game geen multiplayer opties heeft.

3. Portal
Eindelijk weer eens een game die zich echt weet de onderscheiden van de massa en uniek is in alle opzichten.

4. Call of Duty 4: Modern Warfare
In mijn ogen dé PC-game van 2007. De game heeft offline een uitdagende verhaallijn te bieden, maar online komt de game pas echt goed tot z’n recht en kun je je uren, zo niet dagen vermaken met deze game.

5. Crysis
Crysis is de PC-game die volgens het boekje het meeste te bieden heeft. Unieke gameplay-elementen, verbluffende grafische kwaliteiten, maar door de overdreven systeemeisen is het voor de mainstream gamer helaas niet mogelijk om optimaal van dit alles te genieten.

Slechtste game:
Need for Speed: Prostreet. Jarenlang was er een stijgende lijn in de kwaliteit van de NFSU games, maar met de komst van Prostreet is hier zeker een einde aan gekomen. Het racen voelt niet meer vertrouwd aan, het tunen biedt niet veel nieuw en met games als Juiced 2 op de markt is de drang naar NFS games voor mij compleet verdwenen.

Hoogtepunt 2007:
Zonder twijfel de maand november. Het hele jaar heb ik games moeten spelen die het gewoon net niet hadden, om vervolgens in november dood gegooid te worden met een overdosis aan toptitels. Ik wist van schrik gewoon even niet meer welke game ik als eerst moest gaan spelen…

Grootste teleurstelling 2007:
Mijn grootste teleurstelling is absoluut de het tekort van goede games voor de Nintendo Wii. Na een paar krachtige titels met de launch van de Wii was het ineens over met de pret en is eigenlijk de enige game die het waardig is om mij mijn Wii tevoorschijn te laten halen Super Mario Galaxy…

Verwachtingen voor 2008:
Een jaar vol toptitels, met als hoogtepunt Super Smash Bros Brawl die hopelijk dé game voor de Nintendo Wii gaat worden!

Sony/Microsoft/Nintendo: Wat gaat de toekomst ons brengen?
Ik verwacht dat in 2008 de consolewar eindelijk echt los gaat barsten en dat de toptitels op alle next-gens consoles je om de oren zullen vliegen. Als Sony en Nintendo in 2008 niet echt aan de bak zullen gaan denk ik dat Microsoft het heft in eigen handen zal nemen en het overgrote deel van de markt over zal gaan nemen met de gigantische collectie toptitels voor de Xbox 360.

Goede voornemens:
Een goede balans vinden tussen gamen en school, want dat diploma moet er komen dit jaar!

Diede ten Brinke

Beste games:
1. BioShock
De beste van het afgelopen jaar. Geen Halo, geen Assassin’s Creed of Mario maar de opvolger van de System Shock serie. Heerlijke graphics, heerlijke gameplay en vooral heerlijke spanning. De ultieme shooter van het afgelopen jaar die middels de setting tevens een verfrissende wind door het genre heenblaast.

2. The Elder Scrolls IV: Shivering Isles
Bij de woorden ‘Elder Scrolls’ gaat mijn hartje sneller kloppen, dus is het logisch dat een uitbreiding van deel vier in dit lijstje staat. Oblivion was alles wat ervan verwacht werd en nog veel meer. Om de game uit te spelen was je een paar maanden zoet, waarna je nog veel meer wilde. Bethesda begreep dat en bracht deze uitstekende uitbreiding uit.

3. Call of Duty 4: Modern Warfare
Call of Duty is de beste WOII-franchise tot dusver, vooral omdat het online gedeelte perfect is uitgewerkt. Call of Duty 3 viel tegen en dus had Cal of Duty 4 het één en ander goed te maken. Gelukkig loste deze game alle verwachtingen in en, mede door de fantastische graphics, is het één van de meest gespeelde games van dit moment.

4. Resident Evil 4: Wii Edition
Ik houd van horrorgames. De spanning, het beklemmende gevoel, de absolute stilte die je ‘hoort’ tijdens het spelen van de game… Heerlijk. Resident Evil is de koning van het horrorgenre, dus is het niet gek dat deze in mijn eindejaarslijstje staat. Het wachten is nu op Resident Evil 5, want de speelduur van deze games is helaas toch iets te kort.

5. Orange Box
Hier kan ik kort over zijn: de allebeste shooter (Half-Life 2) met diens uitbreidingen in één pakketje. Kan het beter?!

Slechtste game:
Hour of Victory. In één woord: déjà-vu. Meer woorden wil ik er niet aan vuil maken.

Hoogtepunt 2007:
De Wii, die ook niet-gamers aan het gamen zet.

Grootste teleurstelling 2007:
Het gigantische aantal sequels.

Verwachtingen voor 2008:
Het verrassingseffect van de Wii verdwijnt langzaam maar zeker naar de achtergrond, het wordt nu wel een keertje tijd dat de games gaan tellen. Echte goede titels heeft de Wii nog niet gehad, op Zelda en Mario na. Dat waren dan ook direct twee games die insloegen als een bom. Maar nu duurt het weer een aantal jaar voor de sequels hiervan verschijnen, en waar moeten wij ons in de tussentijd mee vermaken? Verder kijk ik uit naar Alan Wake en Fable 2.

Sony/Microsoft/Nintendo: Wat gaat de toekomst ons brengen?
Net als ieder jaar: veel sequels, de fanboys zullen aan hun trekken komen met een nieuwe Fable, Mario en God of War. Natuurlijk zullen er ook nieuwe titels uitkomen, waarbij White Knight Story (PS3) een favorietje is. Helaas is het nog een jaar of vier, vijf wachten op een nieuwe Elder Scrolls.

Goede voornemens:
Meer tijd maken voor GamersNet, de keuringen van de Luchtmacht doorstaan en dit jaar wél slagen voor mijn examen.

Menno Schellekens

Beste games:
1. Super Mario Galaxy
Terwijl alle andere games op mijn lijstje precies deden wat ik van ze verwachte, verraste Mario mij. Zoveel nieuwe ideeën, unieke levels en ouderwetse platforming op één schijfje: Mario is de ster van dit jaar.

2. Bioshock
Bioshock past precies in mijn straatje: unieke stijl, veel aandacht voor de verhaallijn en intelligente actie. Zonder bekende naam wist de game in recordtijd de aandacht van veel gamers te trekken, en dát zegt wat.

3. Halo 3
Ik verwachte niet bijzonder veel van Halo 3 voor zijn release, maar eenmaal toen hij eenmaal in mijn 360 zat kwam hij er ook niet meer uit. Met een overweldigende hoeveelheid dingen om te doen en een constante hoge kwaliteit is Halo 3 een waardige afsluiter voor de Halo reeks.

4. Guitar Hero II
Ik kan er ook niets aan doen. Ik heb gewoon een zwakke plek voor deze game. Geef mij Guitar Hero 2 en een plastic gitaar en ik begin spontaan te rocken. Dat zegt veel over mij als nerd, maar ook heel veel over de kwaliteit van Guitar Hero 2.

5. The Orange Box
Het zijn 5 volwaardige toppers voor de prijs van 1. Beste koopje van het jaar, zonder in de budgetbakken te liggen.

Slechtste game:
Cats Academy. Elke avond, voor het naar bed gaan, dank ik de goden voor mijn baantje bij GamersNet, maar na mijn eerste review hebben de goden wat minder mooie woorden naar hun hoofd geslingerd gekregen.

Hoogtepunt 2007:
Menno Schellekens
Crewmember

Ik werk voor GN!

Grootste teleurstelling 2007:
De Wii. Ik was er bij toen hij aangekondigd werd als de Revolution, ik kocht hem op dag een maar het hele jaar lang heeft hij stof staan happen. Super Mario Galaxy maakt het net goed, maar anders had ik mijn Wii aan mijn oma verkocht.

Verwachtingen voor 2008:
Mijn bankrekening dacht zich nu te kunnen gaan herstellen van de najaarsdrukte, maar ik moet hem teleur gaan stellen: 2008 wordt een jaar vol toppers. Resident Evil 5, Alan Wake, GTA IV en persoonlijke favoriet: Rock Band!

Sony/Microsoft/Nintendo: Wat gaat de toekomst ons brengen?
Sony lijkt in 2008 goed te maken waar het aan ontbrak in 2007: exclusieve games. Van Metal Gear Solid 4 tot Little Big Planet, al in begin 2008 begint Sony met zijn inhaalslag. Nu is het hopen dat de voorsprong van de Xbox 360 en Wii niet te groot is geworden…

Goede voornemens:
Nog minder school, meer GamersNet en bij een slavendrijver gaan werken zodat ik een PS3 kan gaan kopen.

Tom Kauwenberg

Beste games:
1. Crysis
Niet zomaar de game die ik graag wilde hebben, maar de game waar ik ruim twee jaar lang hard werken en sparen instak. De mooie explosies en lichteffecten maken mijn lege bankrekening weer helemaal goed.

2. Mass Effect
Geweldige gezichtsuitdrukkingen, bloedstollend episch en nog eens innovatief ook. Een hype zou het echter niet waard zijn geweest, des te groter zou de teleurstelling namelijk zijn. Lesbische alienseks is dus wél wat voor mij.

3. Skate
Iets ‘nieuws’ van EA? ‘Pfff, dacht het niet.’ Deze keer wel dus. EA zet met Skate een geslaagde underdog Tony Hawk-beater neer, met dank aan de nieuwe, doch logische besturing en de aanwezigheid van skaters waar skaters tegen opkijken.

4. Assassin’s Creed
Hoewel de hype hier en daar een beetje over the top ging, was Assassin’ s Creed helemaal niet zo’n slecht spelletje. Dat kan ook eigenlijk niet anders als je Prince of Persia, Hitman en Splinter Cell in een blender gooit.

5. Bioshock
Misschien waren het niet zo zeer de gameplay en de plasmids die mij ernstig imponeerden, het was eerder het stijltje. Met alleen al het verhaal kon men al zeker een paar uurtjes mee bezig zijn, laat staan het harvesten of redden van de kleine zusjes.

Slechtste game:
Een slechte game uit 2007 pakken is moeilijk, aangezien er goede games in overvloed waren en de slechtere ronduit schaars. Bladestorm echter, schond duidelijk de regels van next-gen games. Anno 2007 kun je echt niet met zulke graphics aan komen zetten, laat staan met een dergelijke herhalende gameplay.

Hoogtepunt 2007:
‘Tom, je bent een beetje te klein om goed in het beeld te kunnen staan.’ ‘Ja, ik heb een idee, we zetten hem op Remco’s schouders!’ Retetrots als ik was, zat ik daar op die blonde knakker z’n schoud… ‘Hé, loopt daar een boothbabe?’

Grootste teleurstelling 2007:
Twee maanden lang, net als je hem het hardste nodig hebt, overhit je Xbox 360 en krijg je te maken met de Red Ring of Death. Ontiegelijk irritant als het was, heb ik toch enkele vergoedingen aan het Microsoft-callcenter overgehouden. Echter ik heb wel trauma’s overgehouden aan het verschrikkelijke wachtriedeltje: een soort rare, vertraagde versie van Enya.

Verwachtingen voor 2008:
Oh man, volgend jaar zal ik toch een paar keer flink uit mijn dak moeten gaan. Er valt ongelooflijk veel te beleven in 2008. Ik zelf hoop op Fable 2, maar dat is nog steeds een twijfelgevalletje met alle rare geruchten eromheen.

Sony/Microsoft/Nintendo: Wat gaat de toekomst ons brengen?
Hoewel Microsoft net een hoop goede games erdoorheen heeft gedrukt, moeten Sony en Nintendo nog maar net beginnen. Elk van de drie hebben een breed scala aan games, maar meestal missen ze nog iets. De Xbox 360 heeft meer kindergames nodig, de Wii heeft meer 10+ games nodig en de PlayStation 3? Die heeft gewoon meer games nodig.

Goede voornemens:
Geen botten breken, dit schooljaar af maken en natuurlijk, niet te vergeten: mijzelf niet (volledig) kapot spelen aan alle toppers die 2008 te bieden heeft.

 1.   
  Rock-in's avatar

  Mooie samenvatting. Wat ook leuk is, dat iedereen tegelijk wat zegt. 🙂 Ga zo door !

 2.   
  Gold_Thunder's avatar

  Altijd leuk om de meningen van de mods te lezen. En ik ben blij dat mass effect goed in de ”prijzen” is gevallen dit jaar. En terrecht.

 3.   
  Design's avatar

  Mooie column! Leuk om eens te lezen wat jullie van het afgelopen jaar vonden en in welke mate dit bij mijn eigen visie aansluit. Ik moet zeggen dat ik me in elke mening wel kan vinden.
  Verder hoop ik dat jullie er allen in slagen om jullie goede voornemens waar te maken, want ik weet uit eigen ervaring dat deze meestal niet langer dan twee weken duren (bij mij althans). Alvast een vrolijk kerstfeest, leuke eindejaarsperiode en gelukkig/voorspoedig nieuwjaar. 🙂

 4.   
  Lasso's avatar

  Die-hard GN hierboven. Wat een tijden om te reageren. 😛

 5.   
  Sarge's avatar

  Wat opvalt: vele recente games staan in de top5 😀

 6.   
  Kaassouffl3's avatar

  Hier zie je nou echt dat er zo veel topgames zijn gekomen dit jaar. Want bijna elke persoon heeft gewoon nog 5 andere games als een ander. En je kan er gewoon niet van zeggen dat hij flutgames in zijn top 5 heeft. Ik hoop dat het volgend jaar wat minder goede games zijn:P want dit brengt me toch in geldproblemen xD

 7.   
  bubelss's avatar

  nix meer aan toe tevoegen goede samenvatting van het jaar 😀

 8.   
  FPS–>TOM!!<--'s avatar

  Lol, dat over Steve-O rofl….!!

 9.   
  Mrn.'s avatar

  Lange tekst 😛 .

 10.   
  Wouter's avatar

  Het verbaast me dat bij niemand Assassins Creed op # 1. staat. Wel veel in de top 5, maar bij niemand op 1! Ook goed doet het bij onze GNcrewmembers: Call of Duty 4, ik wist dat jullie hem vet vonden, maar zo goed?! 😀

 11.   
  Tollos's avatar

  leuk gedaan! vooral de top 5 van alle GN leden 🙂

 12.   
  assassin_MKA's avatar

  Cabooter schreef, "Het verbaast me dat bij niemand Assassins Creed op # 1. staat. Wel veel in de top 5, maar bij niemand op 1! Ook goed doet het bij onze GNcrewmembers: Call of Duty 4, ik wist dat jullie hem vet vonden, maar zo goed?! 😀 "

  JAh man bij 3 mense staat assassins creed maar op top 5 😕
  En bij geen enkele op #1
  Ik zal mijn top 5 is late zien eh

  1 Assassins creed

  2 Cod4

  3 Crysis

  4 Bioshock en

  5 Medieval 2 Total war Kingdoms 😛

 13.   
  JonsoN's avatar

  terecht dat crysis niet bij iedereen op nr1 staat, , want ik vend dat die game gewoon echt te vroeg uit is gekomen, , wat mij betreft is bioshock DE topper!!! verder leuke column;) ga zo door

 14.   
  Sandrus Castus's avatar

  *kuch* Maar 2x AC?! 😆

 15.   
  Lashrom's avatar

  Ik ben tegen Tom Kauwenberg.. 😛

  Ondanks dat PS3 weinig games heeft is omdat hij pas in Maart verschenen is. Toen Wii pas uitkwam hebben ze ook heel weinig games.. PS3 is dit nu sterk aan het verbeteren met de games in 2008. PS3 wordt toch de Console Of The Year. Dat zie je gewoon aan de kwalitieit van de games, contents en Playstation Network… En uhm kon Microsoft of Wii de HOME bedenken ..? Online is PS3 de geschikste console daarvoor… Maar jah begin nu eenbeetje meer te schrijven over PS3. Maar ik respecteer je mening.. Maar je zit er eenbeetje naast … 😉

 16.   
  Tom's avatar

  Lashrom schreef, "Ik ben tegen Tom Kauwenberg.. 😛

  Ondanks dat PS3 weinig games heeft is omdat hij pas in Maart verschenen is. Toen Wii pas uitkwam hebben ze ook heel weinig games.. PS3 is dit nu sterk aan het verbeteren met de games in 2008. PS3 wordt toch de Console Of The Year. Dat zie je gewoon aan de kwalitieit van de games, contents en Playstation Network… En uhm kon Microsoft of Wii de HOME bedenken ..? Online is PS3 de geschikste console daarvoor… Maar jah begin nu eenbeetje meer te schrijven over PS3. Maar ik respecteer je mening.. Maar je zit er eenbeetje naast … 😉 "

  Home mag dan wel een idee zijn van Sony, maar het spel heeft zich nog helemaal niet bewezen, sterker nog, het is niet eens op de markt! Daarnaast vond ik de launch van de PS3 toch erg zwak, net als die van de twee concurerende consoles. De spellen die men écht direct overtuigt om een PS3 te kiezen boven een andere console, zijn simpelweg maar op één hand te tellen. De PS3 kan veel beter, maar er wordt bij negen van de tien spellen nog steeds niet optimaal gebruik van gemaakt en dat vind ik eigenlijk echt heel jammer. 2007 was gewoon niet het jaar van de PS3 en ik hoop dat we in 2008 meer kunnen verwachten van Sony’s zwarte bak.

 17.   
  none's avatar

  1 crysis

  2 orange box

  3 supreme commander

  4 bioshock

  5 mischien niet van 2007 maar: medieval 2 total warrrrrrrrr

 18.   
  nielz's avatar

  mijn top 5 is het zelfde als van Peter Stout.

 19.   
  gappower's avatar

  mooi gemaakt!!! 😉

 20.   
  Aquila's avatar

  Geweldig stukje, Mijn favorieten zijn COD IV en HALO III. Als ik de volledige Crysis kon spelen, zou die er ook wel bijstaan. 😛

 21.   
  wiebo's avatar

  als je dit allemaal leest, dan kun je concluderen dat het een geslaagd game jaar is geweest 😀 😆

 22.   
  Tom's avatar

  Precies! Dat vonden wij nou ook. Hopelijk wordt volgend jaar alleen maar beter, nietwaar? 😉

 23.   
  r_AW's avatar

  Leuk stukje!
  Leuk om te lezen, die stukjes van die crewmembers.

 24.   
  VanishNL's avatar

  portal kijk dat is pas een game 😆

 25.   
  JonsoN's avatar

  1: Bioshock

  2: Orange box

  3: Gears of war

  4: Call of duty 4

  5: Crysis

  😀

 26.   
  GraveDevil's avatar

  Dan zal ik die van mij ook maar geven 😛 :

  1. Clive Barker’s Jericho (wrrm zag ik die nergens in de top 5 staan, zo slecht is ie tog niet?)
  2. Crysis
  3. Company of Heroes
  4. Call of Duty 4
  5. Assasin’s Creed (ook al heb ik die minder dan 5 min. op de gameplay gespeeld)

 27.   
  c4-on-your-door's avatar

  ik kan alleen zeggen dat by my cod 4 op nr.1 staat en farcry op 2 want ik loop nogal wat achter met de games en me pc is nogal traag en niet geschikt voor de nieuwste games maar me broer heb cod 4 en das een vet mooi spel 😀

 28.   
  triniton's avatar

  assassins creed op nr 1!!!!!!!!

 29.   
  blackhawk1's avatar

  triniton schreef, "assassins creed op nr 1!!!!!!!!"

  assasins noobie is zo’n slecht spel

 30.   
  LennartvA's avatar

  Het hoogtepunt van de Crewmember top 5 vond ik echt het hoogtepunt van Tom.
  En ik stond erbij en keek ernaar. 😛

  1. Assasins Creed
  2. Call of Duty 4
  3. Fifa 08
  4. Super Mario Galaxy
  5. Elder Scrolls IV: Shivering Isles

  99999999999999999999999999999999999.999999998. Bioshit
  99999999999999999999999999999999999.999999999. Halo 3

 31.   
  Koen45's avatar

  Ik ben het met vincent eens de slechste game. NFS pro street is echt fkt up 😆

 32.   
  °GN° Nyiri_001's avatar

  cod4 owns wel mr spijtig dat men zo weinig kan zeggen over pc-games in 2008 😡 😕 😥

 33.   
  coolske's avatar

  oi kben juist lid … en hopelijk kan er iemand antwoorde op mijn vraag ??
  ik heb al veel gehoord over COD4 . en zou het eventueel zelf wille kope
  maar mijn vraag is .. welke capaciteiten heeft u pc nodig om da spel te draaien (+ online te spelen)
  want kent ge da den koopte da en den kunde da nie kasse …. = gek worre ……;
  amaal gelukkig nieuwjaar .. grtz de cools ….. THX 😀

 34.   
  Xtremie's avatar

  ik ben het met brinke eens maar niet met stout, motorstorm vondk een mooie game 🙂

 35.   
  Kaassouffl3's avatar

  ”kaassouffl3″ schreef, "1 halo 3

  2 Orange box

  3 assasins creed

  4 Guitar hero 3

  5 Mario galaxy

  Das mijn top 5 🙂
  "

 36.   
  delta62's avatar

  1. Halo 3

  2. Call of Duty 4

  3. Skate

  4. Bioshok

  5. Orangebox

 37.   
  Dy-88's avatar

  coolske schreef, "oi kben juist lid … en hopelijk kan er iemand antwoorde op mijn vraag ??
  ik heb al veel gehoord over COD4 . en zou het eventueel zelf wille kope
  maar mijn vraag is .. welke capaciteiten heeft u pc nodig om da spel te draaien (+ online te spelen)
  want kent ge da den koopte da en den kunde da nie kasse …. = gek worre ……;
  amaal gelukkig nieuwjaar .. grtz de cools ….. THX 😀 "

  lees de review dan van COD 4! dat staat er dan onder.
  teminste als de review voor de Pc is…. 😆