Ik vind Red Dead Redemption 2 niet leuk, wat nu?

Het is donderdagavond 25 oktober en de hele avond voel ik in de gameshop waar ik voor werk een vreemd soort spanning hangen. Klanten lopen af en aan en hebben allemaal dezelfde vraag; verkoop je hem al? Iedereen moet ik teleurstellen, want wat ze willen hebben komt morgen pas uit. Niemand kan meer wachten en de volgende dag is het na acht jaar eindelijk zo ver; Red Dead Redemption 2 ligt in de schappen!

Het is alsof Jezus van Nazareth hoogstpersoonlijk terug is gekomen op aarde, maar ook hij zal waarschijnlijk dan te druk zijn met het nieuwe epos van Rockstar. Natuurlijk moet ik ook aan de hype geloven en voordat de zon op was, zat ik al op mijn digitale paard cowboytje te spelen. De eerste drie uur liet ik de ervaring over me heen komen en met open mond zat ik te kijken naar de idioot vette details en grafische pracht in Red Dead 2.

De sneeuwsporen die je achterlaat, de hoed die van je hoofd kan worden afschoten, het dreigende onweer dat langzaam over de bergen trekt. Het Wilde Westen van 1899 is verreweg de grootste ster van de game en een hoge school-voorbeeld world building, voor de rest van de game-industrie (ja ik kijk naar jou, Ubisoft).

Red Dead Redemption 2 heeft me genadeloos te pakken in de eerste uren, maar de scheurtjes in mijn enthousiasme treden op naarmate de speelsessie vordert. De details die ik eerst zo opzienbarend vond worden langzaam irritant. Ontzettend tof dat het leegroven van huizen extreem realistisch is, doordat je de kastjes en lades één voor één moet openmaken. Maar na een aantal uurtjes heb je dit wel gezien en wil je gewoon verder met de echt leuke dingen in de game.

Ook wil het tempo maar niet omhoog door het ultrarealisme en hierdoor wordt de game in mijn ogen op een aantal momenten gewoon saai. Ja ik zei het, saai! Je moet douchen, eten, je paard borstelen, slapen. Allemaal saaie dingen die je doet in het echte leven, moet je nu ook doen als je juist wilt ontspannen in een videogame. En het houdt daar niet bij op, want het is een hele waslijst aan dit soort ultra realistische handelingen die gewoon irritant zijn.

Vergeet je wapens niet uit de tas van je paard te halen als je afstapt, ritten van makkelijk tien minuten waarin je niets doet en je paard kan je niet altijd oproepen waardoor je soms enorme stukken moet lopen. Het duurt en het duurt maar, en het is heerlijk als je dan eindelijk een shoot-out krijgt voorgeschoteld, ondanks dat de gunplay erg clunky voelt. Maar dat maakt niet uit, want er is eindelijk actie te beleven in deze veel te lange speelfilm.

Na twaalf uurtjes Red Dead Redemption 2 in een aantal dagen heb ik de Blu-Ray weer uit mijn PlayStation 4 Pro gehaald en ik voel me er bijna schuldig om. Het één na snelste verkopende entertainmentproduct laat ik links liggen, terwijl het lijkt alsof werkelijk iedereen de game helemaal het einde vindt. Opbiechten dat je voor Donald Trump hebt gestemd is makkelijker dan verklaren dat je Red Dead 2 niet leuk vindt.

Het voelt ook bijna alsof ik de talenten achter Rockstar verraad door het niet te spelen, want de kwaliteit druipt er vanaf en ik haak af omdat er in zekere zin teveel kwaliteit is ingestopt. Maar een deel van de kwaliteit wat erin zit, is ook een vorm van opscheppen. “Kijk hoe vet realistisch het eruit ziet hoe je lijken en huizen berooft!”

Hartstikke tof man, maar maakt het je game daadwerkelijk beter en leuk om te spelen? Want ik irriteer me dood aan het enorm lage tempo dat je hierdoor creëert. Ook is het heel tof dat je paard een realistische gehoorafstand heeft, maar als ik midden op de prairie sta zonder paard en ik hierdoor tien minuten terug moet lopen, is het gewoon vervelend. Maar tegelijkertijd is het ook weer een demonstratie van Rockstar van hoe bizar goed ze zijn in het bouwen van een wereld die gewoon klopt. In alles. Jammer genoeg.

Ik ben teleurgesteld dat ik niet mee kan gaan in de hype van Red Dead Redemption 2, want het verdient alle complimenten die het krijgt. Het is echter ook belangrijk dat Red Dead Redemption 2 een disclaimer krijgt. Het Wilde Westen van Rockstar is lang niet voor iedereen bedoeld. Heb je een aandachtsspanne van een visstick en het geduld van een baby met honger, dan is dit meesterwerk niet voor jou bedoeld. Ook al wil je het net als ik ontzettend graag met liefde spelen, deze game is voor ons blijkbaar té goed.

 1.   
  Soraya's avatar

  Dit is precies de reden waarom ik de game niet eens heb aangeraakt! Het is prachtig en echt een goede game, maar simpelweg niet voor iedere speler. Ik heb echt geen tijd/energie/geduld voor zulke trage gameplay. Wellicht eens tijdens een vakantie of pensioen 😉

 2.   
  Ik kom Harambe wreken's avatar

  Ondanks dat ik nog steeds verslaafd ben aan RDR2 en Trump de God Emperor is moet ik zeggen dat het koken en craften echt veel te lang duurt. Het kan nogal ergerlijk zijn als je bijvoorbeeld elke speciale pijl of kogel één voor één moet maken of al je vleesjes ook weer één voor één boven het vuur moet houden. Een trapper op meer dan 2 locaties was trouwens ook wel fijn geweest

 3.   
  Papachico's avatar

  @Soraya:

  Ja persoonlijk vind ik overigens wel dat mensen die de game niet hebben gespeeld niet horen te klagen. Dat mag je pas als je t zelf ervaren hebt.

 4.   
  bartofzo's avatar

  Ik heb een beetje hetzelfde gevoel, en daar komt nog bij dat ik vrijwel nooit met een controller speel en mijn ps4 zowat speciaal voor deze game heb gekocht. De enorme hoeveelheid taken die je moet verrichten is overweldigend. Zelfs de schietpartijtjes werken me op de zenuwen, omdat ik weinig ervaring heb met controllers en je geen moeilijkheidsgraad kan instellen. Het jagen vind ik dan wel weer heel tof! Vooral omdat ik dat om mijn gemakje kan doen en ik minder hard wordt afgestraft voor verkeerde beslissingen. Ik wil zo graag genieten van deze game maar in de praktijk heb ik hem nog nauwelijks aangeraakt 🙁

 5.   
  Tinuzz's avatar

  Ik heb het speel voor 90% en ga voor de 100. Maar herken me zeker in de punten in dit artikel. Als ze die een beetje hadden aangepast was het beste spel ooit geweest

 6.   
  the ultimate gamer boss's avatar

  1.2.3 en…. klaaaaaaag is het realistisch waar iedereen om vraagt is het nog niet goed

 7.   
  Tom Kauwenberg's avatar

  @the ultimate gamer boss: Alsof jij elk spel dat multiplayer verbant meteen perfect vindt.

  Is het niet mooi dat we juist een hobby hebben waarin iedereen zijn eigen ei kwijt kan, en we dat juist allemaal ter discussie opwerpen? Ik vind het fantastisch. Een beetje heen-en-weer over wat we wel en niet leuk vinden, houdt leven in de brouwerij.

 8.   
  OnOwned's avatar

  @the ultimate gamer boss: zoals zo vaak lees je weer compleet langs de betekenis van dit (persoonlijke) verhaal heen. Het is verkapte lofzang voor een geniale game die ik niet leuk weet te vinden.

 9.   
  Rijstekorrel's avatar

  @Ik kom Harambe wreken:

  Ik ben nu op 46% en zovaak doe ik die dingen niet, ik heb pas 3 keer gegeten ofzo.
  Dat craften van kogels ofzo heb ik nog nooit gedaan, bij elk missie dat je mensen afschiet liggen genoeg kogels.
  Even er overheen wandelen en je pakt van alles weer op.

  Ook nog nooit gedoucht in het spel, zal niet weten waar dat koet doen(is niet uitgelegd)
  Ik zie ook verder geen douch, of ik moet er overheen kijken ofzo.

  Al die kleine dingen dus niet zo hee erg verplicht

 10.   
  the ultimate gamer boss's avatar

  @OnOwned: zoals zo vaker ik lees zoals het hier staat vriend hahahaha en daar reageer ik op ik maak mij totaal geen druk om je opmerking pas op he anders vertel ik diana dat je lastig bent ik ben nu op een missie gozer hahah

 11.   
  Ik kom Harambe wreken's avatar

  @Rijstekorrel: Voor sommige dieren moet je andere pijlen gebruiken als je de huiden niet wil verpesten, wat nodig is voor bepaalde challenges, kleding van de trapper en cosmetische upgrades voor je kamp. Als je daar allemaal niks om geeft zal je er ook geen last van hebben maar anders is het pittig irritant

  Douchen kan idd niet, je kan wel bij sommige hotels een bad nemen. Neem aan dat dat ook bedoeld werd

 12.   
  tranceguy's avatar

  Ik kan me dat niet eens voorstellen, de game is gewoon awesome….

 13.   
  Dedsec's avatar

  Ja staat er een paard voor je koets, en dan moet je helemaal load game doen omdat je soms niks mag doen in een missie, en op het kamp mag je alleen maar lopen.

  En waarom zit er zoveel groen in ?? Want ik krijg veel minder van dat wild west gevoel dan in RDR 1.

  Ooja mog je een melding krijgen dat je op de map moet kijken ? Hou dan peltje rechts indedrukt, want daar was ik ook wel even mee bezig voor ik dat vond.

  Hoop dat je ook in online mensen kunt vastbinden en half het water in kunt gooien zodat ze nog half adem kunnen halen, want dat voelt zoo fijn om te doen haha.

 14.   
  Turk–Life's avatar

  Ik heb de game ook maar 2 aangeraakt, nu ligt die stof te happen in de kast. Fallout 76 vind ik vele malen leuker. En monster hunter world weer opgepakt.

 15.   
  YdieresiS's avatar

  Het is inderdaad echt een game die je heel leuk vindt of juist niet. De langzame gameplay spreekt mij juist wel weer aan. Even tot rust komen en niet meer denken aan de hectiek van het alledaagse leven. Ik vind het ook heerlijk ontspannend om even zo’n zijdelings klusje te doen, het borstelen van je paard is echt zo gedaan en werkt goed mee voor je horse bonding en het eten is ook alleen bedoeld om je personage op krachten te houden. Maar als je dit soort realisme niet kan waarderen dan is het inderdaad geen game voor jou en dat snap ik dan ook. Ik heb bijvoorbeeld wel wat met RDR2, maar helemaal niet met van die overlevingsgames als rust en dergelijke (terwijl die ook realisme uitstralen, maar dan op een ander manier). Zoals @Tom Kauwenberg aangeeft is het juist mooi dat iedereen een andere mening heeft, maar dan wel zolang deze mening niet opgedrongen wordt. Ik vindt door die verschillende meningen het ook mooi dat er zo veel diversiteit aan games uitkomt. Voor ieder wat wils en dit geeft mij ook eens de kans om wat anders te spelen dan ik gewend ben.

  Ik ben nog steeds in Chapter 2 van RDR2 en ben nog lang niet klaar met deze game en ik ben er ook nog lang niet klaar mee.

 16.   
  RLXTR's avatar

  Ik vind het een geweldige game, maar je moet er wel de tijd voor hebben. Als ik maar een kwartiertje de tijd heb om te spelen is het zinvoller om een andere game op te starten.
  Wat wellicht ook een rol speelt, niet persé alleen bij RDR2, maar bij veel games vandaag de dag, is dat er vaak enorm veel gewicht wordt gehangen aan hoe lang het duurt om de single player uit te spelen. Nu is dat bij RDR2, meen ik, zo’n 60 uur en dan is iedereen op het internet tevreden. Terwijl het aantal uur helemaal niets zegt over hoe leuk een game eigenlijk is.
  Ik vind het een leuke game hoor, maar het is in het algemeen wel een trend dat games soms kunstmatig langer worden gemaakt (lange reistijden, repetitieve missies) om zo alvast een goede indruk te maken voor de release. Bij een GTA3, Vice City of San Andreas vroeg je je niet af hoe lang het precies zou duren wanneer je je zo snel mogelijk door de hoofmissies werkte. Ik niet althans.

 17.   
  Mattiees's avatar

  ontzettend leuk geschreven Amador! ik moet zeggen dat ik het spel nog niet heb gespeeld, maar dat de streams (die er nu al bijna niet meer zijn) inderdaad blijk geven van deze ontzettend trage gameplay. Dit was voor mij wel de reden om niet een ps4 aan te schaffen maar gewoon af te wachten voor een eventuele pc versie. Het is een prachtig spel, maar dat hoeft inderdaad niet te betekenen dat het voor iedereen is.

 18.   
  Rijstekorrel's avatar

  @Ik kom Harambe wreken:

  cosmetische upgrades voor je kamp heb ik al wel gedaan, heb extra paarden plek erbij, een boot enzo.
  Verder voor missies heb ik geen beest bijna hoeven doden, ja 1 of 2 keer dan leerde je jagen een beer en nog iets anders dacht ik.
  Kleding ofzo vind ik niet zo spannend heb wel andere kleding, maar voor mij genoeg dat ik er geen beest voor hoeft te doden.

  Ik heb tot nu toe alleen ook nog verhaal missies gedaan, bijna nog niet 1 side missie/stangers of gaan jagen op die grote dieren ofzo zeg maar.

 19.   
  someone else's avatar

  Antwoord op titel: Console uit het raam en boeken lezen

 20.   
  KgUnl!mited's avatar

  Mooi geschreven Amador! Leuk die reuring in de comments. ‘Controversieel’ met een knipoog lijkt te werken. Zelf ben ik nog steeds hyped voor RDR2, mede dankzij Peter zijn enthousiasme. Maar ik wil eerst andere games uitspelen alvorens ik aan zo’n game begin.

 21.   
  AceMrHawk's avatar

  EINDELIJK! Ik heb echt precies hetzelfde. Heb het een paar uur geprobeerd, maar ik heb er gewoon echt geen zin meer in. Het is bij mij vooral dat je voor ALLES wat je doet je direct een bounty op je hoofd krijgt.

  Bijvoorbeeld: er kwamen vier mannen al schietend op mij af, dus natuurlijk schoot ik ze helemaal naar de derrie. Komt er een man op een paardje langs: WITNESS, MURDER. Direct een bounty van 100 dollar alsof die man z’n tijd vooruit is met een mobieltje in z’n zakkie en de sherrif even heeft opgebeld. Voor mij is het dan echt klaar hoor. Het voelt alsof ik gestraft wordt omdat ik andere dingen doe buitenom de missies, en dat in een freeroam game.

 22.   
  OnOwned's avatar

  @KgUnl!mited: Thnx! En ben ook blij dat het de tongen losmaakt. Merkte in mijn directe omgeving meer mensen die moeite hebben met Red Dead 2. Ik wilde gewoon een milde disclaimer hebben dat (volgens velen) de beste game in jaren, niet voor iedereen is. Het voelt alleen fout om zo’n aantoonbaar geweldige game, totaal niet leuk te vinden 😛

 23.   
  Mallorn's avatar

  @the ultimate gamer boss:
  Niet iedereen dus….

 24.   
  the ultimate gamer boss's avatar

  @Mallorn: sorry maar voor die problemen moet je toch echt bij jou vriend zijn als je een beetje na kan denken snap je wat ik bedoel maar volgens mij ben jij het vrouwtje
  ik ga weer verder op missie diana heefd mij nodig

 25.   
  OnOwned's avatar

  @the ultimate gamer boss: Je hoeft niet meteen mensen te beledigen die het niet met je eens zijn he. Laten we het wel netjes houden. Tot zover zie ik nu een hele prettige en goede discussie in de comments. Jammer dat jij met dit soort teksten (wederom) uit de toon moet vallen.

 26.   
  Tom Kauwenberg's avatar

  @the ultimate gamer boss: Zoals Amador al netjes aangaf; op Gamersnet waarderen we een gezellige discussie. Juist als de standpunten zo haaks op elkaar staan.

  Om dan een beetje homofobisch mensen ad hominem aan te pakken als je het niet met ze eens bent, voelt niet bepaald netjes. Ieder z’n ding, maar je draagt zo in ieder geval nul bij aan een zinnige discussie.