Metal Gear Solid

Een Playstation heeft een paar nadelen: Grafisch is hij niet echt sterk meer, spellen ervoor zijn nieuw behoorlijk duur en binnenkort wordt hij nog uitgerangeerd door zijn opvolger ook. Een Playstation heeft echter ook voordelen: Snelle opstarttijden, fatsoenlijke controller en Metal Gear Solid.

Interactieve film
Metal Gear Solid is niet het eerste deel. Er blijken nog twee delen aan vooraf te zijn gegaan: Metal Gear en Metal Gear 2: Solid Snake. De complete verhalen van deze delen zijn onder een optie in het hoofdmenu van het spel terug te vinden. Het verhaal van dit nieuwste deel is als volgt: Hoofdrolspeler is Solid Snake, een lid van een elite eenheid genaamd FOXHOUND. In het verleden (lees: voorgaande delen) heb je het al aan de stok gehad met ene Big Boss en een enorm stuk oorlogstuig genaamd Metal Gear. Dit laatste is een soort BattleMechtm en behoorlijk moeilijk te verslaan. Het is dan ook het ultieme wapen op ieder slagveld. Deze keer word je door je superieuren opgeroepen om te infriltreren in een militaire basis in Alaska waar atoomkoppen worden ontmanteld. Deze basis is namelijk overgenomen door terroristen samen met enkele (ex?) leden van FOXHOUND. Ze eisen dat ze de overblijfselen van Big Boss krijgen, anders schieten ze binnen 24 uur een raket met nucleaire lading af. Je bent echter nog maar net in het spel of je komt er achter dat de basis eigenlijk een verdekt onderzoekscentrum is waar, je raadt het al, een Metal Gear in de maak is.
Het leuke van het verhaal is dat het als een film verteld wordt. Gesprekken barsten van de flashbacks en verwijzingen en er is elke drie seconden wel een plotwending te beleven. Je wordt ook werkelijk na ieder stukje zelfstandige actie weer op een ‘filmfragment’ getrakteerd, dat nog niet eens prerendered is, maar gewoon in-game gebeurt. Dat houdt je goed bij het verhaal in het spel. Verder zul je de personages constant gesprekken zien voeren over een soort beeldtelefoon, waarlangs je ook vaak nuttige tips zal krijgen. De stukjes over deze beeldtelefoon zijn wel van te voren vastgelegd. Het is dus niet mogelijk om het gesprek te beïnvloeden. Het script van deze ‘film’ ligt dus echt vast.
Arcade
De actie van Metal Gear Solid is niet direct te omschrijven. In het logo van het spel staat ‘Tactical Espionage Action’ geschreven. Dit houdt in dat dom naar binnen lopen met getrokken wapen en schieten op alles wat beweegt zo’n beetje het stomste is wat je in dit spel kunt doen. Het is beter om de situatie te overzien om daarna voorbij een vijand te sluipen. Of je gebruikt een stil wapen om van hem af te komen. Het spel speelt in 3D isometrisch perspectief, wat betekent dat je schuin van boven op de hoofdpersoon kijkt en de camera niet met de hoofdpersoon meedraait. Het camerastandpunt is zó gekozen en de levels zijn zó gemaakt dat je toch vrijwel altijd een goed overzicht houdt. Om te bewegen gebruik je de pijltjestoetsen, waardoor Snake zich in de richting van de pijl beweegt. Als je tegen een muur aanloopt, dan zal Snake zich omdraaien en zich plat tegen de muur drukken en wordt de camera recht voor Snake geplaatst, waardoor je een soort 3rd person 3D beeld krijgt van de omgeving achter Snake. Dit helpt bij het kijken hoe dichtbij een vijand genaderd is, zodat je hem op het juiste moment kan aanvallen, terwijl hij jou niet ziet.
Je hebt ook wat spulletjes tot je beschikking. In het begin heb je alleen nog maar een verrekijker en wat sigaretten. Die laatste zijn naast slecht voor je gezondheid erg handig om infraroodstralen van alarmsystemen te vinden. Later vind je nog wat meer handigheidjes, zoals een mijnendetector en een infraroodbril. Zelf heb je ook een klein handigheidje ingebouwd, namelijk een ‘solitonradar’. Hiermee krijg je een 2D beeld van bovenaf van de omgeving met daarop aangegeven de vijanden en hun blikveld, tenminste, als het apparaat niet gestoord wordt. Dat gebeurt al als je ontdekt wordt door iemand.
Wat wapens betreft is het spel in het begin nogal summier. Je hebt alleen je vuisten en daarmee kan je iemand alleen maar tijdelijk knock-out slaan. Gelukkig vind je binnen de kortste keren verschillende soorten granaten en schiettuig. Met sommige van die granaten kun je bijvoorbeeld tijdelijk electrische apparatuur, inclusief je radar, uitschakelen, met andere kun je iets opblazen. En met het schiettuig kun je, tja, mensen doodschieten. Dat is overigens nog niet eens zo gemakkelijk, aangezien je vijanden vaak niet kunt zien en je niet al te veel richtingen hebt waarheen je kunt richten. Je kunt eigenlijk alleen in de richting van de pijltjestoetsen en combinaties van pijltjestoetsen richten (noord, noord-oost, oost,…) Gelukkig helpt het spel een beetje met het richten door Snake goed te plaatsen, maar alleen als je dicht op een vijand staat. En dichtbij staan wil je nu nèt vermijden…
Dus wat voor soort actie biedt Metal Gear Solid? Dat kun je het beste zien wanneer je vecht tegen een tussenbaas. Je moet dan namelijk extra je best doen om een routine in zijn beweging te vinden en zo te bepalen wanneer je toe moet slaan. Dit is dus echt van die arcade actie die ik nog weinig ben tegengekomen op de PC, maar vroeger vaak tegenkwam, toen ik nog in het bezit was van een NES…

Omzetting
Menig PC gamer zit vast al te huiveren bij het idee dat een Playstationspel op de PC wordt uitgebracht. De Playstation kent namelijk vrijwel geen enkele vorm van 3D-versnelling en de graphics zijn voor GeForce en Voodoo-begrippen afgrijselijk. Gelukkig heeft het team dat de PC versie heeft samengesteld niet even een emulator gebouwd, maar er werkelijk werk van gemaakt om het spel er op de PC echt mooi uit te laten zien. En dat is gelukt ook! Gamers die het spel ook op de Playstation gespeeld hebben kennen het vast niet meer terug. De beelden zijn zeer strak en kunnen in hoge resolutie afgebeeld worden (tot voorbij 1024×768!). Verwacht echter geen lipsynchronisatie tijdens de gesprekken: Er zijn niet eens lippen aanwezig.
Het geluid heb ik op de Playstation nooit gehoord, maar op de PC is het in ieder geval goed: daar heb ik echt geen klachten over.
Maar dan komt toch even een voordeel van de Playstation om de hoek kijken: De controller. De joypad van de Playstation is vrijwel perfect voor dit soort spellen. Het PC toetsenbord schiet gewoon een beetje tekort, hoewel de makers wel hele goede standaardtoetsen hebben ingesteld. Maar je kunt natuurlijk altijd nog een joypad kopen… En toevallig maakt Microsoft die ook…

Conclusie
Metal Gear Solid was op de Playstation een groot succes en ik zou niet weten waarom dat ook niet op de PC het geval zou zijn. Het bied echte arcade actie en een goed uitgewerkt verhaal, wat ook nog eens op een mooie manier verteld wordt.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren