ModMania: Battlefield 1942

Steeds sneller zien we het eindscherm met credits over ons beeldscherm rollen en veel games leveren eigenlijk te weinig plezier om onze behoefte te voorzien. Mods geven dan ook de ideale mogelijkheid om nog wat extra levensduur eruit te persen. In de rubriek ModMania zetten we elke maand de beste mods van een specifieke klassieker voor je op een rijtje.

Battlefield 1942 begon ooit als startsein voor een succesvolle rits vervolgprojecten, maar helaas is deze game al een flinke tijd in de vergetelheid ontruimt. Natuurlijk heeft het grafisch niks meer te melden, maar de perfect uitgebalanceerde gameplay geeft nog reden genoeg om deze WOII-shooter weer eens onder het stof vandaan te halen. Inmiddels is nog een zeer creatieve community actief, die ondanks de afwezigheid van een grote afzetmarkt zo af en toe nog wel eens een smakelijke mod produceert. We hebben de meest amuserende mods voor je op een rijtje geplaatst.

Desert Combat

Bij gebrek aan een exemplaar van Battlefield 2 is de Desert Combat mod ongetwijfeld een aanrader voor wie eens flink kont wilt schoppen in het Midden-Oosten. Van het geschiedde dictatorschap van Adolf Hitler in Europa gaan we naar de oliemijnen en zandvelden rond Irak tijdens de Eerste Golfoorlog, waar de mod zijn naam aan te danken heeft. Uiteraard evolueert het wapentuig met de tijd mee dat resulteert in een onaangename sfeer uit het standpunt van menig toerist. Het luchtruim zal het met moderne heli’s en afschrikwekkende straaljagers zwaar te verduren krijgen, evenals de vlakke strijdvelden die met immens grote tanks en mobiele anti-aircraft voertuigen bereden kan worden. De klasses die de ijzersterke gameplay van BF1942 kenmerkten zijn uiteraard ook hier aanwezig, zodoende met modernere vuurwapens om de landschappen wat levendigheid bij te brengen.

Officiële site

Infantry Mod

Heb je ook genoeg van die zelfingenomen knapen die enkel veilig in een zwaarbepantserde tank de nodige kills kunnen wegkapen? Ben je het ook spuugzat om constant gebombardeerd te worden door piloten die te bang zijn een voet aan wal te zetten? Dan biedt de Infantry Mod wellicht een uitkomst! Zoals de naam al doet vermoeden gaat het hier om ware infantristen die zonder ingeblikt apparatuur elkaar het vuur aan de schenen leggen. Geen maps van XXL-formaat waarin de chaos ver te zoeken is, hier aantref je vele claustrofobische straten waar het omslaan van een verlaten steegje wel eens je einde kan betekenen. Enkel voor gamers met een getrainde trigger-finger en een scherp reactievermogen!

Officiële site

Battlefield 1918

Ook de Eerste Wereldoorlog wordt in het spreekwoordelijke zonnetje gezet met deze ambitieuze mod. Teamwork is het sleutelbegrip om een succesvolle overwinning in de wacht te slepen. Deze overwinningen vallen overigens te behalen op zowel het West- en Oostfront, alsmede in de Turkse gebieden. Vrijwel alle middelen zijn in de tijdmachine meegenomen en zijn compleet opnieuw gemodelleerd. Als gevolg krijgen we historisch correcte wapens (vlammenwerpers, kanonnen) en voertuigen (dubbeldekkers, zeppelins) voorgeschoteld, zodat het WOI-sfeertje volledig tot zijn recht komt. Battlefield 1918 is niet alleen een mod met meer diepgang dan de gemiddelde geschiedenisles, ook kunnen we je verzekeren van een meeslepende gameplay waarin de fun ondanks het realisme nog altijd het topje van de ijsberg vormt.

Download link

Pirates

Rum zuipen en iedereen die je niet zint tot vissenvoer herleiden blijkt nog steeds een leuk tijdverdrijf en dat is met de Pirates mod niet anders. Met krachtige blaffers, houten rumvaten (jawel!), ouderwetse kanonnen, oerklassieke piratenbommen en vlijmscherpe zwaarden kun je de tegenstander een aantal liters vocht lichter maken. Veldslagen variëren van het implanteren van lood met driemasters tot zwaardvechten op torenhoge masten. Deze mod laat je spontaan een oog eruit lepelen, een been amputeren en een papegaai op je schouder zetten. Pirate-style!

Download link

Forgotten Hope

Deze mod is samen met Desert Combat de meeste gespeelde mod onder de community en dat is niet zonder een reden. Deze kwalitatieve mod introduceert vier nieuwe fracties (Polen, Frankrijk, Italië en Australië) waarmee je de tegenstander duchtig de les kan lezen. Dat de makers van de mod duidelijk een getalenteerd team vormen, blijkt wel uit de reusachtige hoeveelheid aan voertuigen en wapens. Deze zijn tot in de detail nagebouwd zodat het realisme naar een nog hoger niveau wordt getild. Om dit realisme na te streven zijn er ook kleine veranderingen doorgevoerd. Zo is enkel de piloten klasse uitgerust met een parachute, moeten heavy machine guns eerst volledig neergepoot worden en zijn er parameters toegevoegd die de bepantsering van tanks gedetailleerd weergeven. Weliswaar een mod van twee gigabyte, maar zonder twijfel het downloaden waard!

Officiële site

Volgende maand in ModMania: Far Cry.

 1.   
  Tom's avatar

  Erg goede column, leuk bedacht ook. 😉

 2.   
  Koen's avatar

  Ik heb ’42 nog op mijn pc staan. Ik ga er eentje proberen 😆

 3.   
  Firef0x's avatar

  ook ff proberen volgens mij staat ie nog op mijn pc…

  desert combat heb ik wel ff gespeeld vorig jaar maar viel toch een beetje tegen. forgotten hope dan maar.

 4.   
  R.andom H.ero's avatar

  En dan die week daarop Modmania: Battlefield 2

 5.   
  Geniaal's avatar

  Leuk idee / leuke column 😉

  Keep up the good work 🙂

  En zoals Random al zij:
  daarna battlefield 2 🙂

 6.   
  Tha Destiny's avatar

  http://www.gamersnet.nl/phpBB/viewtopic.php?t=12091

  Wat een gejat idee 😮 😛 😛 😛 😛 😛 😛 😛

  Ik vidn het zeker wel strak zo iets, k ga weer lkkr BF 1942 8)

 7.   
  Fredje's avatar

  ModMania: GTA 3/GTA Vice City/GTA San Andreas

 8.   
  Rock-in's avatar

  Super, dat ik dit heb gemist heb. Ik speel (speelde) zelf ZEER veel mods van de spellen die ik heb.

  Kan zo een hele waslijst op dreunen voor bepaalde spellen. ( hopelijk zijn ze allemaal nog te verkrijgen, veel is er verloren gegaan na een crash van men comp afgelopen zomer 😛 )

  EDIT :

  Der mist nog 1 mod 😛 Schneider’s mod ( vers. Anthology 2.0 ) Sandertje kent em mis wel heb em is een keer een link gestuurd. Iig die mod add super veel units, mogelijkheden en is realistisch.

  EDIT :

  Eerste zin was te gaar 😛

 9.   
  FPS–>TOM!!<--'s avatar

  ik hep de mod voor Bf 1918 gedownload, maar hoe kan ik hem spele, ik hep hem geinstaleerd, en als ik daarna op de snelkoppeling klik krijg ik de gewoone bf 1942, kan iemand mij helpe?? 😮

 10.   
  triniton's avatar

  alleen wie verzerkerd dat er mensen die modes spele 😮