Review: Bee Simulator

In de huid kruipen van verschillende schepsels op aarde is ontzettend fascinerend in een videogame. Denk aan de rebelse gans, een grazende geit en een ongelooflijk irritante duif. Met Bee Simulator krijg je de kans om als bij door het leven te gaan. En als het leven van een bij net zo vreselijk is als deze game, heb ik medelijden met iedere bij op deze planeet.

Bijzonder slecht

Het is in de eerste cutscene heel duidelijk wat Varsav Game Studios precies wil bereiken in Bee Simulator, het is namelijk meer bedoeld voor educatieve doeleinden dan dat je daadwerkelijk lol gaat beleven. Waar een Goat Simulator en Pigeon Simulator gaan voor krankzinnige humor, is Bee Simulator een stuk serieuzer in aanpak. Meteen word je met je neus op de feiten gedrukt dat het niet goed gaat met de bij in de natuur. Dit komt na deze video echter totaal niet meer aan bod en je wordt losgelaten in het alledaagse leven van een bij.

Vrij snel kom je er achter dat deze game vooral voor jonge kinderen bedoeld is en ik denk dat zelfs kids vraagtekens zetten bij de uitwerking van Bee Simulator. De paar uurtjes die je spendeert in de game ben je vooral langs bloemen aan het racen om nectar te verzamelen. Er is een klein verhaallijntje te volgen, waarin je alsnog vooral bezig bent met vergaren van nectar, alleen word je vergezeld door andere bijen die tegen je praten.

En mijn God, wat is de voiceacting ver-schrik-ke-lijk. Alsof een aantal Oost-Europese stagiairs op een zolderkamer de boel hebben ingesproken met behulp van een microfoon van twee tientjes. De intonatie is raar, het accent is bij de meeste bijen heel dik en de kwaliteit van het geluid zelf laat te wensen over. Ook de geluidseffecten zelf zijn hilarisch slecht. Ballonnen klappen alsof er een kanon wordt afgevuurd en mensen die gestoken worden, roepen heel zacht ‘au’. Alsof ze het leven al hebben opgegeven.

Bijzonder saai

Bee Simulator lijkt dus vooral educatief bedoeld te zijn, maar om jonge kinderen wat te leren moet het ook leuk zijn om te spelen. Naast het verzamelen van nectar, zijn er een aantal zijactiviteiten te beleven. Zo kan je vechten tegen wespen, dansen met andere bijen en zeldzame planten opsporen. Deze activiteiten zijn wel oké om te spelen, maar wel iedere keer dat je ze speelt hetzelfde en extreem simpel.

Wat ook jammer is, is dat Bee Simulator best een grote (maar lelijke) wereld heeft waar je doorheen kan vliegen, maar daar zo weinig mee doet. De wereld is statisch en je kan niet lekker vrij een vervelende honingbij uithangen. Mensen zijn apatisch en reageren amper op jouw aanwezigheid en op de exploderende ballonnen na kan je ook helemaal niets met de omgeving zelf. Je kan alleen op wat zoete etenswaren landen om je turbo op te laden, onder toeziend oog van het hele gezin, dat het allemaal niets kan schelen.

Het enige wat Bee Simulator wel goed doet, is dat je flora en fauna kan ontdekken, die allemaal zijn terug te vinden in een uitgebreide encyclopedie. Met een leuk 3D-model van de plant of dier en een aantal regels aan feitjes, is het daadwerkelijk mogelijk om wat te leren in deze game. Ook de bijen zien er best wel mooi uit, maar daarentegen is het besturen van je insect weer een drama.

Conclusie

Bee Simulator heeft het hart oprecht op de goede plek. Varsav Game Studios heeft een poging gedaan om de jonge mens wat bij te brengen over de natuur op een originele manier. De uitwerking is echter bijzonder matig. Bijna alles gametechnisch rammelt en het enige wat ik wel kon waarderen, volstaat ook prima als lesboek. Dat zou waarschijnlijk ook nog goedkoper zijn, want veertig euro voor Bee Simulator betalen is echt een belediging. Leer je ook nog een lesje geld besparen.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Encyclopedie met flora en fauna
  • De bij ziet er mooi uit

Wat is NOT

  • Grafisch lelijk
  • Slechts 2-3 uurtjes lang
  • Saaie gameplay
  • Statische omgeving
  • Idiote geluidseffecten
  • Vreselijke voice-acting
  • Veel te duur

3.0

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren