SSD staat sinds kort voor Slomere Steam Deck

Wat is de Steam Deck toch een machtig mooi apparaat. Die techniek die erin zit, gewoon wauw. Mooi scherm, AMD chipjes en een strakke PCI express 3.0 x4 SSD wanneer je voor de 256GB of 512GB versie gaat. Nou ja… nee…of ja, misschien. Want Valve heeft stilletjes de specificaties van deze edities een tikkie getweakt, iets wat Hardware Luxx wist op te merken.

Wanneer je nu naar Steampowered gaat of Steam op je pc opent en de Steam Deck specificaties opent, zie je dan ook weinig frappants. Maar de Amerikanen zien inmiddels wat anders. Op de Amerikaanse Steam geeft Valve namelijk sinds kort aan dat er een kansje bestaat dat je PCI express 3.0 x4 SSD plaats heeft gemaakt voor een PCI express 3.0 x2 SSD, eentje met de helft minder bandbreedte dus.

Niet dat dit iets moet uitmaken, zegt Valve. Volgens hen merk je daar namelijk helemaal niks van. En dat weet men omdat dit is getest door Valve en zij merkten er ook niks van. Ja ok, heel misschien wanneer je het ding echt grandioos over de flos jaagt. Dan zou je theoretisch gezien last kunnen krijgen van tragere lees- en schrijfsnelheden. Maar anders echt niet hoor.

Maar goed, als dat echt zo is, waarom is er dan ooit voor een PCI express 3.0 x4 SSD gekozen. Waarom niet meteen een x2 SSD? Dat lijkt me goedkoper in de productiekosten. En als ik het verschil niet merk, zou het dan kunnen zijn dat Valve al langer voor deze optie kiest zonder dat we het weten? Heb ik mijn Steam Deck dan voor veel te veel geld van de hand gedaan?

Oh jee…

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren