Review: BenQ EL2870U


Het heeft een jaar of vijf geduurd, maar langzaam maar zeker begint de geprezen 4K-resolutie dan toch een nieuwe standaard te worden binnen de entertainmentindustrie. Aanvankelijk voor film- en serieliefhebbers, maar tegenwoordig steeds vaker ook haalbaar voor de gamer op pc of console. Nu de richtprijzen voor die mooie displays nog.

Beeldbuisfabrikant BenQ doet wat dat betreft weer een mooie duit in de zak, door de nieuwe BenQ EL2870U in technische luxe te dompelen, terwijl de prijs toch wat gedrukt wordt…

High-end luxe met een lage prijs?

Hoewel de nieuwste aanwinst van BenQ’s entertainmentlijn (de met modelnummer herkenbare E-reeks) niet per definitie gericht is op de veeleisende gamer, is de EL2870U wél een flinke stap omhoog voor de beeldfanaten onder ons. Een bijzonder betaalbare, bovenal.

De monitor smijt met 4K-resolutie, mogelijkheid tot FreeSync, slechts 1 milliseconde responstijd en meer luxe, maar gaat op moment van spreken op de kop voor “slechts” een kleine 375 euro. Veel technische bombarie dus, maar niet per se een goddeloze aanslag op je portemonnee.

Waar de meeste monitorfabrikanten hun klusje al geklaard zouden vinden met de scherpere UHD-beeldverhouding en een kekke responstijd, is BenQ echter net dat stapje verder gegaan. Vrijwel alle E-monitoren voldoen tegenwoordig aan de high dynamic range, zonder die onhaalbaar prijzig te maken.

De zogenaamde HDR10-standaard staat voor meer en vooral realistischere kleuren, mits ondersteund door het aangesloten apparaat. Zij dat een goede pc, console of BluRay-speler; de kans op krachtigere kleuren is aanwezig.

Net als de eerder door ons geprezen BenQ EW277HDR (die ongetwijfeld vaker aangehaald zal worden, gedurende deze review) gooit de Taiwanese partij dus ook in de EL2870U met een groter kleurbereik, die vooral bij fervente console-gamers niet in het verkeerde keelgat zal schieten; daar is de ondersteuning voor HDR immers het grootst aanwezig.

Overigens hoor je consumenten die wild zijn van hoge cijfertjes niet klagen, want 1.07 miljard kleuren (!) bekt natuurlijk veel lekkerder dan de ‘verouderde’ standaard van 16.7 miljoen verschillende tinten.

Toegegeven, in het pc-landschap van onze industrie weet HDR nog niet echt enorm rap van de grond te komen, maar Xbox One X– en PlayStation 4 Pro-gamers — alsmede BluRay-liefhebbers en Netflix-bingewatchers — snappen waarom dit de onvermijdelijke toekomst van beeldvertoning is.

Meer levensechte kleuren en verhoudingen staat immers voor een realistischere blik op je entertainment, en dat slaat natuurlijk niemand af. Afgezien van ontwikkelaars van pc-games dan…

BenQ EL2870U – Technische specificaties

  • Resolutie: 3840 x 2160 pixels (Ultra HD / 4K)
  • Beeldverhouding: 16:9
  • Schermgrootte: 27,9 inch (70,9 centimeter)
  • Pixels per inch (PPI): 158
  • Type paneel: TN, LED backlight
  • Helderheid: 300 cd/m2
  • Contrastratio 1000:1 (native)
  • Dynamisch contrast 12.000.000:1
  • Kleurbereik: 10 bit (HDR10), 1.07 miljard kleuren
  • Kleurgamma: 72% NTSC
  • Kijkhoek: 170/160 (breedte/hoogte)
  • Responstijd: 1ms (GtG)
  • Verversingssnelheid: 60 Hertz
  • Game-ondersteuning: mogelijkheid tot FreeSync
  • Aansluitingen: 2 x HDMI 2.0, 1 x DisplayPort 1.4
  • Audio: 3.5 mm jack + 2 x 2 Watt speakers
  • Stroomverbruik: < 55 Watt, voeding ingebouwd
  • Afmetingen: 657,9 x 476,27 x 194,6 millimeter (hoogte x breedte x diepte)
  • Verstelbaarheid: -5˚ tilt omlaag, 15˚ tilt omhoog
  • Gewicht: 5,7 kilogram
  • Bevestiging: mogelijkheid tot VESA-muurbeugels

Excelleert met hak over de sloot

Heeft BenQ met die specificaties en de subtiele prijs daarmee een regelrechte doorbraak te pakken? Nee, niet direct. Een beetje liefhebber van beeldvertoning zal namelijk al vrij snel opmerken waar de Taiwanezen op bezuinigen.

Inderdaad, de resolutie is ferm en er wordt inderdaad voldaan aan die mooie HDR10-standaard, maar dan ook maar nét.

Met een piekhelderheid van 300 cd/m2 en 10 bit kleurdiepte is de high dynamic range van de EL2870U enigszins te ervaren als een soort “HDR-light”. Het voldoet krapjes aan industriestandaard om de nieuwe term te mogen dragen, maar de daadwerkelijke beeldproductie verbleekt alweer enigszins tegen BenQ’s eigen, nota bene honderd euro goedkopere EW277HDR.

Dat eerdere model prijkt dan weer met een mooi 12 bits paneel, gepiekt op 400 cd/m2. Weliswaar iets subtieler in beeldresolutie (die van de 1080p-standaard), maar zonder twijfel een zuiverdere poging tot HDR-vertoningen.

Desalniettemin staat daar wél weer die vlotte 1 milliseconde responstijd tegenover, een snelheid die de EW277HDR bij lange na niet weet te bereiken. Monitorliefhebbers zullen de hier gebruikte TN-panelen misschien afdoen als een ietwat verouderde techniek, maar ze zijn wél weer mooi in staat bijzonder lage responstijden erover te knallen; precies iets waar de gamer dan weer baat bij heeft.

De “grote broer” uithangen…

De vergelijkingen met specifiek dat kleine broertje uit BenQ’s entertainmentlijn houden daar echter niet op. Niet voor niets zijn de twee in fysieke stijl (en marketing) grotendeels met elkaar te vergelijken, ware het niet dat deze nieuwe EL2870U de thin bezel van zijn voorganger compleet in de ban doet.

Een vele hogere PPI-waarde (pixels per inch) is misschien mooi meegenomen, maar daar komt de zogenaamde screen-to-body-ratio wél weer onder te lijden. Dat krijg je immers van de ietwat verouderde randverlichtingtechniek.

Waren we in het verleden nog goed te spreken over het strakke design van BenQ’s eerste betaalbare HDR-scherm, moeten we met deze 4K-uitvoering weer een stapje terugdoen op die bewering; de EL2870U voelt toch weer nét dat beetje lomper aan. Nog altijd stijlvol ingestoken, maar net iets minder slick in diens overkomen.

Dat iets loggere ontwerp maakt het wel weer dat het normaliter wat onhandige voedingsblok nu wel meteen met het scherm samengesmolten is. Mooi intern meegenomen, dus.

Wederom zacht op het oog

Ondertussen neemt dit iets loggere 4K-vehikel wél weer een boel van de optionele gemakken van diens voorgangers mee. Met de inmiddels bekende lichtsensor en BenQ’s eigen Brightness Intelligence-technologie (B.I.+), leent ook deze monitor zich uitermate goed als een werkpaard. Op handmatig verzoek óf de automatische metingen van de sensor wordt zo je beeldvertoning geoptimaliseerd, zodat deze immer prettig op het oog zal zijn.

Snerpende blauwe tonen worden gefilterd, te felle schermen ietwat verduisterd. Vooral op de late avond een tegemoetkoming waar je u tegen zegt.

Voor de fervente gamer of beeldliefhebber is en blijft een functionaliteit als deze natuurlijk een regelrechte doodzonde, maar tegelijkertijd blijkt het ultiem handig voor zij die hun ogen zo lang mogelijk willen besparen. In de nacht nog een artikeltje pompen hoeft immers niet het einde van je retina te betekenen. Ondergetekende slaat het niet af, in ieder geval.

Geen verkeerde zet?

Mocht dat cumulatief klinken alsof de EL2870U een verkeerde zet is, dan is enige rectificatie op zijn plek; BenQ’s betaalbare 4K-monitor is absoluut geen verkeerd beeldscherm. In tegendeel zelfs.

Voor een nog relatief klein prijsje krijg je namelijk nog altijd flink wat luxe; snelle responstijd, flinke resolutie, verruimd kleurbereik én wat tegemoetkoming voor je ogen op de late avond. Stuk voor stuk heerlijke features, maar geen enkele weet echt weg te blazen.

Het HDR-bereik is nét aan, de strakke vormgeving heeft ietwat moeten lijden en ook het achterliggende paneel is geen kei als het aankomt op de kleurengamma’s nastreven, met slechts 68.17% DCI-P3, waar de goedkopere EW277HDR zeker 93% haalt in hetzelfde spectrum.

Liefhebbers van levensechte beeldproductie zijn met dit model wellicht niet aan het juiste adres, maar tegelijkertijd excelleert de BenQ EL2870U dus wél weer in betaalbare UHD-resolutie, waaromheen allerlei kleinere luxe-eigenschapjes zweven om low-key mede van te mogen genieten.

Conclusie

Als je BenQ één ding na moet geven, is het wel het succesvolle streven naar meer technische luxe voor de mainstream. Lang niet alle statistiekjes en cijfertjes staan meteen voor de beste beeldproductie, maar tegelijkertijd zet het Taiwanese bedrijf zich er wel toe om zaken als 4K-resoluties en HDR-beeldbereik toch weer een stuk betaalbaarder te maken voor de gemiddelde consument. En dat kunnen we niet anders dan toejuichen; elders is de techniek namelijk weer peperduur.

Toegegeven, echte beeldprofessionals en -liefhebbers maken met dit model wellicht niet de beste zet, maar voor ons gamers is de BenQ EL2870U mogelijk een zeer interessante uitbreiding van de set-up op het bureau — zij dat gedreven door console, dan wel pc. Dan haal je voor nog geen 375 euro een bijzonder uitgebreid 4K-display, waarmee je ook nog eens wegwijs wordt in de wondere, kleurrijke wereld van HDR. Dat moet dan maar in mondjesmaat, maar zelfs dat is al machtig mooi.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Betaalbare 4K én HDR
  • Snelle responstijden en FreeSync
  • Toegankelijk en behulpzaam in gebruik
  • Prima bouwkwaliteit

Wat is NOT

  • Lang niet het beste voorbeeld van HDR-pracht
  • Edgelit TN-paneel voelt ietwat verouderd

.

  1.   
    Mattiees's avatar

    zoals je zegt een mooie prijs voor 4k, alleen moet je systeem dat wel kunnen trekken. om steady 60 fps in 4k eruit te pompen met nog een beetje mooie graphics is al snel een 1070ti of zelf zijn grotere broer nodig. Denk dat de meeste mensen die zo’n kaart kunnen veroorloven niet perse het budgetmodel voor de monitor kiezen.

  2.   
    Tom Kauwenberg's avatar

    @Mattiees: Vandaar dat deze monitor zich ook niet héél direct op de gamer focust, maar in de marketing meer als een ‘video enjoyment’-model staat, met dan een paar tegemoetkomingen voor gamers (1 ms responstijd en FreeSync, vooral). De 4K en HDR is vooral genieten met je films/series en wat productiviteit.

    Then again, er zijn tegenwoordig natuurlijk ook games die relatief makkelijk in 4K/60 draaien. Ik pomp op een GTX 1070 vrij steady wat (medium) Sea of Thieves eruit, en Overwatch draait al helemaal als een tiet. Om nog maar niet te spreken over sommige low-poly indies, zoals Dead Cells of Into the Breach.