Video's gepubliceerd voor 14 augustus 2018 zijn helaas niet meer te bekijken.

Een opleiding voor ‘game-journalisten’? | Hot Koffie Show #102

Tom en Peter gaan aan de zelfreflectie met deze nieuwe stelling in de Hot Koffie Show! Niet alleen bespreken ze de mogelijkheden van een opleiding voor game-journalisten, maar discussiëren ze ook nog eens over de definitie van hun ‘vak’…

Wat jij? Laat je mening over het onderwerp gelden in de reacties en draag eventueel alvast een leuke nieuwe stelling aan voor volgende week!

  1.   
    AtomicDogg's avatar

    Die stelling is een beetje raar, dan zou je hetzelfde moeten doen bij film of muziekrecensenten.

  2.   
    Tom's avatar

    Binnen opleidingen journalistiek is er vaak wel de mogelijkheid om je te focussen op cultuur, waarbij je vaak de basis van film-, muziek- en literatuurgeschiedenis onderwezen krijgt. Dus in werkelijkheid bestaat dat wel al, maar voor games nog niet zo zeer.

  3.   
    Moodey's avatar

    Als dit een onderzoeksshow zou zijn zou ik als onderzoeksvraag stellen: Waarom luisteren uitgevers niet?

    Stelling tho’: Waarom zijn veel games ééndagsvliegen? (e.g Far Cry Primal) Games die heeeel even in het nieuws zijn en daarna gewoon in het verdoemenisgat van “dit is een matige game” verdwijnen. Je leest nog vaker over GTA V dan Far Cry Primal in de tijd dat Primal uitkwam.

    En vernam ik op t einde nou dus dat jullie alleen maar zeggen wat de uitgever wil :wink:?

  4.   
    mattioza's avatar

    Bedankt voor het (goed) behandelen van mijn stelling. 🙂

    Was ook zeker geen kritiek naar jullie persoonlijk maar meer in het algemeen. Je moet er ook rekening mee houden dat toekomstige gamejournalisten die (binnen 5 jaar) 18 jaar zijn, niet opgegroeid zijn met games van voor 2000 (wat toch de basis is en blijft van de huidige games). Net hetzelfde wat jullie ook aanhaalden dat je niet altijd over een game moet schrijven/vertellen dat je genre is, maakt het niet altijd gemakkelijk (als beginner).

    Nieuwe stelling: Gamers willen graag een vriendin dat ook fan is van gamen, maar ze mogen wel niet beter zijn.

  5.   
    OMGitsOhMyGoat's avatar

    Haha.

  6.   
    OMGitsOhMyGoat's avatar

    ik dacht zo van ” laat ik eens iets nuttigs achter laten”

  7.   
    emilius23's avatar

    Stelling: een vr-bril is zijn geld niet waard.

  8.   
    Leukste's avatar

    Welkom Michael, succes met je stage en het redden en in stand houden van de waardigheid van de GN redactie. 😳

    Verder wel weer een mooie GN HKS.
    Wat betreft de discussie op het einde. 09:05 Jullie voegen zeker iets toe aan de wereld. Zolang GamersNET zoveel mogelijk onafhankelijk blijft doorgaan. Sponsors zijn ongetwijfeld nodig voor het voortbestaan. En daar zal adverteren tegenover staan van een product/merk. Maar het moet niet zo zijn dat alles van merk X constant moet worden geprezen in alle video’s en nieuwsartikelen die daarmee verbonden zijn en er nooit iets negatiefs mag worden verteld/getoond. Het moet dus niet zo zijn dat GamersNET richting de kant gaat van een niet nader te noemen andere gamenieuws site.

  9.   
    iDraxo's avatar

    sorry iemand moet dit zeggen : KAPOT ZIEKE EDITS XD

  10.   
    remcoabc's avatar

    Ik vind dat jullie technisch gezien journalisten zijn maar met beperkte vrijheid, omdat jullie verslag doen over games, tech, enz. waarbij je rekening moet houden met je opdrachtgever.

    Verder kunnen jullie volgens mij vrij eerlijk zijn over games want de cijfers die ik zie zijn erg verschillend. Ook vind ik dat als jullie wat plaatsen de lezer zelf moet bedenken dat er gewerkt is voor een opdrachtgever en het dus niet 100% eerlijk is. Wel vind ik het goed dat er in de reviews enz. naast pluspunten ook minpunten worden opgenoemd (1 van de eigenschappen van een journalist vind ik)

    Mijn mening over deze stelling:

    Ik vind inderdaad dat er een mogelijkheid zou moeten zijn om verder te specialiseren als game-journalist. Hierbij kan je gebruik maken van minors en cursussen.

    zoo dat duss 😛

    Mijn stelling voor de volgende keer: steam moet beschikbaar worden voor de mobiele telefoon waarbij er dus ook toetsenborden, muizen en controlers er voor beschikbaar moeten worden gemaakt.

    In andere woorden:

    een mobiele telefoon moet je kunnen gebruiken als gameconsole.

    Hooitje//Remco

  11.   
    Invictus's avatar

    Die stagair kan ook echt helemaal niks zeker? :p

  12.   
    UncreatedKoen's avatar

    Jullie zijn wel journalisten maar heel erg beperkt. Jullie zijn met een kleine groep waar jullie het mee moeten doen. Jullie gaan op trips en hebben dus beperkte vrijheid in wat jullie reviewen want iedereen wordt toch gekoppeld aan een game die die persoon niet ligt. Kunnen jullie niets aan doen maar zo is het wel. Ik studeer geen journalistiek dan maar weet ongeveer wel hoe die hele pot nat in elkaar zit.

    Blijf gewoon lekker jullie ding doen en laat Hans Otjes er maar een lied over schrijven en lekker boos worden xD daarnaast even serieus is Peter zeker een journalist maar ook een goede entertainer. Iedereen zegt wel dat hij meer entertainer is maar dat kan je serieus gewoon goed combineren hoor. Waarom moeten mensen altijd zwart op wit denken? Het is of het een of het andere maar een tussenweg kan dan weer niet…

    Nogmaals ga lekker zo door en geniet ervan nu het nog kan! 😀

    Vraag: (iets heel anders) maar wat zijn jullie favoriete games van vroeger en nu of welke game van vroeger zou je nu zo opnieuw kunnen oppakken?

    (opdracht erbij: Ga lekker thuis alle hoesjes erbij pakken waarvan jij zegt die game wil ik laten zien aan de kijkers thuis! Neem heel de zooi mee! In plaats van het er alleen over te hebben, en maak daarnaast misschien een foto om later in te editten waar al je games staan in huis)

    Jullie wilde een nieuw format. Alsjeblieft! Het is misschien een beetje een makkelijke vraag maar ben benieuwd hoe dit uitpakt! 😀

  13.   
    segin's avatar

    Vooral het laatste stuk was interessant en ergens ben ik het wel met Peter eens, maar dat doet geen afbreuk aan het werk dat jullie leveren.

    Je vergat echter één dingetje, Peter. Naast het recenseren van games en het feitelijk brengen van nieuws (zoals je zelf zei) is er ook altijd nog het duiden van het nieuws. Het duiden van belangrijke gebeurtenissen (in dit geval de games-industrie). Dit is minstens net zo een belangrijk onderdeel van journalistiek en hiervoor is wel enig deskundigheid voor benodigd en ook voldoende kennis.

    Tot slot vind ik de mening van Tom meer waard, omdat ik er meer vertrouwen in heb gezien zijn functie bij een website over games. Pietje heeft deze functie niet, dus ik heb geen enig idee over zijn kennis en deskundigheid wat betreffende games. Natuurlijk, mits met juiste argumentatie en kennis neem ik eenieder zijn mening serieus, maar juist Tom is in dit geval een persoon waarvan je uit mag gaan dat hij dit beide voldoende doet en heeft.