Steam: niet zo’n hel als gedacht?

Met de komst van Half-Life introduceerde developer Valve een nieuw fenomeen in de PC wereld: Steam. Dit programma zorgde ervoor dat je Half-Life en talloze mods zoals Counter-Strike eenvoudig online kon spelen. Veel gamers vonden het vervelend, anderen vonden zo’n programma juist wel handig. Toen Half-Life 2 op komst was, kwam ook Steam weer veelvuldig in het nieuws, voornamelijk negatief. Je moest per se over internet beschikken om de Half-Life 2 bestanden te ontgrendelen, wat gepaard ging met extreem lange wachttijden. Hierdoor waren veel gamers het spel al beu voordat ze het spel überhaupt gespeeld hadden. Mensen die de wachttijden wel getrotseerd hadden konden gaan genieten van het spel, maar niet voordat ze zich door allerlei pop-ups met nieuws over updates hadden geworsteld.

Toch ben ik van mening dat Steam niet zo’n hel is als veel mensen beweren. Er zijn talloze goede dingen te noemen die bewijzen dat Steam helemaal niet zo slecht is. Als je een spel wilt spelen hoef je geen lange zoektochten te maken naar de CD’s of DVD die je nodig hebt om het spel te spelen. Alle Steam games staan op een rijtje. Gewoon een dubbelklik op het juiste spel en je kunt beginnen. Helemaal geen moeite doen om een spelletje te spelen, heerlijk.

Sterker nog, je hoeft zelfs niet door weer en wind te rijden om je spel bij de plaatselijke gamesshop op te halen. Het spel is namelijk ook gewoon, tegen betaling uiteraard, via Steam te downloaden. Dit duurt weliswaar een flinke poos, en je krijgt er ook geen leuk doosje met Gordon Freeman op de voorkant, maar het is ideaal voor mensen die geen zin hebben om de game in de winkel te kopen maar het toch willen spelen.

Dan download je hem toch gewoon? Helaas voor de download-fanatici heeft Valve hier ook aan gedacht. Half-Life 2, een van de weinige PC spellen die niet op grote schaal gekopieerd of gedownload wordt. Valve heeft namelijk een ingenieus systeem bedacht dat de CD-Key van het spel aan een bepaalde Steamaccount koppelt. Is de CD-Key eenmaal gebruikt, dan kan niemand anders dit nog doen zonder dat zijn account wordt gebanned. Dus het gebruiken van keygenerators en dergelijke zit er helaas niet in voor de mensen die niet bereid zijn euro’s voor dit spel neer te leggen. Dit kan ik, als anti-warez fanaat, alleen maar toejuichen. Wil je een spel spelen, dan dien je daar gewoon voor te betalen, zo simpel is het. Valve heeft hiermee dus een prima beslissing genomen.

Om dit systeem goed te kunnen gebruiken heeft Valve ervoor gekozen om internet verplicht te stellen als je het spel wilt spelen. Veel mensen zijn hierover verontwaardigd, maar de reden daarvoor ontgaat mij een beetje. In onze moderne samenleving heeft toch bijna iedereen internet op zijn of haar PC? Vanwaar die klaagzangen dan? En het ontgrendelen van de bestanden kan inderdaad veel tijd kosten, maar dit was vooral het geval vlak na de release. Dan kun je er inderdaad vanuit gaan dat de servers het zwaar te verduren krijgen. Inmiddels vallen de wachttijden reuze mee. Natuurlijk kun je stellen dat Valve zich beter had moeten voorbereiden op de release van het spel, en meer servers had moeten installeren. Dat is ook een fout geweest, maar fouten zijn nu eenmaal menselijk, en zolang ervan wordt geleerd is er niks aan de hand.

De reclame pop-ups die zo nu en dan op het beeldscherm verschijnen kunnen inderdaad irritant zijn. Maar er kleven weldegelijk voordelen aan. Zo hoef je nu niet het halve internet rond te struinen op zoek naar Half-Life 2 nieuws of patches voor Counter-Strike, maar krijg je het kant en klaar geleverd. Dit draagt ook weer bij aan het gemak dat Steam biedt.

Al met al ben ik van mening dat Steam een erg handig programma is. Natuurlijk is het programma niet perfect, maar is dat Steam aan te rekenen? Ik denk van niet. Perfectie bestaat tenslotte niet. Dat neemt niet weg dat Steam een erg goed programma is om mee te werken. Je hoeft niet meer van je luie bureaustoel af te komen om het spel te kopen of te spelen. De wachttijden bij de installatie zijn inderdaad vrij irritant, maar ze wegen niet op tegen de talloze voordelen die Steam te bieden heeft. Het is erg makkelijk om aan te wijzen wat Steam fout doet, maar kijk ook eens naar alle voordelen die het programma biedt. Denk voortaan dus even na voordat je Valve ervan gaat beschuldigen dat ze een misbaksel hebben gemaakt.

  1.   
    mrxthereal's avatar

    Steam is vet en bied goede mogelijkheden, maar ik wil vooral ook graag een mooi doosje aan mijn games-collectie toevoegen en die mogelijkheid biedt het dan weer net niet :(.

  2.   
    xHouse's avatar

    Die Cd en DVD zoeken kan geen probleem zijn toch? Crack het gewoon, dat is niet illegaal als je zelf de Cd/DVD bezit.

    En dan over dat iedereen over internet beschikt dat is zeker waar, maar het komt bij iedereen voor dat je tijdelijk wel eens geen internet hebt of toch inneens je internet zeer traag is, wat dan?

    heb nooit iets van Steam moeten hebben.