XBOX Launch Party

13 maart stond in het teken van de langverwachte introductie van de XBOX Console in Nederland. Microsoft had hiervoor de Magic Minds club in Amsterdam afgehuurd alwaar een perspresentatie en een spetterend feest werden gegeven.

In tha house

Binnen in de club viel direct op dat men twee verdiepingen had ingericht. De bovenverdieping was voor de bar (heel belangrijk :P). Nog veel belangrijker was echter de benedenverdieping waar een hele batterij aan consoles stond opgesteld voor het verzamelde publiek om zich eens lekker op uit te leven. Vrijwel alle games die bij de lancering beschikbaar zijn konden ook gespeeld worden dus van die kans is even goed gebruik gemaakt.

Presentatie

Over de presentatie zelf is eigenlijk weinig te zeggen. Er werd een video getoond met beelden van Bill Gates en enkele directeuren van Microsoft die betrokken zijn geweest bij het hele XBOX traject. Dit vermengd met beelden van de verschillende games gaf een duidelijk Amerikaanse feel aan het geheel. Een gelikte presentatie dus.

Na het eerste deel van de presentatie werd een demonstratie gegeven van de racegame “Project Gotham Racing” die bij de lancering beschikbaar zal zijn. Dit was voor mij een behoorlijke indicatie van de grafische kracht van dit systeem. De demo werd namelijk door middel van een beamer op een diascherm geprojecteerd en zelf op die schermgrootte zag het er allemaal behoorlijk scherp uit. Die maximale resolutie van 1924×1080 is dus behoorlijk handig als je op een grootbeeld TV aan de gang gaat.

Let’s Play !

Halverwege de demo van Project Gotham Racing had ik eigenlijk meer zin om een en ander zelf eens te gaan uitproberen en ben vervolgens de gamehal ingedoken. In de gamehal waren ook banken neergezet zodat ook het nieuwe stuur en het nieuwe snow/skateboard van Thrustmaster getest konden worden. Omdat de presentatie nog aan de gang was viel er goed te testen en zodoende kon ik achter elkaar aan de slag met Project Gotham Racing, Rallisport Challenge, Halo, Amped Freestyle Snowboarding en Dead or Alive 3. Verder nog wat meegegluurd met andere gamers die bezig waren met Munch’s Oddysee en NBA Live 2002.

De algemene indruk van alle games is dat de XBOX grafisch gezien op een heel, heel hoog niveau staat. Vergeleken met mijn toch niet misselijke PC systeem en de beelden die ik van de PS2 ken is de XBOX echt een stap verder. De lichteffecten en de omgevingen zijn fantastisch. De details van bijvoorbeeld DOA 3 maken het een plezier om alleen maar te kijken naar twee andere gamers die bezig zijn.

Helaas moet ik zeggen dat de controller mij tegenviel en dan met name bij de racegames. Afgezien van het feit dat ik RalliSport Challenge heel snel doorhad kon het gevoel in de controller mij niet doen juichen van geluk. De analoge stuurknuppels van een PS Dual Shock controller zitten domweg beter bereikbaar op de controller. Verder is de standaardsetting van de besturing in Project Gotham Racing bijvoorbeeld heel gevoelig. Hierdoor mis je het gevoel dat bijvoorbeeld een game uit de Gran Turismo serie je wel kan geven. Iets dat nader bekeken zal worden in de uitgebreide tests.

Conclusie

Wat mij betreft kan de XBOX een hele grote worden. Op grafisch gebied is er momenteel namelijk geen systeem dat in de buurt kan komen. Een goede PC met Geforce 3 of Geforce 4 kan in de buurt komen maar dan blijft de designer met het probleem zitten dat ook iemand met een Pentium 2 en een TNT2 kaartje de betreffende game moet kunnen spelen.

Nu nog voldoende games van het kaliber van Halo en Munch’s Oddysee, en het liefst ook Gran Turismo 3 voor de XBOX ;-), en je hebt als gamer eigenlijk geen ander systeem nodig als je op dit moment of in de nabije toekomst van plan bent om een nieuwe console aan te schaffen.

Gelukkig komt hier voor iedereen nog een vaste voorkeur voor merk bij kijken dus zal er voldoende animo blijven voor de GameCube en de Playstation 2.

  1.   
    holyscope's avatar

    :p