De PlayStation 3 en diens harde schijf

Met de komst van de PlayStation 3 is de console voor het eerst uitgerust met een harde schijf. Over deze harde schijf is de laatste tijd nogal wat te doen. Want hoe zit het nou met de 20 gigabyte, de 60 gigabyte of dan toch die 80 gigabyte versie?

Terwijl wij in Europa alleen kunnen kiezen voor de 60 gigabyte ‘high-end’ PlayStation 3, is (was) er in Japan en Amerika nog een andere versie beschikbaar. Het gaat hier om een PlayStation 3 uitgerust met ‘slechts’ een 2.5” 20 gigabyte harde schijf en waarin een WiFi en kaartenslikker ontbreekt. Deze laatste versie is verre van populair te noemen met als gevolg dat enkele retailers geen brood meer zagen in de console. Toonaangevende winkels als Best Buy en Electronics Boutique haalde de console, al enkele maanden na de release, uit de schappen. Meest opvallend was echter dat Sony de console niet langer verkocht via de officiële winkel SonyStyle.

ightTwee dagen later was het hoge woord eruit: Sony stopt met de verkoop van de goedkope PlayStation 3 in Amerika. Hoe wanhopig moet de situatie zijn geweest dat Sony een console zo vroeg na de release terug trekt uit een eigen officiële winkel? Gezegd wordt dat de high-end PlayStation 3 tien keer zoveel werd verkocht dan de goedkopere versie. Op 28 februari verklaart Sony dat de PlayStation 3 in Noord-Amerika 1.370.000 keer over de toonbank gegaan. Hiervan waren er dus, als de 1 op 10 bewering van Sony waar is, 137.000 exemplaren uitgerust met een 20 gigabyte harde schijf.

Sony wist dat het met deze actie gezichtsverlies zou lijden ten opzichte van de hele wereld; het was immers al voorspeld door nagenoeg iedereen bij de aankondiging van de console. De verkoopcijfers van de ‘budget versie’ zijn laag, maar wellicht nog lager dan men beweert. Het imago (lees misschien wel ego) van Sony loopt een flinke deuk op. De verkoopcijfers en verhouding is triest te noemen, maar konden door de opgezegde support van retailers niet langer door Sony verzwegen worden. De PlayStation 3 werd door Sony met het schaamrood op de kaken uit de Amerikaanse schappen gehaald. Dat ze dat liever anders hadden gezien, durf ik dan ook gerust te stellen. Twee dagen later laat Sony weten door te gaan met de verkoop van de ‘budget PlayStation 3’ in Japan.

Want dan is er nog die ander…

Eerder dan deze beslissing gonsde het gerucht al dat Sony een PlayStation 3 met 80 gigabyte harde schijf zou willen uitbrengen. Ken Kutaragi heeft ooit al verklaard liever een 250 gigabyte versie te zien.

‘Voor mensen die de harde schijfruimte van de PlayStation 3 niet alleen gebruiken voor de opslagdata van games, maar ook voor andere dingen zoals filmpjes of andere downloads, is 20 gigabyte aan de krappe kant’, gaf Satoshi Fukuoka, woordvoerder van Sony Computer Entertainment, schoorvoetend recent toe. ‘Soms is 60 gigabyte zelfs te weinig.’

Overigens is het ook mogelijk zelf een gewone PC harde schijf in te bouwen in een PlayStation 3; iets wat verschillende members inmiddels ook al hebben uitgevonden. Sony is volgens Fukuoka ook zelf in staat de PlayStation van een grotere harde schijf te voorzien, indien daar behoefte aan is. De basis van het systeem zal wel hetzelfde blijven, wat inhoud dat er geen verbeterde processor of aanpassingen met Blu-ray worden doorgevoerd.

Toch is het opvallend dat Sony met deze gedachte speelt, aangezien de productiekosten van de PlayStation 3 toch als een behoorlijk kritisch punt bestempeld kan worden. Elke verkochte PlayStation 3 betekent namelijk een direct verlies (uiteraard later opgevolgd door een indirecte winst) en daar zal een grotere harde schijf niet bij helpen. De PlayStation 3 is inmiddels Sony’s grootste bedreiging voor het winstresultaat. Eind vorige maand stond de post van de productie en verkoop van de PlayStation 3 Sony op een verlies 1.25 miljard euro. Katjing.

  1.   
    Lasso's avatar

    ThMsZ schreef, "gwn de 20 gb der bij wie gaat nouw de 80 kopen 700-800 eu??? 👿 😕 "

    Toch grappig om te zien hoe snel mensen kunnen lezen.

  2.   
    Viperations's avatar

    Als ik ruimte tekort kom gooi ik er zelf een andere Hd in 🙄

  3.   
    XGT_Spider's avatar

    Heb in mijn ps3 250 hdd derin zitten 8) .
    maar van de 250 gig is maar 243 bezet.
    En ik zag net een post ergens boven me van kan je games opslaan zoja als dat kan hoe moet ik dat doen?
    Dan ga ik naar de videotheek games huren een plaatsen op me hdd
    8)

  4.   
    Sacul's avatar

    XGT_Spider schreef, "Heb in mijn ps3 250 hdd derin zitten 8) .
    maar van de 250 gig is maar 243 bezet.
    En ik zag net een post ergens boven me van kan je games opslaan zoja als dat kan hoe moet ik dat doen?
    Dan ga ik naar de videotheek games huren een plaatsen op me hdd
    8) "

    Zo, dan kun je wel 7 Gig opslaan! 😕
    En zo gemakkelijk zal het niet gaan, lijkt me wel dat het gaat zeuren om een DVD te plaatsen…

  5.   
    Paus's avatar

    Net zoals bij de Xbox 360 van Microsoft blijf ik het ook weer knap vinden van Sony hoe ze in deze tijd nog aan die 20Gb schijven komen. Zoals een collega van mij het in een leuke uitspraak formuleerde: “Waar graven ze die in godsnaam nog op?” 😀

  6.   
    Viperations's avatar

    http://www.joystiq.com/2006/11/11/ps3-manual-details-hdd-battery-replacement/ 🙄

    Je hebt het niet van mij…

  7.   
    denjaap's avatar

    ThMsZ schreef, "gwn de 20 gb der bij wie gaat nouw de 80 kopen 700-800 eu??? 👿 😕 "

    klinkt nogal stom maar die van 80 gig word minder duur en is enkel ergens in azie te koop (binnenkort !) over europa is HELAAS nog niets bekend of die 80 gig ps3 komt

  8.   
    patrick123's avatar

    ze maken er wel een potje van