BenQ EW277HDR

Als er één nieuw buzzword is binnen de wereld van beeldweergave, dan is het wel HDR. De zogenaamde ‘high dynamic range’. Na resolutievergroting is het plots deze nieuwe vorm van kleurbereik die filmstudio’s, game-ontwikkelaars een schermfabrikanten nastreven. Het Taiwanese BenQ doet een duit in het zakje met de betaalbare EW277HDR monitor. Een bijzonder zakelijk beeldscherm, die je in staat stelt om comfortabel te kunnen genieten van een mooi plaatje of twee. Hoe oogt, maar vooral ook gamet, een monitor als deze? Wij openden onze oogballen voor een staaltje HDR-koopadvies…

Kleur en comfort boven knallen

BenQ is geen onbekende speler in het land der kijkbuizen. Wij gamers zijn met name gebonden aan de vooruitstrevende eSports-schermen, die later ondergestoken werden in dochtermerk Zowie. Daartegenover staat echter de andere kant van BenQ’s catalogus; betaalbare en vooral zakelijk ingestoken monitoren en projectoren. Een veelzijdige beeldweergave staat hoog in het vaandel, maar meer dan eens kenmerken ze van een focus op kijkcomfort. Tedere vertolking van zowel entertainment als werkomgevingen, dat is het credo.

De EW277HDR is precies zo’n scherm. Een ferm, 27″ groot kijkkader, zonder al te veel overdreven poespas. Tegen het schappelijke bedrag van (circa) 249,99 euro levert het een bijzonder natuurlijke kijkervaring op, terwijl het tracht je werkcomfort te verbeteren. Enerzijds wil het je dus laten genieten van betaalbare HDR-kwaliteit, terwijl het anderzijds met man en macht probeert je ogen niet weg te branden bij langer gebruik. Ook belangrijk. BenQ’s langlopende Eye-Care embleem prijkt dan ook op de features, met legio verbeteringen voor een zo gezond mogelijke beeldvorming.

Voor gamers in het specifiek weet het dus, naast de implementatie van de high dynamic range, nergens écht met hoge ogen te gooien. De ondersteunde resolutie van 1920 bij 1080 pixels is al langer onze gulden standaard, alsmede de verversingssnelheid van 60 Hertz. Het voldoet aan de meest basale eisen voor de gemiddelde gamer, maar richt zich overduidelijk niet op de elektronische atleet onder ons. De snelst gemeten responstijd van 4 milliseconde onderstreept dat feit voor de EW277HDR; simpelweg te langzaam voor de online pro’s en blaaskaken.

  • Schermgrootte: 27 inch / 68.58 centimeter
  • Resolutie: 1920 x 1080 pixels (Full HD)
  • Beeldverhouding: 16:9 ratio
  • Verversingssnelheid: 60 Hertz
  • Responstijd: 4 milliseconde (GtG)
  • Helderheid: 300 cd/m²
  • Contrastratio: 3000:1 (native)
  • Kleurbereik: 16.7 miljoen kleuren, HDR10-standaard
  • Kleurgamma: 100% Rec.709 / 93% DCI-P3
  • Kleurdiepte: 12 bits
  • Paneltechnologie: vertical alignment (VA)
  • Backlight: LED-verlichting
  • Kijkhoek: 178°(horizontaal)/178°(verticaal)
  • Luidsprekers: aanwezig (vermogen onbekend)
  • Energieverbruik: <40 Watt
  • Verstelbaarheid: -5° tot ~+15° (kanteling)
  • Interfaces: 2 x HDMI 2.0 + D-Sub + koptelefoonaansluiting + audio line-in
  • Afmetingen: 46,1 x 61,4 x 18,1 centimeterý (hoogte, breedte, diepte) inclusief standaard
  • Gewicht: 4,3 kilogram (inclusief standaard)
  • Inbegrepen: stroomadapter + 1,5 meter HDMI 1.4 kabel + benodigde instructies en drivers

De real deal der beelden

Razendsnelle games zijn wellicht niet uitbesteed aan de EW277HDR, maar dat is in dit geval dan ook niet de visie van BenQ. Het moet hier draaien om natuurlijke beelden en prettig werken, en dat merk je wel degelijk. Hoewel HDR-beelden op het eerste gezicht ogen als een wat fletse verschijning, heeft het absoluut een natuurgetrouwe charme. Videocontent en games die specifiek voor de high dynamic range gemaakt zijn, ogen bijzonder realistisch. Volle kleuren, met zelfs in hevig in contrast nog een oog voor detail. Het is allemaal even wennen, maar uiteindelijk zie je wel zeker hoe één-op-één sommige beeldverschijningen ogen met ‘de echte wereld’ zoals wij hem ervaren.

Optioneel is ook de mogelijkheid om HDR te emuleren. Mocht de ingevoerde videobron zelf niet over HDR-functies beschikken (of de HDMI-kabel die niet ondersteunen), dan kan de EW277HDR het kleurbereik handmatig wat verhelderen. Tóch een beetje dat HDR-gevoel, zij het een imitatie. Dat is leuk voor eventjes, maar liever prik je natuurlijk gewoon de juiste machine met de juiste snoer in het beeldscherm, zodat je mee kan praten over de real deal der beeldweergave.

Dynamische duurloop

Tegelijkertijd implementeert BenQ ook een andere nieuwe technologie in de EW277HDR. Eentje die blijkbaar van evenredig belang is, gezien de prominente plaatsing op dezelfde sneltoets als de HDR-schakel. Het gaat hier om de ‘Brightness Intelligence Plus’-modus, simpeltjes afgekort tot B.I+. Deze technologie trekt eropuit om de beeldweergave dynamisch bij te stellen, in het specifiek wat betreft helderheid en kleurtemperatuur. En hoewel ik begrijp dat dit voor velen als een overbodige functie afgedaan kan worden, moet ik toegeven er zeker van gecharmeerd te zijn. Dit is meer dan enkel een marketingpraatje, B.I+ is hoe BenQ zich daadwerkelijk wil onderscheiden.

Wie lang gebruikmaakt van zijn beeldscherm, zal merken dat de wereld om je heen meer dan eens wil veranderen. Een dag- en nachtcyclus, if you will. Wie is er niet ooit begonnen aan een nieuw avontuur in een game, om er na verloop van tijd achter te komen dat de zon inmiddels alweer opkomt. Zo blijkt maar: de lichtomgeving rondom je bureau is niet statisch. BenQ dicteert dat je beeldweergave dat dus ook niet zou moeten zijn. Die moet, net als de hele kamer, meegroeien met het licht (of gebrek daaraan) om je heen.

Wat B.I+ in wezen doet, is het continu meten van het licht in je omgeving. Aan de hand van een sensor wordt bepaald hoeveel licht er in totaal is, maar ook de kleurtemperatuur. Wordt het donkerder, dan dimt de EW277HDR diens lichtsterkte. Verdwijnt de warme herfstzon achter kille wolken, dan koelt het beeldscherm evenals af. Misschien niet de fijnste functie tijdens het bewerken van foto- of videobeelden, maar voor langere werk- en browsesessies een erg prettige ervaring voor het oog. Wat kijkcomfort betreft, heeft de EW277HDR zeker de nodige stappen gemaakt. Vooral gezien het zo makkelijk in en uit te schakelen is met die prominente knop op de voorzijde.

Geklungel met knoppen

Tegelijkertijd was het B.I+ waar voor het eerst wat nadelen van de EW277HDR aan de oppervlakte komen. Wie de functionaliteiten namelijk naar smaak wil afstemmen, gaat tegen een aantal obstakels oplopen. Het aan- en uitgooien van de functie (alsmede HDR) is zo gepiept, maar wil je de gevoeligheid van de lichtsensor aanpassen, of überhaupt wat friemelen met de instellingen, dan staat je nog wat te wachten. In tegenstelling tot veel andere recente monitoren, laat BenQ hier wat steekjes vallen op toegankelijkheid en overzicht.


Al helemaal als je bedenkt dat BenQ hoge ogen wil gooien met diens Eye-Care technologie. Het implementeren van legio functies om schadelijk blauw licht tegen te gaan is een vooruitstrevende forte, ware het niet dat deze enkel en alleen met een lastige reeks toetsen te bereiken is. BenQ beweert voorvechter te zijn op het gebied van ogen intact en gezond houden, bedelf die functie dan ook niet achter allerhande onpraktische menu’s.

Het ietwat onbeholpen schermmenu van de EW277HDR doet al snel enige frustratie opwekken. Niet ongelijk goedkopere of hevig verouderde schermen dien je hier te werken met een boel ongemarkeerde toetsen op de onderzijde. Het menu navigeren, functies afzonderlijk inschakelen, potmetertjes instellen; alles voelt wat klungelig. De functies van de knoppen zijn onlogisch, en het menu zelf levert weinig overzicht. Allemaal niet onoverkoombaar, maar wel iets waar je liever zo min mogelijk mee bezig bent. Dat terwijl veel monitorfabrikanten — waaronder ook BenQ zelf — inmiddels betere bedieningsmogelijkheden bedacht hebben. Zij het scrollwieltjes, snelknoppen of de zogenaamde ‘beeldschermtepel’ op de achterzijde; alles was prettiger geweest dan deze rij aan onduidelijke toetsen.

Tel daarbij op dat er geen vaste profielen op te slaan zijn onder diezelfde toetsen, en je snapt dat menunavigatie iets is wat je liever één keer instelt, om verder nooit meer aan te raken. Daartegenover staan natuurlijk wel de HDR- en B.i+-functionaliteiten, die zich gelukkig wél gemakkelijk in- en uit laten schakelen. Nu maar hopen dat je de rest van de instellingen niet regelmatig nodig hebt bij doorsnee gebruik.

Zakelijk strak

Dat gevoeld te hebben, is en blijft de BenQ EW277HDR wel een prettige vertoning voor het oog. Niet alleen met eerdergenoemde schermkwaliteit, maar ook in diens fysieke ontwerp. Ferm in grootte, maar verder subtiel in overkomen. De dunne zwarte randen rondom het beeldoppervlak zijn welkom, terwijl alles daaromheen eveneens ingetogen overkomt. Rechtlijnig zwart en wat antraciet, maar verder niet te veel schreeuwerige vormen of afleiding daaromheen. Het is alsof het EW277HDR zelf ook de maximale focus op de beelden wil houden, wat natuurlijk parallel loopt aan de zakelijke insteek van het geheel.


Qua comfort in verstelbaarheid blijft BenQ hier evenals subtiel. Het strakke scherm is gemakkelijk te assembleren en te plaatsen, maar erg flexibel is het geheel verder niet. Het statief kent een stevige kanteling van 20 graden, maar is verder niet te draaien of te keren. Wederom ingetogen. De aardig ruime kijkhoek helpt een handje om dat te overkomen, maar thuiswerkers of HDR-gamers die regelmatig verzitten of anderzijds hun blik aan willen passen, moeten wellicht inleveren op de beweeglijkheid van hun beeldscherm.

Conclusie

Afgezien van wat bijtijds brassen met de bediening, heeft BenQ hier wel degelijk een verleidelijk stukje schermapparatuur neergezet. De EW277HDR is en blijft een van de meest natuurlijke kijkervaringen die ik tot dusver heb gehad, zonder zichzelf te overschatten qua prijs. Voor nog geen driehonderd euro heb je hier niet alleen een ferme monitor die aan de HDR10-standaard voldoet, maar ook nog eens eentje die legio extra kijkcomfort weet te bieden. Met name de dynamische licht- en kleurkalibratie en legio instellingen voor een prettige werkervaring zijn daarin pijlers.

Game- en filmliefhebbers mogen genieten van sterke kleurgamma’s en natuurlijke contrasten, werkpaarden kunnen klokje rond zonder hun ogen kapot te branden. Al met al komt dat neer op een bijzonder betaalbare en toch vooruitstrevende monitor. Bovenal kun je ermee eindelijk meepraten over dat ene nieuwe buzzword waar de industrie wild voor gaat. Ook niet onbelangrijk.

Ben je overtuigd van de BenQ EW277HDR en wil je over op de koop? Gebruik dan onze kortingscode TKINFEW277HDR_gratisverzending op de BenQ webshop voor gratis verzendkosten!

  1.   
    darroox's avatar

    Als de 144Hz 350 euro (die misschien ooit komt) is , is het een aanrader. 8)

  2.   
    Tom's avatar

    Ben benieuwd of ze daar op inspringen. Onder Zowie hebben ze immers al dat kaliber beeldschermen, al zou het ook erg prettig zijn om een nieuwe lijn daarvan mét HDR-functies te zien.