Brothers in Arms: Hell’s Highway

Oorlogje spelen. Welk kind heeft dit nou niet gedaan? De ‘pauw pauw’s en de ‘jij bent dood!’-kreten zijn menig achtertuin niet vreemd. Oorlogsshooters zijn dé oplossing voor een ieder die deze nostalgische tijden wil herleven. In mijn geval dubbelop, aangezien Brothers in Arms: Hell’s Highway zich bijna écht in mijn achtertuin afspeelt. Ubisoft gunde ons in Parijs een kijkje!

eftDe presentatie van het nieuwste deel van Brothers in Arms werd verzorgd door een rasechte (?) kolonel, die menig veldslag van dichtbij had meegemaakt. Een dergelijk veteraan zou dus perfect uit de voeten kunnen met een game als Brothers in Arms: Hell’s Highway. Zoals we wel gewend zijn van oorlogsgames de laatste tijd, probeert ook Brothers in Arms: Hell’s Highway een zo reëel mogelijk beeld neer te zetten van een bepaalde historische gebeurtenis. Deze gebeurtenis is voor ons Nederlanders erg interessant, aangezien de ‘main event’ in de game de grootste paratroop-drop in de geschiedenis belichaamt.

Operation Market Garden

Zo heet de missie die de geallieerde troepen zo rond ’44 meekregen. Soldaten zouden in vijandelijk gebied gedropt worden, om zo Nederland snel te kunnen bevrijden. We weten inmiddels dat dat allemaal niet zo snel ging als aanvankelijk gedacht. Over deze periode gaat de game, in het specifiek over ‘Hell’s Highway’, de snelweg die van Eindhoven door Veghel naar Grave loopt. Brabantse gezelligheid, dus. Voor de fans van de serie: wees niet getreurd, want Matt Baker en Joe Hartsock en kornuiten zitten gewoon weer in de game. Zij het wél in opgepoetste versie uiteraard. Essentie van Brothers in Arms is eigenlijk altijd het gebruik maken van je team geweest, en Hell’s Highway doet dan ook niet anders.

Maybe you can hire the B-team

In teams werken is dus opnieuw ontzettend belangrijk. Wederom heb jij het bevel over jouw squad, die ditmaal ook bestaat uit een handig mannetje met bazooka. Onneembare vestingen zijn ineens neembaar door jouw bazookasoldaat er op af te sturen, om vervolgens de vesting ‘to smithereens’ te blazen. De soldaat, die overigens oneindig veel kogels heeft, kan dit echter niet zomaar doen. Ten eerste is er de mogelijkheid dat hij simpelweg mist. Als in: ‘niet raak’. Ten tweede kan jouw mannetje niet zomaar gaan schieten als hij in een spervuur van mitrailleurkogels ligt. Geen tijd, laat staan ruimte om eens rustig aan te leggen op het door jou opgedragen doel. En daar kom jij met je andere teammaten om het hoekje kijken. Hell’s Highway legt namelijk nóg meer de nadruk op tactiek, waarbij flanken dus noodzaak is. Terwijl jouw bazookamannetje onder vuur genomen wordt, is het aan jou en je mannen de zaak een omtrekkende beweging te maken, om de aandacht op jou te vestigen, eventuele belagers uit te schakelen om vervolgens de bazookasoldaat in stelling te brengen. Flanken die er niet zijn kun je creëren, aangezien er érg veel te vernielen valt in de game.

ightEn daar komt direct het tweede, nieuwe tactische aspect om de hoek kijken: slopen! Is er geen flank? Schiet een schuurtje overhoop, blaas een stapel zandzakken op en hop, daar is je flank. De vijand heeft geen schijn van kans. Dat hebben ze ook niet als zijzelf achter een schutting liggen of eenzelfde stapel zandzakken, want ook deze leggen het af tegen jouw kogels of granaten. En ach, als je dan toch bezig bent kun je wellicht ook een granaatje richting die Deutschen gooien, dat zorgt namelijk voor een erg vermakelijk slow-motion effect. Natuurlijk werkt dit alles ook in jóuw nadeel. Zoals de presentatie zelf ook al liet zien is het niet wijselijk achter een tuinhekje te schuilen, want met slechts enkele schoten is ook dit geval aan gruzelementen geschoten. Dekking zoeken achter een sterk gebouw is dan raadzamer.

Ook nieuw

Ook nieuw is de ‘feel’. Veel meer dan in vorige delen zijn de bewegingen die je als Sgt. Baker maakt, realistisch neergezet. Het scherm schommelt lichtjes heen en weer wanneer je beweegt, bij sprongetjes zal de camera zich niet recht vooruit blijven fixeren en wanneer je om een hoekje schuilt, zul je plaats nemen achter bijvoorbeeld een muurtje in third person-view. En dat alles ziet er natuurlijk prachtig uit. Hell’s Highway biedt dus behalve nieuwe gameplay-elementen ook grafische updates, naast de next-gen graphics op zich.

En ja, wederom ontkom ik er niet aan: ook déze game heeft het helemaal in zich om een dikke, moddervette topper te worden. Ik persoonlijk kan niet wachten om mijn achtertuin van oosterburen te verlossen, maar mijn en een ieders geduld wordt nog even op de proef gesteld. De game staat namelijk (nu nog) gepland voor eind dit jaar. Bekijk intussen nog even de trailer van de Ubidays om je honger even te stillen. Of juist aan te wakkeren.

 1.   
  Sacul's avatar

  Wat heb je toch weer een mazzel om een kijkje te nemen in Parijs Teun! 🙁
  Wacht al zo lang op deze game… 😳 Erg leuk om te lezen dat er veel kapot kan, en zelf flanks kunt creëren. Had ik nog niet ergens gelezen. 🙂

 2.   
  Wouter's avatar

  Vet man! Alleen op de 4e screenshot zie je dat de straat in niks eindigt. Dat is wel raar. Maar voor de rest ziet het er fantastisch uit! Geweldige preview Teun! 😉

 3.   
  Sacul's avatar

  Waarschijnlijk was dat stukje van de map nog niet af. 🙂

 4.   
  Tom's avatar

  Grafusch lijkt het allemaal wel heel erg egaal, in tegenstelling tot de CoD-franchise, waar het stikt van de goed gedetaileerde textures. Ik ben in ieder geval benieuwd geraakt sinds de X06 trailer. Mooie preview, Teun! Waarom mocht ik nou niet naar Frankrijk?

 5.   
  Neolite's avatar

  HUP HOLLAND HUP 😉 .
  zeker heel mooi spel, indrd niet zo gedetaileerd als cod 3 maar jah dat hoeft ook niet. als het maar goed speelt 🙂

 6.   
  PS4owner's avatar

  deze game ziet er zo ongeloofelijk mooi uit en echt tof dat het in nederland afspeeld ga ik echt zeker spelen

 7.   
  Rock-in's avatar

  Joepie de boel kan gesloopt worden, zit ik al lang op te wachten 😆

 8.   
  sparten117's avatar

  Yeay het speelt zich rond eindhoven af 😆

 9.   
  Sacul's avatar

  neolite schreef, "HUP HOLLAND HUP 😉 .
  zeker heel mooi spel, indrd niet zo gedetaileerd als cod 3 maar jah dat hoeft ook niet. als het maar goed speelt 🙂 "

  Niet zo gedetaileerd? Als ik me niet vergis zijn de makers van de eerste 2 BiA’s weken lang naar Frankrijk geweest om de gebouwen, etc. te bestuderen. En deze precies zo na te maken in de game.
  Een voorbeeld: http://www.elitebastards.com/hanners/bia/comparison_tn.jpg 😉

 10.   
  Ruudjee's avatar

  Aah kan echt niet wachten op deze game! Speelt ook in Veghel, waar ik elke dag naar school ga :D!

 11.   
  direct47's avatar

  vet spel mooie graphics egt wel dees spel moet ik zeker hebben alleen vraag ik me af of het ook voor de pc is? 😀 😉

 12.   
  0wNzoR's avatar

  damn dit spel is iets te gruuwlijk 😀 die graphics die helpe ook wel hor 😀 ik heb de vorrige spellen van brothers in arms en deze gaat ook bij mijn collectie 😛

 13.   
  Tommy6769's avatar

  als er 1 spel is die ik wil 😀

 14.   
  fcrudy's avatar

  eindelijk een game die zich in nederland afspeeld ik ga hem zeker kopen, ik heb een demo er van die is alleen multie:(

 15.   
  netherlands-marine's avatar

  Ik wil jullie enthousiasme niet kapot maken, maar denk eraan dat je een hele goede pc nodig hebt om dit te kunnen draaien. Zo aan die graphics te zien dan.

  Maar ik moet toegeven dat Gearbox en ubisoft zich weer overtroffen hebben hoor.
  Het ziet er echt heeeeel mooi uit.

  Wanneer komt hij uit. Ik hoorde ergens rond 29 Feb2008 (over 4 / 5 dagen dus)

 16.   
  Wouter's avatar

  netherlands-marine schreef, "Ik wil jullie enthousiasme niet kapot maken, maar denk eraan dat je een hele goede pc nodig hebt om dit te kunnen draaien. Zo aan die graphics te zien dan.

  Maar ik moet toegeven dat Gearbox en ubisoft zich weer overtroffen hebben hoor.
  Het ziet er echt heeeeel mooi uit.

  Wanneer komt hij uit. Ik hoorde ergens rond 29 Feb2008 (over 4 / 5 dagen dus)"

  Of je koopt hem op een console! Hij is ook voor de 360 geprieviewd hè! 😉

 17.   
  netherlands-marine's avatar

  heb alleen pc en PLAYSTATION 1. 😳 . Maar wanneer komt hij nou uit.

 18.   
  OkkieBOOMER's avatar

  Ik wilde altijd al dit zeggen bij een game:
  KIJK DAAR BEN IK GEWEEST!!!

 19.   
  Timon's avatar

  yes 😀

  egt een vette game

  en nog eens leuk dat het in nederland afspeelt 🙂

 20.   
  Rickass93's avatar

  Echt een game die ik wil spelen, goede graphics, in Nederland. Wat wil een Nederlandse gamer nog meer? 🙄

 21.   
  delta62's avatar

  Kan niet wachten op deze game, echt heel vet!

 22.   
  Nexerazor's avatar

  Ik zeg jullie, samen met MOH(Medal of Honor) heeft Brothers in Arms de beste singleplayer, Cod heeft nooit echt super singleplayer, maar deze game zeker weten wel!

  Niet alleen de singleplayer is goed, maar check die graphics! Dit is echt een top game en een absolute aanrader! 😉 😀

  btw: Goede View 😉

 23.   
  amine98324's avatar

  Dit is echt de mooiste schietspel van 2008
  ik heb hem op de PC 😀

 24.   
  amine98324's avatar

  nice

 25.   
  LouisvanGaal's avatar

  leuk spel echt heel leuk.

 26.   
  eh1995's avatar

  Ik wil me graag een spel van de airborn kopen. maar het probleem is dat ik ben aan het twijfelen tussen MOH Airborn en BIA Hell’s Highway. Welke moet ik nemen?????? 😀 😀 😀 😀