Saints Row

Waar een gat is, is leegte, en waar een leegte is kan, indien gewenst, ingesprongen worden. Bij het gebrek aan een Grand Theft Auto-titel springt onze gangster uit Saints Row in dat gat. Hij doet dat echter niet alleen, maar neemt z’n hele hood, al z’n homies en allerlei gepimpte waar mee. Ik duik voor jullie het diepe in…

Voor een keer eens geen gezeik over Saints Row-versus-Grand Theft Auto. Het zijn gewoon allebei games binnen dit free-roaming genre. Bij een review over een real-time strategygame wordt toch ook niet de vergelijking met Dune gelegd? Elke First-Person Shooter die er maar uitkomt is toch ook geen rip-off van Doom? Juist, nu dat duidelijk gemaakt te hebben kan ik jullie eindelijk vertellen waarom Saints Row uiteindelijk zo’n vette game is geworden.

Pendejo

In Saints Row maak jij je eigen personage aan, en dat vind ik wel zo vet. De mogelijkheden zijn haast eindeloos, om te beginnen kun je al kiezen wat voor een ras je wilt maken. Of je nu toch het liefste met een blanke, een Hispanic, een Aziaat of een neger speelt, dat is helemaal aan jou. Maar dan alle mogelijkheden om je personage te randomizen. Met niet zo heel veel moeite kon ik mezelf namaken, maar omdat ik van dat aanzicht niet zo vrolijk werd ging ik maar over op een Hispanic. En ik kan je vertellen, mijn hombre is echt wreed, pendejo.
Nadat je je personage hebt aangemaakt volgt er een korte maar hele vette cutscene waarin jij belandt in een gangwar tussen drie verschillende gangs. Vlak voordat jij afgemaakt wordt, wordt je echter de helpende hand geboden door de vierde gang uit de game, namelijk de 3rd Street Saints. Zij rekruteren je en even later loop ook jij op straat te hosselen in je nieuwe paarse outfit.

Respect

Het missiesysteem in Saints Row werkt heerlijk. Om een missie aan te kunnen nemen heb je een zeker niveau van respect nodig, en dat respect is te verdienen door allerlei dingen die je kan doen in Stilwater, de stad waarin Saints Row zich afspeelt. Ten eerste heeft elke buurt wel een Activity, waarin je bijvoorbeeld hoeren moet stelen van andere pimps, drugs moet vervoeren, speciale auto’s steelt of mensen vermoordt. Je kunt dan bijvoorbeeld een plaatje van die persoon of die wagen in je HUD stoppen en lekker iets anders gaan doen. Kom je diegene dan toevallig tegen, dan maak je hem koud en sla je twee vliegen in een klap. Daarnaast kun je bijvoorbeeld ook een auto stelen waar meerdere mensen inzitten. Het is dan zaak om hard te rijden en uit handen van de politie te blijven, om wat losgeld en respect voor deze gijzeling te vangen. En zo zijn er nog vele tientallen manieren om je te vermaken tussen de missies door. Daarnaast is de respect-meter ook goed gedaan, dit geeft namelijk een goede afwisseling tussen missies en relaxtere bezigheden.

Bendeoorlogen
In Saints Row gaat het om het verdedigen en uitbereiden van je bende, de 3rd Street Saints. Wanneer je missies doet kun je hier buurten mee veroveren, waar er een stuk of 36 van in de game zitten. Buurten kunnen echter ook heroverd worden door andere gangs. Je krijgt dan een belletje en je zult snel wat homies op moeten trommelen, naar de crime scene gaan en een aantal kopstukken van de bende ter plekke koudmaken. Je kunt ook zelf een ander gebied veroveren door bijvoorbeeld het hoofdkwartier van de bende in dat gebied uit te roeien. Dit aspect van de game vind ik persoonlijk echt heel erg vet, omdat de gevechten zo massaal zijn. Tientallen bendeleden staan elkaar op straat onder vuur te nemen, en mocht de politie zich ermee bemoeien dan krijgt die de volle laag.

Missies

De missies in Saints Row zijn behoorlijk vet vormgegeven. Standaardwerk kom je bijna niet tegen, dus niet in de trand van breng persoon X van A naar B, steel auto D en breng hem naar E, daar zijn de Activities immers voor. Ik vond sommige missies af en toe echter wel wat repititief worden. Soms moet je hele gebouwen vol vijanden in je eentje infiltreren. Niet dat dat niet vet is, maar ik kreeg niet echt het gangster-gevoel. Een vijandige bende moet je overnemen doormiddel van die wrede clanwars, niet door in je eentje hun bordeel leeg te schieten.
Wel passen ze allemaal binnen het verhaal van de game, want dat is toch wel behoorlijk goed. De cutscenes, de dialogen, de andere bendeleden die je opbellen, het past er allemaal in en op een gegeven moment ga je je ook verbonden voelen met je alter-ego op het scherm. Jammer is wel dat hij gedurende de hele game geen woord zegt, maar dat is eigenlijk maar goed ook. Je schept namelijk je eigen personage, misschien maak je jezelf wel. De voice-over die dan ingesproken zou zijn, zou dan zeer waarschijnlijk helemaal niet kloppen met hoe jij je personage in gedachten had, en het zou er alleen maar nepper door worden. We hebben het al zovaak mis zien gaan maar Volition heeft deze keuze gelukkig welbewust gemaakt.

Customizen

Pimpen is hot, en daarom zit het ook in Saints Row. Zoals eerder verteld kun je bijvoorbeeld je eigen personage maken met talloze opties, maar uiteraard is het ook mogelijk hem volledig te pimpen als het gaat om kleding en sieraden. Letterlijk honderden stukken hiphoptextiel, gouden bling-bling en weet ik allemaal niet wat zitten in de game. Ook als het om je auto gaat kun je het zo bont maken zoals ze zelf wilt. En vind je halverwege de game dat jouw personage eigenlijk een dikke rotkop heeft? Dan kun je gewoon een bezoekje brengen aan de plastisch chirurg en voortaan zul je als een ander mens door het leven gaan.

Online

Naast een uitgebreide singleplayer, kent Saints Row ook een grote online multiplayermode. Hierin neem je jouw personage mee naar de online hoods van Xbox Live. Er zijn verschillende modes in de game verweven, zoals een deathmatch-variant, en een mode waarbij je grote bling-bling kettingen moet verzamelen en ze terug moet brengen naar een speciale locatie. Maar Protect the Pimp is toch wel het leukste. Hierin moet je met jouw team je eigen pimp zien te beschermen, en die van de tegenstanders vermoorden. Er zijn een boel mensen online te vinden, er is weinig lag en lol is er altijd. Het is uiteraard jammer dat de game online niet zo free-roaming is als offline, maar dat nemen we graag voor lief.

Net geen next-gen

De graphics van Saints Row ziet er niet waanzinnig, maar wel heel strak uit. De personages ogen mooi, de voertuigen nog beter en de stad Stilwater is erg goed vormgegeven. Die klassieke stijl uit het midden van de negentiende eeuw in de armere gebieden, met een stuk verderop het nieuwe centrum met zijn wolkenkrabbers, het voelt allemaal heel echt. Dat geldt trouwens ook voor de cutscenes, die heel goed zijn vormgegeven en briljante voice-acting hebben. Het lijstje met acteurs die hun stem aan de game hebben verleend is dan ook niet gering.
Maar het mooiste zijn toch wel de explosies. Wanneer je je bazooka tevoorschijn tovert en wat blik aan gort schiet vliegt de auto letterlijk de lucht in, met onderdelen die overal heenvliegen en banden die nog even doorrollen. Hoevaak je het ook doet, de pyromaan in je blijft maar niet genoeg krijgen van deze game.

Conclusie
Saints Row is een hele goede game geworden die gewoon goed aanvoelt. Je krijgt zin om de missies te spelen, je krijgt zin om jezelf eens gruwelijk te pimpen en je krijgt zin om eens lekker online huis te houden. Het schieten, het rijden, aan bijna alles is af te zien dat er veel zorg aan is besteed. Daarom is dit zeker een aanrader voor iedereen die zit te wachten op een lekkere actiegame, en daarnaast ook nog eens een heel goed excuus om een Xbox 360 voor te kopen.

 1.   
  dr-salvador's avatar

  boutspel ik haat dit niet kopen rip off super domme kut shit

 2.   
  dr-salvador's avatar

  geintje natuurlijk ๐Ÿ˜› wel vet spel hoor beter als GTA

 3.   
  stormtrooper's avatar

  dit is goed spel, hij is beter dan gta 3 en vice city. maar niet beter als san andreass, op saints row zijn de mogenlijk heden wel beperkt zoals geen tank, geen vliegtuig of heli en geen motors en fiets.
  dit is erg jmmr, verder zijn de grapichs erg mooi.

 4.   
  FableFreak's avatar

  veel beter dan gta vind ik

 5.   
  Luuna360's avatar

  Mooie opvolger van GTA, maar mijn X360 trekt het niet altijd helemaal.. had wat beter mogen worden afgewerkt qua performance. Kerstfeest kwam er zeker aan..

 6.   
  mr. H's avatar

  Ik heb em ook en het is ook zo dat als je bijv. een neger speelt je een andere stem hebt dan als je een chinees speelt ๐Ÿ˜›

 7.   
  Pimkingetje's avatar

  Geen PC versie ๐Ÿ™ …… ๐Ÿ˜ฅ

 8.   
  OkkieBOOMER's avatar

  Awesome!!!

 9.   
  JB172's avatar

  Echt tof spel!!

 10.   
  OkkieBOOMER's avatar

  Dude, Kan totally niet tegen Grand Theft Auto San Andreas op ๐Ÿ˜‰

 11.   
  STYFZZZ's avatar

  lijkt me wel lachen, vooral omdat er humoristische dingen in zitten die niet in GTA IV zitten, maar ik denk toch dat ik een GTA IV die hard blijf ๐Ÿ˜€ ๐Ÿ™„ ๐Ÿ˜› 8)