Hof geeft Lindsay Lohan ongelijk in zaak tegen GTA-ontwikkelaar Rockstar

In 2014 sleepte Lindsay Lohan ontwikkelaar Rockstar voor de rechter. In een aanklacht stelde de dame dat haar gelijkenis is gebruikt voor één van de personages in de game, zonder dat ze daar toestemming voor heeft gegeven. Een maand later klaagde Rockstar op zijn beurt Lohan weer aan voor aandachttrekkerij, maar daar deinsde de dame niet voor terug. Ze zette de aanval zelfs nog harder in, maar uiteindelijk heeft ze toch het onderspit moeten delven.

De zaak van Lindsay Lohan was vooral gestoeld op de “right of publicity”-wet uit New York, die stelt dat iemands gelijkenis niet gebruikt mag worden voor advertentie- of handelsdoeleinden zonder schriftelijke toestemming. Afgelopen donderdag heeft het hof van beroep in Manhattan echter besloten dat GTA 5 “niet valt onder de wettelijke definities van ‘advertentie’ of ‘handel'”. In zijn besluit stelt het hof:

This video game’s unique story, characters, dialogue, and environment, combined with the player’s ability to choose how to proceed in the game, render it a work of fiction and satire.
Het hof heeft geen uitspraak gedaan over de mate van gelijkenis tussen het GTA-personage en Lohan. Wel stelde het hof dat het beroemde meisje in de rode bikini, dat veel gebruikt is op promotiemateriaal voor GTA 5, “geen beeltenis is van Lohan zelf, maar enkel van de avatar in de game die volgens Lohan op haar gebaseerd is”.

Gelijktijdig met Lohans aanklacht werd ook een kleinere zaak verworpen. Deze was aangespannen door Karen Gravano, de dochter van maffia-onderbaas Sammy “The Bull” Gravano. Zij beweerde dat het GTA-personage Andrea Bottino op haar gebaseerd is.

Lohans advocaten hebben laten weten dat ze in hoger beroep gaan en ook Gravano’s team gaf aan “de mogelijkheden te verkennen”. Het lijkt er dus op dat we de laatste aflevering van deze soapserie nog niet hebben gezien.

 1.   
  Mattiees's avatar

  gelukkig is zij natuurlijk de enige blondine in die pose… 🙄

 2.   
  Rijstekorrel's avatar

  Haha ik wist niet dat dit nog bezig was

 3.   
  Downzilla's avatar

  Wat een nieuws.

 4.   
  jpbosch's avatar

  Lijkt er totaal niet op, meer op Kate Upton