“Nintendo NX is draagbaar, heeft los te koppelen controllers en werkt op cartridges”

Wat Nintendo’s nieuwe console zal zijn, wil maar niet concreet worden. Speculaties en geruchten doen de ronde, maar wat het apparaat precies in zal houden: Joost mag het weten.

Eurogamer beweert nu opgepakt te hebben dat de Nintendo NX een krachtig en draagbaar tablet-achtig apparaat is, waarbij de controller-gedeeltes modulair bevestigd kunnen worden. Zie het als een Wii U GamePad, maar dan met los te klikken zijden.


Dat wil overigens niet zeggen dat de NX zichzelf volledig als een handheld in wil zetten. Eenmaal thuisgekomen kan het apparaat namelijk alsnog aangesloten worden op een televisiescherm. Daarvoor is een basisstation benodigd, die ook als ‘het brein’ van de Nintendo NX wordt beschreven.

Bovendien zou het ook zo moeten zijn dat de NX wederom werkt met cartridges, zoals menig ander draagbaar product van Nintendo dat traditioneel heeft gedaan. Dit gegeven ligt dan wel weer in het verlengde van eerdere cartridge-geruchten en mag dus wellicht met een korreltje minder zout genomen worden. Wil dat zeggen dat we The Legend of Zelda: Breath of the Wild dan op een plastic kaart zullen zien verschijnen? Waarschijnlijk wel, aangezien dit één van de weinige games is waar Nintendo openlijk heeft laten weten dat deze op de nieuwe ‘console’ zal lanceren.

Qua hardware is er vooralsnog weinig bekend over de NX, al heeft Digital Foundry wel eerder al kunnen bevestigen dat het apparaat Nvidia’s mobiele Tegra-processor zal inzetten. Zeker een stap vooruit van menig ander handheld gaming device, maar voor zover bekend ging het dan weer wel om een X1-socket, die inmiddels alweer enigszins gedateerd is. Meer grafische kracht dan, zeg een Wii U, maar vele malen minder dan bijvoorbeeld de PlayStation 4 of Xbox One. De vraag is dus of Nintendo nog wil upgraden naar de X2-modellen, of dat het apparaat gelijkwaardig blijft aan de kracht van de Wii U met de huidige Tegra-specificaties.

Voorheen werd wel al (met zekerheid) duidelijk dat de Nintendo NX naast de Wii U en Nintendo 3DS zou moeten kunnen bestaan, maar met de toespitsing op een mobiel apparaat lijkt hiermee de 3DS toch enigszins uit de roulatie te worden gezet. Als enige houvast is daar wel het gegeven dat de Nintendo NX geen backwards compatibility zou ondersteunen, waardoor de oudere apparaten niet meteen aan de kant gezet worden.

In hoeverre alle geruchten en het geroezemoes waar is, doet Nintendo nog niet uit de doeken. Officiële statements blijven uit, en dat terwijl de Nintendo NX alweer aanstaande maart op de markt moet verschijnen.

 1.   
  Dr_Oetlul's avatar

  Dus een Gameboy achtig iets wat je in je tv kan douwen

 2.   
  3333/3333's avatar

  Wil dat zeggen dat we The Legend of Zelda: Breath of the Wild dan op een diskette zullen zien verschijnen?

  Een diskette is geen cartdrige. Zijn twee totaal verschillende soorten mediadragers. 😉

 3.   
  Tom's avatar

  Excuses, is aangepast.

 4.   
  Noice!'s avatar

  Mentally pre-ordered

 5.   
  MaTriXX's avatar

  Ongetwijfeld dat die er thuis komt gezien de vele leuke games die Nintendo altijd gemaakt heeft, toch ben ik een beetje voorzichtig gezien ik juist een Wii heb staan voor die bepaalde genre games als Mario en Donkey Kong en daar zou ik er nou graag meer van zien op de huidige Wii-U.

 6.   
  PaNNa's avatar

  Ik ben wel eens benieuwd wat dit gaat worden

 7.   
  J.W.'s avatar

  Ben ook zeer benieuwd. Ben destijds van de geliefde wii naar de wii u overgestapt, wat een helaas qua games zeer teleurstellend was. Menig 3th party ontwikkelaars stopten ermee voor de wii u.
  Oke Splatoon was een geniale inspeling op bv cod en BF.
  Maar was ook gecharmeerd bij de wii vanwege cod, lekker met je geweer in de handen voor de tv ipv controller.
  De wii u staat nu bijna stof te happen en de ps4 wordt elke dag gebruikt. Hoop dat met de NX de Nitendo tijden weer gaan leven.

 8.   
  Shadow Sumo's avatar

  Cartrige dat wordt weer blazen geblazen 🙂

 9.   
  Sixty's avatar

  Dat er is een goede onthulling komt, ik ben echt benieuwd.