In den beginne – of ja, eigenlijk in 2014 – schiep Logitech de G502 Proteus Core, een gaming muis die door sommigen het stempel van ‘de perfecte muis’ kreeg opgeplakt. Ik was destijds één van die mensen en na het aanschaffen van dit kekke stukje randapparatuur verdween bij mij de behoefte aan een ander. Zelfs de upgrades die Logitech in 2016 met de G502 Proteus Spectrum (RGB) en in 2018 met de G502 Hero (verbeterde 16K-sensor) doorvoerde, wisten mij niet van mijn geliefde muis te scheiden. Mijn G502 was gewoon alles wat ik van een muis kon verlangen, al had ik stiekem soms het verlangen dat het ding draadloos was. Maar ja, draadloos… da’s ook niet alles. Constant opladen, een lomp zware muis en input lag waar je achterlijk van wordt. Nee bedankt. Maar wat als Logitech de toch al zo fijne G502 eens draadloos kon krijgen zonder al deze minpunten? Logitech be like: “Hold my G502 Lightspeed.”
De wederopstanding van G-zus
We schrijven 2019, het jaar waarin Logitech de G502 liet wederopstaan, deze keer zonder snoer. De G502 Lightspeed is zo’n beetje het antwoord op de gebeden van velen, waaronder de mijne. Nu kan al snel de vraag rijzen wat Logitech allemaal met deze muis heeft uitgevreten in het afgelopen jaar en het antwoord daarop is weinig en veel tegelijk. Zoals we tijdens de unboxing van Peter al konden zien, lijkt de Logitech G502 Lightspeed qua uiterlijk – op het snoer na dan – helemaal niets met de Hero-variant uit 2018 te verschillen, maar het getrainde oog ziet toch al snel een paar aanpassingen. Wie nog verder graaft, kan al snel bemerken dat Logitech toch best wat heeft veranderd om de Lightspeed-versie op alle fronten beter te krijgen dan voorheen.
De meest opvallende verandering is de gewichtsreductie, wat met een draadloze muis al bijna een godswonder te noemen is. De G502 Lightspeed is – zonder de toe te voegen gewichtjes – 7 gram lichter dan diens bedrade broertje en dat is regelrecht knap te noemen. Gezien een muis nu eenmaal zwaarder wordt wanneer deze een accu moet huizen, moest Logitech de gewichtsreductie op andere zoeken. Dus wat doet Logitech? Het hele design van de G502 is op de schop gegaan, zonder dat iemand daar iets van merkt. De buitenwand is dunner geworden en de beproefde PRO endoskeletstructuur doet ook bij de G502 Lightspeed wonderen. De enige visuele clue die wij als gebruiker kunnen bemerken is het scrollwieltje, welke niet langer massief is. De G502 Lightspeed is overigens met zijn 114 gram nog steeds geen vedergewicht – en voor de E-atleet wellicht nog enkele grammen te zwaar – maar het is een flinke stap in de goede richting.
Aan het draadje kan het liet laggen
Voor de rest is de G502 Lightspeed gewoon de G502 die de meesten van ons kennen, en dan in het bijzonder de gamers die de Hero-versie met die magnifieke 16K optische sensor al naast het toetsenbord hebben gedrapeerd. Want ondanks het feit dat de Lightspeed-variant draadloos is, zou je het aan de prestaties niet merken. Sterker nog, als je de meegeleverde oplaadkabel aan je muis zou knopen en deze voor de grap niet in een vrije USB-poort zou frommelen, zou je een argeloze maat van je gewoon voor de gek kunnen houden. Van input lag valt niet te spreken, voor zover ik dat kan testen. Er zal best wel iets te bemerken zijn wanneer je de muis door een machine van enkele tonnen laat testen, maar in de praktijk is enige vorm van lag verwaarloosbaar. Ook dat argument om niet draadloos te gaan mag je dus van je lijst strepen.
Maar hoe zit het dan met dat eindeloze opladen? Ga effe zitten knul/meid, want nu komt het mooiste. Als we Logitech mogen geloven doet de G502 Lightspeed 48 uur met een volle accu bij normaal gebruik, wat je zelfs nog kan oprekken naar 60 uur wanneer je toch al niet zo van de RGB-lichtjestour bent. Dat is dus grofweg twee en een halve dag non-stop gamen zonder eet-, drink- of plaspauze (want slapen doen we wel als we dood zijn). Een ‘normaal’ persoon die gemiddeld een uurtje of vier per dag gamet kan dus bijna twee weken met een volle lading doen. Uiteraard zijn dit allemaal cijfertjes die door Logitech worden aangeleverd en zal het in de praktijk wellicht net eventjes ietsjes anders zijn, maar echt veel zal het niet afwijken. Ik zou het bij God niet weten om eerlijk te zijn, want in mijn geval is het accupercentage nog niet onder de 98 procent gezakt.
Powerplay, now you play with power
Dit komt niet omdat ik weinig met mijn muis speel (klinkt erg fout trouwens), maar door een vernuftig accessoire genaamd Powerplay. Nee, dit is geen turbo-versie van een toilet, maar een muismat waarmee de G502 Lightspeed wordt opgeladen terwijl deze gebruikt wordt. Superhandig, wanneer je het mij vraagt. Niet alleen laadt deze sjieke muismat – welke je zelf van stoffen of harde ondergrond kunt voorzien – je muis op, de RGB lichteffecten die ook bij de Powerplay aanwezig zijn, vallen te synchroniseren met de effecten op je muis, mits correct ingesteld. Dat instellen doe je overigens middels Logitech’s software welke de naam G Hub draagt. G Hub geeft de enthousiasteling ook de mogelijkheid om profielen te creëren, je button layout te wijzigen en je DPI in te stellen.
Je zou dus bijna kunnen stellen dat de G502 Lightspeed/Powerplay wombo combo de ultieme ervaring biedt en tot op zekere hoogte is dat ook zo, vooral wanneer je niet zo’n behoefte hebt aan een zo zwaar mogelijke muis. Een wijze man zei ooit “with great power comes minder gewichtjes” en in het geval van de G502 Lightspeed heeft deze man helemaal gelijk. Wanneer de muis wordt gecombineerd met de Powerplay muismat, vallen de twee 4-grams gewichtjes niet meer aan de muis toe te voegen. De houder hiervan moet namelijk plaats maken voor het oplaadbare accuutje, welke geen 8 gram weegt. Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik één van die figuren ben die hardware altijd zo zwaar mogelijk wil hebben, maar met die paar gram minder kon ik wel leven. Voor het eerst in mijn leven neem ik genoegen met ‘niet zo zwaar mogelijk’.
Zie je saldo met Lightspeed verdampen
Helaas komt dit alles wel tegen een prijs en wat voor eentje. Eenieder die allergisch is voor een merk als Razer omdat die steevast aan de prijzige kant is, zal bij het zien van de G502 Lightspeed gegarandeerd onder de uitslag komen te zitten, want met een adviesprijs van €149,99 is deze muis zeker niet goedkoop te noemen. Vooral wanneer je jezelf beseft dat de meest recente bedrade versie “maar” 89,99 kost, ga je toch wel even prakkiseren waar je die extra zes tientjes voor betaalt. En natuurlijk, een high-end draadloze muis snoept nu eenmaal wat extra knaken van je pennierekening, maar met een prijskaartje van een anderhalve meier zit je qua prijs wel direct op Razer Lancehead-niveau. Eerlijkheidshalve moet ik wel bekennen dat ik de G502 Lightspeed te allen tijde boven de Razer Lancehead zou verkiezen, puur omdat de G502 nu eenmaal ‘mijn schatje’ is.
Maar wacht, er is nog meer. Mocht je nu echt je geld met de snelheid van het licht willen zien verdwijnen, dan is de zojuist opgehemelde combinatie met Powerplay echt iets voor jou. Voor een schamele €129,99 extra kun je eindeloos genieten van een nimmer leeglopende accu in je G502 Lightspeed, wat je van je bankrekening dus eventjes niet kunt zeggen. Ja, de Powerplay is een absoluut gemis wanneer je er eenmaal aan gewend bent geraakt, maar je dient jezelf wel echt even af te vragen of de luxe van een altijd volle accu de prijs van deze hightech muismat rechtvaardigt. Ik vind het wat aan de forse kant en persoonlijk zou ik niet zo’n moeite hebben met de normale manier van opladen, maar dat is natuurlijk voor ieder een persoonlijke afweging.
Conclusie
Met de G502 Lightspeed heeft Logitech het ondenkbare weten te presteren, namelijk een zo goed als perfecte muis nog net even iets beter maken. De alom geroemde features die de G502 Hero al bezat – zoals de 16K optische Hero-sensor, perfecte vormgeving en het voor mij niet meer weg te denken freescroll-wieltje – zijn ook nu weer van de partij. Als klap op de vuurpijl is dit pareltje van Logitech nu lichter én draadloos, zonder de bekende nadelen die draadloze muizen zo impopulair maakten. Het enige wat niet lichter is geworden, is de prijs, waar je wel eventjes van schrikt. Vooral wanneer je de G502 Lightspeed wilt combineren met de opladende Powerplay muismat, zal je saldo eraan moeten geloven. Maar ja, with great power comes een geplunderde spaarrekening.
pfohhh wat een prijs zeg…
Ik moet nog altijd een muisje scoren.. Maar hoop stiekem dat ik er a.s. zaterdag een krijg voor mn verouderdag hahahaha ja ja dan word deze knakkerd al 31 XD
Zou opzich de logitech MX master wel willen..
Best wel prijzig aan de andere kant gaat Logitech lang mee .
@CHILLOZZ: vast gefeliciteerd met je verouderdag Chillozz dat word dus feest voor jou.
@mmx:
idd, En ook meteen begin van de vakantie 😀
Dus van mij mag t warme weer wel weer terug komen 😛
Bedankt voor de felicitatie 😀