Ontwikkelaar A Way Out: PlayStation 4 is feitelijk een vijf jaar oude pc

A Way Out was voor velen een hoogtepunt van de afgelopen E3. Josef Fares, de leidinggevende van ontwikkelaar Hazelight, is echter niet alleen bekend om deze game, maar ook om zijn directheid. In een interview met Engadget sprak de beste man zich bijvoorbeeld behoorlijk kritisch uit over de kracht van de huidige consoles.

Het is niet helemaal duidelijk de de kracht van de PlayStation 4 ter sprake kwam, maar dit had Fares te melden:

You want the honest truth? This machine is not so strong as you think. This is like a five-year-old PC. If consoles were as powerful as PCs are today, you would see all different games. Most of the work developers put out there is to make them work on consoles.
Volgens Fares houden consoles de ontwikkeling van de game-industrie inderdaad tegen, zoals veel pc-gamers ook graag zeggen bij het verdedigen van het PC Master Race. Ontwikkelaars moeten een groot deel van hun tijd en middelen investeren in het speelbaar maken van hun games op minder krachtige hardware.

Op zich heeft Fares een punt, vooral wat betreft CPU-kracht: zelfs de recent onthulde Xbox One X heeft slechts een iets betere versie van de processor van de oorspronkelijke Xbox One, die ook aanwezig is in de PlayStation 4 en PlayStation 4 Pro. Toch hebben ontwikkelaars de afgelopen jaren wat grafische pareltjes afgeleverd. Fares zegt echter dat we de game-industrie onherkenbaar zou zijn als de consoles zich op hetzelfde tempo als de pc-markt hadden ontwikkeld.

A Way Out verschijnt begin 2018.

 1.   
  Thijs.'s avatar

  Het is toch niet heel raar dat een console minder krachtig is ? De ps4 is gereleased in eind 2013. Dat is alweer bijna 4 jaar terug. Als je kijkt naar wat high end pcs 4 jaar terug kosten en wat ze maximaal konden draaien vind ik dat de consoles het helemaal niet slecht doen in dat opzicht. Voor 400 euro had je back in de day echt geen pc die beter presteerde dan een console. Volgens mij heb deze man niet goed nagedacht over zijn antwoord. En nee dit is geen fanboy bericht. Geldt precies het zelfde voor de xbox

 2.   
  Supermanneke's avatar

  Thijs. schreef, "Het is toch niet heel raar dat een console minder krachtig is ? De ps4 is gereleased in eind 2013. Dat is alweer bijna 4 jaar terug. Als je kijkt naar wat high end pcs 4 jaar terug kosten en wat ze maximaal konden draaien vind ik dat de consoles het helemaal niet slecht doen in dat opzicht. Voor 400 euro had je back in de day echt geen pc die beter presteerde dan een console. Volgens mij heb deze man niet goed nagedacht over zijn antwoord. En nee dit is geen fanboy bericht. Geldt precies het zelfde voor de xbox"

  De hardware van de PS4 en Xbox One waren op het moment van aankondiging al verouderd en niet echt speciaal. Voor 400 euro had je inderdaad niet een pc die beter presteerde, maar doe er 200 euro bij en je zat er al wel aan. Deze generatie consoles is aardig triest qua hardware. Al ziet de Xbox One X er dan wel weer leuk uit.

 3.   
  G-6's avatar

  Het probleem met de techniek/hardware van de PC & Consoles is dat het tegenwoordig best wel hard gaat met ontwikkeling ervan dat ik af en toe al het idee heb dat het (bij wijze van) al verouderd is om het moment dat het de fabriek uit komt.

 4.   
  Thijs.'s avatar

  Supermanneke schreef, "

  ”Thijs.” schreef, "Het is toch niet heel raar dat een console minder krachtig is ? De ps4 is gereleased in eind 2013. Dat is alweer bijna 4 jaar terug. Als je kijkt naar wat high end pcs 4 jaar terug kosten en wat ze maximaal konden draaien vind ik dat de consoles het helemaal niet slecht doen in dat opzicht. Voor 400 euro had je back in de day echt geen pc die beter presteerde dan een console. Volgens mij heb deze man niet goed nagedacht over zijn antwoord. En nee dit is geen fanboy bericht. Geldt precies het zelfde voor de xbox"

  De hardware van de PS4 en Xbox One waren op het moment van aankondiging al verouderd en niet echt speciaal. Voor 400 euro had je inderdaad niet een pc die beter presteerde, maar doe er 200 euro bij en je zat er al wel aan. Deze generatie consoles is aardig triest qua hardware. Al ziet de Xbox One X er dan wel weer leuk uit."

  Als mensen 600 euro wouden uitgeven dan kopen de meeste wel een pc voor dat geld. 400 is eigenlijk de maximale prijs die de meeste klanten willen betalen. De console is niet op de markt gebracht om tegen te presteren met pc. Voor veel jeugd en gezinnen die het minder breed hebben is een console een hele goeie oplossing. Het duurder maken van die prijs gaat niet werken.

 5.   
  Batman360x's avatar

  Is toch altijd zo denk maar eens aan de eerste playstation dat was toen een ‘4speedcdromdrive’

 6.   
  Neolite's avatar

  Een console is en blijft altijd de oplossing voor diegene die veel voor weinig willen. Alle games zullen er op werken, weinig technische kennis nodig en meerdere jaren ondersteuning.

  Een pc is altijd technisch superieur voor een meerprijs, je moet wel zelf enig verstand van computers hebben om deze optimaal te laten presteren, maar dan heb je ook echt een fors beter product.

  Microsoft en Sony stellen gewoon een prijs vast en dan gaan ze kijken wat ze in samenspraak mogelijk is. Daarom zie je dat met een vrijwel gelijke consoleprijs, de hardware ook vrijwel gelijk is, je praat over een verschil van een paar procent.

  Als beide consoles nu 500 euro zouden kosten, dan legt iedereen dat er uiteindelijk wel voor neer. De angst is dat je concurrent er een goede 100 euro onder gaat zitten en de gehele markt opsnoept zoals nu dus het geval was met Sony. Dat zoiets niet goed is zie je terug aan het gedoe rond cross-play, Sony heeft er geen belang bij want ze zijn al de grootste. Voor de gamers is zoiets niet bepaald een voordeel te noemen.

 7.   
  sjaak19832015's avatar

  Het is ook fijn dat een ontwikkelaar soms zelf dit soort dingen naar buiten brengt.

 8.   
  Downzilla's avatar

  Hahaha console peasants xd

 9.   
  mattioza's avatar

  Tja beetje open deur dit, maar het kan niet anders als je niet met console upgrades wil beginnen. (wat van mij zeker niet moet) Dan lopen we maar een paar jaar achter. 😀

 10.   
  CHILLOZZ's avatar

  Thijs. schreef, "Het is toch niet heel raar dat een console minder krachtig is ? De ps4 is gereleased in eind 2013. Dat is alweer bijna 4 jaar terug. Als je kijkt naar wat high end pcs 4 jaar terug kosten en wat ze maximaal konden draaien vind ik dat de consoles het helemaal niet slecht doen in dat opzicht. Voor 400 euro had je back in de day echt geen pc die beter presteerde dan een console. Volgens mij heb deze man niet goed nagedacht over zijn antwoord. En nee dit is geen fanboy bericht. Geldt precies het zelfde voor de xbox"

  helemaal mee eens.

  plus een PC van 5 jaar oud is nu ook nog altijd HIGH END he…. En gaat nog alle TOP games op ultra kunnen spelen..

  IMO is voordeel van PC gewoon dat men makkelijker kan upgraden.
  Maar dat zie ik bij console in de toekomst ook nog wel komen.
  Nu moet je nog [wil je echt altijd het beste van beste op console gebied hebben] Steeds een nieuwe kopen. PS4>PS4 PRO.
  Xbox one>Xbox one X.

  Ik denk dat dit in de toekomst helemaal weg gaat en men de console zo gaan ontwikkelen dat mensen zelf wat kunnen aanpassen dan wel niet LATEN aanpassen. [Denk met name aan grafische kaarten]

  Met de huide gen is het dan wel WEL mogelijk om zelf je geheugen [Dan wel niet] intern en ook EXTERN te verhogen/aan te passen. Ik vermoed dat dit dus gaat uitbreiden.

 11.   
  3333/3333's avatar

  Geheugen is wat anders dan opslag, je kan niet het geheugen van je console uitbreiden. Enige console waarbij dat naar mijn weten kon was de Nintendo 64.

  Waren consoles maar als een 5 jaar oude pc, dan kon je tenminste zelf kiezen tussen mooie graphics of peformance.

 12.   
  tranceguy's avatar

  Iets te kort door de bocht en feitelijk is het niet eens een echte pc maar vooral based on….