Kansspelautoriteit start het beboeten van schadelijke loot boxes

Vandaag kenmerkt de nieuwe fase in de aanpak van loot boxes vanuit de Nederlandse Kansspelautoriteit. Aan de hand van een eerder gepubliceerd onderzoek naar loot boxes heeft de instantie zeker vier van de tien schatkistjes in games geclassificeerd als in strijd met de Wet op kansspelen, waartegen nu actie ondernomen zal worden.

Doordat sommige loot boxes in games te veel schadelijke gokelementen bevatten, vreest de Kansspelautoriteit voor toenemende gokverslavingen, vooral onder jeugdige spelers. Ontwikkelaars die daardoor in wezen clashen met onze wetgeving, kregen vanaf april (toen het loot box onderzoek gepubliceerd werd) de tijd daar verandering in aan te brengen. Mochten die speltechnische aanpassingen niet toereikend zijn geweest, dan zal de Kansspelautoriteit met ingang van vandaag boetes uitdelen.


Dat hoeft overigens niet te zeggen dat de Nederlandse overheid loot boxes compleet in de ban wil doen. De Kansspelautoriteit heeft middels diens onderzoek bepaald welke populaire games zoal in overtreding zijn met onze gokwetten, alsmede een alternatief voorgesteld. Liever ziet de Kansspelautoriteit namelijk een terugkeer naar het zogenaamde direct buy-principe, waarbij spelers simpelweg geld neerleggen voor de in-game voorwerpen die ze willen, zonder daarbij kans een rol te laten spelen.

Afhankelijk van de overtreding en de grootte van het spel, kunnen boetes tot 830.000 euro opgelegd worden. In nog grotere gevallen kan de boete reiken tot tien procent van de wereldwijde opbrengst van niet alleen het spel, maar de complete uitgevende of verantwoordelijke partij achter het spel.

Mochten uitgevers en ontwikkelaars de boetes niet willen of kunnen betalen, dan stapt de Kansspelautoriteit naar het Openbaar Ministerie om de verantwoordelijken rechtelijk te vervolgen, indien mogelijk.

De Kansspelautoriteit geeft in diens officiële statement zelf al aan dat de rechtsgang mogelijk een langdradig traject zou kunnen worden. De instantie belooft echter wel dat de aanpak van schadelijke loot boxes publiekelijk zal worden gemaakt, zodat ook wij meekrijgen welke games precies in overtreding zijn met de wet en waar dan zoal de klappen zullen vallen.

  1.   
    Dedsec's avatar

    Nee onze overheid zou dat niet gaan doen, want daar hebben ze toch geen meederheid voor haha

  2.   
    Tom's avatar

    Mja, onze overheid gaat het blijkbaar dus wel proberen. Ik vermoed toch wel dat een aantal uitgevers daar toch even mee op moet passen. Zij beslissen bepaalde games en loot boxes op onze markt te zetten, en hebben netjes te horen gekregen dat die mogelijk in strijd zijn met onze wet.

    Ik ben geen rechter, maar volgens mij zitten zij dan toch aardig in de fout, en daar kunnen gewoon vrij makkelijk boetes op gelegd worden.

    Heel erg benieuwd welke partijen nu in het nauw gedreven worden en hoe ze ermee willen handelen. Stiekem hoop ik ook wel dat het op zijn minst tot meer transparantie leidt. Of, liever nog, de renaissance van fatsoenlijke direct buy verdienmodellen.

  3.   
    Alfa Warrior's avatar

    De ruil-functie voor echt geld is (aldus een plaatje op het internet, dit wil je wellicht even checken) al uit CS:GO en DOTA2 gehaald voor de Nederlanders.

  4.   
    mattioza's avatar

    Heb toch nog niet veel gehoord/gezien dat games hun beleid hebben aangepast, naar aanleiding van de heisa enkele maanden geleden. We zullen zien wat er nu gebeurt. Het zou al een goede stap in de juiste richting zijn moesten ‘de items terug verkopen voor echt geld’-functie er worden uitgehaald en er duidelijk wordt wordt aangeduid dat er een risico bestaat, met eventueel verbod voor minderjarigen.

  5.   
    Kamelot2's avatar

    Goed bezig!

  6.   
    mheiden21's avatar

    Valve heeft al maatregelen genomen om te voldoen aan de eisen van de overheid.

  7.   
    PSPfreaky's avatar

    Ik vind het zelf jammer. Ik ben zelf geen koper van lootboxes, maar als ik ze krijg verkoop ik ze graag voor wat centen of euro’s. Ik ben door de lootboxes niet meer gaan spelen, maar lootboxes zorgen bij mij juist ervoor dat ik zelf minder geld uitgeef aan games. Dit zijn misschien enkele euro’s per spel, maar dan nog. Bijna elk spel wat ik koop, betaal ik met wat ik het verdiend aan die boxes. Voor mij was het een win-win situatie.

  8.   
    Tom's avatar

    Maar goed, dat is natuurlijk dan ook precies wat loot boxes die schadelijke kanselementen geven. Zodra je loot boxes en/of hun inhoud kunt ruilen of doorverkopen, ben je in wezen geld aan het vergokken. Voor jou was dat wellicht een mooie inkomstenbron voor ernaast, maar voor andere gamers (en vooral jeugdigen) kan zoiets verslavende en prijzige gevolgen hebben.

    Wel goed om te horen dat in ieder geval Valve nu de zaakjes op orde heeft. De volgende grote stap zou mogelijk EA kunnen zijn, want die FUT-praktijken zijn volgens ons wetboek waarschijnlijk ook niet even koosjer.

  9.   
    MikeGevers's avatar

    Valve is echt niet blij met de Kansspelautoriteit. Dat bericht dat ze het verhandelen voor Nederlanders hebben uitgeschakeld, zat echt vol met sneren en andere insinuaties. Ze hadden net zo goed kunnen zeggen: “die prutsers van een of andere gokinstantie hebben ons een of ander vaag bericht gestuurd over een boete. Wij zijn het er niet mee eens, en eigenlijk snappen we het niet eens omdat ze zo’n onbegrijpelijk besluit hebben genomen, maar we moeten wel”.

  10.   
    mattioza's avatar

    MikeGevers schreef, "Valve is echt niet blij met de Kansspelautoriteit. Dat bericht dat ze het verhandelen voor Nederlanders hebben uitgeschakeld, zat echt vol met sneren en andere insinuaties. Ze hadden net zo goed kunnen zeggen: “die prutsers van een of andere gokinstantie hebben ons een of ander vaag bericht gestuurd over een boete. Wij zijn het er niet mee eens, en eigenlijk snappen we het niet eens omdat ze zo’n onbegrijpelijk besluit hebben genomen, maar we moeten wel”."

    Denk dat het logisch is dat uitgevers/ontwikkelaars die zulke soort lootboxes in hun game(s) hebben, niet blij zijn met deze evolutie. Is weer een deel van de inkomsten die verdwijnen (gokverslavingen brengen voor hun ook geld op), zeker als andere (belangrijke) landen dit volgen. Wat er vermoedelijk wel zit aan te komen, als we het nieuws van een paar maanden geleden mogen geloven, dat ze willen optreden tegen deze praktijken.

  11.   
    Neolite's avatar

    Terecht. Lootboxes zijn puur vergif voor games. Het is vrijwel nooit mogelijk om op een fatsoenlijke manier lootboxes toe te voegen in een game. Zelfs cosmetische lootboxes zijn wat mij betreft zo snel mogelijk verboden. Uitgevers weten dat het merendeel van de kopers minderjarig is en toch gaan ze rustig door met het laten gokken van deze spelers met echt geld.

    Valve probeert nu om gebruikers van het platform boos te laten worden op de kansspelautoriteit. Wij zouden de kansspelautoriteit moeten toejuichen en moge dit zo snel mogelijk Europees gelden.