Deus Ex: Invisible War

Warren Spector had ons al gezegd: Deus Ex: Invisible War zou anders worden dan de eerste Deus Ex. En had hij gelijk zeg!

Slaap vs Deus Ex
Ik ben een gigantische fan van Deus Ex. Toen de demo van het tweede deel uitkwam kon ik dan natuurlijk ook niet wachten en heb ik hem gelijk gedownload. Ondanks het late uur waarop ‘ie binnen was en ik eigenlijk slaap nodig had, heb ik toen de demo gelijk geinstalleerd en gespeeld. Misschien had ik toch beter kunnen gaan slapen, want de demo heeft me nog een tijdje wakker gehouden. En niet omdat ‘ie zo’n goede indruk achterliet, want dat was helemaal niet zo!

Voordat ik verder ga met dit verhaal eerst even de basics: wat weten we allemaal al van deze Deus Ex? Je speelt niet meer J.C. Denton, maar Alex D. Alex D. woont in een wereld die net begint bij te komen van een enorme recessie die na Denton’s avontuur begon. Enkele megacorporaties zijn over en deze besturen de wereld en bestrijden elkaar door gebruik te maken van terrorisme en andere nare zaken. Alex D. is een soldaat in deze onzichtbare oorlog.

Technisch weten we dat de game nog steeds een open gameplay heeft (joepie!) en je dus zelf mag weten hoe je voorbij een obstakel komt. Verder weten we dat Warren Spector ooit gezegd heeft dat Deus Ex te complex was en Invisible War daarom minder complex zou gaan worden. Ook weten we dat er aan een Xbox-versie werd gewerkt en wel tegelijkertijd. Ontwerp en ontwikkeling van de game gebeurde zelfs met de Xbox als hoofdmachine, om zo portproblemen naar een console te elimineren. De PC-naar-PS2-port van het eerste deel schijnt namelijk erg moeizaam te zijn geweest.

En nu iets heel anders
En die laatste twee zaken (minder complex en Xbox als hoofdmachine) waren de reden dat de game nu zo anders is, dat het een slechte indruk op mij achterliet.

Zodra je kunt gaan spelen vallen bijvoorbeeld twee dingen gelijk op: de besturing en HUD zijn bijzonder gamepadgeorienteerd (ten behoeve van de Xbox, dat is echt duidelijk) en de performance van de game is BIJZONDER slecht. 3 GHz aan processorkracht, 1 GB aan RAM en een GeForce 4 Ti4200 konden deze demo in 1024×768 niet fatsoenlijk laten lopen. Datzelfde probleem liet zich bij Halo ook al een beetje zien. Nu snap ik dat de Xbox wat dat betreft toch behoorlijk veel kracht heeft, maar waarom geef je het dan in die vorm ook uit op de PC? Gelukkig kwamen er al snel verschillende tweaks beschikbaar, die de demo wat sneller lieten lopen. Een paar van de tweaks veranderden enkele instellingen die Xbox-specifiek waren, zoals de grootte van de HUD, die op televisietoestellen om technische redenen kleiner moet zijn dan op een PC-scherm kan. Maar ondanks de tweaks vraag je je toch al gelijk af of je met een Xbox niet beter af bent…

Zodra je heelhuids langs de eerste schok van de HUD, besturing en performance gekomen bent, kom je erachter wat er bedoeld wordt met ‘minder complex’. Schrap daarom allereerst het skillsysteem van deel 1 en breng het inventoryscherm terug naar een twaalftal slots die per stuk alles kunnen bevatten wat je wilt. Laat vervolgens ook het hitzone- en accuracysysteem voor het aanvallen varen, want met een (Xbox-)controller is richten niet eenvoudig en dus heb je dan niets aan een dynamische crosshair of het schieten op verschillende lichaamsdelen. Met andere woorden: of je nu staat of bukt, je schiet altijd even scherp en het maakt niet uit waar je je tegenstander raakt. Het maakt verder ook niet zoveel uit waarmee je schiet, want je munitite is universeel en je deelt je munitie dus met al je wapens. Munitie op? Hoop dan dat je een mes of wapenstok bij je hebt, want elk vuurwapen is dan nutteloos. Dit geldt ook voor de multitool en lockpicks: sloten kunnen nu met multitools geopend worden, lockpicks vind je dus nergens meer.

Kom, geef het een kans
Nog geen dag na het verschijnen van de demo was het flink raak op de verschillende Deus Ex 2-forums: veel fans van het eerste deel dreigden met afhaken en/of petities om er voor te zorgen dat Invisible War iets meer op zijn voorganger zou gaan lijken.

Ik moet zeggen, in het begin was ik het met ze eens, maar na een fors aantal keren de demo te hebben gespeeld vind ik het bijna allemaal wel meevallen. Natuurlijk is de HUD anders dan in het eerste deel en lijkt het een vervelend geval, maar na een paar keer ermee gewerkt te hebben merkte ik dat ‘ie best goed werkte. Alleen de besturing ervan is nog steeds een beetje wazig: met ‘v’ bijvoorbeeld open je de inventory, maar als je dan weer op ‘v’ drukt, dan gebeurt er niets. Je moet dan namelijk op ‘Esc’ drukken. Selecteer je een item en druk je op ‘Tab’, dan gooi je het item weg. Selecteer je hem echter nogmaals en druk je dan op ‘Tab’, dan kun je weaponmods selecteren. Misschien dat dit op een controller logisch is, voor mij met mijn toetsenbord is het ronduit wazig. In de volledige game is dit hopelijk opgelost en anders verwacht ik dat er wel een patch of mod voor komt. Onoverkomelijk is het gelukkig niet.

En dan wat de skills betreft: deze worden ondervangen door nieuwe biomods. Als je erover nadenkt, dan was het systeem van én skills én biomods in het eerste deel nogal dubbelop. Subquests, waarbij je in het eerste deel voor het halen ervan skillpoints kreeg, zijn echter niet overbodig geworden: in Invisible War verdien je er geld mee. Die kun je dan weer besteden aan bijvoorbeeld biomods en zo is de cirkel weer rond.

Blijft nog over de universele munitie en het multitool-lockpickgebeuren. Deus Ex speelde ik vaak ‘non-lethal’, met gebruik van de tranquilizer darts bijvoorbeeld. Deze moest ik dan ook spaarzaam inzetten aangezien deze darts niet overal te vinden waren, of ik moest overschakelen op andere wapens zoals de gas grenade. Nu kan ik gewoon de boltcaster (opvolger van de mini crossbow met de tranquilizer darts) helemaal leegschieten met alle munitie die ik tegenkom, ongeacht of het nu speciaal voor dit wapen is of niet. Overschakelen op andere wapens of tegenstanders te slim af proberen te zijn is niet meer nodig en ik ben bang dat de game daardoor te makkelijk wordt.

Wat de multitool betreft ben ik bang dat de vrijheid in de game een beetje minder wordt. In deel 1 had je bijvoorbeeld wel eens de keuze of met een multitool een deur met codeslot te openen, of met een lockpick een geheel andere deur te openen. Ik ben bang dat het aantal ingangen naar beschermde locaties in Invisible War minder is geworden op deze manier en de vrijheid dus minder lijkt. Of dat zo is en of universele munitie werkelijk zo slecht is, dat weten we natuurlijk pas zeker zodra de volledige game in de winkels ligt.

Conclusie
Deus Ex: Invisible War is op een aantal belangrijke punten anders dan deel 1 en mensen willen niet zomaar veranderen. Toch zijn de meeste veranderingen echt niet slecht of onoverkomelijk en dus moet je je niet blindstaren op de demo en daarop je koop van de game baseren. Overigens wist de eerste demo van deel 1 mij ook totaal niet te overtuigen, pas na de tweede demo ging ik overstag en zie wat voor een prachtige game deel 1 ook was. En wie weet, in de tussentijd tussen Amerikaanse release (nu ongeveer) en de Europese (duurt op het moment van schrijven nog iets meer dan twee maanden) komen er misschien wel allerlei patches en mods uit die wat van het eerste deel terugbrengen.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren