Een diepere kijk: Splinter Cell: Pandora Tomorrow

Sluip-titels zijn tegenwoordig helemaal in, hoewel het eigelijk begon bij Metal Gear Solid kwam bij Splinter Cell, een game van Ubisoft Montreal, pas echt de grote doorbraak. Na het ongelooflijke succes op de Xbox volgden er al snel versies voor de PC, Gamecube, PlayStation2, Gameboy Advance en zelfs eentje voor het mobieltje.
Waarom deze titel opeens zo aan wist te slaan, en wat we kunnen verwachten van de opvolger Pandora Tomorrow lees je in deze nieuwe rubriek.


Splinter Cell: Een terugblik

Sam Fisher is je naam, en de wereld van het terrorisme te behoeden is jouw taak. Jij bent een van de topagenten van Third Echelon, een organisatie van de NSA. Mocht je gevangen worden, dan besta je niet, jij bent een Splinter Cell. Dit is de sfeer waar je in het eerste deel te maken mee had.
Het verhaal in de eerste game, dat door Tom Clancy (of zijn schrijvers) verzorgd werd, nam je mee naar Georgie, China en je bracht zelfs, in secret, een bezoek aan het hoofdkantoor van de CIA, gevestigd in Virginia, Verenigde Staten. Het verhaal is er een van intriges, verraad en samenzwering op het hoogste niveau van de verschillende overheden. Op en top Tom Clancy dus.

Maar niet alleen door de diepgaande verhaallijn werd Splinter Cell een succes, de graphics waren van een ongekend niveau en mede door de lichteffecten die de game had werd er ook nog eens gebruik gemaakt van deze pracht. In Splinter Cell ben jij namelijk veilig in de schaduw, zo ontweek je ook zo veel mogelijk lichte plekken om vijanden te omzeilen. Door deze stap werd de Gameplay er ook eentje die we nog nooit in een dergelijke game gezien hadden.

Je kon sluipen, rennen, klimmen, hangen, en waar nodig moorden door de tien geweldige missies die de game had. Dan zat het er helaas wel op, want er was geen multiplayeroptie aanwezig, en niet iedereen had de mogelijkheid om de enkele downloadable missies via Xbox Live nog te verkrijgen. Niettemin was Splinter Cell een fabuleus spel, en na het horen van de eerste feiten over Splinter Cell: Pandora Tomorrow, een game die wel een multiplayeroptie bevat, kunnen we alleen maar juichen om een nog subliemer spel.

Pandora Tomorrow: De wapens en gadgets

Het eerste deel van Splinter Cell bevatte al een groot scala aan wapens en vooral handige gadgets, Pandora Tomorrow overtreft dit met nog meer handig spul om je vijanden mee om te leggen.
– F7. Het handige pistool om je vijand op dichte afstand mee neer te knallen, is uitgerust met een demper om zo niet te veel geluid te maken.
– SC-20K. Het echte werk wordt gedaan met deze Assault Riffle, met een geweldige zoom kun je ook van veraf hunten. Dit wapen is uit te rusten met alle soorten van gadgets.
– Ring Airfoil Round. Schiet met deze projectielen om je tegenstander bewusteloos te krijgen, maar niet zijn leven af te nemen.
– Sticky Shocker. Geef je vijand een elektronische schok en je hoort hem de komende uren niet meer.
– Sticky Camera. Vraag je je af wat er nou precies achter dat muurtje zit, maar wil je niet gezien worden, vuur dan een Sticky Camera af.
– Gas Grenade. Dankzij de enorme gaswolk die er ontstaat kun je langs de moeilijkste plekken glippen.
– Flashbang Grenade. Door het verblindende effect zullen de vijanden voor een luttele tijd niks meer zien.
– Chaff Grenade. Nee, moorden doet ‘ie niet, maar deze granaat zorgt wel dat alle magnetische installaties stoppen met functioneren.
– Frag Grenade. Onvermijdelijk, en quite handy als je een groepje van 3 in een keer uit de weg wilt ruimen.
– Wall Mines. Kom je te dicht bij deze aan-alles-plakbare dingen dan ontstaat er een krachtige explosie.
– Emergency Flare. Door deze vuurwerkkaarsen worden warmtezoekende apparaten misleid en kun jij makkelijk wegglippen.
– Lockpick. Wil je door een deur die op slot zit, gebruik dan deze handige sleutelmakersset om het slot te kraken.

Tom Clancy: De man, de boeken, en de games

Op 12 april 1947 werd in Amerika Thomas L. Clancy geboren, een man die na zijn studies een tijd lang verzekeringsmakelaar is geweest, maar altijd droomde om een eigen boek te schrijven. In 1984 verwezenlijkte hij die droom met zijn eerste techno-triller “The Hunt For The Red October”. Sindsdien heeft Tom Clancy al vele bestsellers met in de hoofdrol veelal Jack Ryan op zijn naam staan. Velen van deze boeken werden ook verfilmd, en de rollen bijgestaan door groten als Sean Connery en Harisson Ford.

Tom Clancy heeft zelfs toegang tot plaatsen die hem in staat stellen betere en realistische plotten voor zijn verhalen te schrijven, waar de normale man niet bij weet te komen.
Tegenwordig is de man niet alleen schrijver, maar ook de voorzitter van “Red Storm Entertainment”, die spellen gebaseerd op zijn boeken uitbrengt. Zo komen games als Ghost Recon en Rainbow Six van deze spellenfabriek. Rainbow Six is al bij deeltje 3 aangekomen, en van eerstgenoemde is enkele dagen geleden een vervolg aangekondigd.


Pandora Tomorrow: Hollywood in een game

Om Splinter Cell: Pandora Tomorrow ook de look te geven van een echte Hollywood film heeft Ubisoft voor deze game 3 top mensen uit Hollywood gestrikt voor wat voice acting en de muziek. Het gaat hier om Micheal Ironside, Dennis Haysbert en Lalo Shifrin.

Micheal Ironside spreekt net als in deel één de stem in van Sam Fisher, maar deze man deed meer in de filmindustrie, zo speelde hij in films als Top Gun, Starship Troopers en Total Recall.
Dennis Haysbert kennen jullie allemaal wel als President David Palmer uit de hitserie “24”, daarnaast deed Haysbert in films als Far From Heaven, Major Leage en Heat mee. Haysbert vertolkt de rol van Irving Lambert, je eerste contactpersoon bij Third Echelon.
Lalo Shifrin deed voor 184 films de muziek kant, deze componist is het meest bekend om zijn Mission Impossible theme en heeft nu dus zijn talent in Pandora Tomorrow gestoken.


Pandora Tomorrow: De multiplayermode

Waarom wij allen zo erg op Pandora Tomorrow wachten is niet alleen om de nieuwe Single Player ervaring, maar vooral om de compleet nieuwe multiplayermode.
Deze mode is niet alleen voor de game vernieuwend, maar een nieuw soort op zich.
In de multiplayer neem je het met z’n 2’en op tegen 2 tegenstanders. Het ene team zijn spionnen van Shadownet, het andere team zijn huurlingen van Argus. Hoe dit precies in z’n werk gaat lees je hieronder

De multiplayer bevat een aantal maps waar verspreid over verschillende punten ND113K’s zijn, dit zijn giftige capsules die de spionen in handen moeten krijgen om een match te winnen. De huurlingen zullen dus koste wat kost deze capsules uit de handen van de spionnen moeten houden.
Wat gelijk opvalt aan dit concept is het feit dat de spionen vanuit Third Person actief zijn, maar de huurlingen een heuse First Person interface hebben. Dit heeft dus consequenties voor beide teams, zo zijn de spionnen leniger en kunnen net als Sam Fisher alles beklimmen wat er maar is, maar zijn de huurlingen weer in het bezit van een sterk vuurwapen wat de spion snel een kopje kleiner maakt.
Ook moeten de spionnen gebruikmaken van hun gadgets om beveiligingen te omzeilen, want niet alleen huurlingen, maar ook camera’s liggen op de loer.

De multiplayer bevat 3 modes, een Neutralization Mode waar de ND113k’s onschadelijk moeten worden gemaakt, een Extraction Mode waar de ND113k’s gestolen moeten worden en naar een bepaald punt moeten worden gebracht, en een Sabotage Mode waar je een modem plaatst die de ND113k’s na wat hacken onschadelijk moet maken. De leden van Argus moeten dus proberen om de Spionnen tegen te houden, en de ND113k’s in bescherming nemen.

Pandora Tomorrow: Een vooruitblik

Het kan dus niet misgaan, ook Splinter Cell: Pandora Tomorrow moet een hit worden, het wachten voor jullie is op de review, die over enkele dagen zal verschijnen. Deze review zal voornamelijk gebaseerd zijn rond de Xbox en PC versie, de Gamecube en PlayStation2 versie verschijnen wel, maar een releasedate is nog niet bekend.

  1.   
    N360Gamer's avatar

    ”keb splinter cell 1tm4 helemaal kapot gespeeld,, ik vond pandora tomorrow echter wel te kort, dat neemt niet weg dat hij wel rlx is 😆

  2.   
    Umbra's avatar

    Het blijft wel een feit dat Pandora Tomorrow te kort is, voor je het weet zat je er doorheen. Maar goed, voor diegenen die hem nog niet hebben, er is nu een Splinter Cell Trilogy verkrijgbaar voor slechts €9.99 ;).