Geen eSports tijdens Olympische Spelen 2024 in Parijs

Vorig jaar kwam er verrassend nieuws uit de hoek van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Men zou namelijk gaan bekijken wat de mogelijkheden zijn om eSports toe te voegen aan de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. Inmiddels heeft men een afweging gemaakt en die is helaas nog niet positief.

Volgens het IOC is het nog te vroeg om eSports als een ‘medal event’ toe te voegen aan de Spelen in 2024. Als reden noemt het IOC een aantal onzekerheden rondom eSports. Zo kennen eSports-games een behoorlijke variatie in populariteit en gaan de ontwikkelingen qua games ontzettend snel. Ook op het gebied van Virtual Reality en Augmented Reality geburt er veel in de industrie. Daarnaast vindt de IOC het een lastig verschil dat fysieke sporten om waarden gaan, terwijl de industrie rondom eSports vooral commercieel gedreven is.

Toch sluit men niet uit dat eSports ooit deel uit kan maken van de Olympische Spelen in de toekomst. In een verklaring laat men weten:

The Summit agreed that the Olympic Movement should not ignore its growth, particularly because of its popularity among young generations around the world. It was agreed that competitive gaming entails physical activity which can be compared to that required in more traditional sports.

The Summit encourages the International federations (Ifs) to explore the potential benefits and applications of the electronic and virtual versions of their sport.

Een gemiste kans om eSports nog niet toe te voegen? Of hoort eSports niet thuis op de Olympische Spelen? Laat het weten in de reacties!

 1.   
  Dondonz's avatar

  Ik denk dat wanneer je e-sports een deel wil gaan laten uitmaken van de Olympische spelen, dit erg langzaam moet gebeuren.

  Eerst de meest populaire games zoals Dota/LoL etc. zodat ook de mensen die er op tegen zijn (mogelijk vanwege het ‘pure’ van de olympische spelen) kunnen zien dat er veel mensen zijn die hier toch behoefte aan hebben. Om zo langzaam maar zeker es-ports in een beter beeld te brengen bij de ‘traditionele’ sportfanaten.

 2.   
  BozeBever's avatar

  Ik ben een gamer, en een sportliefhebber maar dit vind ik geen goed idee.

  Sporten op de OS moeten deels tijdloos zijn (atletiek, zwemmen, etc) of dat in zich hebben te worden (over ski-cross valt te discussieren, daarom was het een demonstratiesport). De commercie omtrent gaming, het niet hebben van een officieel aangesloten sportkoepel/bond en de ‘houdbaarheid’ van een gouden medaille op een spelletje dat 4 jaar geleden hip was maken het totaal ongeschikt voor de OS, zelfs als demonstratiesport.

  Pro-gaming is een sport, net als dat darts, autoracen en schaak dat is… maar niet olympisch.

 3.   
  Ik kom Harambe wreken's avatar

  Terecht, gamen is geen sport.

 4.   
  tranceguy's avatar

  Gaat uiteindelijk wel komen want ze kunnen er gewoon net omheen.

 5.