In welke VR-bril heb jij het meeste interesse? | CrewGrounds

Elke dag blijkt weer dat gamers het nooit allemaal met elkaar eens zijn. Wat de één een geweldig spel vindt, wordt verafschuwd door de ander en terwijl persoon A gek is op zijn Xbox One, zweert persoon B bij de PlayStation 4. Ook in de crew verschillen de meningen meer dan eens en daarom krijgen enkele redacteuren van GamersNET in het maandelijkse item CrewGrounds de kans om hun ongezouten mening over de huidige poll te geven. Deze maand vroegen we ze antwoord te geven op de volgende stelling:

In welke VR-bril heb jij het meeste interesse?

Leon Kempers
PlayStation VR
Ik ben sinds de onthulling een groot VR-liefhebber en latere speelsessies hebben mij enkel enthousiaster gemaakt. Hoewel ik me realiseer dat de Vive en Oculus Rift momenteel de beste VR-ervaring bieden, gaat mijn interesse momenteel uit naar de PlayStation VR. De reden is simpel: ik heb nog geen computer die VR-gaming aankan en ben vooralsnog ook niet bereid om daar 2000 euro in te investeren. Dan is er inderdaad weinig keuze.

Ik hoop van harte dat de PlayStation VR betaalbaar zal zijn, want als ook Sony’s VR-bril straks voor 600 euro over de toonbank gaat, zie ik weinig consumenten dit apparaat kopen. Lage verkoopcijfers betekent weinig ontwikkelaars die games willen maken en een trage start is precies wat VR momenteel niet kan gebruiken.

Tom Kauwenberg
Ik heb (nog) geen interesse in VR-brillen.
Geen van de genoemde VR-headsets doet me vooralsnog hoteldebotel slaan voor deze aanstormende technologie. Ja, het is ontzettend bruut. En ja, er is een goede kans dat dit (deels) de toekomst van games zou kunnen betekenen. Maar nee: voor de huidige prijzen, het nog wat beperkte aanbod aan native-ondersteunde games en de nog vroege fase van het hele concept, zal ik nog niet overstappen op de aankoop. Laat de Oculus, Vive en PlayStation VR nog even wat aanmodderen, verder innoveren en hopelijk ook wat dalen in prijs, dan pas wordt het aanlokkelijk voor mij en de andere miljoenen gamers die geen geld als water hebben. Als het echt zo legendarisch blijkt, vinden de fabrikanten vast wel een manier om het snel aan de gemiddelde man te krijgen.

Mike Gevers
HTC Vive
Persoonlijk heb ik nog geen interesse in VR-headsets, maar dat zou een saai antwoord zijn. Daarom ga ik voor de HTC Vive. Die lijkt mij het meest geavanceerd, want bij de Oculus Rift (en andere headsets) heb ik de indruk dat het eigenlijk eerder een soort fancy monitor is. De Vive biedt een stuk meer functionaliteit (zoals position tracking), wat ontwikkelaars meer stimuleert om te innoveren in VR-gameplay. Pas als dat voldoende gebeurt, zie ik VR überhaupt succesvol worden.

Maar wellicht is het juist de concurrentie tussen de verschillende VR-headsets die Virtual Reality groot gaat maken: alle verschillende producten hebben hun eigen ideeën, en juist dat kan innovatie natuurlijk ook stimuleren. Maar als ik één headset moet kiezen, ga ik voor de HTC Vive.

Michiel Brunsveld
Ik heb (nog) geen interesse in VR-brillen.
Met prijzen van honderden euro’s zijn deze zaken naar mijn idee gedoemd te mislukken. Te weinig gebruikers = te weinig potentiële kopers = te weinig ontwikkelaars met echte interesse = te weinig toffe games = te weinig interesse van consumenten, enzovoort. En zolang je nog een XXL duikbril annex strijkbout op je hoofd moet zetten om iets te beleven ga ik niet aan VR beginnen. Dit gaat volgens mij dezelfde kant op als 3D-televisie. Een korte hype (lees: Avatar) en daarna valt het allemaal wat tegen. Ik ben eerder benieuwd wat er op het gebied van holografische visualisaties ontwikkeld gaat worden.

Leon Stougie
PlayStation VR
Virtual Reality brengt de belofte met zich mee om een ontzettend toffe ervaring te bieden, maar daar zit ook een prijskaartje aan. Aangezien mijn pc momenteel niet krachtig genoeg is voor de Oculus Rift en HTC Vive zou de investering voor deze VR-brillen ruim over de 1000 euro gaan en dat is met toch net even te gortig. Hoewel de PlayStation VR met zekerheid inferieur is aan de andere VR-sets, lijkt het erop dat dit de enige VR-bril wordt die nog enigszins te betalen is en dat is al genoeg reden voor mij om de PlayStation VR met de nodige interesse te volgen!

 1.   
  NietNickMeneer's avatar

  (null)

 2.   
  Zultkop's avatar

  playstation VR! die is superieur met betere games en beeldkwaliteit. htc is maar stomme mobielen en oculus is gewoon ne hype meer niet.

 3.   
  PaNNa's avatar

  Ik ben het volledig eens met Michiel Brunsveld, wij delen dezelfde mening 🙂

 4.   
  Leukste's avatar

  Ik heb (nog) geen interesse in VR-brillen. Het is begrijpelijk dat ze met de huidige technologie kennelijk niet lager in prijs kunnen gaan zitten. Maar dat betekent nog niet dat ik het dan ga kopen. Ook eens met Michiel. Het aantal gebruikers zal zeker in het begin zeer klein zijn. Waardoor het aantal potentiële kopers van een ondersteunende game ook laag zal zijn, waardoor de ontwikkeling voor zo’n game ook niet echt prioriteit krijgt. Wat weer resulteert in weinig kopers voor de VR. Het kan dus inderdaad uitmonden in een korte hype.

 5.   
  23tygo's avatar

  Zeker de HTC vive. Het is naar mijn mening gewoon de beste headset maar dan ook meteen het duurste. Heb wat demo’s op YouTube gezien en het ziet er echt heel vet uit. Maar het is nog allemaal te duur en dat snap ik ook wel.

 6.   
  VRgamer's avatar

  @Zultkop De beeldkwaliteit van de PlayStation VR zal erg tegenvallen aangezien die als enige VR headset nog gebruik maakt van een 1080p scherm, terwijl de rest (uit het hoofd gezegd) al op 2k per oog zit. Betere games en betere prijs zullen de PlayStation VR uiteindelijk waarschijnlijk wel de populairste headset maken, maar de lage kwaliteit zou je zeker wel mee moeten nemen in je besluit.
  Verder vind ik de HTC Vive pre echt enorm vet en dat is wat mij betreft ook de beste headset. Omdat je alles erbij krijgt (controller, 2 lighthouse units, geen onnodige XBox controller) zal de totaal prijs voor een échte VR ervaring (lees: hoge kwaliteit beeld, roomscale tracking met 2 controllers) het beste zijn ten opzichte van de Oculus (en PSVR)

 7.   
  TheNerdNL's avatar

  ik heb hier een VR bril liggen voor mijn mobiel geen katonne ding. is nog best lachen.

 8.   
  jorisboots's avatar

  Veel voor playstation omdat er alleen nog maar positieve dingen over verteld zijn, totdat ze de prijs zeggen