Zeg hallo tegen Valve’s eigen handheld gaming device: de Steam Deck

Mocht je nog behoefte hebben aan een mobiel apparaat waar je lekker op kan gamen, dan heeft Valve – het bedrijf achter Steam – misschien wat interessants voor je. Na wekenlange speculatie en een vermoedelijke naam (SteamPal) erop los te hebben gelaten, introduceert Valve officieel diens eigen handheld genaamd Steam Deck.

De Steam Deck is samen met AMD ontwikkeld en wordt dus in zij geheel aangestuurd door een custom APU: de zogeheten Zen 2 + RDNA 2 powerhouse. Volgens Valve heeft deze chip meer dan genoeg spierballen om moderne AAA-games te kunnen draaien. Net als ieder gaming device beschikt de Steam Deck ook over “best in class” thumbsticks en analoge triggers, maar het heeft ook een snufjes waar Phil Spencer kennelijk fan van is, namelijk touchpads en gyroscopische controls.

Natuurlijk is het scherm van de Steam Deck ook niet geheel onbelangrijk. Daarom heeft Valve gekozen voor een 7 inch, LCD (helaas geen OLED) touchscreen met een 60Hz beeldverversing en een resolutie van 1280×800 pixels. Mocht je dat nou echt te klein vinden, dan valt de Steam Deck middels een USB-C dock ook aan te sluiten op een extern beeldscherm. Via dit dock kun je de handheld ook verbinden met een bekabeld netwerk, andere USB-apparaten en opladen. Benieuwd hoe dat eruit ziet? Onze concullega’s van IGN hadden de primeur, welke we graag met je delen.

Om er zeker van te zijn dat je niet na 10 minuten zonder accureserve komt te zitten, is de Steam Deck uitgerust met een 40 wattuur accu waar je volgens Valve 2 tot 8 uur mee vooruit zou moeten kunnen. Nu zit er nogal een verschil tussen 2 en 8 uur, maar dat zal alles te maken hebben met het type spel dat je erop speelt.

Om die games op je Steam Deck te kunnen spelen heb je uiteraard ook wat opslag nodig. Om geheel aan je wensen te voldoen komt de Steam Deck dan ook in drie varianten opslag: 64GB eMMC, 256GB NVMe SSD en 512GB NVMe SSD. Uiteraard zijn de laatste twee een tikkeltje sneller dan het instapmodel. Mocht dat nog steeds niet genoeg zijn, dan valt de opslagcapaciteit van de Steam Deck ook nog uit te breiden met een microSD kaart.

Lang verhaal kort, Valve heeft binnenkort een eigen Switch waar je jouw superdikke Steam Library op kunt spelen. Ik zeg bewust binnenkort, want de handheld zou vanaf december 2021 verzonden moeten gaan worden. Mocht je interesse hebben, dan kun je vanaf morgen een exemplaar reserveren via Steam. Voor €419 heb je het instapmodel te pakken. Het 256GB exemplaar gaat voor €549 van de hand. Wil je liever all-out, tel dan maar €679 neer.

Oh ja, de prijzen zijn wel exclusief het docking station. Daar vertelt Valve op een later moment meer over.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren