Age Of Empires: Age of Kings

Age of Empires was een groot succes voor Microsoft. Nu komen ze met deel 2, Age of Kings. In dit deel zijn de graphics wat verder uitgebreid en de gameplay onder handen genomen. Wat in het eerste deel vaak ellende was, is nu in deel 2 mooi aangepast. Om nu te zeggen dat Age of Kings zo verschrikkelijk verbeterd is? Niet echt, maar verslavend is het zeker wel weer! Reis terug in de tijd en vecht onder het commando van William Wallace, Joan of Arc, Barbarossa, Genghis Khan of Saladin. Al deze figuren hebben in de geschiedenis een belangrijke rol gespeeld, nu kun je de geschiedenis veranderen!

Installatie
Deze is simpel, cd in de speler doen. Autoplay komt en op install klikken. Groot pluspunt is dat je een kleine en een grote installatie kunt doen. Het voordeel van een grote installatie is dat je cd-romspeler wat rust krijgt en dus het spel wat sneller is. Deze neemt wel aardig wat mb’tjs in van je vrije schijfruimte. Tijdens de installatie procedure krijg je een overzicht te zien van het spel. Vol ongeduld zit ik de cd-romspeler sneller te kijken. Gelukkig staat alles er vrij snel op. Gelijk maar een spelletje starten.

De intro
Zodra je Age of Kings opstart, kun je even lekker onderuit hangen in je pluche bureaustoel. Eerst komt het Microsoft-logo voorbij, dan komt eindelijk het filmpje. Deze is best leuk in elkaar gezet. Je ziet twee koningen schaken, bij elk stukje wat ze verzetten zie je het stukje ook in het echt bewegen; paard wordt verzet, je ziet een paard voorbij lopen, pion slaat paard, je ziet een compleet slagveld. De muziek bij de intro neemt je gelijk lekker mee om zelf de slag aan te gaan. Aan het einde van het filmpje zie je een verslagen koning temidden van zijn kasteeltje zitten, uit zijn hand valt een schaakstuk. Juist, de koning. Ik moet zeggen dat het intro vrij origineel is, het is gelijk duidelijk waarom het Age of Kings heet.

Het spel
Het menu ziet er vrij overzichtelijk uit, je kunt er niet voorbij kijken. Wat me het eerste opvalt is de mogelijkheid om de geschiedenis in te duiken. Hier is werkelijk alles terug te vinden wat er gebeurde in de tijd waarin het spel zich afspeelt. De geschiedenis van de stammen, informatie over de wapens en meer. Als er nog mensen zijn die een goede smoes willen hebben voor de ouders, zeg gewoon dat het een geschiedenis cd is. Komt altijd goed. Het is dus niet alleen een spel maar ook een kleine encyclopedie.

Voor de mensen die niet zo bekend zijn is de optie “learn to play” een aanrader. Met deze optie leer je stap voor stap je eenheden besturen en hoe je het beste een dorp kunt bouwen. Na deze lessen ben je klaar voor de grote strijd en kun je met de grote veldslagen aan de gang.

In dit deel is er gelukkig ook weer een map editor aanwezig, voor sommige mensen een bron voor frustratie maar voor de meeste staat het gelijk aan lange nachten puzzelen en dan erachter komen dat er een foutje in zit. Een beetje leuke map maken is niet echt een makkie, maar eenmaal volgehouden dan mag het resultaat er zeker zijn. De kaarten zijn natuurlijk ook weer te spelen als ze klaar zijn.

De campagnes
Je kunt kiezen uit vijf campagnes, alle vijf hebben ze hun eigen verhaal. William Wallace zien we hier jammer genoeg niet meer terug, die is alleen maar gebruikt voor de lessen. Wel heb je de keuze uit Joan of Arc, Barbarossa, Genghis Khan en Saladin. Allemaal vrij bekende namen uit de geschiedenis, elk persoon heeft zo zijn voor en nadelen. Speel je voor Genghis Khan, dan heb je sterke ruiters. Het leger van de Mongolen bestond voor het grootste deel hieruit.

Microsoft heeft een poging gedaan om er een leuk en leerzaam spel van te maken en dat is ze zeker gelukt. Als je een nieuwe campagne start krijg je eerst een klein intro verhaal, dan voor elk volgende gedeelte weer een verhaal. Op het einde van een campagne weet je dus bijna alles over de personen en hun loopbaan.

Beter dan….?
Is Age of Kings beter dan Age of Empires?? In sommige opzichten hadden ze wel wat meer aanpassingen of vernieuwingen kunnen maken. Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat dit deel gewoon deel 1 is maar dan in een nieuw jasje. De gameplay is wel verbeterd, nu kun je een groep selecteren door gewoon een eenheid twee keer aan te klikken en je hebt ze allemaal. Geen gesleep meer met je muis dus. Je kunt je troepen de opdracht geven om op hun plek te blijven staan, of juist agressief op te treden. De optie van blijven staan is zeker welkom. Als je dat niet doet kun je al snel je troepen bij elkaar gaan zoeken, ze zullen elke vijandige eenheid achterna gaan.

Wat wel jammer is dat je in campagnes nog steeds niet meer dan 75 eenheden mag hebben, hier hoort alles bij wat maar een beetje kan bewegen. Schepen, katapulten, soldaten en paarden..noem het maar op. Een leuk extraatje is dat je nu schapen tegenkomt op de kaart. Als je daarbij in de buurt komt, kun je ze naar je dorp sturen om daar geslacht te worden door de plaatselijke shoarma boer.

Het is makkelijker om eenheden te selecteren, het ziet er allemaal mooier uit en er zijn nog gemenere wapens. In dit deel doet zelfs het buskruit zijn intrede. Maar de mooiste mogelijkheid vind ik nu toch wel dat je een poort kunt bouwen. Komt er een eenheid van jezelf aan dan gaat het poortje open, komt de vijand eraan dan blijft het poortje dicht. Precies zoals het hoort en zeker handig. Nu kun je het dorp echt goed afsluiten voor de vijand.

Grafisch
Als ik ga kijken naar de grafische dingen in het spel ben ik zeker niet ontevreden. De units zien er prachtig uit en zijn zeer gedetailleerd. Als er met pijl en boog wordt geschoten, zie je de pijlen in de grond steken. Wanneer je eenheden door het water lopen, zie je ook de kringetjes door het water gaan. Prachtig om het allemaal te zien. Ik ben blij dat ze hier aardig wat aandacht aan hebben besteed. Ook de gebouwen zien er mooi uit. Als je gaat kijken naar het kasteel, universiteit of de stallen, het ziet er allemaal even mooi uit. Dit is zeker een pluspunt.

Geluid
Tja, hierover ben ik niet zo tevreden. Selecteer een eenheid en je krijgt wat gemompel te horen. Niet echt een vooruitgang dus. Als je aangevallen wordt krijg je een hoorn te horen en als je schiet hoor je wat “zoef-zoef” geluiden. Ik had gehoopt dat met Age of Kings hier toch wel wat veranderd zou zijn. Niet echt dus. Nu moet ik wel zeggen dat de geluiden in de meeste RTS spellen snel beginnen te vervelen. In Tiberian Sun hoor je alleen maar “Yes sir”, “Death from above” en nog wat standaard zinnen. Laten we hopen dat er in de latere spellen verandering in komt.

Conclusie
Age of Kings is voor de Age of Empires-fan een absolute aanrader. De campagnes zijn best moeilijk en de multiplayer spellen zijn een echte uitdaging. Het spel zelf is niet vernieuwend, maar het verslavingsgehalte is weer zeer hoog. Bij sommige zal dit weer leiden tot slapeloze nachten en vierkante ogen. In deze review heb ik nog lang niet alles aangehaald wat het spel te bieden heeft, hier zou je makkelijk een boek over vol kunnen schrijven. Mijn advies….ren naar de winkel en koop hem!

 1.   
  roderikie's avatar

  wat een verhaal 😕

 2.   
  Eef's avatar

  Ik speelde het vroeger alttijd toen ik 10 jaar was ofzo.. ik vond het toen heel leuk… nu nog steeds maar ik kan het niet meer in de winkel kopen en het downloaden deed het ook nie 😛 hopelijk vind ik het spel nog een keer.. 😀 en dan ga ik het cker weer heel veel spelen..:P

 3.   
  justin everest's avatar

  mooi verslavend spel 🙂

 4.   
  lord ian's avatar

  dit spel is heeel leuk , vooral op zee vechten. 8)

 5.   
  joepio's avatar

  AoF is een te gekke game zeker voor begende gamers de besturing is orgineel, en je leert bij de campaigns zelfs geschiedenis!!!!! 😆

 6.   
  GameHamster's avatar

  sow ben demo ff aant downloade nog 40 min ofzo 😕

 7.   
  GameHamster's avatar

  prive berichten welkom XD wil ff gen noob meer zijn whaha 😀

 8.   
  GameHamster's avatar

  goede game graphics mooi geluid eindelijk een age of empires met klasse die niet zo plat is

  8)

 9.   
  )GN(-Erik's avatar

  Ik heb deze game op me USB stick staan 😆 is maar ongeveer 400 mb groot. Vette game trouwens de multiplayer is wel moeilijker, maar met cheatfunctie aan nog best te doen 😉

 10.   
  Sannyz's avatar

  Ik heb hier heel wat uurtjes mee vol gespeeld 😉
  Voor de tijd toen die uitkwam was het een erg goed spel

 11.   
  cod4's avatar

  ik vind age of empires 3 toch iets beter

 12.   
  AKA_The_Creator's avatar

  ook al is het een oud spel het blijft een vn mn favorieten !!!

 13.   
  delta62's avatar

  Heel goed spel! Speelt heerlijk!

 14.   
  tianisoccer's avatar

  is vet dit spel man……………….
  ‘k weet nie wat ik ervan moet zeggen……………… Zo cool vind k het. 😀

 15.   
  WhySoSerious?'s avatar

  Is echt wel een verslaven spel, erg goed!!!!!!!
  voor zijn tijd is het al HELEMAAL goed 😛 😛 😛 😛 😛

 16.   
  riczz's avatar

  het is en blijft een heerlijke game, ik speel hem nu nog wel eens af en toe 😀

 17.   
  coolecedje's avatar

  Ik wil het spel niet kopen maar wel downloaden,wie wil mij helpen! 🙄

 18.   
  Dy-88's avatar

  oja, dat spel. dat speelde ik toen ik 8 was ofzo. ik snapte er bijna niks van maar vond het geweldig. ”super” realistisch, en vond het heel leuk om te hacken en dan te cheaten. of als je te veel soldaten had, allemaal slaven te doden. ik speel het nu niet meer maar het lijkt me wel weer leuk als ik het weer een keer kan spelen 😀

 19.   
  jefke gamer's avatar

  top game!! 😆 😆 😆

 20.   
  Waylander's avatar

  Dit spelen we samen met halo1 op de schoolcomputers als de leraar weg is… 😀 😛

 21.   
  Dimbo's avatar

  the conquerors is beter.. 😛

 22.   
  Dimbo's avatar

  Leuker met de conquerors

 23.   
  gamer-arjan's avatar

  ik speel dit spel al heel lang. ik heb zelfs beijing nagemaakt, dat was een verboden stad dus geen dorpbewoners toegestaan. Alleen soldaten. 8)

 24.   
  painkillers's avatar

  heel leuk spel 😀
  blijft leuk 😀 😀 😀 😀 😀