NBA Street v3

Basketball is natuurlijk al een spectaculaire showsport, met in de NBA glimmende tenue’s, flitsende schoenen en veel cheerleaders. Maar in NBA Street v3 gaan echt alle remmen los. In deze game zijn dingen mogelijk die spotten met de zwaartekracht, keiharde dunks, enkelbrekende moves, vernederende blocks en steals en nog veel meer. In vergelijking met NBA Street v3 is zijn voorganger, NBA Streeet vol.2 nog ‘realistisch’ te noemen. Lees snel verder waarom…

Straatbasketball
Straatbasketball is een versie van de sport met versimpelde regels. Je speelt 3 tegen 3 op een kleiner veldje en de potjes gaan tot de 21 en hebben geen tijdslimiet. De scores tellen voor 1 punt, de afstandschoten (driepunters) voor 2. Het gaat er niet om óf je scoort, maar hóé je scoort. Als je een geweldige dunk maakt krijg je eeuwige roem maar wanneer je je driepunter weer vol in je gezicht terugkrijgt door een block zal je de rest van je leven in schande verder moeten voortbestaan. Mooie bewegingen horen er ook bij en wanneer je je tegenstander uitdollt wordt een fout zoals lopen of second dribble je nog wel eens vergeven. Vind je dit al leuk klinken? Wacht maar totdat je NBA Street v3 speelt!

Trick Stick
Tot zover de realiteit dus, want NBA Street v3 gaat nog veel verder. Ook hierin speel je 3vs3 op kleine veldjes tot de 21 met scores van 1 of 2 punten. Persoonlijke, aanvallende of verdedigende fouten kent het spel niet. De bal kan niet uit, iemand omver lopen is juist goed en van vrije worpen of goaltending hebben ze helemaal nog nooit gehoord. Dunks en moves spelen de hoofdrollen in de game. NBA Street v3 kent een gigantisch arsenaal aan dunks en passeer- en schijnbewegingen die in het echte leven onmogelijk lijken. Deze bewegingen maak je met de ‘Trick Stick’, de rechteranaloge stick, om zo al enkele leuke bewegingen uit je controller te schudden. Betrek je er echter één of meer Turboknoppen bij dan gaan echt alle remmen los. Freestyle-moves, vernederende bewegingen en enkelbrekende ballhandlings geven je voldoening, een gepasseerde tegenstander en punten. Deze punten kun je ook verdienen door spectaculaire dunks te maken, die je extra cool kunt maken door de Turboknoppen en de Trick Stick, maar vooral door combo’s. Want wanneer je een aantal moves, passes, passeerbewegingen en hook-ups achter elkaar maakt loopt je score op tot soms wel tienduizenden punten. Zo loopt de Gamebreakerbalk vol en kan je dan uiteindelijk met een ‘Gamebreaker’ je voorsprong of achterstand op een tegenstander vergroten of verkleinen. In een Gamebreaker schakelt het spel over naar een slow-motionmode en kun je door als een bezetene op de knoppen te rammen en de met Trick Stick te draaien de vetste dunks uit je mouw schudden. Als een medespeler dan opspringt kun je in mid-air naar hem passen en zo je hele team betrekken bij deze dunk onder de dunks, waardoor er 1 punt van de tegenstander afgaat en jij er 2 tot 4 punten bijkrijgt. Zo maak je je eigen Gamebreakers en de Gamebreaker 2 uit het tweede deel is nu weggelaten. Het is immers veel leuker om zelf je vetste moves te maken!

Street Challenge
De singleplayermode, de Street Challenge mode, is ook veel groter dan in het tweede deel. Je maakt je eigen speler en je kunt het uiterlijk bijna op Sims-achtige wijze helemaal aanpassen aan jouw wensen met ontiegelijk veel opties. Je kunt hem punten geven op het gebied van bijvoorbeeld Power, Handles, Shots, Dunks, Steals, Blocks, Boards en Quicks doormiddel van punten die je verdient in deze careermode. Met die punten kun je ook je eigen kleding en schoenen maken, maar ook sportartikelen kopen van Reebok en Adidas, die in deze game licenseerd zijn. Met deze punten kun je zelfs ook je eigen basketballveldje maken, compleet met verschillende soorten ondergrond, layout, baskets, grafitti en noem maar op.
Door wedstrijdjes te winnen op één van de vele echtbestaande basketballcourts die het spel bevat, waaronder Rucker Park, Venice Beach, Foss Park en The Cage, kun je andere spelers bij je team betrekken en zo een steeds beter team maken. In het begin zijn dit gewoon een stel vrienden maar de gehele NBA met alle 41 teams is gelicenseerd, evenals oude legenden zoals Micheal Jordan, Dominique Wilkins, Wilt Chimberlain, Julius Erving en Larry Bird. Ook oude bekenden Stretch, Biggie Little en Bonafide doen hun intrede.

Andere modes
Naast deze uitgebreide singleplayermode kan je ook in een los potje tegen de computer punten verdienen, waarmee je nieuwe teams, spelers, kleding en basketbalcourts kan unlocken. Ook is de multiplayermode natuurlijk weer van de partij. Hierin kun je met zijn tweeën tegen elkaar, of met drie of vier personen spelen. Er worden dan teams gemaakt en zo besturen twee spelers dus hun eigen basketballer. Wat wel jammer is, is dat NBA Street v3 niet online kan. In de States kunnen PlayStation 2 en Xbox bezitters wel online tegen elkaar ballen, maar hier niet. Ook Gamecubegamers moeten het zonder online mode doen. Wat wel een leuke speelstand is, is de Dunk Contest. Hierin kun je met één van de beste dunkers ter wereld (LeBron James, Jason Richardson, Vince Carter, Tracy McGrady, Kobe Bryant en de winnaar van het AllStar Dunk Contest 2005 Josh Smith) de meest waanzinnige dunks uit de Trick Stick schudden. Je kan jezelf ook een hookup geven en de ball via het plafond, het bord of de grond naar jezelf passen. Je kunt er zelfs trappen en kisten bij betrekken om overheen te springen, wat echt heel cool is.

Beeld en geluid
De graphics van NBA Street v3 zijn echt ongelooflijk mooi. Alles ziet er solide en verzorgd uit, de kleurkeuze is goed, de setting, de stijl, men weet echt precies het basketballgevoel van een warme zomeravond neer te zetten. De animaties van de moves, dunks en andere bewegingen zijn met Motion Capture-techniek opgenomen zodat alles er soepel uitziet. Klein minpuntje is wel de camera, die neemt soms een onnodig dichtbij of ver standpunt aan zodat het overzicht even zoek is. Ook bij een lange pass volgt de camera een beetje langzaam zodat je de bal en de speler niet altijd even goed in beeld hebt.
De soundtrack van NBA Street v3 is ook goed verzorgd. Hij staat vooral in het teken van langzamere hiphopnummers die goed passen bij de speelstijl en snelheid van de game. Het commentaar van Bobbito Garcia is net zoals in deel 2 vaak zo dom dat het grappig is (From tha alley to tha oop ooohp ooooohp!), maar het sluit wel aan bij de rest van de game.

Conclusie
NBA Street v3 is het beste basketballspel wat er op dit moment te krijgen is. Zeker beoefenaars van de sport zelf zullen van dit spel houden, de waanzinnige moves en dunks laten je mond gewoon tot je tenen openzakken. De hele NBA is gelicenseerd, de courts bestaan echt en de moves voelen, ondanks dat ze erg overdreven zijn, erg realistisch aan. Mario, Luigi en Peach, die speelbaar zijn in de Gamecubeversie, zijn dat dan weer niet, maar ze zijn wel een leuke toevoeging aan de game. Een echte aanrader dus.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren