Organisatie Olympische Spelen Parijs 2024 bekijkt opties om eSports toe te voegen

Droom je van successen tijdens de Olympische Spelen, maar dan wel zonder al te veel fysieke inspanningen? Goed nieuws! De organisatie die zich bezighoudt met de Olympische Spelen van 2024 in Parijs is momenteel aan het bekijken of ze eSports in het evenement kunnen verwerken.

Momenteel spreekt men met vertegenwoordigers binnen de eSports-wereld en het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Volgens Tony Estanguet, co-president van de Spelen in Parijs, is het momenteel zoeken naar mogelijkheden om de gebruikelijke olympische sporten en eSports te verenigen binnen het grootste evenement ter wereld:

We have to look at it because we can’t say, ‘It’s not us. It’s not about Olympics.’ The youth, yes they are interested in esport and this kind of thing. Let’s look at it. Let’s meet them. Let’s try if we can find some bridges.

I don’t want to say ‘no’ from the beginning. I think it’s interesting to interact with the IOC, with them, the esports family, to better understand what the process is and why it is such a success.

Tijdens de Spelen in Rio vorig jaar werd eSports als een soort nevenactiviteit gehouden, naast de officiële “full medal events”. Het zal nog wat voeten in de aarde hebben voor het IOC besluit of eSports echt een onderdeel uit mag maken van het Olympische toernooi in 2024. Naar verwachting zal men pas echt een knoop doorhakken na de Spelen van 2020 in Tokio.

Overigens wordt volgende maand pas formeel bekendgemaakt welke stad de Spelen in 2024 mag organiseren, maar het lijkt bijna zeker dat Parijs de gelukkige is en dat concullega Los Angeles in 2028 het evenement mag verwelkomen.


eSports op de Spelen? Ik ben blij man!

 1.   
  WesterW's avatar

  Het essentiele verschil met “echte sporten”, is dat de games die op competitief niveau worden gespeeld om de zoveel jaar veranderen. Het is een beetje vreemd om het ene jaar wel een bepaalde sport te hebben op de Olympische Spelen en het andere jaar niet meer, nietwaar? Alleen daarom al lijkt het mij niet een goed idee. Daarnaast is het ook niet nodig wat mij betreft.

 2.   
  DeAdSeYe's avatar

  Er zal genoeg animo zijn maar niet op de normale sport olympische spelen. Als ik de organisatie zou zijn, zou ik een aparte officiële olympische spelen genaamd esports Olympics organiseren.

  Esports begint razend populair te worden, bij Dota 2 international staat de pot al op 24mil dollar. Er gaat genoeg geld om in Esports, nog een aantal jaar en het geld dat in omloop is bij esports, zal even hoog zijn dan elke andere sport (waaronder voetbal) dan ook.

  Dan zullen er ook officiële Internationale teams ontstaan, die geen groep, clan of club vertegenwoordigen maar een land net als voetbal.

 3.   
  Tom's avatar

  Hoewel interlandelijke eSports nog altijd heel interessant zijn, zou ik ze inderdaad niet onder de Olympische Spelen schuiven. Neem aan dat zoiets een beetje haaks staat op wat de Grieken ooit voor ogen hadden.

  Maak gewoon per game (waar animo en teams voor klaarstaan) een eigen wereldkampioenschap. Tijdens de Overwatch World Cup was ’t bijvoorbeeld al aardig interessant om Nederland uit te zien komen (en ten onder te zien gaan tegen Zuid-Korea), dat kan uiteraard bij meerdere games zo onderling georganiseerd worden.

 4.   
  fantasyfreak's avatar

  Dat ze er een heel kampioenschap van maken vind ik wel prima, maar niet bij de olympische spelen. Daar gaat het naar mijn idee om (oude) fysieke sporten en daar passen de eSports niet bij.