De onthulling van Far Cry 3: Blood Dragon was een grote verrassing en werd in eerste instantie door velen afgedaan als een 1 aprilgrap. Niets bleek echter minder waard; Blood Dragon is een stand-alone uitbreiding van Far Cry 3 en krijgt een zacht prijsje mee van vijftien euro. Niet langer ga je aan de slag met de nietsvermoedende Jason Brody, je bent nu een heuse Cyber Commander. Dit betekent een game in de stijl van cartoons als He-Man, G.I. Joe en Thunder Cats.
‘Thanks, Darling. That’s dr. Darling.’
De inleiding van Far Cry 3: Blood Dragon maakt al meteen duidelijk wat je van de game, waarin je speelt als Sergeant Rex Powercolt: ‘He is part man, part machine, but all Cyber Commando!’, kunt verwachten De tutorial is namelijk hilarisch en het is al direct duidelijk dat de game zichzelf totaal niet serieus neemt. Met een tutorial die begint met Press ‘x’ to demonstrate your ability to read en doorgaat met uitspraken als Climb to get higher wordt de toon meteen gezet, die de gehele game wordt doorgezet.
Zoals het een foute jaren ’80-tekenfilm betaamt, is het verhaal van Far Cry 3: Blood Dragon ongelofelijk cliché. Het komt er op neer dat je als Cyber Commando strandt op een eiland waarvandaan Colonel Sloan de wereld wil vernietigen. Aan jou is het natuurlijk om de wereld te redden, en dat gebeurt met de nodige cheesy oneliners: ‘No, not for Spider. But for Humanity. Het verhaal wordt gepresenteerd met cut-scenes in tekenfilmstijl en kent constant een lekker fout stijltje.
‘Mark IV style, motherfucker!’
Hoewel Blood Dragon op het eerste oog misschien totaal niet lijkt op Far Cry 3, blijkt al snel dat het spel gewoon heel veel lijkt op zijn voorganger. De foute post-apocalyptische stijl is niet meer dan een ‘skin’. Er is echter wel één grote nieuwigheid: de Blood Dragons. Deze angstaanjagende draken zijn levensgevaarlijk, maar je kunt ze in je eigen voordeel gebruiken. De Blood Dragons komen namelijk af op Cyber Hearts, welke je kunt verkrijgen door gewone soldaten te verslaan. Gooi een cyber heart in een vijandelijke basis en de Blood Dragon gaat erop af. En passant zal hij dan nog even het hele kamp leeg vegen. Dit biedt een leuke tactische variatie op, want als je niet uitkijkt valt deze Blood Dragon jou natuurlijk ook aan. Daarnaast beschik je als Cyber Commander uiteraard ook over de nodige voordelen: als halve machine kun je hoger springen, heb je geen fall damage en kun je oneindig lang onderwater blijven.
Natuurlijk beschikt Far Cry 3: Blood Dragon over minder diepgang dan zijn grote broer. Als je een level omhoog gaat, kan je niet langer kiezen welke upgrade je wilt, er wordt direct een upgrade aan je toegewezen. De skill tree uit Far Cry 3 is dus vervangen door een ééndimensionaal levelsysteem. Ook is het aantal wapens heel wat beperkter, al beschikken de meeste wapens gelukkig nog wel steeds over een scala aan toevoegingen waaronder een groter magazijn, een betere scope of laser ammo.
Leuk is dat je nu niet langer hoeft te kiezen welk attachment je wilt gebruiken, ze kunnen namelijk allemaal tegelijk op je wapen. Zo wordt een simpele shotgun na verloop van tijd een levensgevaarlijk wapen. Deze attachments kun je verdienen door zijmissies te doen en door objecten als videobanden te vinden. Deze zijmissies lijken weer veel op die van Far Cry 3. Zo moet je bijvoorbeeld een dier met een specifiek wapen doden of een gegijzelde wetenschapper (‘cybernerds’) redden.
‘Bla, bla…. Kill… Bla, bla…’
Blood Dragon is een hilarische uitbreiding. Er is echter één groot minpunt aan de game: hij is wel erg kort. Hoewel je slechts vijftien euro voor het spel neerlegt, ben je snel door de zeven singleplayermissies heen. Hierna volgen nog de sidemissions en kun je verschillende vijandelijke basissen overnemen. Volgens de ingame timer was ik na slechts 4 uur en 7 minuten door al deze content heen. Na een korte test bleek deze timer niet de juiste tijd aan te geven, maar na een uur of zes zal je wel klaar zijn met Far Cry: 3 Blood Dragon. De tijdsduur had gemakkelijk opgehoogd kunnen worden als Ubisoft Montreal het mogelijk had gemaakt om de veroverde garrisons weer opnieuw te bevolken, maar dit blijkt in tegenstelling tot Far Cry 3 (na een patch) niet mogelijk. Erg jammer, want zo kan je aan het eind van het spel nauwelijks nog gebruikmaken van je wapens, die op dat moment pas echt spectaculair zijn.
Conclusie
Met Far Cry 3: Blood Dragon toont Ubisoft aan dat het in staat is om een hele originele uitbreiding te maken, die voor slechts vijftien euro voor ongelofelijk veel vermaak zorgt. In essentie speelt Blood Dragon hetzelfde als Far Cry 3, maar zit er een geniale jaren ’80 tekenfilm-sausje over, welke voor de meest flauwe, maar ongelofelijk grappige, actie zorgt. De toevoeging van Blood Dragons voegt daarnaast een vermakelijke variatie toe aan de gameplay die we gewend zijn van Far Cry 3. Er is echter wel een belangrijk minpunt op te merken, Blood Dragon is aan de korte kant. Desalniettemin schaart Far Cry 3: Blood Dragon zich onder de beste stukjes DLC van deze generatie.
Nice. Prima review en een goed cijfer.
Deze komt morgen direct in de collectie, samen met de soundtrack. Alleen al om de slappe humor en die cheesy jaren ’80 vibe. Heerlijk. 😉
Ik heb hem ook even gespeeld, maar vond het nou niet zo geweldig. Kan ook komen omdat ik nooit echt die jaren tachtig games gespeeld heb, maar het sprak me nou niet zo aan. Dat terwijl ik FC3 wel gewoon leuk vond, mijn broertje vond Blood Dragon dan wel weer leuk.
wel een leuke game maar er mogen wel meer missie’s komen wel leuk dat er ook zo veel humor in zit 😛
Ik vind opzich niet dat het te kort was omdat het ook een stuk goedkoper is als de originele far cry. Wat ik wel een minpunt vond dat het echt veel te makkelijk was. Ik speelde hem de eerste keer gewoon op hard en ben misschien 3x dood gegaan door de hele campain. Ook vindt ik het jammer dat er geen boss battles zijn tegen bijvoorbeeld de laatste vijand (genaamd Sloan dacht ik) maar voor de rest is het fantastisch, super mooi gevormd en het heeft echt originaliteit dat ik lang niet meer gezien heb