Russische Pokémon GO-speler aangeklaagd voor spelen in de kerk

Voor ons in Nederland klinkt het volstrekt belachelijk, maar in Rusland is het streng verboden om Pokémon GO te spelen in de kerk: mensen die hierop betrapt worden, kunnen een boete van een half miljoen roebels (ruim 8.000 euro) krijgen, of zelfs een gevangenisstraf van 3 jaar krijgen. Dit is onderdeel van de wetgeving omtrent godslastering die werd ingevoerd na het beruchte Pussy Riot-incident. Nu lijkt het erop dat de Russische YouTuber Ruslan Sokolovsky inderdaad de bak indraait voor het vangen van digitale wezens die zich ophielden in de kerk.

In een van zijn vlogs bekritiseert Sokolovsky eerst de wetgeving, waarna hij naar de Allerheiligenkerk in Yekaterinburg, die blijkbaar fungeert als een gym in Pokémon GO. Daarna eindigt hij de video met een grap over Jezus.

Kort nadat die video live ging, beschuldigde de Russische autoriteiten Sokolevsky volgens Reuters van het verspreiden van religieuze haat en plaatsten ze hem in voorarrest. Later werd hij in huisarrest geplaatst. Nu komt de zaak voor de rechter en de aanklager eist dat Sokolevsky 3,5 jaar de gevangenis in gaat.

De YouTuber zelf is natuurlijk geschokt. Hij heeft al in de gevangenis gezeten en beschrijft die plek als een poort naar de hel. Ook vindt hij zichzelf bepaald geen extremist, maar hooguit een idioot:

I’m in shock. I have been in jail, I was there for three months, and it is the doorway to hell. I do not consider myself an extremist, maybe I’m an idiot, but not in any way an extremist.
De rechter doet uitspraak op 11 mei.

 1.   
  Ik kom Harambe wreken's avatar

  Maar hij heeft wel een Pokemon kunnen vangen of wat?

 2.   
  MikeGevers's avatar

  Ik kom Harambe wreken schreef, "Maar hij heeft wel een Pokemon kunnen vangen of wat?"

  Ik denk het wel, want de geëiste straf is blijkbaar een halfjaar meer dan het wettelijke maximum 😛