13 blu-ray

Als je tegenwoordig een beetje wilt meedraaien in de filmbiz, maak je een sequel, stripverfilming of remake. 13 is het laatste, al zullen niet veel mensen hebben gehoord van het Franse origineel uit 2005. Gelukkig hebben ze wel dezelfde regisseur zijn verhaal laten vertellen. Hierdoor blijft de film fris en onderhoudend. Actieheld van het moment Jason Statham hoeft zijn handen deze keer niet eens vuil te maken.

Russisch Roulette

Vince (Sam Riley) heeft het thuis niet makkelijk. Zijn vader ligt in het ziekenhuis en het is aan hem om voor brood op de plank te zorgen. Vince werkt als elektricien en tijdens een klusje bij een van zijn klanten, ziet hij de man rondlopen met een verdachte enveloppe en hoort hij gepraat over een grote som geld. Als de man later sterft neemt Vince de brief mee en volgt de instructies. Zo denkt hij thuis alle schulden af te kunnen lossen. Binnen de kortste keren zit 13, de nieuwe alias van Vince, in een game dat draait rond Russisch Roulette. Met twaalf andere personen moet hij zien te overleven terwijl er grof geld wordt ingezet.

Eigenaardige acteurs

In het origineel speelde de broer van regisseur Géla Babluani de hoofdrol en draait de grauwe film enkel rondom het schietspel. Voor de remake heeft Babluani meerdere verhaallijnen gebruikt om zo de boeiende lijst met acteurs hun eigen achtergrond te geven. Mickey Rourke (The Wrestler) komt uit de gevangenis en wordt geforceerd om mee te doen. De man met zijn typerende cowboyhoed speelt helaas op automatische piloot. Ray Winstone (Robin of Sherwood) en Jason Statham (The Expendables) zijn de broers Ronald en Jasper. Winstone is de deelnemer van het spel terwijl Statham veel geld op hem inzet. De Brit zien we voor de afwisseling eens van een rustige kant, wat best goed uitpakt.

De minder bekende Sam Riley steelt echter de show en laat zijn pijn en angst goed zien zoals hij dat ook deed in Anton Corbijns Control, het verhaal over Joy Division frontman Ian Curtis. Hoe hij betrokken raakt bij het spel is zeer goed uitgewerkt. Vince volgt netjes de aanwijzingen en dan is er voor hem geen weg terug. “I’m a technician”, zegt Vince nog onwetend maar veel te laat, als ontdekt wordt dat hij 13 niet is.

Ten slotte is daar 50 Cent, in een volstrekt overbodige rol. Hij trekt misschien de aandacht met zijn naam op de filmposter, maar zijn aanwezigheid is beperkt. De momenten dat hij te zien is komen de film niet ten goede.

Cock the Hammer

De film draait natuurlijk om Russisch Roulette en dit levert interessante cinema op. Het spel wordt goed in beeld gebracht en de spanning is om te snijden. Michael Shannon, binnenkort te zien als de slechterik in Man of Steel, is de energieke host van het spel. Omdat er verschillende personages zijn geïntroduceerd, is het nog maar de vraag of Vince het overleeft. Anders dan bij het origineel zien we hoe tussen elk spel de deelnemers omgaan met hun emoties. Door deze momenten verliest 13 af en toe zijn drive, apart van Ronald en Jaspers verhaal zijn de subverhalen vrij overbodig.

Conclusie

13 is somber en hard. De cast is een boeiend en opmerkelijk gezelschap. De film heeft over het algemeen een goede drive en kent een sterk begin. Door de overtuigende rol van Sam Riley blijf je geïnteresseerd kijken. Dankzij enkele overbodige verhaallijnen, de aanwezigheid van 50 Cent en het ontbreken van extra’s heeft deze blu-ray zijn minpunten. De remake is daarom een lekker tussendoortje, maar helaas geen knaller.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Sterk begin
  • Spannend
  • Boeiende cast

Wat is NOT

  • 50 Cent
  • Verschillende verhaallijnen zijn overbodig
  • Geen extra's

7

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren