Stilte rondom Google Stadia doet abonnees twijfelen aan toekomst

Dat de meningen over Google Stadia verdeeld zouden zijn; dat wisten we sinds november al. Dat nota bene de betalende abonnees aan de bel zouden trekken over de stand van zaken; die zagen we dan weer niet aankomen. Op de eens zo lovende r/Stadia subreddit wordt Google vriendelijk verzocht “beter te doen”, mocht hun streamservice meer voet aan de grond willen krijgen.

In het specifiek gaat het om de publieke kritiek van Reddit-gebruiker Gizoogle, die in luttele uren uitgroeide tot de populairste post aller tijden op het subforum. De Stadia-abonnee pleit voor betere communicatie, nadat Google zich ruim veertig dagen lang doodstil hield over hun speelbare streamdienst.

Gizoogle heeft het daarbij over een aardig lijstje aan beloftes waar Google vooralsnog geen verdere duidelijkheid over verstrekt heeft. Denk daarbij aan het delen van je abonnement in familieverband, het uitblijven van iOS-ondersteuning, vele beloofde functies van de Stadia Pro-controller, streamen in resoluties boven de 1080p en uiteraard de “120 games die onderweg zijn”, maar waar vooralsnog geen woord over gerept werd.

Inmiddels is Stadia’s PR-stilte deels gebroken, nadat het verantwoordelijk team (slechts uren ná de klaagzang) twee inbegrepen Stadia Pro-games voor aanstaande maand onthulde — Gylt en Metro Exodus zijn dan “gratis” te claimen voor de Pro-abonnees.

Ondanks de aankondiging van de twee “gratis games” voor aanstaande maand (tegenover de huidige instapprijs van 129,99 euro), lijkt de consensus rondom Google Stadia ook op de subreddit vrij duidelijk. Veel eensgezinde abonnees voegen zich bij Gizoogle en diens kritiek; Google heeft rondom de lancering van hun platform te veel beloofd en simpelweg te weinig geleverd. Voor een groep betalende leden voelt het Pro-abonnement momenteel “nutteloos”, terwijl de service in zijn geheel nu meer wordt weggezet als een “beta-fase”.

Google en het Stadia-team laten wel weten mee te luisteren met de inmiddels vrij populaire klaagzang. Communitymanager “GraceFromGoogle” liet in het draadje weten dicht op het vuur te willen zitten en gebruikers up-to-date te houden over hun visie op de klachten.

All the concerns you’ve brought to the table are completely valid, and I understand where your frustrations are coming from. Nobody likes to be left in the dark. While I don’t have product updates to share right at this second, I can promise you that I have been, and will continue taking feedback posted to r/Stadia and other channels, like the Stadia Community Forum, back to the Stadia team.

Sinds die respons, momenteel zeventien uur geleden, is ook Grace’ Reddit-account volledig stilgevallen.

Het laatste officiële statement vanuit Google’s eigen platformen dateert een kleine twee weken terug. Daarin belooft het Stadia-team nog in het eerste kwartaal van 2020 in ieder geval “meer Android-telefoons” te willen ondersteunen, 4K-streams vanuit browsers uit te rollen en de controller daadwerkelijk draadloos bruikbaar te maken voor laptops en computers. Specifieke data of andere benaderingen werden daarbij niet gegeven.

Voor buitenstaanders voelde Google’s gamestreamingdienst misschien al langer dead on arrival, maar bij dezen hebben ook betalende gebruikers de alarmbellen laten rinkelen.

Hoe zie jij de toekomst van Stadia vanuit hier in? Schroom vooral niet je mening te delen met je vrienden van Gamersnet.

 1.   
  Callandt's avatar

  Zowiezo dat het eerste jaar een soort “beta” jaar is en zo als iedere community zijn er mensen die zeuren omdat het niet snel genoeg gaat volgens hun.

  Ik ben heel blij met de service, ik verplaats me heel veel voor mij werk en met Stadia kan in ik in mijn vrije tijd nog altijd gamen 🙂

 2.   
  Tom Kauwenberg's avatar

  @Callandt: Ik denk dat het cruciale verschil is dat Google dit nooit officieel als beta bestempeld heeft. Afgelopen november was gewoon de ouderwetse en betaalde hard launch, maar dan zónder een heleboel van de interessant(st)e features en beloftes.

  Kijk dan naar de huidige stand van zaken rondom Project xCloud. Dát loopt nu in een testfase. Die hebben misschien ook nog niet alles waar ooit beloftes over gemaakt zijn, maar je hoeft als tester tenminste ook geen cent eraan te verliezen — en daar zijn ze transparant over.

  Kan me voorstellen dat de meningen hierover verschillen, maar als ik nu 129,99 euro lichter was, zou ik zeggen dat Google me (op zijn minst) wat communicatie verschuldigd is.

 3.   
  Callandt's avatar

  @Tom Kauwenberg: Inderdaad had Google dit moeten meedelen dat niet alle features gingen aanwezig zijn op launch en al zeker het woord “Beta” moeten vermelden op de website.

  Maar eigenlijk de technologie achter Stadia werkt perfect. Het enigste dat Google nu nog moet doen in een aantal beloofde features nog toevoegen en dan volop inzetten op games toevoegen op het platform.

 4.   
  Tom Kauwenberg's avatar

  @Callandt: Helemaal mee eens. Hetgeen dat ze nu hebben, werkt op zichzelf prima. Het is alleen dat ze dus qua communicatie en marketing niet enorm slim gehandeld hebben en dat doet nu twijfels doet opborrelen.

  Naar mijn idee is dat een open doel voor Microsoft, Sony en elke andere partij die nu nog de streamingmarkt wil betreden. Het enige wat je hoeft te doen om een kans te maken, is meer games (of prijs-kwaliteitratio) aanbieden en nét iets duidelijker je plannen formuleren.

 5.   
  mmx's avatar

  @Tom Kauwenberg: ik heb deze discussie met belangstelling gelezen en ja Tom je ziet het goed.

 6.   
  Anoniem-1144967822's avatar

  Ik ben een betaalde gebruiker, en blijf dat ook voorlopig. Het werkt super. Ik vind dat ik veel waar heb voor mijn geld (CCU, fijne controller, 6 gratis games).

  Zelf zie ik Stadia niet als een ‘beta’. Ik heb werkelijk 0 problemen. Ja er ontbreken nog wat features en er zijn nog niet zo veel game’s, maar dat is allemaal wel te overzien. echte problemen met lagg of latency zijn er simpelweg niet, en dat zegt wat!

  Google zet hier een revolutionair product neer, mensen staan werkelijk verbaasd te kijken wanneer ik mijn game’s binnen 10 seconden opstart op welke willekeure PC dan ook, updates downloaden? daar doen we niet aan! meteen in de game en gaan!!

 7.   
  Anoniem-2092343610's avatar

  @Anoniem-1144967822: volledig met je eens

 8.   
  Anoniem-1907907789's avatar

  Zag dit artikel in mijn Google Feed voorbij komen maar wat een B.S. allemaal zeg… Ik speel dagelijks Red Dead Redemption 2 zonder problemen, krijg van de week Gylt gratis een game die ik graag wou spelen.
  Heb een Chromecast Ultra waar ik dagelijks Netflix/Disney/YouTube op kijk. Controller is perfect..

  Klagers klagen, mensen zonder problemen genieten.

 9.   
  Tom Kauwenberg's avatar

  @Anoniem-1907907789: Vind “bullshit” wel meteen wat ver gaan. Deze redditor komt met gezonde en welgemeende kritiek (op een platform waar hij zelf ook nog graag voor betaalt), maar dat moet dan meteen afgeschreven worden als kul? Mag een product/dienst niet meer verbeteren nadat je het koopt, of wat is precies het probleem?

  ’t Klinkt bijna alsof je bang bent dat je Chromecast Ultra in een moordmachine verandert als je te luid en te kritisch denkt, of zo.

 10.   
  Anoniem-2081968464's avatar

  Stadia is een falliete dienst binnen twee jaar zal de stekker er uit gaan.

 11.   
  Anoniem-518370673's avatar

  @Tom Kauwenberg: het werkt alleen nog niet met alle functies net zoals iOS Android Windows Xbox Nintendo PlayStation zijn gereleased met niet alle functies en het kan jaren duren voordat een product eindelijk volwassen is…. Het is bullshit om nu al te klagen.

 12.   
  Anoniem-2133298440's avatar

  @Tom Kauwenberg: Waarom kritiek hebben op iets wat voor mij perfect werkt?

 13.   
  Anoniem-2057313408's avatar

  @Anoniem-2133298440: jiij noemt het ‘perfect’ maar het kan ook gewoon zijn dat je hele lage standaarden hebt. google stadia is crap.

 14.   
  Anoniem-481885222's avatar

  @Tom Kauwenberg: Waarom kritiek hebben op iets wat voor mij perfect [email protected]Anoniem-2057313408: dat kan of ik ben geen verwent kotertje en begrijp dat dit techniek van de toekomst is.

 15.   
  Anoniem-481885222's avatar

  @Anoniem-2057313408: ik vind het perfect omdat ik geen verwend kotertje ben en kan accepteren dat cloudgaming the next big thing is in game industrie en Stadia het verdomme goed doet.

 16.   
  Callandt's avatar

  @Anoniem-481885222: Denk dat jouw “fanboy” reacties iets overdreven zijn. Sommige kritiek is terecht en Google kan enkel maar leren uit de kritiek.

 17.   
  Anoniem-800099073's avatar

  @Callandt: Tuurlijk daar ben ik het ook mee eens, maar voor nu werkt het echt super goed zijn al flink wat verbeteringen te merken sinds dag 1 maar het platform is compleet om als release te bestempelen.

 18.   
  Anoniem-1394123952's avatar

  @Anoniem-481885222: Inputlag, dynamische resolutie , compressie artifacts, games als abbonement. Ja klinkt echt ‘ verdomme goed’. LOL

 19.   
  Anoniem-1817785825's avatar

  @Anoniem-1394123952:

  Inputlag wat echt niet waar is inputlag is niet aanwezig… gok dat jij zelf geen Stadia heb getest?
  dynamische resolutie Red Dead speelt op 1080p en altijd op 1080p bij mij (op een 1080p scherm)
  compressie artifacts, wanneer?
  games inbegrepen bij abbonement.

 20.   
  Tom Kauwenberg's avatar

  @Anoniem-1817785825: Geen zorgen, ik begrijp je volledig.

  Knipper twee keer als de Chromecast Ultra je bedreigt. Zolang je maar weet dat je hier veilig bent. Google kan je geen pijn doen.

  Maar, nee: niemand heeft er problemen mee dat jij het een perfecte service vindt. Het wordt alleen gevaarlijk als we alle producten/bedrijven voortaan niet meer aan (hun eigen) standaarden gaan meten.

  Wel of geen merkbare lag en een handje “gratis games”; Google heeft gewoon veel grotere beloftes gemaakt dan wat Stadia nu voorstelt.

 21.   
  Anoniem-928506642's avatar

  @Anoniem-1394123952: Dit begrijp ik dus niet, ik heb werkelijk geen last van een input lag. En net zoveel last van video compressie als bij het kijken van Netflix.