Ook shooter-held Shroud verlaat Twitch voor Mixer

Nadat Twitch’ favoriet Ninja naar Mixer vertrok, blijkt ook de iets volwassenere streamer Michael “Shroud” Grzesiek zijn vaste liveshows naar Microsofts nieuwe streamingplatform te verhuizen. De oud-Counter-Strike-veteraan wist in de afgelopen jaren flink naam voor zichzelf te maken als shooter-expert op Twitch, waar Grzesiek uiteindelijk meer dan zeven miljoen volgers wist te vergaren.

Op onder andere Twitter liet Shroud weten dat de overstap naar Mixer vanaf gisteravond officieel werd. Vanaf heden laat hij Twitch achter zich en streamt hij zijn schietavonturen exclusief op Mixer. Sinds de aankondiging staat zijn Mixer-kanaal alweer bijna 350.000 volgers sterk.

Net als concullega Ninja deed, maakte Shroud in samenwerking Mixer samen een promotievideo om de overstap verder op te hypen:

Vanuit Mixer zelf worden uiteraard ook maatregelen genomen om een vaste stroom aan nieuwe kijkers te genereren. Ook in dit geval wordt een betaald lidmaatschap op Shrouds Mixer-kanaal tijdelijk gratis weggegeven, in de hoop zijn volgers sneller over te hevelen naar de nieuwe service.

Twitch lijk tot dusver eenzelfde tactiek te hanteren als met Ninja’s exodus. Het nog altijd populairste streamingplatform houdt de lippen stijf over het vertrek van een van hun grootste spelers, maar stripte uiteraard Shrouds oude Twitch-kanaal wél per direct van het felbegeerde Partner-vinkje. Regels zijn regels.

Of Grzesiek straks ook een lading onbedoelde porno op zijn verlaten kanaal kan verwachten, dat is nog maar de vraag…

Shroud specialiseert zich als streamer met name in battle royales en andere, competitieve shooters. Zijn eerste uitzending op Mixer vond enkele uren geleden plaats in Call of Duty: Modern Warfare, welke (ondanks de serversproblemen) alsnog goed is bevallen, aldus Shroud zelf.

 1.   
  Tom Kauwenberg's avatar

  Mixer begint langzaam toch een serieuze bedreiging te vormen voor Twitch, in plaats van het lachertje op sociale media, zo lijkt ‘t.

  Wat ergens ook wel helpt is dat Mixer zich (logischerwijs) ontiegelijk verwelkomend opstelt, waar Twitch tegenwoordig heel kil en gezichtsloos aan kan voelen. Dan hoor je Phil Spencer en het hele Mixer-team een nieuwe aanwinst het beste wensen op een nieuw platform, terwijl je je afvraagt of Jeff Bezos überhaupt ooit van Shroud of Ninja gehoord heeft…

 2.   
  BozeBever's avatar

  @Tom Kauwenberg: De streamers dik betalen helpt ook mee. Vind op dit moment mixer best wel leeg en kil met enkel de grote name die het kleur geven.

 3.   
  Tom Kauwenberg's avatar

  @BozeBever: Natuurlijk betaal je ze, anders krijg je ze überhaupt niet over naar je platform. Gaan we van topvoetballers ook verwachten dat ze, omdat ze het “lachen” vinden, ineens overstappen naar een andere (of zelfs mindere) club?

  Mijn punt is meer dat Mixer nu actief lijkt te sleutelen aan een rendabele formule, waar Twitch de afgelopen tijd juist enorm slordig om lijkt te gaan met (hun eigen) regelgevingen, aanknooppunten en woordvoerders. Ja, ze hebben by default de grootste namen, maar er is genoeg loos daar binnen de organisatie. De hoeveelheid drama en controverses spreekt daarin voor zich.

  Mixer bouwt nu een platform en koopt talent in — Amazon kocht een paar jaar terug gewoon het grootste streamingplatform ooit op en deed er maar wat mee; ze waren toch de grootste. Beetje gezonde concurrentie kan geen kwaad, lijkt me.

 4.   
  007Nightfire's avatar

  @Tom Kauwenberg: Dat is ook wel een beetje te verwachten als een bedrijf zo groot wordt. YouTube heeft in essentie precies dezelfde problemen als Twitch. Zeker als we het hebben over drama en controverses.
  Mixer is nogal wat kleinschaliger, dat het dan warmer aanvoelt is daar een direct gevolg van. Tuurlijk werkt het bedrijf met de communicatie daaraan mee, maar zolang het geld voor de reguliere streamer (lees; de mensen die geen miljoenencontract krijgen om over te stappen) te verdienen is op Twitch, blijft men. En zolang die normale streamers daar blijven, blijven ook de kijkers op Twitch.

  Mixer hoopt op het ‘eerste schaap over de dam’ effect, dat is precies wat ze nodig hebben, maar dat werkt niet als mensen hun baan op het spel moeten zetten. Mixer moet nu juist de massa pakken. Óf veel streamers en dan volgen de kijkers, of de kijkers en dan volgen de streamers. En daar is Mixer in het nadeel, omdat alle kijkers gewend zijn aan Twitch en alles wat daarvan afwijkt als onhandig (of misschien zelfs slechter) ervaren. Streamers zonder mega contract zijn extreem afhankelijk van hun vaste kijkers, dus zelfs al vinden ze Mixer beter, dan stappen ze nog niet over.

  Ik denk dan ook dat het niet gaat om of Mixer langzaam een serieuze bedreiging vormt of niet. Het is een bedreiging of niet. Dat tipping point gaat zorgen dat iedereen massaal overstapt. Of dat ooit gebeurd vraag ik me af.

  Ik begrijp daarom ook niet waarom Mixer niet in 1x een heel team over laat komen. Eerst Ninja, nu Shroud, over een maand ?
  Als ze het geld hebben, hadden ze beter 10 grote namen en 100 kleinere namen een zak geld kunnen geven. Die 10 kost ze een behoorlijke duit, maar dat gaan ze nu stuk voor stuk doen. Die honderd zijn relatief goedkoop en zorgen ervoor dat het uitlekt wat voor een sneeuwbaleffect kan zorgen. Juist dan maken ze kans om de massa over te halen.

 5.   
  mattioza's avatar

  @Tom Kauwenberg: Met deze deal heeft Mixer weer een grote vis te pakken.

  Maar als we de beschikbare statistieken van afgelopen kwartaal gaan bekijken heeft, ondanks de overstap van Ninja begin augustus, Mixer juist minder kijkuren dan het kwartaal ervoor. Terwijl het aantal streamers en streamuren, in het zog van Ninja, verdrievoudigd zijn. Bij Twitch zie je in het derde kwartaal net het tegenovergestelde, minder content maar meer kijkuren.

  Momenteel heb ik bij Mixer nog een beetje een Epic Games Store gevoel. Veel kijkers hebben zoiets van: ‘ah jij wilt over gaan naar een ander platform? Dan kijken wij wel gewoon naar iemand anders op Twitch’. We zien dat Ninja, 3 maanden na zijn overstap, ‘slechts’ 2,5 miljoen van zijn ooit bijna 15 miljoen Twitch volgers overhoud op Mixer. Dus voorlopig is het alleen maar in het nadeel van de streamer, al helpt een enorme vergoeding wel de pijn/schade te verzachten.

  Het is sowieso goed dat er een grote partij is die duidelijk werk wil maken om stevige concurrentie/alternatief te bieden voor Twitch. Alle begin is moeilijk, zeker als je het als relatief nieuw platform moet gaan opnemen tegen een gevestigde waarde.

 6.   
  Tom Kauwenberg's avatar

  @007Nightfire: Ik denk vooral dat Mixer voorzichtig hoopt dat één van deze aankopen ineens dat hek van de dam mietert, maar inderdaad; het komt maar langzaam op gang. Zie ook de cijfers waar mattioza naar verwijst.

  Het is ook een battle uphill voor Mixer natuurlijk, gezien Twitch al jarenlang gelijkstaat aan streamen in het algemeen. Twitch is streamen, al sinds dat ooit relevant is geworden. Tot dusver voelen ze daar, denk ik, dan ook geen hitte onder de voeten, maar het is ook een teken dat ze niet kunnen blijven “slacken”.

  Hoe recentelijk bleek dat Twitch gigantisch oneerlijk kan zijn in het behandelen van hun talent, dát zijn tekenen aan de wand dat er misschien een kantelpunt in zicht is. Twitch is een paar drama’s verwijderd van een boel (grotere en/of kleine) streamers die gezamenlijk beslissen “maar er is een alternatief…”