Veel games die voor het verschijnen van de Nintendo Switch op de markt kwamen, maken alsnog de overstap naar de hybride-console. De meeste daarvan zijn titels die uiterst geschikt zijn voor het apparaat: je kunt ze eventjes oppakken in de trein naar je werk of school, maar ook langere sessies houden op de bank. Vampyr is wat dat betreft een beetje een vreemde eend in de bijt, aangezien deze game het verhaal zo prominent naar voren schuift als selling point. Met regelmaat kom je in een lange cut scene of dialoog terecht en moet je oppassen dat je je trein- of bushalte niet mist. Toch is de game naar de Switch gekomen, dus laten we een kijkje nemen naar de nieuwe port.
Bloedzuigen in de trein
Voor mijn werk moet ik regelmatig precies zo’n treinritje maken waar de Switch zijn mobiele kracht laat zien: tussen 30 en 45 minuten lang. Dit was dus een perfect moment om mijn hypothese te testen dat Vampyr zich niet echt leent om onderweg te spelen – en het bleek al snel dat ik gelijk had. Gelukkig wist ik nog waar de lange dialogen zaten omdat ik de game ook op PlayStation 4 van een review heb voorzien. Had ik dat niet meer geweten, was ik waarschijnlijk erg vaak de draad van het hoofdverhaal én de zijverhalen kwijt geraakt.
Ook de slaapstand biedt niet écht soelaas: als je je Switch tijdens een dialoog in die stand zet, wordt de zin afgekapt die op dat moment wordt afgespeeld. Zodra je echter weer verder speelt, begint het spel met de zin ná die afgekapte zin. Zelfs als je dus tijdens je onderbreking hebt onthouden waar het gesprek was gebleven, zul je toch minstens een halve zin aan informatie missen, en die kan op sommige momenten echt cruciaal blijken.
Bloedzuigen op de bank
Maar goed, niet élke game hoeft natuurlijk optimaal gebruik te maken van de kwaliteiten van de Nintendo Switch om een port te rechtvaardigen. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat je Switch je enige console is en dat je eventuele laptop Vampyr niet kan draaien. In dat geval kan ik je Vampyr wél aanraden, want het is en blijft een toffe game. De problemen uit mijn oorspronkelijke recensie zijn nog altijd aanwezig, maar daar is makkelijk overheen te kijken.
Wel is het zo dat de Switch-versie van de game grafisch danig is afgezwakt, wat soms wel heel duidelijk wordt. Met name als er wat meer licht schijnt zie je behoorlijk wat vlakke textures op je scherm. Gelukkig speel je in Vampyr een vampier die de nachtdienst in een ziekenhuis op zich neemt, dus zóveel helder verlichte scènes zijn er ook weer niet.
Dat brengt me overigens bij een pluspunt van de handheld-modus: waar Dark Souls op de Switch eigenlijk niet te spelen was omdat de boel zo donker was, is dat in Vampyr niet het geval. Nu is deze game dus niet heel geschikt om op te pakken in de trein, maar er zijn meer situaties waarin je de Nintendo Switch mobiel wilt gebruiken. Moet je naar de wc, maar wil je je dialoog niet onderbreken? Neem de Switch mee naar de wc! Nog even wat slachtoffers maken voor het slapengaan? Neem je Switch mee naar bed! Waar dat met Dark Souls dus lastiger is, zou dat met Vampyr wél prima kunnen werken. De game is duister, maar niet te duister voor het spiegelende scherm van de Switch.
Conclusie
Zou ik Vampyr voor de Nintendo Switch aanraden? Ja, maar alleen als de Nintendo Switch je enige optie is om te gamen. De port is grafisch een stuk minder mooi en ook de framerate kakt hier en daar in. Wel is en blijft het een solide game die zeker het spelen waard is. Misschien niet voor onderweg, maar zeker wel voor thuis!
Niet voor onderweg vind ik een vreemd min punt.
Verder een leuke game die ik al op de Xbox heb.
Verder top dat dit soort games ook naar de Switch komen.