Wat fijn dat Crystal Dynamics van Square af is

Ik had dit nieuws even gemist; ik ben even druk met het offline leven, maar wat fijn om te lezen dat Crystal Dynamics “Embraced” is! De Embracer Group heeft ze opgeslokt voor 300 miljoen. Ik blijf het toch een bijzonder verhaal vinden. THQ gaat failliet vanwege e̶x̶o̶r̶b̶i̶t̶a̶n̶t̶e̶ ̶p̶e̶r̶s̶t̶r̶i̶p̶s̶ ̶w̶a̶a̶r̶ ̶o̶o̶k̶ ̶i̶k̶ ̶z̶e̶k̶e̶r̶ ̶v̶a̶n̶ ̶g̶e̶n̶o̶t̶e̶n̶ ̶h̶e̶b̶ mismanagement, er blijft een soort zusterbedrijfje over genaamd THQ Nordic en dat groeit weer uit tot de Embracer Group, een uitgever die inmiddels studio’s als Gearbox (Borderlands), Aspyr (bezig met remake Knight of the Old Republic) en 3D Realms (DukeNukem) binnen de gelederen heeft.

En nu komt daar dus de westerse tak van Square Enix bij. Crystal Dynamics, Eidos Montreal en Square Enix Montreal, inclusief de rechten voor onder andere Tomb Raider en Deus Ex.

Wat fijn dat deze studio’s van Square Enix af zijn. En andersom ook, want Square Enix heeft hun westerse studio’s altijd als tweederangs gezien. Zij vinden van zichzelf dat ze geen westerse games moeten namaken, want dan gaat het mis. Zij moeten, naar eigen zeggen in hun kracht blijven staan. Dat zijn mooie woorden en het omarmen van je eigen cultuur is iets moois, maar als we eerlijk kijken naar de games van Square Enix, dan is de vraag waar die kracht eigenlijk zit?

Want ja, Final Fantasy is een grote naam en de remake van deeltje zeven is fantastisch, maar wanneer was de laatste echt goede Final Fantasy. De MMO wordt inmiddels omarmt door de fans (en dat heeft veel reparatietijd gekost), maar hebben mensen echt nog zin in deeltje 16? En Kingdom Hearts is in feite natuurlijk niet zo’n goede game… Oké die koopt iedereen toch wel.

En daar ligt misschien wel het probleem. Square Enix heeft altijd moeite gehad met hun westerse ontwikkelaars. Ze gooiden het team van Marvel’s Avengers onder de bus door te stellen dat Crystal Dynamics niet de juiste ontwikkelaar was voor de game. Onzin natuurlijk. Crystal Dynamics is een prima ontwikkelaar, maar hun mandaat was het maken van een pay-to-pay-to-pay-Marvel-fans-kopen-toch-alles-wel. Ook was Square Enix teleurgesteld in Guardians of the Galaxy. En daarbij bedoelen ze hopelijk alleen de verkoopcijfers en niet de kwaliteit, dat is namelijk echt een leuke game.

Misschien is Square Enix wel teleurgesteld in het feit dat het Marvel-publiek daadwerkelijk kijkt naar de kwaliteit van games en velen op basis van recensies een aanschaf overwegen. Dat is iets wat Kingdom Hearts-fans natuurlijk niet doen. “Kwaliteit? Hoezo? Daar is Mickey en een zwaardje dat lijkt op een sleutel en iets wat op Final Fantasy lijkt!”.

Ik denk dat Square Enix hun verkochte studio’s nog best wel gaat missen. Andersom absoluut niet.

 1.   
  Aepollo's avatar

  ‘En Kingdom Hearts is in feite natuurlijk niet zo’n goede game…’
  Beetje jammer weer, Peter :’)

 2.   
  Petor's avatar

  @Aepollo: Als ik ooit eens een keer internet krijg in mijn nieuwe huis (hopelijk woensdag), ga jij me snel laten zien waarom KH zo vet is toch?! 🙂

 3.   
  Aepollo's avatar

  @Petor: Sure!