Competitief pc-gamen zit in de lift. Professionele gamers trainen dagelijks meer dan 12 uur om de beste in hun game te worden. Wie een groot toernooi wint, kan bakken aan prijzengeld binnenslepen en eeuwige roem verdienen bij de fans. Maar wat maakt nu het verschil tussen een professionele gamer en een amateur? Wij vroegen tips aan Damien Rapoye, managing director van het eSports team Sector One.
In de Benelux is Sector One vandaag één van de klinkende namen in eSports. Het team is opgericht in 2014 en strijdt om prijzen in twee games: League of Legends en Hearthstone. Hoewel deze games erg van elkaar verschillen zijn ze beiden ontzettend competitief van aard. Daarbij zit het volgens Damien vooral in de details:
“Net zoals in traditionele sporten zoals voetbal of tennis, trainen onze spelers hard om telkens dat tikkeltje beter te worden. Zo organiseren we bijvoorbeeld drie tot vier keer per week ‘scrimblocks’, ofwel trainingmomenten waarbij we oefenmatches spelen tegen andere (semi-) professionele teams of spelers. Daarnaast krijgt iedere speler een persoonlijk trainingsschema en eigen doelstellingen, met het oog op het aanleren van nieuwe tactieken.”
Voor Sector One is het geen spelletje meer; het team heeft al verschillende spelers klaargestoomd voor de wereldtop. Zo speelt ex-Sector One-speler Gabriël “Bwipo” Rau, voor het vijftallige League of Legends-team van Fnatic. Vorig jaar veroverden zij de zilveren plak op het wereldkampioenschap in Zuid-Korea. Daarom weet Damien Rapoye, als één van de drijvende krachten achter Sector One, hoe je van een amateurspeler een professionele gamer maakt. Hij geeft vier tips hoe je je game-prestaties naar een hoger niveau tilt.
Tip 1: Personaliseer je instellingen
In tegenstelling tot console-gaming, is het spelen van games op de pc altijd plug-and-play. Waarom? Bij consoles zijn games beter geoptimaliseerd, omdat er weinig variaties zijn in interne specificaties. Pc’s, daarentegen, bestaan in miljoenen verschillende configuraties. Als je van een betere game-ervaring wilt, is het aan te raden te sleutelen in de instellingen van je pc. Zéker als je over een minder dure computer beschikt. Daarnaast verschilt het ook nog eens per game, aldus Damien:
“Het hangt er natuurlijk van af welk spel je speelt. In Hearthstone bijvoorbeeld is het niet zo erg als je spel niet soepel draait. In first person shooters zoals Counter-Strike, daarentegen, wil je zoveel mogelijk frames per second (FPS) halen. Op het allerhoogste niveau is een gemiddelde FPS van 150 een must.”
Haal je niet de gewenste FPS of – erger nog – stottert je spel? Duik dan eens in de instellingen van je computer of game. Schroef je grafische ingame-settings omlaag, of speel op een lagere resolutie. Zorg dat er niet te veel programma’s op de achtergrond draaien. Veel gamers hebben geen antivirus-software geïnstalleerd, want dat is als racen met een begrenzer. Speel je op een laptop? Zorg dan dat je laptop in de oplader steekt of dat je batterij-instellingen de prestaties van je spel niet terugschroeven. Tot slot is een stabiele internetverbinding essentieel. Wie een (semi-)professionele gamer wil worden, kiest resoluut voor een bekabelde internetaansluiting. Want de combinatie van eSports met wifi, dat vloekt.
Tip 2: Zorg voor een goede (lichamelijke) houding
Voor voetballers zijn goede benen belangrijk; gamers moeten zorg dragen voor hun polsen. Want net zoals in traditionele sporten kunnen eSporters blessures oplopen. Pijn aan de polsen kan zich bijvoorbeeld ontwikkelen tot het gevreesde ‘Carpal Tunnel Syndrome’. Ook rugklachten, ten gevolge van een slechte zithouding, kunnen een obstakel zijn. Damien legt uit:
“Bij een gezonde geest hoort een gezond lichaam. Een goede houding aan de computer is daarom belangrijk. Koop een degelijke bureaustoel, zorg dat je je armen op je bureau kan laten rusten en voorzie voldoende ruimte om je muis te bewegen. Stel de helderheid van je scherm ’s avonds wat lager in, om je ogen te laten rusten. Daarnaast: sport! Grote eSports-teams hebben vaak fysieke coaches, die hun spelers verplichten om meer te bewegen.”
Toch pijn aan de polsen? Geen paniek: er zijn tal van oefeningen die je thuis kan uitvoeren om je polsen te beschermen, zoals het uitstrekken van je vingers.
Tip 3: Goede communicatie is essentieel
Een gamer zonder headset is als een café zonder bier. In een game als League of Legends is vlotte communicatie essentieel. In je eentje kan je wel de chat of meldingen gebruiken, maar in een team is verbale communicatie een must. Hoe goed en efficiënt dat lukt, is doorgaans het grootste verschil tussen een amateurspeler en professioneel gamer.
Een herkenbaar scenario voor vele gamers: in het heetst van de strijd loopt de adrenaline vaak hoog op, met scheldwoorden en ander ‘toxic’ gedrag tot gevolg.
“Ventileren is oké, dat hoort bij competitie. Meer zelfs, we raden het aan. Een gouden tip: scheld erop los via de chat en gebruik nadien de backspace-toets om je scheldtirades te verwijderen.”
Tip 4: Investeer in goede hardware
Ook al ben je de beste soldaat, zonder geweer maak je geen kans. Wie serieus gamet, investeert in zijn hobby, aldus Damien:
“Kies bijvoorbeeld een muis die bij jouw hand past. De ene is beter voor een palm grip (als je je hele hand laat rusten), de ander voor een claw grip (waarbij enkel je vingertoppen de muis raken). Daarnaast kan je investeren in een goede headset, mechanisch toetsenbord of scherm met hoge verversingssnelheid.”
“Naast randapparatuur, heb je natuurlijk een goede game-pc nodig. Is technologie niet jouw ding? Let dan vooral op deze twee componenten: de videokaart en het type opslag. De videokaart zorgt voor de grafische spierballen. Het type opslag bepaalt onder meer hoe snel je spel of ingame-textures laden.”
Zet je je gamebibliotheek op een klassieke harde schijf of SSD?
“Met een SSD start je computer niet alleen razendsnel op, maar je verliest ook minder tijd met laadschermen. Terwijl SSD’s vroeger erg duur waren, worden ze steeds goedkoper. Een klassieke harde schijf is nog steeds een goede optie om bijvoorbeeld games, documenten of foto’s op te slaan, maar wie snelheid wil maken in applicaties en games kiest resoluut voor een SSD.”
“Onze gamers hebben een zogenaamde M.2 SSD in hun computer zitten, namelijk de Seagate FireCuda 510 SSD. Zo’n schijf is veel kleiner dan een klassieke ssd, maar heeft tot zes keer hogere snelheden. Want, wie zich wil bewijzen in esports, wil natuurlijk niet verliezen omdat de tegenstander betere hardware heeft.”
- Klein en krachtig
- Grensverleggende gaming prestaties
- Ruimte voor een uitgebreide gamebibliotheek
- Zorgeloos gamen
Je game-ervaring upgraden? Daarom heb je de Seagate FireCuda 510 SSD nodig:
Deze M.2 SSD is niet alleen compact, maar ook supersnel.
Weg met laadtijden. Respawn sneller om alle tegenstanders te verslaan.
Grote games? Geen probleem, dankzij capaciteiten van 1 TB en 2 TB.
Een ongelukje gebeurd? Dankzij 5 jaar garantie kan je op je beide oren slapen.
Extra tip voor console-gamers: breid je opslag uit met de Seagate Game Drive
De interne schijf van je console zit snel vol. Dankzij de Seagate Game Drives heb je voldoende opslagcapaciteit (tot 4 TB) om je hele gamebibliotheek te bewaren! Bovendien zijn er verschillende versies met een look-and-feel die exact bij jouw console passen, zoals de Seagate Game Drive for Xbox en Seagate Game Drive for PS4. Deze laatste schijf is gemaakt in samenwerking met Sony.
Te koop bij Alternate:
Seagate FireCuda 510 SSD
Seagate Game Drive for PS4
Seagate Game Drive for Xbox