Jonathan Blow betreurt piraterij The Witness

Jonathan Blow heeft de laatste zeven jaar van zijn leven gewerkt aan The Witness, een kleurrijke puzzelgame die je brein flink aan het werk zet. The Witness is sinds zijn release veelvuldig bejubeld en heeft reeds een plaatsje veroverd in de Steam Top 10, maar is tegelijkertijd even populair op torrentsites. Blow heeft via Twitter laten weten dat zeer te betreuren.

Blow is bang dat de piraterij het voortbestaan van zijn studio in gevaar brengt:

In reactie op deze tweet klaagden sommige gamers dat The Witness met 37 euro een veel te hoog prijskaartje heeft. Volgens hen zou dat voor velen een reden zijn om de game via torrentsites binnen te halen. Blow liet daarop weten dat Braid, een game die voor 15 euro over de toonbank ging, net zo vaak illegaal gedownload werd.

Tot slot stelde Blow zijn volgers gerust door aan te geven dat zijn volgende game minder lang op zich zal laten wachten:

The Witness is sinds deze week beschikbaar voor de pc en PlayStation 4. Een iOS-versie volgt later dit jaar.

 1.   
  DutchGamer-W-'s avatar

  KIJK dit vind ik nou zo zonde he, en de game is helemaal niet duur.

 2.   
  ChrisBoers's avatar

  Naar het prijskaartje wijzen om illegaal downloaden goed te praten, is zo sneu. Kom er dan gewoon eerlijk voor uit dat je een dief bent, want dat ben je.
  Vind je de prijs te hoog, prima. Dan speel je het spel niet.

 3.   
  Duffed's avatar

  oh dan moet ik hem maar eens downloaden op torrentbay xD

 4.   
  gatemaster64's avatar

  The Terminpetor schreef, "JONATHAN BLOW GEHACKED?? GAMES DOWNLOADEN IS ILLEGAAL?! MOET TORRENTS VERBODEN WORDEN??! PETER GEARRESTEERD??!! #GNVLOG 263"

  wat heeft dit nou weer voor zin?

 5.   
  Fabianb's avatar

  The Terminpetor schreef, "JONATHAN BLOW GEHACKED?? GAMES DOWNLOADEN IS ILLEGAAL?! MOET TORRENTS VERBODEN WORDEN??! PETER GEARRESTEERD??!! #GNVLOG 263"

  Je hebt verdomme al 3 keer vandaag zo’n reactie bij een nieuwsbericht gepost. Kap eens.

 6.   
  VkraM16's avatar

  Fabianb schreef, "

  ”The Terminpetor” schreef, "JONATHAN BLOW GEHACKED?? GAMES DOWNLOADEN IS ILLEGAAL?! MOET TORRENTS VERBODEN WORDEN??! PETER GEARRESTEERD??!! #GNVLOG 263"

  Je hebt verdomme al 3 keer vandaag zo’n reactie bij een nieuwsbericht gepost. Kap eens."

  Joh niet eens op letten. Dit is weer zo’n troll die het gewoon leuk vind om 3 accounts te maken, om vooral een hoop bullshit te plaatsen. Gamersnet zal er vast wel wat tegen doen. 😉

 7.   
  Ik kom Harambe wreken's avatar

  Fabianb schreef, "

  ”The Terminpetor” schreef, "JONATHAN BLOW GEHACKED?? GAMES DOWNLOADEN IS ILLEGAAL?! MOET TORRENTS VERBODEN WORDEN??! PETER GEARRESTEERD??!! #GNVLOG 263"

  Je hebt verdomme al 3 keer vandaag zo’n reactie bij een nieuwsbericht gepost. Kap eens."

  Dit soort reacties zijn waarschijnlijk de reden dat ze door gaan. Niet dat ik het erg vind.. 😀

 8.   
  PaNNa's avatar

  Jammer dat mensen zoveel illegaal downloaden, nouja wat doen wij er aan?

 9.   
  Leukste's avatar

  Het is zeker jammer dat mensen zoveel illegaal downloaden. Er zullen ongetwijfeld mensen zijn die het op deze wijze willen “uitproberen”. Maar er zijn er zat die echt niet gaan betalen. Vind je naar wat jij hebt vernomen de game het geld niet waard, dan wacht je tot die in de sales komt of je koopt hem niet. Maar als je het niet koopt, ga je op zoek naar iets waar je interesse wel naar uit gaat.

  Uiteindelijk kan dit ook de gamers zelf schaden.
  De “Dunevo” DRM zal spoedig wel bij veel meer games geïmplementeerd worden. En het kan zo zijn dat als die uitgever een nieuwe game uitbrengt deze misschien veel later op pc zal verschijnen en de uitgever het probeert op console.

  Misschien is dat nog wel een van de grote redenen waarom consoles het zo goed doen naast de PC. Omdat als dit vaak voorkomt de uitgevers steeds sterker nijgen naar de console en omdat de uitgevers daar veel meer zekerheid hebben over dat hun game niet al te veel gepirate zal worden. Om maar een voorbeeld te geven.

   GTA V:

  • PS3 & Xbox360 – 17 september 2013
  • PS4 & Xbox One – 18 november 2014
  • PC – 14 april 2015
 10.   
  nickdekesel's avatar

  Heb besloten hem te kopen voor ps4 en moet zeggen dat ik het echt een heel goed spel vind. Zeker het geld waard. Hij is soms ook echt gewoon moeilijk waardoor ik kan begrijpen dat het niet voor iedereen iets is en mensen het eerst willen uittesten.

 11.   
  petiertje's avatar

  Cookie Monster schreef, "

  ”ChrisBoers” schreef, "Naar het prijskaartje wijzen om illegaal downloaden goed te praten, is zo sneu. Kom er dan gewoon eerlijk voor uit dat je een dief bent, want dat ben je.
  Vind je de prijs te hoog, prima. Dan speel je het spel niet. "

  Ik ben geen dief, maar speel spellen wel op die manier. Meestal om te kijken of het werkelijk iets is, mocht het echt een goede game zijn dan koop ik het wel. Echter zijn ontwikkelaars steeds verder achteruit aan het gaan met de content in games. Als je een goede game maakt met goede content met een juiste prijs dan verkoopt het gewoon ja. Maargoed, veel plezier met bier drinken samen met Tim Kuik moraalridder."

  Hum, niet helemaal met je eens hier. Je steelt een game (jezelf goederen, ook digitaal, toe-eigenen zonder de kosten te betalen is diefstal), terwijl je ook op you-tube kunt kijken of de game iets voor je is. En steam heeft ook een refund ding geloof ik. (niet in verdiept, dus weet niet precies hoe dat werkt).
  Dat je later de game koopt is goed, maar de games die je niet goed genoeg vind dus niet? Als je een fles shampoo jat in de winkel en later terug komt om te betalen ‘want het ruikt wel lekker genoeg’ ga je toch echt praten met oom agent.

  ‘moraal ridder’ of niet, het is gewoon niet goed te praten als je illegaal download. Het woord zegt het al.

 12.   
  STRAIGHT FLUSH's avatar

  Zeker die masterrace’s weer? De volgende game van deze ontwikkelaar komt gewoon niet meer uit op PC, erg jammer. Spelers graven hun eigen graf.

 13.   
  Bosnegert's avatar

  dan is het gewoon de prijs niet waard

 14.   
  Neolite's avatar

  Dat is niet hoe een open markt werkt. Als ik iets maak en er vervolgens een prijs voor wil hebben die ik bepaal dan mag dat. Dat ik dan vervolgens niet de nummers verkoop die ik verwacht heb kan aan de vastgestelde prijs liggen maar dat hoeft absoluut niet.
  Piraterij is zoals de naam zelf al aangeeft strafbaar en hoewel iedereen die een pc bezit hier absoluut niet vies van is, is het wat anders om het goed te gaan praten.